PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pomoč pri električni napeljavi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
matej_r Napisal:Bom kar direktno odgovoril, pred izdelavo instalacij v samoizvedbi sem v knjigarni kupil
učbenik elektroinstalacije za srednje poklicne šole in elektrotehniški priročnik.

Imaš morda točne naslove in avtorje , a slučajno misliš Ravnikarja?
Pregledal sem obstoječe stanje glede prostora, kjer bo kuhinja.

Stanje:
3 faze napajajo cel prostor, vsaka faza je pripeljana iz svoje 16A varovalke (torej 3 varovalke varujejo cel prostor). Poleg tega pa je iz teh 3 varovalk pripeljan tok še v sosednja prostora, kjer bosta spalnici. Luči in vtičnice niso v ločenih tokokrogih, prav tako niso tokokrogi ločeni po teh prostorih. 3 varovalke torej varujejo tako 3 fazne vtičnice kot enofazne in luči.

Da spomnim, v predhodnem prispevku sem napisal, da bi rad z čimmanj modifikacijami pripravil električno instalacijo za kuhinjo in dnevni prostor iz obstoječih 3-faznih vtičnic. Očitno to ne bo možno zaradi opisanega stanja in bo treba vleči tokokroge iz novih varovalk.

Prihodnje stanje:
Pripravil sem načrt stanja in modifikacije v priponki (črna barva je trenutno stanje, z rdečo sem označil spremembe). Poleg porabnikov sem označil, katera varovalka ga varuje. Načrt gre tako: za štedilnik (kombinacija 2xindukcija, 2xplin) bi pripeljal 2 fazi iz novih (16 ali 20A?) varovalk (moč takšnih plošč max cca. 5kw) na novo iz omarice. Za pečico bi pripeljal 1 fazo iz nove 16A varovalke na novo iz omarice. Ostale kuhinjske porabnike (hladilnik, napa, mikrov., pomivalni str.) bi priključil na obstoječo 16A varovalko 1, ker te naprave skupaj ne presegajo moči 3,5kw (se motim?). 2 vtičnici želimo imeti "prosti" nad pultom - uporabil bi obstoječi varovalki 2 in 3.

Z osvetlitvijo se nisem preveč ukvarjal, ampak tisto so manjši porabniki in ne bi smelo biti težave s priključitvijo na katerokoli od obstoječih varovalk v tem prostoru - kot je že sedaj.

Sedaj pa bi prosil za komentarje ali sem popolnoma zgrešil, ali moram glede na stanje narediti kako drugače, ali raje popolnoma ločim varovalke po prostorih, ločim luči in vtičnice, pripeljem še več varovalk v prostor? Vesel bom komentarjev, že vnaprej hvala.
Kakšne maš pa kaj preseke vodnikov? In koliko žilni kabel (koliko različnih vodnikov) gre iz omarice v kuhinjo?
bom jutri preveril glede debeline. Mislim pa, da bi morali bit 2,5mm2. Števila vodnikov nisem preverjal niti ne vem točno, kje potekajo (a kdo priporoča kak kakovosten detektor?), iskal sem le katera varovalka gre na kater porabnik. Glede na razporeditev pa sumim, da gre 5 vodnikov (L1,L2,L3,N,PE), če zanemarimo tokokrog 4, ki je čisto posebej tam.
Koliko vodnikov bi po tvojem moralo iti ?
tako, sem preveril - 5 vodnikov gre med dozami. Kak komentar na zgornjo sliko in opis? Kako bi naredili v opisanem primeru oz. a bi bilo tako ok, kot sem napisal?
Za indukcijo bi bilo dovolj 2x16A, kaj pa pečica? Tudi pomivalni in mikrovalovka ne gresta dobro skupaj - običajno so grelci v pomivalnem stroju 2kw, marsikatera mikrovalovna tudi toliko potegne in ena faza je lahko problem. Če boš že vlekel nove kable, potegni še enega za pomivalca, vse ostale delovne vtičnice so lahko na obstoječi.
LP,
Samojed
Jaz bi dal luči na svojo varovalko - za vse tri sobe skupaj (za luči uporabi 10A varovalko - 1,5mm2).

Po moji prenovi elektrike je stanje v kuhinji sledeče (enofazni):
1. varovalka - 10A (1,5mm2): Luči + vtičnica balkon + balkon luči
2. varovalka - 10A (1,5mm2): pomivalni, dve vtičnici nad pultom ena pod, +možen priklop kakšne lučke kasneje za zgornje elemente
3. varovalka - 16A (2,5mm2): hladilnik, pečica, mikrovalovna, modem, ruter, vtičnice v roloju
4. varovalka - 16A (2,5mm2): vtičnice nad kuhinjskim otokom, TV kotiček, PC kotiček (imam združeno kuhinjo in dnevno)
5. varovalka - 20A (4mm2): indukcija
6. varovalka - 16A (2,5mm2): nerabljeno - potegnjeno za rezervo (kuhinja/dnevna) - verjetno ne bom nikoli rabil - mogoče pa ravno zaradi nje ne bo treba razbijat kdaj v prihodnosti Smile).

Pri meni je bilo s starim stanjem elektrike groza, zato sem ogromno naredil na novo, kakšne stvari pa sem popolnoma prevezal. Za vse skupaj mi ni žal, saj nimam strahu, da bi kje vn metalo ali da bi se iz kakega zidu začelo kaditi.
@Samojed,

pečico bi seveda dal na svojo varovalko, tako kot sem narisal. Vse ostalo v kuhinji, razen štedilnika, sem pa narisal na skupno varovalko (številka 1), ker sem v tehničnih podatkih za te aparate našel priklopne moči povsod manjše od 2kw, kar po Ravnikarju ne potrebuje svoje varovalke. Če seštejem vse te priklopne moči na tej varovalki 1 (napa, pom.stroj, mikrov., hladilnik), nanese cca. 3,5 kw, kar bi moralo biti OK za 16A varovalko. Če se motim ali sem gledal napačne podatke, lepo prosim da me popravite. Če bom že vlekel nove vodnike, verjetno res ne bi bilo problem dat ene varovalke več.

@žarnca
super opis - take načrte potrebujem. Pri tvoji vezavi me zmoti edino naslednje: pečica ni vezana na svojo varovalko. Po podatku v Ravnikarju naj bi porabnike, močnejše od 2kw, dali na svojo varovalko. Prosim popravi me, če se motim. Pa še nekaj mi povej prosim, katere FAZE (L1, L2, L3) imaš na kateri varovalki, če je to sploh potrebno pazit? Kolikor si predstavljam, je to tudi pomembno.

Mi lahko nekdo razloži naslednje: če torej vlečem za štedilnik 2 fazi (2 varovalki) in pečico 1 fazo (1 varovalko), kakšen kabel rabim za vse skupaj? 4 žilnega (L1,L2,N,PE) za štedilnik in 3 žilnega (L3,N,PE) za pečico, ali enostavno 5 žilnega (L1,L2,L3,N,PE) za oboje skupaj, torej da vežem en povratni vodnik na pečico in štedilnik? Meni se zdi prva varianta boljša, vendar sem v dvomih, ker je sedaj očitno tako, da 5 vodnikov oskrbuje oba narisana prostora tako kot je narisano, torej da je iz vseh porabnikov vezano na 1 povratni (moder N) vodnik. Je to možno ali sem kaj narobe gledal?
adaptacija2010 Napisal:Ostale kuhinjske porabnike (hladilnik, napa, mikrov., pomivalni str.) bi priključil na obstoječo 16A varovalko 1, ker te naprave skupaj ne presegajo moči 3,5kw (se motim?). Sedaj pa bi prosil za komentarje ali sem popolnoma zgrešil, ali moram glede na stanje narediti kako drugače, ali raje popolnoma ločim varovalke po prostorih, ločim luči in vtičnice, pripeljem še več varovalk v prostor? Vesel bom komentarjev, že vnaprej hvala.
Skupna moč naprav, ki jih priklopiš na isto varovalko lahko presega moč pri kateri odklopi varovalka. To le pomeni, da če bodo vse te naprave delovale istočasno pri največji moči bo varovalka odklopila (da zaščiti žice). Moraš pa vedeti, da naprave delujejo pri najvišji moči le malo časa. Tudi pri glavni varovalki v stanovanje, hišo imamo navadno vsoto moči vseh naprav v stanovanju/hiši višjo kot lahko zdrži varovalka, vendar vse lepo funkcionira (ponavadi).

To je mene presenetilo, ko sem prenavljal pri sebi. Glavno fazo v stanovanje sem za čas renovacije priklopil na eno 16A varovalko (če sem jo izklopil sem se lahko ukvarjal z elektriko po stanovanju brez skrbi), iz te pa sem potem dal naprej na normalno razporejene varovalke, ki sem jih dodajal s časom. Ker tudi po vselitvi nisem imel vsega poštimanega sem še vedno pustil v omarici vezano prek 16A varovalke. Enkrat se je zgodilo, da je moja dala prati, jaz sem imel prižgan PC, ona je pa zraven še likala, prižgani sta bili še dve luči (mogoče je delal še hladilnik Smile). Po teoriji bi moralo vn vreči varovalko, vendar jo ni, ker med delovanjem naprave le majhen del časa rabijo najvišjo moč in skupna poraba ni nikoli presegla 3,5-4kW.

Zaradi tega je možnih rešitev v tvojem primeru veliko. Če se odpoveš indukciji bi lahko imel dovolj tudi samo te tri 16A faze za vse tri sobe (3*16A*220 = >10kW ). Če hočeš narediti čimbolj ustrezno, bo treba vleči dodatne kable. Če boš pa to delal pa ni potem problem dodati še kak kabel, pa boš imel vse kul narejeno in ločeno. Pri tem se seveda orientiraj po obstoječem stanju in kaj lahko kje uporabiš (da si vseeno prišparaš nekaj dela).
adaptacija2010 Napisal:@žarnca - super opis - take načrte potrebujem. Pri tvoji vezavi me zmoti edino naslednje: pečica ni vezana na svojo varovalko. Po podatku v Ravnikarju naj bi porabnike, močnejše od 2kw, dali na svojo varovalko. Prosim popravi me, če se motim. Pa še nekaj mi povej prosim, katere FAZE (L1, L2, L3) imaš na kateri varovalki, če je to sploh potrebno pazit? Kolikor si predstavljam, je to tudi pomembno.
Kot sem omenil imam potegnjen kabel za rezervo, če bodo problemi, ga bom uporabil - da recimo ločim pečico - oziroma kaj drugega, čeprav mislim da do tega ne bo prišlo. Če se boš ravnal po knjigi boš tako ali tako naredil kot mora bit - vendar v praksi vsega vedno ne moreš upoštevati - kar boš tudi sam kmalu ugotovil (V veliko starih stanovanjih so tako uporabljene le tri varovalke za celo stanovanje, pa za silo tudi še zdaj gre skozi). Jaz imam enofazni priklop zato je vse skupaj ena in ista faza. Pri trofaznem priklopu je pametno smiselno razporedit faze tako, da je večino časa poraba na njih čimbolj enaka - se pa ne preveč s tem obremenjevat.
Ok, če te prav razumem, lahko priklopim vse omenjeno (razen pečice in štedilnika) na varovalko 1 (16A).

Še to me zanima, kako je s povratnim (modrim N) vodnikom. Enega za vse 3 nove varovalke skupaj ali več povratnih vodnikov?

Pri tisti knjigi pa je tako, da nekatere stvari so lepo eksplicitno napisane, nekaj odgovorov pa ne najdem, predvsem je premalo (nič) praktičnih primerov opisano.
adaptacija2010 Napisal:Še to me zanima, kako je s povratnim (modrim N) vodnikom. Enega za vse 3 nove varovalke skupaj ali več povratnih vodnikov?

Nihče ne ve?

In pa še nekaj - glede kopalnice oz. kar nasplošno. V teoriji - po ravnikarjevi knjigi naj bi bile luči oz. lestenci ozemljene. V obstoječi napeljavi pa tega ni, prav tako recimo tega nimajo namizne svetilke. Kaj je zdaj teorija eno, praksa drugo, al naj vržem kabel do luči v kopalnici dol in novega z ozemljitvijo - kako se dela v praksi?
Glede nule (modri vodnik) - če imaš tri faze, kot sem ti napisal v temi o pečicah, je dovolj en vodnik enakega preseka. Če se špilaš z več kabli ki bi jih priklopil na isto fazo, mora biti ničelni vodnik ali debelejši ali pa mora biti več vzporednih.

Od kod sploh si, če si blizu ti pridem v živo razolmačit in izrisat zadevo za kak pir, če si dlje pa mogoče pride kak drug. Bo lažje in hitreje.
LP,
Samojed
@Samojed,

ker mi ni dalo miru, sem poiskal teorijo na to temo. Vidim, da imaš popolnoma prav - en N vodnik je očitno dovolj za vse tri faze, če tudi teče maksimalni tok skozi vse fazne vodnike. To je zaradi vsote faznih tokov v zvezdni - simetrični shemi (kar se uporablja v gospodinjstvih), kjer obremenitev N vodnika nikoli ne more preseči maksimalnega toka najbolj obremenjene faze v tokokrogu. Pravzaprav je N najbolj obremenjen takrat, kadar prižgeš recimo pečico (samo ena faza) na maksimum, ostala dva vodnika pa sta neobremenjena. Ko pa so recimo vsi trije fazni vodniki maksimalno obremenjeni (torej simetrično), je N vodnik neobremenjen.

Torej zato nima nikakršnega smisla, da bi vlekel svoj N vodnik za pečico in svojega za kuhalno ploščo, ampak je dovolj en N iz 5 žilnega kabla. Big Grin

To je to - malo teorije, mogoče pride še komu prav. Če pa karkoli nisem prav razložil, pa naj kdo popravi.
Popolnoma pravilno Big Grin
LP,
Samojed
1 2 3 4 5
Iskanje po temi