Objave: 40
Teme: 2
Ocena:
0
Horch !!Zgleda da si premalo poučen!!Filc daš zaradi različnosti posedanja materiala!!!To vidiš na cestah ne vičiš pa da se daje več slojev filca na različne sloje nasutja pri tlakovanju za dvorišča pa pred zadnjem nasutjem je en detalj umes zaradi česa se postavlja uprašanje, kako nabiti 5cm finega peska na filc???Voda!!!Pa dvorišča so ponavadi za osebni dovoz -lako jih tudi podbetoniraš !!!!!l.p
Objave: 26
Teme: 5
Ocena:
0
Primer!
Steklarstvo "xy" iz Savinjske doline ima po dvorišču položenih 450m2 tlakovcev. Nasutega je 50 cm tampona 0-32mm, filc, 3-5 cm peska od 0-4mm, tlakovci so na koncu zafugirani in zvibrirani z oblazinjeno vibro ploščo.
Zanimivost: Vsak teden pripelje steklo 40 ton težak kamion že 5 let in se tlakovci niso posedli niti za milimeter.
Tako da je tisto "trotl ziher" betoniranje pod tlakovci bedarija. Samo ne sme se vam zdet škoda par m3 več tampona kupit pa kakšno uro dlje valjat, seveda po slojih. POZNAM VEČ TAKŠNIH PRIMEROV!!!
Objave: 245
Teme: 1
Ocena:
0
Po prebiranju postov nič več ne vem, kaj ni pravi razpored dvorišče/pot sledeči
- izkop (zemlje, materiala) recimo 40-50 cm
- takoj za tem filc (še vprašanje kateri filc in kje ga najceneje dobiti)
- gramoz 32 mm ali še bolje pred gramozom stari strešniki (zdrobljeni)
- gramoz 4 - 16 mm
- tlakovci.
Debelejši gramoz ali strešniki so zato, da voda pronica v zemljo in se ne nabira pod tlakovci tam zmrzuje... ter jih prevzdiguje. Tlakovci se posedajo za milimeter , cm samo to nima bistvenega pomena, ker se celotna podlaga premika, tlakovci pa držijo skupaj.
Tampon ki je bil nasipan za avtocesto se je 1. leto posedel za 12-14 cm, potlej se lahko tudi moj dovoz, bistvo je da se vse skupaj posede in ne opaziš.
Mogoče se motim, popravite me.
Objave: 946
Ocena:
0
Filc se daje med tamponom in koruzo.
Lep pozdrav,
Kroket
Objave: 130
Teme: 8
Ocena:
0
tudi jaz imam za naredit cca 150m2 dvorišča z tlakovci. predhodno je potrebno narediti izkop,tampon in potem tlakovce. lahko kako okvirno ceno na ZS? lokacija-koroška
hvala
LP
Objave: 915
Teme: 14
Ocena:
1
Lejte. Za večino običajnih dvorišč, kjer se vozijo le osebni avtomobili, je popolnoma dovolj: izkop 40 cm, nasutje s dobrim tamponom 0-32 mm, dobro uvaljat in nato čez tlakovce. Delamo tako že skoraj 40 let in se je do sedaj obneslo praktično za ves ta čas, važna je predvsem izvedba.
Potem je pa tako kot sem že rekel. Kakšna hinavska ilovica ali druga zemljina, ki se "rada" meša s tamponskim nasutjem --> uporaba filca (politlak folija). Označuje se jo po teži: 150, 200, 250, 400 g/m2. Načeloma zadostuje že 150 g/m2, zaželjeno 200 g/m2, je bolj trpežen in ga tampon težje poškoduje in s tem oslabi njegovo funkcijo.
@kroket: tist filc ki ga imaš ti v mislih je druge sorte. Daje se ga med fini pesek (na katerega se polaga tlakovce) in tamponski material (nasutje), da z leti oz. sčasoma ta fini pesek ne "najde poti" med tamponom. Če je fini pesek že pred polaganjem tlakovcev zbit z vibroploščo in nato še z gumo po tlakovcih, se to v večini primerov ne zgodi - razen če dobiš v kamnolomu res nagravžno rizlast tampon, ki ga nikakor ne moreš zaklinit oz. zavaljat. Pa še to se običajno v takem primeru sploh pred razgrinjanjem finega peska zaklini ravno s tem finim peskom 0-4 mm, tako da zasede precej por v tamponu.
P.S.: takega rizlastega tampona jaz v kamnolomu še pogledam ne, pa če me strojnik na kolenih prosi da bi me naložil ravno tega :twisted:
Objave: 373
Teme: 48
Ocena:
0
Še eno dodatno vprašanje: letos imamo v načrtu pripraviti vse za tlakovanje, nato pa ko bo denar tudi dokončati s tlakovanjem. Torej, izkopati moramo ca 50 cm, nasuti dober tampon od 0-32 mm ter dobro zvibrirati. Ali je to dovolj, da bi v tem prehodnem obdobju lahko brez skrbi parkirali avtomobil? Če ne, kako moramo narediti pravilno.
Objave: 946
Ocena:
0
To je več kot dovolj.
Pa še najboljšo podlago boste imeli za nadaljno tlakovanje.
Lep pozdrav,
Kroket
Objave: 7104
Teme: 41
Ocena:
34
repika,
pa vseeno , ne pozabi vgraditi filc oz. geotekstil. Vsaj drenažnega, če ne ža ločilnega.
Lep pozdrav
Objave: 193
Teme: 40
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Ali je potrebno tudi ob hiši narediti izkop za 1 meter široko potko kjer greš samo peš ali samo na dvorišču kjer je avto...
Objave: 666
Teme: 56
Ocena:
0
cemu se vgrajuje filc?
zaradi:
1. preprecevanja kolesnic, razlicnega posedanja
2. razvoja trave skozi fuge tlakovcev
3. oboje