PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Inteligentne elektroinštalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sE STRINJAM

celoten projekt more bit narejan....mal zdej malo pol je jeba Sad
Sam bom dvignil roke od tega ..preveč dela in denarja ..premalo efekta.
Ej če pa ne morem par knofov pritisnit pol pa nej gre vse nakam.

Se pa strinjam ..z veliiko potrplenja..denarja ..volje..znanja ..se vse da :lol:

Naredil bom edino spodnje žaluzije senzor..pa ogrevanje, multimedia..tam sem pa doma.. :lol:
Živjo!
Tudi jaz imam polne omare krmilnikov po hiši… Nekje sem prebral post od Centrum-a :
-Če imaš veliko denarja,
-si štromar, elektronik, programer
-moraš znati programirati
-imeti ideje
-veliko živcev
-itd…

In to je točno tako. Jaz sem komplet za celotno hišo vse sam povezal, sestavil, sprogramiral… in to zelo veliko manj denarja, kot so mi ponujale razne firme, ki se s tem poslom ukvarjajo. Po enemu letu uporabe si sploh ne predstavljam, da bi mi to neka firma naredila in da mi bi skoraj vsak mesec hodili po hiši in mi moje stalno nove nore ideje spoti programirali. Skoraj vsak teden se spomnim kako novo idejo in jo sprogramiram… Ne vem, po moje bi to stalo ohoholala…

Če imaš za ta namen namenjenega kakega jurja ali dva in če si štromar, znaš programirati ter velik ljubitelj je ta zadeva zelo uporabna in zabavna Big Grin . Če ne pa je metanje denarja v … :mrgreen:

Pa še to: znanec ima vikend na obali, kjer je opremljen komplet z hišno avtomatizacijo. Kdo je bil izvajalec se zdaj ne spomnim. Ma ne mine skoraj vikend, ki me sprašuje, kako vklopim pečico? Kako vklopim pralni stroj? TV :oops: … Glavnem vse te komande se izvršujejo na glavnem displeju. In kaj ti pomaga hišna avtomatizacija, če ne znaš klikati po displeju :oops: ?!
Problem, ki ga vidim pri tem je, da avtomatizacija JA, ampak v takšni meri, da nisi potem suzenj hiše.
Predvidevam, da ta tvoj kolega sploh ni bil zraven, ko se je delal projekt avtomatizacije.Zato pa sem ze veckrat poudaril, da je potrebno dati vse na pipir, da se po finalizaciji del ve, kaj se pričakuje od avtomatizacije.
sam izraza pametne instalacije ne uporabljam... ker to nima kaj dosti skupnega s tem, kar se na hiši lahko naredi in je dejansko koristno..
s stališča zmanjšanja rabe energije, varnosti in udobja..

osnova, ki bi jo po moje morala imeti vsaka nizkoenergijska hiša je
- krmilje senčil, ki bi se sama spuščala; na urnik, tipko in ko gremo od hiše
- upravljanje prezračevanja; urniki prezračevanja, ki nam prihranijo precej energije in pozimi zmanjšajo problem relativne vlage, poleti pa pregrevanje in povišanje vlage v hiši..
- upravljajo kako cirkulacijo tople vode( urniki, tipke v kopalnici in kuhinji za trenutno proženje )
- varnostni sklopi; - senzorji izlitja vode in samodejna zapora dovoda vode
- razni drugi senzorji; senzor kvalitete zraka za samodejno povečanje količine zraka, CO za kamin,..

vse skupaj se spravi na enostaven vmesnik - 15" PC z vgrajenim ekran na dotik ki stane od 500 eur naprej ali na kar na hišni računalnik, kjer se spreminja nastavitve

vse ostalo pa potem že gre proti ugodju, luksuzu; samodejno zapiranje senčil glede na zunanje senzorje, regulacija svetil v bivalnih prostorih za gledanje tv, ...

malokdo recimo ve, da zavarovalnica ne izplača škode ob kraji, če je bilo eno samo okno odprto na kip ...

senzor za 5 eur in nekaj krmilnikov reši ta problem... pa še varovanje pred dežjem pri hišah, ki imajo malo ali pa nič napušča...
te sistem iz hiše, ko mu poveš da odhajaš ob odhodu opozori ...

da dobiš sms kdo od otrok je prišel domov in vstopil v hišo preko čitalca prstnega odtisa
ne da se vsakih nekaj tednov menja ključavnice in stalno kliče domov, ali so že prišli, ali jih je kak avto povozil...

in ... tega je še..

a o tem kaj, koliko in zakaj vgraditi se odloči vsak sam.. če mu je kaj do tega...
če pač ne pa ne..

a je treba razmišljati pravočasno in to vgradit dokler je čas...
stane pa spet ne toliko ..
Glede imena se strinjam. Pametna ali inteligentna inštalacija je zgrešeno ali skoraj zavajujoče ime. Bolj pravilno se mi zdi avtomatizirana inštalacija. Ampak glede na to, da večina ljudi pozna izraze pametna in inteligentna, je izguba časa če uporabljaš kakšen drug izraz in na koncu je še stranka zmedena.

Po mojih izkušnjah s strankami je tako, da imaš dve vrsti ljudi. Ljudi, ki nikoli ne bodo vgradili pametne inštalacije, pa tudi če pokažeš vesoljske funkcije in jim narediš zastonj. Takim ljudem pokažeš KNX in ko vidiš, da jim ni všeč, jim ponudiš klasiko. Se nima smisla kregat zakaj je nekaj bolje ali slabše. Tudi če takega človeka prepričaš, da vzame KNX, ne bo verjetno nikoli 100% zadovoljen v svojem domu, ker ima nekaj vsiljenega. Za kar, pa res ne bi bil rad kriv.
In druga vrsta ljudi, ki se že na začetku odloči, da bo vgradila KNX. Izbrati pravo mero avtomatizacije je pomembno. Tako kot je kolega omenil v eni izmed prejšnjih objav... če pretiravamo smo potem suženj laste hiše. Če mene vprašate je smislno, da so funkcije, ki se jih uporablja vsak dan, dostopne na stikalih. Vse "servisne" in nastavitvene funkcije pa na zaslonu.
Prej je bilo omenjeno, da je gospod želel veliko sprememb med programiranjem. To se tudi meni dogaja, med zaključevanjem objekta. Običajno stranka ne ve kaj bi rada, kar je normalno. Saj človek ne pozna sistema in še ne živi v hiši in je res težko vedeti kaj bo po vselitvi praktično. Zato običajno naredim neko verzijo programa po lastni presoji in izkušnjah. Ko se stranka vseli, po določenem času (običajno kakšen mesec) pošlje spremembe in ko se te spremembe uredijo je programiranje po ponudbi zaključeno.
Evo..
bi prosil nekega ali več forumašov za pomoč.
Ker je novogradnja imam še čas razbijati in podirati..štemati..vrtati ..itd.
Ne vem kateri sistem bi izbral vendar bi zadevo naredi čim bolj ugodno ter brez vesoljske tehnologije.
O programiranju nimam blage veze ..sanja se mi o elektroniki kar se tiče napeljave.
Torej ...imel bi na avtomatizacijo:
- ZUNANJE ŽALUZIJE Z MOŽNOSTJO ROČNEGA KRMILJENJA
- OGREVANJE
- PREZRAČEVANJE
- A/V TEHNIKO
- ALARM, VIDEO NADZOR
- NEKAJA MALEGA OSVETLITVE

to je to ....
Kaj se da narediti za 2-3 tisočake
Bi bil zlooo vesel obiska na objektu ...
Glede na to, da nisi programer ti predlagam, da si snameš [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")automationunichr("46")siemensunichr("46")com/mcms/programmable-logic-controller/en/logic-module-logo/demo-software/Pages/Defaultunichr("46")aspx]SIEMENS Logo![/url] in se začneš igrati.
Če ti način programiranja (no ja, risanja) ustreza si na konju, ker je to varianta samogradnje.
Ni najbolj napreden sistem, ampak za osnovne potrebe več kot dovolj.

Če se boš odločil nabavi 24V varianto, ki ima analogne vhode.
Jaz sem se zaj*** :twisted:
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Sam sem z elektroniko zaslužil veliko denarja, vendar je pametna inštalacija samo nek lep izraz za pobiranje denarja naivnim ljudem,ki bi se radi bahali.. Big Grin ,
običajno potem tega ne znajo niti uporabljati.
V svoji hiši sem naredil ločene tokokroge in naredil predpripravo za možnost krmilja razsvetljeve (le ta je pripravljena v spodnji etaži za 12V in za morebitno LED osvetliitev) potem imam za ves video nadzor, audio po vseh prostorih , video TV in podakovne povezave in še razne rezerve) Sedaj imam večinoma vse povezano klasično le del za krmilje nekaterih luči , domofona in LED RGB na daljinca. Tem inteligentnim inštalacija, bi jaz rekel bolj krmilje, je pa tako, da tega sploh človek ne rabi v hiši. Sam imam 370 m2 skupne površine in sedaj, ko že živimo noter ,vidim, da tega človek sploh ne rabi, tako kot ne tistih 12.000 funkcij na telefonu ali 500 gumbov v avtu Big Grin

To so pač tržne niše, da nekdo pobere denar, od tega neke koristi ni,na koncu pa ljudje v hiši rabijo tisti h par luči, ker jih večinoma časa tako ni doma...
Sam sem izdelal projekt in imam res veliko rezerve po celi bajti, verjetno pa polovico preveč... Za inteligentne inštalacije se običajno ne odločajo inteligentni ampak , tisti, ki bi radi bili inteligentni, tako malo v šali sem to ugotovil.. Big Grin :mrgreen:
1 2
Iskanje po temi