PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Praktične izkušnje z IR paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mene tudi zanima ta zadeva
lahko sem poskusni primer,če dobim panele za celo stanovanje-staro, neizolirano,da postavim panele v vsako sobo, in jih priključim na svoj števec,da se vidi poraba,in kako se obnesejo,pri različnih temperaturah,preizkušal bi jih 1mesec,ali celo zimo,če je interes sem za
No kar nekaj časa je preteklo od zadnjega prispevka.
"popravila na domu" zanima me če si se odločil za te panele, in če ima že kdo kakšne praktične izkušnje?

LP
Confusedhock: Huh, še vedno neodločen. Si je pa dala panele namestiti vrstnica, ki jo zelo dobro poznam.
Sem jo že prosil, da naredi popis števca in primerjavo med prej (CK) in sedaj. Mislim, da bo primerjava kar relevantna. Gre namreč za staro meščansko hišo, slabo izolirano in z visokimi stropi. Bil sem tam na obisku pred par dnevi. V stanovanju je toplo, občutek ugodja čisto dober ....ok, če intenzivno misliš, da te ogreva tista reč zgoraj za nekaj časa to fizično občutiš.....in potem pozabiš. je res tako, kot na smučanju. Ko se zamisliš kako je mogoče, da te ne zebe, čeprav je -5. Zaveš se občutka sončne toplote na koži. In ko nehaš mislit na to, ti je pa samo še toplo. In če še enega kuhančka....... :wink:

Skratka, še primerjalna poraba, občutek piščančka pa je vsaj kar se mene tiče OK.

Primerjalna poraba pa predvsem zato, da prekinemo jalovo argumentacijo na temo 1kW = 1kW. Ob zavestnem neupoštevanju fizikalnih zakonov me zanima predvsem podatek, ki se mi zdi zelo pomemben. In sicer:
Lani za CK plačano 2000€
Letos za elektriko plačano npr. 1550€.................ali pa 4000€.

In če se bodo številke logično :lol: ujemale, se bo dalo sklepati na vzpon ali pa zaton tehnologije IR panelov pri uporabnikih.
Simpl,bi rekel moj mulc. Idea
Je tvoja vrstnica že kakšne številke zbrala skupaj?
Žal ni. Pa sem jo že približno trikrat prosil.
Nekako mi ne gre v glavo, da je ne zanima koliko bo plačala poračuna elektrike z ozirom na to, da letos prvič ogreva stanovanje na ta način.

IR paneli pri njej niso bili zavestna odločitev, temveč izhod v sili. Podjetje v stavbi, ki je operiralo s kurilnico je nehalo ogrevati ostala stanovanja, saj je šla kurilnica v franže in je bilo potrebno nekaj ukreniti. Primerjava bo zato samo približna - bo pa.

Kot že rečeno v tisti drugi temi, kjer se mi zaradi preobilice "kremena v nekaterih glavah" zdi škoda časa oglašati pa bi ponovno pripomnil še to - da je relevantna in POŠTENA primerjava poraba ogrevanja na elektriko ene vrste (el. radiatorji, el. talno, TČ, itn...) s porabo ogrevanja na elektriko (IR) druge vrste pri podobnih pogojih in v enem in istem stanovanju. Vse ostalo je nakladaški blef. In izkoriščanje lepo slišljivih zadev po sistemu mister Đirlo in njegov Čang-šlang.
Zakaj pa tako mislim, pa sem že opisal v drugi temi. In ne bi, res ne bi, plizz, res ne, prosim.... še enkrat :twisted:
Saj ne mislim, da moraš še enkrat opisovati čangšlang.
Zanimajo me samo številke tvoje kolegice. ;-)
Citat:sistemu mister Đirlo in njegov Čang-šlang
Točno tako!

Edini prihranek pri IR panelih v primerjavi vs. kurilnim oljem izhaja iz toplotnih in dimnih izgub pri izgorevanju olja v verjetno starem kotlu.
Zato po porabi kWh energenta sploh ne dvomim, da gre v prid IR panelom.
Finančno je 1 kW olja vreden 10ct vs. 1kW elektrike je pri različnih dobaviteljih od 11-15 ct.
V praksi ni kotla z gorilcem, kateri bi 1 l ELKO, ki vsebuje cca 10 kW dejansko 100 % izkoristil.
Na letni ravni (up`s &down`s) se ta izkoristek gibje pri najboljšem novem kotlu do 85 %, stari kombi kotli pa dosegajo okoli 60 %.
Ker pa IR paneli nimajo izgub dimnih plinov ali sevalnih in toplotnih izgub po kurilnici in v dimnik. Bodo finančno seveda v tej primerjavi paneli definitivno lahko nekoliko bolj varčni.
Ampak na boljšem si vseeno če ogrevaš na staro termoakumulacijsko peč, ki jo polniš v NT.
Skratka IR paneli niso vredni debate v kolikor se pogovarjamo o menjavi energenta za potrebe sanacije kurilnice.
So pa morda dobra alternativa za novogradnje, ker se izognemo polaganju talnega gretja ali radiatorjem in opremi celotne kurilnice.
Primerjave so lahko izvedene samo v stanovanjih/hišah, kjer so pred tem imeli neko ogrevanje. In če so pred tem imeli peč na olje, nato pa prihranili v naslednjem letu z IR 60%, je zame to poštena in realna primerjava, saj druge primerjave ni bilo možne.

Zame, kot uporabnika, je pomembno:
da prihranim pri stroških ogrevanja
investicija
kvaliteta bivanja
klima v prostoru/kvaliteta zraka
udobje upravljanja

Na koncu pa še:
v kolikšnem času se mi investicija povrne

In ko damo vse to skupaj, se lahko posameznik odloči za njemu najboljši način ogrevanja.

Po vsem prebranim se zato zelo interesiram, da bom v novogradnjo inštaliral IR, vendar moram tudi sam še prejeti nekaj informacij drugih uporabnikov. Ne zanimajo pa me tisti komentarji uporabnikov, ki nekaj klamfajo na pamet in ne poznajo IR tehnologije.
@Vermont poglej moj komentar na prvi strani.......vsaj toliko se potrudi....
Citat:Poglej moj komentar na prvi strani.......vsaj toliko se potrudi....

Sarkazem ON:
Faros tile novi modeli IR panelov so sedaj že z vgrajenimi magnetroni, ki ustvarjajo mikrovalove in te pogrejejo tudi od znotraj! :lol:
Sarkazem OFF
Faros Napisal:Jaz sem imel enega doma na probi in me ni preprical. Zakaj? Testnega (ne spomnim se vec moci, je pa meril dobrega pol kvadrata) sem dal v kopalnico, ki meri vsega 5m2 in po dveh urah se je segrela le za slabi dve stopinji. In to v zacetku maja. Ja vem, da naj bi ogreval predmete (bdw. ti so bili hladni) in ne zrak, pa vendarle... Si ne predstavljam kako v taki kopalnici kopas majhnega otroka. Pa tudi sam obcutek toplote je, milo receno, cuden. Meni nikakor ni bil vsec. Vsekakor ni isto kot bi te ogrevalo sonce, kot radi napisejo v reklamnih prispevkih.

Faros: IR paneli ne delajo čudežev. In v 2 urah ti nakbrž ne bo segrelo prav veliko.
Ne znam ti povedati, koliko časa se segreva moja kopalnica, vem pa, da je termostat nastavljen na 24,5 in da me v kopalnici nikoli ne zebe.
Tudi poleti pustim termostat na 23 ali 24.

Očitno tudi tvoja izkušnja potrjuje mojo tezo, da niso vsi paneli enaki.
Škoda, da se ne spomniš podatka o moči tvojega panela.
Velikost pol kvadrata za 5m2 tlorisa kopalnice je torej 10% površine.
Na pamet bi rekel, da je to (pre)majhen panel. Jaz imam v kopalnici zmontirane 3 panele, vsak je dolg cca 1m in širok pol metra. Moči pa tudi jaz ne vem, bom pa pogledal na projekt.

Se pa strinjam s teboj: če ti občutek toplote ni všeč, potem takšnega izdelka pač ne kupiš.
Vsi nejeverni Tomaži, ravnokar zasledil. Verjetno to le ni tak bav bavSmile

Lani je nacionalni sklad za kulturno dediščino Škotske vgradil ogrevanje z novo Infrardečo tehnologijo.
Sklad je namestil nov ogrevalni sistem v številne zgodovinsko pomembne stavbe.

Jessica Snow, višja uslužbenka na Skladu pravi: “To je zelo razburljiv projekt in vesela sem, da sem del tega, še posebno zato, ker je tovrstni sistem ogrevanja prvič vgrajen v zgodovinsko stavbo.”

“Podeželska vila Scotstarvit je bila temeljito nadgrajena, vključno z izolacijo sten, strehe, tal ter osteklitvijo. Da bi bila prenova popolna, smo z veseljem zamenjali obstoječ ogrevalni sistem na kurilno olje za alternativo, ki je energetsko manj potratna in stroškovno bolj učinkovita.”

Ged Smith, izvršni direktor podjetja, ki je vgradilo IR panele: “IR paneli so nove generacije in ponujajo veliko bolj učinkovito in nadzorovano ogrevanje. Verjamem, da so ti grelniki lahko velika dodana vrednost tako v sodobnih, kot tudi v starih, zgodovinskih stavbah.”

“V podeželska vili Scotstarvit smo namestili devet IR panelov in komaj čakamo, da vidimo rezultate znižanja stroškov, ustvarjanja bolj zdravega okolja in s tem ustvarjanja večjega udobja za stanovalce.”

VIDEO 2:30 min: <!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/F0-_8Zn8Ay0">http://youtu.be/F0-_8Zn8Ay0</a><!-- m -->
(paneli v obliki ogledal in slik, če komu ne bo jasno kje je ogrevanje Big Grin )
Saj ni treba na Skotsko.
V Sloveniji je kar nekaj cerkev, ki se ogrevajo s Thermaray.
Si popolnoma zgrešil point!
Primerjava elektrike in kurilnega olja ti že v osnovi pri starem kotlu prinese 30% prihranka pri kurjenju z elektriko. Prihranek pa ni zaradi neke učinkovitosti panelov, ampak zaradi slabega izkoristka kotla.

Odločitev za IR panele v zgodovinskih objektih je po svoje logična, saj so posegi minimalni, ogrevala pa lahko skrita. Poleg tega v takih objektih gre za občasna ogrevanja (npr v času obiskov), kar pa centralno ogrevanje zaradi počasnosti (vztrajnosti) ne omogoča.

Skratka streljaš mimo s to popolnoma iracionalno reklamo za IR panele.
Skratka po tvojem vsi ki nekaj zagovarjajo na teh forumih, to stvar reklamirajo??
Prav, potem naj bo pa reklama Big Grin

Glede tega kdo od naju ima prav si oglej sledeči video priznanega arhitekta prof. dr. Claus Meier. Verjamem pa, da ti ne boš verjel. Vsakemu svoje...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/VZFhgOBPrBI">http://youtu.be/VZFhgOBPrBI</a><!-- m -->
s podnapisi: <!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/PrwRLgMlRKE">http://youtu.be/PrwRLgMlRKE</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 ... 28 Pojdi na stran 
Iskanje po temi