Zdravo,
Malo obujam temo. Imam tezave s kaminom oziroma z njegovim ogrevanjem.
Sedaj imam en teden s steklom obdan kaminski vlozek. Pozidan je s samotom. Na sredi ima 3 resetke, za razpih toplega zraka v prostor( resetke se cakam, trenutno je samo lukna).
S kaminom nisem najbolj zadovoljen, zakaj? Se sam ne vem cisto tocno.
S punco sva se odlocila za kamin, da bi malo razbremenila stroske za olje....oziroma, da bi nama kamin glavne bivalne prostore, dnevna sobo, jedilnico, kuhinjo ogreval brez, da bi imel odprte radijatorje. Hisa je stara, brez izolacije( na podstresno sem letos polozil 20cm pene) okna so stara( se una dvojna) sicer obnovljena in malo zadihtana z tesa trakom....vem, da tukaj izgubljam toploto, vendar bo menjava le tega prisla malo kasneje.
Kamin ima posebej dovod svezega zraka potegnjen iz kleti(130m2 kleti s starimi okni) klet bi naceloma morala imeti dovolj svezega zraka za 15 kw kamin? V planu je bilo, da bom naredil luknjo skozi in potegnil cev,vendar sem rekel, da bi najprej probal kaksen bo vlek v takem stanju.
Dimnik je 3 slojni z izolacijo.....montiran je navpicno nad kaminom, na podstresni je potem kot narobe obrnen U zavoj in potem skozi streho ven. Dolzina dimnika....cca 3,5m...( od kamina, na podstresno in potem ven) ista visina je kot ostala dva dimnika za olje oziroma kot od soseda.
Tezava je v tem, da ga (vsaj upam) jaz ne znam pravilno zakurit...drva se mi veliko dimijo, ce ze dobim zerjavco in ce vrzem poleno gor se mi samo od sebe ne zakuri ampak tli....dokler ne priprem steklenih vrat, da polen dobr zagori....zakaj to? Je to normalno...ce bi imel svez zrak napeljan skozi hiso bi bilo drugace?
Prav tako imam obcutek, da mi celo stanovanje smrdi po dimu....ok zastopim, da se bo nekaj dima vonjalo....vendar ne ceu dan....obcutek imam, ko odprem steklena vratca mi ves dim uide v prostor....kaj delam narobe?
Potem pa se temperatura prostora.....prostor je odprt, tako da doseze vse..dnevno, kuhno,jedilnco...pa se hodnik....vendar se mi je danes vse skupaj ogrelo za slabi 2°c....malo se se lovim pri kurjenju in sem ta teden kamin malo sparal in ga nisem kuril s polno mocjo....oziroma po en polen sem notri metal....pa se tist polen je tlil in se dimil v kuriscu par ur....verjamem, da se ni nic ogrelo....
Kako ga vi zakurite....namrec bojim se, da nebi kamina preteral in ga uniceval....se vedno sem pa mislenja, da sem dosegel premajhno temperaturo v kuriscu in da je za to vse skupaj en velik zmazek kot kaj drugega.
Se to...kamin kurim brez regulacijskih resetk...se pravi, gre vecina toplote direkt v prostor in ne v samot...upam, da se vse skupaj spremeni, ko dobim resetke....prav tako, bom monterja kamina vse to vprasal in prosil, da mi dolocene stvari pokaze.....sam kaj ko ne morem cakati do druzga tedna....rabim vajo kurjenja
Aja se to...kako zakurite kamin cez noc? Jaz ce vrzem poleno na zerjavco in zaprem dimnisko loputo+zmanjsam dotok svezega zraka, bo poleno samo tlelo in s casom ugasnilo....tudi ce bi imel odpro dimnisko loputo in dovod zraka ne bi gorelo....ne vem so drva kriva al kaj?
Kako je s sipo...kurim ka cel teden in sipa je rjava....vseeno se pa skozi si vedno dobro vidi...to je normalno?
Poslano z A0001