Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
OK, hvala za odgovor. Vrednost hiše ob dedovanju ni bila ugotavljana, ker je bil dogovor med dediči, kdo bo kaj dobil, kar je sodišče sprejelo brez pripomb in tako izvedlo postopek.
Ali potem prav razumem:
- če sva lastnika hiše tri leta (torej tri leta po pravnomočnosti dedovanja) in na tem naslovu tudi prebivava, davka na dobiček ne bova plačala
- če hišo prodava preden pretečejo tri leta najinega lastništva, bova plačala davek na dobiček (20% na razliko med prvotno ceno hiše in tisto, ki bo ob prodaji)?
Še to: prvotno ocenjene vrednosti hiše ni, kot sem napisal na začetku. Obstaja le tista ocenitev, ki smo jo na dom dobili vsi od geodetske uprave... Tam je hiša precej nizko ocenjena... Ali bi se nam splačalo naročiti uradnega cenilca, ki bi verjetno hišo ocenil na več in jo s tem bolj približal njeni realni vrednosti, za katero bo prodana? To bila potem njena začetna vrednost, za davek na dobiček.
Objave: 8
Teme: 1
Ocena:
0
Mi prodajamo stanovanje v katerem smo stalno prebivali dobra 3 leta.
Kaj bomo morali plačati DURS-u?
Cena, ki je določena na GURS in cena po kateri stanovanje prodajamo je različna saj stanovanje prodajamo opremljeno.
Kako je zdaj s temi 20 % na dobiček? Ga bomo res morali plačati?
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Najprej dobodi kupca, potem razmišljaj o davkih - morda ti o teh 20% iz objektivnih razlogov ne bo treba razmišljat sploh.
BTW a mate zlate pipe, da bi blo zdej zarad opreme pa vredno tolko več kot povprečno stanovanje s povprečno opremo kot so te cenitve?
Objave: 8
Teme: 1
Ocena:
0
Kolikor vem so te cenitve narejene na prazno stanovanje.
In, BTW, kupca že imamo.
Ocena:
5
Če si bil več kot tri leta v njem (bil njegov lastnik, tam bil prijavljen in dejansko tudi bival notri - tako piše v zakonu), potem ne boste plačali davka na dobiček, ker ste ga oproščeni. Glej člen 96 zakona o dohodnini (oprostitev):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201113&stevilka=555">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=555</a><!-- m -->
V vsakem primeru pa plačate 2% davka na promet z nepremičninami.
Objave: 546
Teme: 10
Ocena:
2
Pohištvo mu prodaš posebej, pohištva ni treba tlačit v pogodbo skupaj z nepremičnino.
Ocena:
5
Po treh letih lastništva in bivanja na naslovu ni več pomembno, tudi če imaš zlate pipe notri. Ne rabiš nič komplicirat z dvema pogodbama.
Objave: 546
Teme: 10
Ocena:
2
2 % od 100.000€ je 2000€, od 120.000€ pa 2400€ Za 400€ se pa raje napijem ko krava namesto da bi ga metal v brezno brez dna.
Objave: 416
Teme: 23
Ocena:
0
Lep pozdrav!
Stvar je taka, da je oče podedoval stanovanje (5 let nazaj) a nikoli ni prebival v nejmu, niti ni imel stalnega naslova tam. Jaz pa sem prebival tam z stalnim naslovom zadnji dve leti.
Kaj bi bilo bolje:
1. Oče sam proda stanovanje in meni da denar.
2. Ga name prepiše in ga jaz prodam
3. Tretja opcija?