PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave lunos - ima kdo konkretne izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred montažo ste imeli vlago in plesen? MI imamo velike težave s plesnijo in vlago. Eni nam svetujejo notranjo izolacijo in premaz s Termoshieldom, drugi prezračevalne sisteme, predvsem hvalijo rekuperacijski Heliosov sistem. Glede na to, da se imamo namen v roku enega leta preseliti, ne mislimo vlagati veliko v stanovanje, zato me zanima ali bi z Lunosom lahko rešiti problem.
Novogradnja nobene plesni in vlage. Če imate plesen je to zaradi toplotnih mostov in slabe izolacije ali pa res nič ne zračite. Lunos bi sigurno rešil prezračevanje in s tem boljši zrak, ne vem pa če bi rešil problem plesni in kondenza.
Ja, ugotovili smo, da izvajalec ni dobro izoliral. Glede zračenja: zračimo vse dni v letu, tudi pozimi....še preveč!
kitajskizid Napisal:Novogradnja nobene plesni in vlage. Če imate plesen je to zaradi toplotnih mostov in slabe izolacije ali pa res nič ne zračite. Lunos bi sigurno rešil prezračevanje in s tem boljši zrak, ne vem pa če bi rešil problem plesni in kondenza.
Vsaj pri eni stvari misliva isto :wink: . Če se ne zrači, se dvigne % vlage ki kondenzira in nastaja plesen....
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Sam imam namen vgraditi [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")meltemunichr("46")com/waermerueckgewinnung/produkte/produktfamilie-m-wrg/[/url], ampak tudi tale sistem je zanimiv in precej ugoden.
Prisilno prezračevanje je danes nuja in vsak slej ali prej to spozna.
Pozdravljeni,

gre za prezračevalne toplotne izgube:
-Lunos v primerjavi z "okni na kip" prihrani 80% energije,
-Lunos v primerjavi z (3-5x na dan po cca 10 min okna na stežaj) prihrani 40% energije.
-Lunos nudi tudi rekuperativno prezračevanje....

Seveda, če živite ob hosti in drva skoraj sama letijo v drvarnico, potem....

Je pa še nekaj:
Z odprtimi okni (poleti, pozimi) v prostor prihaja poleg prepiha še hrup in prah. Z Lunosom pač ne.

LP
Vidva z nomosom sta v navezi? Pozabil si še na komarje, ki pridejo skozi odprta okna.

Normalno je, da prezračevanje mora biti, vendar tako forcirati določen tip prezračevanja je pretiravanje. Sploh s temi procenti. Če ti bajta preko leta porabi za 1000 EUR energije, za koliko jo bo potem glede na te procente, če imaš lunos ali karkoli? 40% česa? Poleti je prihranek 0. Cena za lunos ali karkoli je pa koliko? 0, 100, 500, 40% TČ..., 700 EUR? Ko podatke križaš, kdaj se izplača (vedno se omenja finance pri teh temah)? Bo delalo toliko let? Rabi servise? Kako je z naknadno vgradnjo? Je treba pol stanovanja razsuti? itd
Urs,

odgovarjal sem predvsem uporabnikoma "valko" in "ataIBA", ki sta govorila o močnem kurjenju in močnem prezračevanju v zimi... (res pa je, da nisem pred svoj odgovor prilepil njunih par mailov, ki se tičeta tega odgovora).

Pri tej temi, ki je nisem odprl jaz, se se pojavila vprašanja glede Lunosa s strani več uporabnikov, tako da mi ne obešat nekih stvari, sem pač poskušal delno odgovorit na tematiko...

Glede 80% in 40% prihranka obstaja testiranje neodvinega nemškega inštituta Freihofer, kjer so te številke realne in izhajajo iz polletnega spremljanja več kot sto stanovanj v Nemčiji. Torej govorimo o empiričo pridobljenih eksaktnih podatkih, ki so podprti z raziskavo. Torej, resni argumenti proti argumentom vrste "to je en kurac,..."

Vprašanja, ki se ti pojavljajo bolj spodaj, imajo odgovor na slovenskem predstavništvu nemškega podjetja s 50 letno tradicijo. Velja tudi za vse ostale.

Kot pravi Iztok Malakar v eni od svojih pesmi: "tajšni smo ljudje: od teha, česar ne poznamo, zmeram vemo vsi narveč..."
Lep pozdrav
Če imaš link, ga prilepi. Da vidimo, za kakšna stanovanja gre, kakšno ogrevanje, kakšna so bila primerjana stanovanja itd. Da se vidi, da ne gre zgolj za nateg na način, procente sem vam omenil, sedaj pa morate verjeti. Baba rekla. Procenti ne povedo ničesar. Lahko pa zavajajo: če porabiš za ogrevanje 1000 EUR leto, bi po teh podatkih po vgradnji lunosa za ogrevanje porabil samo še 200 oz. 600 EUR. V kar zelo zelo močno dvomim. Ker z občasnim kratkim zračenjem skozi okna bajte ne ohladiš, zamenjaš zgolkj zrak. Moj pregovor: kar ne vemo, vprašamo, za vprašanjem pa postavimo vprašaj.
urs,
z vsem dolžnim spoštovanjem, za tole debato je potrebno nekaj predznanja: za začetek je potrebno ločiti prezračevalne izgube od toplotnih izgub zaradi prestopnosti/prehodnosti toplote prek sten in oken. Tako, da...

Kar se tiče dokazil, testov itd:

Iz raziskave decentraliziranega prezračevanja v primerjavi z ostalimi prezračevanji v izvedbi inštituta za gradbeno fiziko Fraunhofer (Fraunhofer Institut fur Bauphysik, Holzkirchen) še vedno stoji:
-Lunos v primerjavi z "okni na kip" prihrani 80% energije, potrebne za prezračevanje.
-Lunos v primerjavi z (3-5x na dan po cca 10 min okna na stežaj) prihrani 40% energije, potrebne za prezračevanje.

Sistem prezračevanja Lunos popolnoma ustreza uredbam o varčevanju z energijo v bivalnih prostorih EnEV za prezračevanje v povezavi z DIN V 4701-10 in DIN V 4108-6. Prav tako ustreza nemškim NEH normam za porabo energije v nizkoenergetskih NEH hišah po KfW.

Ko sem sam kupoval ta sistem, sem sam vse te dokumente videl. In sem zadovoljen. In zidamo še eno hišo in bo spet Lunos notri. In vem, kaj diham, in vem kaj imam in vem, da ni niti sledi o kakem sivem, bognedaj črnem vogalu. In sem že bil na obisku v hišah za 300 jurjev s hi-tech kurilnicami, TČ-ji, solarnimi sistemi in sem videl plesni in vohal zatohlost v takih, dve leti starih hišah.
Kaj od prakse si videl in preizkusil ti urs, pa veš sam.

Ali manj verjeti germanskemu podjetju s 50 let tradicije in neodvisnemu nemškemu inštitutu, kot pa "urs-u", pa naj presodijo bralci tega portala sami.

Tole ping-ponganje z "ursom" s tem prispevkom zaključujem, ker ni produktivno. Naj se oglasi na Lunos d.o.o. in mu dajo odgovore in certifikate.

Vsem pa privoščim čimboljši "material" za vaša pljuča in ugodno mikroklimo.

LP
Ne vem, zakaj jemlješ osebno, mene zanimajo samo podatki. In teh še vedno ni. Nisem videl nobenega sistema, zato me zanima. Ne spoznam se na te sisteme, zato sprašujem. Kaj pomeni 40%, kaj pomeni 80%. Sedaj pišeš, da prihranek pri prezračevanje. Ko odpreš okno, je poraba 0. Ker so podatki nikakvi, sem v dvomih in ker si pač ti tisti, ki praviš, da zadevo poznaš, sprašujem tebe. Ker trdiš neke stvari, ki jih ne poznam, me zanimajo viri. Kar je tu nenavadnega? Tako da tu ni nobenega ping ponga. Ne trdim, da je lunos zanič, ne trdim, da je dober, zato na moji strani ni kaj presojati. Zanimajo me samo podatki. In teh ni. Zanima me pač s stališča potencialnega uporabnika. Ki noče, da ga žejnega pripeljajo čez vodo in hoče trdna dejstva. Samo to. Če to ni korektno, ne vem.

Prodajate izdelke, osnovnih podatkov pa se ne da niti izvleči ven niti s provokacijami. Kaj bi bilo šele v nadaljevanju, ko bi hotel imeti tehniko delovanja, seznanitev s sistemom? Na splošno nisem zadovoljen z odgovori v smeri, 50 let so že na trgu, pa ja vedo. Ali pa, sedaj postavljam že drugo hišo s tem (ali pa tretjo), pa ja vem, saj sem zadovoljen. To ni nič, to se ne pričakuje od prodajalca ali zastopnika.

Da ne bo dileme - prisilno prezračevanje podpiram, vendar ne na način, da me bo vsak, ki pride mimo, prevzel z nekaj navrženimi podatki, ki jih ne zna niti razložiti niti intepretirati.

Da mi ne znate pojastniti, od kje ti blazni prihranki, me pa niti ne preseneča.
urs Napisal:Če imaš link, ga prilepi. Da vidimo, za kakšna stanovanja gre, kakšno ogrevanje, kakšna so bila primerjana stanovanja itd. Da se vidi, da ne gre zgolj za nateg n
............................
Ker z občasnim kratkim zračenjem skozi okna bajte ne ohladiš, zamenjaš zgolkj zrak. Moj pregovor: kar ne vemo, vprašamo, za vprašanjem pa postavimo vprašaj.
No, to je pa nekaj novega. Vprašanje glasi:
- občasno na kakšne intervale?
- koliko časa je "kratko" zračenje?
- ali morda gornji dve vprašanji zahtevata prisotnost človeka :mrgreen: ?
- ali je hlajenje bajte (ki ga ni) v povezavi s padcem temperature zraka v prostoru? oz. je potrebno doveden sveži zrak segreti?
- ali je prezračevanje potrebno zaradi odvajanja viška vlage ali zaradi dovajanja svežega zraka za dihanje? Morda oboje?
Leto ima 12 mesecev in štiri letne čase. Koliko mesecev letno je potrebno hišo-stanovanje segrevati?
Ko ti bo vse gornje jasno, boš začel iskati način prezračevanja, ki bo zadostoval tvojim željam in potrebam. Lahko bo roka, priprto okno, Lunos, ....
Aja, še odgovor o blaznih prihrankih! A veš, da si to preprosto sam izračunaš? Odvisno je od nekontroliranega prezračevanja ali časa potrebnega za izmenjavo zraka. Do potrebne menjave zraka na določen čas je ena količina, ki je s prezračevalnimi sistemi izmerljiva. Pri večji razliki zunanje in notranje temperature je nekontrolirano prezračevanje lahko drago. Prosto, ko pasulj in v odvisnosti od pogojev in zahtev posameznega objekta, dnevni naseljenosti,....
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Dobri vprašanji he he Big Grin . Jaz prav tako renoviram stanovanje in sem odločen, da bo Lunos. Stvar je pa v tem, če ti ni žal denarja za stalen svež zrak, dobro počutje v stanoavnju in nepotrebna zračenja z odprtimi okni itd... daš din din in vse to dela prezračevalni sistem namesto tebe! Stvar posameznika Big Grin . Kar se pa tiče investicije in posega v stanovanje, pa ni omembe vredno kaj dobiš v zameno!

Lep svež dan vsem :lol:
Nisem specificiral, ker še osnovnih podatkov za primerjavo nisem imel - če podpravšanja sploh letijo name. Lahko pa npr zračenje. 4x dnevno po 5 minut v povprečju letne temperature, kar pomeni pozimi kakšno minuto manj, toliko da se komplet zrak zamenja, poleti pa lahko tudi okno, ki se ga odpre od 9.00 in zapre ob 21.00 ali pa sploh ne. Odprta pa so cca povprečno 4 okna v različnih prostorih, tako da ne pride do prepiha. Pa še kaj bi si lahko omislil.
Zahteva prisotnost človeka? Zahteva.
Hlajenje bajte je v povezavi s padcem temperature zraka, ravno to sprašujem, če že prodajajo. Kateri so parametri primerjave? Ko bom vedel, kateri so parametri, bom znal preveriti njihove trditve, kako se te stvari finančno splačajo. Trdijo, da se finančno splača. Če bi trdili, da je zrak boljši, kot pri prezračevanju z okni, bi to trditev pavšalno tudi kupil. Ker ni daleč od resnice. Če pa trdijo, da se finančno splača, potem bi prosil za podatke, ki so te vrste, da so preverljivi. Do sedaj nič. Me pač zanima. Zaenkrat sem samo tarča ali pa provokatorček (odvisno od kota gledanja), kot zgleda. Da še pojasnim - v podatke, kot so jih napletli, pač dvomim. Če se da 10kEUR za sistem, za katerega trdijo, da še varčuje zraven, potem bi rad podatek preveril. Privarčuje 40% - česa? Jabolk, hrušk, toplote za segreti zrak iz 0 stopinj na 20 stopinj - pozimi? In pod črto - je to x1 EUR, x2 EUR itd. - glede na kaj.
Na zadnje vprašanje - vlaga in/ali svež zrak.
V fazi gradnje kot sem, je izbira prezračevanja že znana. Ga ne iščem več. Trenutno se zgolj izobražujem na temo prezračevanja.
V bistvu je to tako, da so prehitro počepnili in to že pri blagih podvprašanjih. Ni moj namen, da sekiram lunosaše, me pa zbode, ko tako vehementno opravijo z vlago, tempreraturo, prezračevanjem, ne da bi pojasnili vsaj osnove fizike ali pa vstopne podatke. Kot da so bajte brez teh sistemov vlažne, plesnive, neprezračene od zgoraj do spodaj in to ne glede na tip gradnje.

Roko, tale mi je nova - nepotrebna zračenja z odprtimi okni. V bistvu sem zahebal povpraševanje in se slabo menim za okna - moral bi vzeti okna, ki se sploh ne odpirajo ali pa celo, kaj sploh rabim okna, lahko bi kar zazidal odprtine in dal kar žarnice z naravno svetlobo v stanovanje, za ogled okolice pa kamere in televizije na mesto oken.

Dobro, saj je res, prisilno prezračevanje je res fantastično in se sedaj posipam s pepelom, da sploh izrazim dvom v ta sistem.
urs Napisal:Roko, tale mi je nova - nepotrebna zračenja z odprtimi okni. V bistvu sem zahebal povpraševanje in se slabo menim za okna - moral bi vzeti okna, ki se sploh ne odpirajo ali pa celo, kaj sploh rabim okna, lahko bi kar zazidal odprtine in dal kar žarnice z naravno svetlobo v stanovanje, za ogled okolice pa kamere in televizije na mesto oken.

Dobro, saj je res, prisilno prezračevanje je res fantastično in se sedaj posipam s pepelom, da sploh izrazim dvom v ta sistem.

1)
No imel sem slabo izkušnjo z mački he he. Ko sem zračil stanovanje mi je en maček iz mize sunil meso za mojega psa, ki me je čakal v kletki ves lačen :? .
2)
Sedaj uporabljam isti sitem na potisk z roko :oops:
3)
Ko meni doma, me čaka moj kuža in bi rad imel ves čas svež zrak v prostoru
4)
Sosed kuri na drva in se ves čas kadi v mojo spalnico, tako da odpade prezračevanje z oknom
5)
ko grem spat ne smem odpreti okna, vzrok (točka 4) 8)
6)
Da se rešim zgoraj naštetih stvari, vgradim prezračevalni sistem.

p.s. nisem mislil tako grozilno z " nepotrebna zračenja z odprtimi okni" :oops:

:mrgreen:

Za kakšen nasvet sem vedno dobrodošel?

Lahko tudi na privat

lpR
1 2 3 4 5
Iskanje po temi