PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje-vlaga??

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V stanovanju neprestano voda prehaja v paro in se količina vlage v zaku povečuje - tudi do te mere, da začne na hladnejših mestih kondenzirati. Da bi se tega izognil, moraš iz zraka odstranjevati vlago. Možnosti je več.
Zrak z dosti vlage pošlješ iz prostora in ga nadomestiš z bolj suhim (običajno tudi bolj mrzlim). Občasno temeljito prezrači. V prostor na hladnejši del namesti higrometer (vlagomer) in ko ti pokaže 90 % vlažnosti odpri okna za nekaj minut. Boljša varianta je stalna menjava z ventilatorskim izsesavanjem zraka, ter preko rekuperatorja segrevanje vstopnega zraka.
Klima naprava. Le zakaj bi pozimi s klimo hladil zrak in izločal vodo? Razen, če je to dejansko razvlaževalec - naprava nima zveze z zunanjim zrakom.
Kemični razvlaževalec - Snov, ki nase veže vodo iz ozračja - draga zadeva.
Zaradi talnega ogrevanja ne boste imeli nič manj ali pa več vlage v hišio kot pri vseh drugih sistemih ogrevanja. Samo počutje bo pa bistveno boljše, kot pri večini ostalih, pa še poraba bo manjša.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Tole me pa res zanima. Zakaj bi bilo počutje boljše s talnim gretjem?

Anatomija človeka je narejena tako, da naj bi bilo pri nogah najhladneje. S talnim temu ni tako in mene pri vseh, ki imajo talno gretje po nekaj urah bolijo in pečejo noge.

In še. Zakaj bi bila poraba manjša? Poraba je odvisna od prehajanja toplote skozi izolacijo. Kaj ima tukaj veze talno gretje?
mucek4 Napisal:Tole me pa res zanima. Zakaj bi bilo počutje boljše s talnim gretjem?

Anatomija človeka je narejena tako, da naj bi bilo pri nogah najhladneje. S talnim temu ni tako in mene pri vseh, ki imajo talno gretje po nekaj urah bolijo in pečejo noge.

In še. Zakaj bi bila poraba manjša? Poraba je odvisna od prehajanja toplote skozi izolacijo. Kaj ima tukaj veze talno gretje?

Mene pa pri vseh, ki ga nimajo zebe v noge in kuha v glavo.
P.D. Napisal:Mene pa pri vseh, ki ga nimajo zebe v noge in kuha v glavo.

Hehe. Verjamem. Najbolj idealna temperatura za glavo je 21 stopinj :lol:

p.s. Vsak ima svoje mnenje.
centrum Napisal:Imam namen dati talno povsod ..tudi v klati ..seveda bolj na redko..
Me pa zanima..ali je potrebno sem pa tja še kak radiator za razvlaževat ..ali rekuporator ..kar je drago...
kot podpora TČ bo kamin ..ah seveda ne bo laufal vsak dan ..
Nebi rad po nepotrebnem stroškov nabijal v nebo..
Vem da je to amatersko kar sprašujem a vendar jih je večina na tem...dokler ne osvojojo mal znanja.. :roll:
Ali kdo ve kolk pride sistem talnega za cca 280m2 K+P+M in TČ zrak- voda ..komplet od A do Ž nekje srednji cenovni razred.
ok..cene so lahko v nebo .pa vendar cca ??

175m2 p+n+m: TČ zrak voda - vse komplet A-Ž vključno izolacija (hidro in termo + estrih) = 17.000€ - proti koncu vgradnje: lastnega dela ne štejem!!! sem sam delal vso izolacijo.
centrum Napisal:Ali se lahko talno naredi tko da se na položen stiropor da plošče s čepi v katere pridejo cevi.
Baje je ceneje pa še sam lahko položim.
Eni dajejo celo kovisko mrežo pa z vezicami pritrdijo cevi.

ja na stiropor pridejo direktno položene sistemeske plošče (tiste s čepki). In sam lahko delaš seveda. Je pa varianta z mrežo cenejša (sistmeske plošče so nerazumno drage)
In še. Zakaj bi bila poraba manjša? Poraba je odvisna od prehajanja toplote skozi izolacijo. Kaj ima tukaj veze talno gretje?[/quote]

Čisto preprosto: na počutje človeka (omejimo se zgolj na temperaturo) vpliva temperatura zraka in pa seveda sevanje. Prvo je jasno vsem drugo malo manj. Radiator seva (poleg tega,da ogreva zrak) - Sevanje črnega telesa/Boltzmanov zakon..., kot seva tudi infra pečka v kopalnicah. No zakaj je slednja: preden ogreješ celo kopanico na primerno temperaturo te ona že greje - ja, s svojim sevanjem.
In enako sevajo tla pri talnem ogrevanju (seveda manj močno, a imajo veliko površino). Torej dobimo pri nižji temperaturi isti občutek. Nekako izkustveno se je pokazalo, da je s tem sistemom temperatura v prostoru lahko nižja z 2C za enak občutek toplote, kar pa pomeni cca 8% nižje stroške ogrevanja. Namest 21 bo termometer kazal le 19C. No in tako je za ti 2C manjša razlika v temperaturi v in izven objekta in tolpote gre ven manj!!!
Teliček. se strinjam. Nižja temperatura, manjše izgube, manjša poraba.
Vendar pokaži mi nekoga, ki ima v stanovanju 19 stopinj. V pisarni (velika pisarna, veliko ljudi) imamo okrog 26, ljudje sedijo v puloverjih in jih zebe (ker je zunaj sneg).
mucek4 Napisal:Teliček. se strinjam. Nižja temperatura, manjše izgube, manjša poraba.
Vendar pokaži mi nekoga, ki ima v stanovanju 19 stopinj. V pisarni (velika pisarna, veliko ljudi) imamo okrog 26, ljudje sedijo v puloverjih in jih zebe (ker je zunaj sneg).

No - tega tudi jaz sam ne razumem: imamo v službi (radiatorji ) 25 ° in me zebe... sem imel prej v stanovanju radiatorji ) 25 ° ( je kazal termometer ) in me je zeblo. Imam sedaj v stanovanju 21-22° in me NE zebe ( talno ) :wink: :roll:
ko prestopiš domači prag se "profil" takoj prestavi v "špar" varianto in te ne zebe... SmileSmileSmile
Ne ne, nič menjava "nastavitev". Večina ljudi, ki ima talno gretje ima tudi solidno izolirane hiše, zato stene niso ohlajene in ne dajejo občutka hladnega. Pri nas je dovolj 21°C, pa je žena "zmrzljive" sorte. Talno ogrevanje in 20cm izolacije, tla imajo 22,4°C - izmerjeno s termokamero.

bye
tico Napisal:ko prestopiš domači prag se "profil" takoj prestavi v "špar" varianto in te ne zebe... SmileSmileSmile

Najbrž :lol:
Enostavno ste premladi, pa marsikaj ne razumete, zato se tako zaletavate s tistim ne razumem.
Poraba s talnim gretjem je v primerjavi z radijatorskim v običajnih hišah nižja! Potem pa tuhtajte zakaj. Vsak navaden kmet z malo logike to hitro razume.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Enostavno ste premladi, pa marsikaj ne razumete, zato se tako zaletavate s tistim ne razumem.

Če to leti name, je moj ' ne razumem' bil mišljen karikirano, glede na poste pred mano, ker pač eni ne berejo stvari in vedno znova 'gonijo' eno in isto.
1 2 3 4
Iskanje po temi