PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Klimatska naprava na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muislim da kondenz nastaja poleti na notranji in pozimi na zunanji napravi. Ali obratno :oops:
pozimi in poleti nastaja na zunanji enoti

drugače ne bi bil problem pozimi z zmrzovanjem oz. ne bi ljudje delali odoke v žlebove zaradi nenehnega kapljanja v hudi vročini.

LP
Kako pa potem pri meni pride kondenz od zunanje naprave do notranje od koder gre naprej v odtok, glede na to da je notranja enota višje nameščena kot zunanja. S pomočjo črpalke?
ja če se tako gleda potem je res kar je rekel bogyX

notranja enota mora biti vedno više od zunanje - da lahko kondenz odteka (v naprotnem primeru je potrebna črpalka)..je pa zadeva (vsaj običajno) peljana po istem utoru do zunanje enote - torej je načeloma 'izvor' kondenza, zate kot uporabnika, vedno na zunanji enoti, kjer se tudi ukvrajaš z njim - kam ga spravit.

poleti je kondenz na notranji enoti.
Hm Hm.... tole zadnje me pa potemtakem spravi v težave...
Če postavim zunanjo enoto na podstrešje je tako v vsakem primeru višje od notranje....

Je to res problem? Nekateri ste napisali da poznate podobne primere? kako je v takem primeru s kondenzom...? Ne verjamem da so samo za črpanje kondenza vgrajene dodatne črpalke...
Saj kdo pa pravi da je treba kondenz spraviti do zunanje enote. Lahko vsakega posebej pelješ ve, v odtok, kamorkoli, samo da ti ne teče na glavo. Se pa običajno spelje cev do zunanje enote, ker so že itak luknje in kanali, od tam pa kmorkoli že (v žleb, na streho, k sosedu..)
LP,
Samojed
smiley...brez panike!

tu gre za črpalke moči nekaj vatov ter vredbnosti nekaj jurjev.

tio so podobne črlake kot jih najdeš v akvarijih za domačo uporabo - kjer je črpalka ravno toliko da voda žubori.

ker ob največji obremenitvi gre za pretok vode 2 litra na uro - temu primerno velika (in draga) je tudi črpalka.

LP
Pri nas je že ločen odtok, tako da to ni problem, sploh pa lahko notranjo spelješ v eno 10 litrsko kanto in imaš za vodo za likalnik, lonec za mleko, akumulator in podobne reči. Smile

Kar se pa podstrehe tiče pa ne vem od kje tak optimizem glede temperature. Prehod skozi strop je definitivno tako majhen, da ni omembe vredno - morda gre za 10% toplotnih izgub. Pri tem ti pa klima črpa ene 10 krat več in to pomeni, da prihaja 90% energije od zunaj in ker je vmes izolacija oziroma ovira, bo na podstrehi definitivno hladneje. Na začetku sicer ne, po 15 minutah pa že in vedno hladneje bo, razen ko ti bo na streho padalo več energije kot jo potroši klima, kar je pa res le ob lepem sončnem vremenu, pa še to le če nimaš vse ne vem kako izolirano s kakimi deskami in sekundarno kritino.
Torej pozabi na klimo na podstrehi.
Kondenz je na tisti strani, kjer se zaradi zniževanja temperatura povečuje vlažnost zraka. Poleti se nabira na notranji strani, pozimi na zunanji, kjer zmrzuje in je potrebno odtaljevanje, največji problem klime. Verjetno imajo boljše klime bolj urejeno gretje, sam imam 3,5kw pa za gretje ne uporabljam, ker mi gre prav na živce, ker najprej 5min nekaj mečka, potem 5 minut piha toplo, potem obrne krog da odrzne zunanji del ....... in luč mežika ko nora.. pa še tisto pihanje mi gre na jetra.. hladi pa res fenomenalno. Notranji odtok ni važno kje imaš, ne sme pa biti nikjer speljan višje od sobne enote, če nočeš da ti bo voda tekla čez klimo, razen če daš črpalko. Zunanja enota pri te nima nobene veze. Sprobal, ker sem sam zmontiral klimo. Vse je pojasnjeno v navodilih za vgradnjo, tako da ni nobene umetnosti.

l.p. Jože
jože...katero klimo pa uporabljaš?

ker škoda imeti 3,5 kW klimo pa da ni uporabna zaogrevanje - ravno v tem je čar klime

za moje pojme če tista 2 tedna pleti malo potrpim brez klime - važno da pozimi greje.

Sicer pa je za klimo bolj problematično pri zunajih temperaturah okrog ničle - pri npr. -5° C dela precej lepše.

Načelom pa tako.....če ne želiš imeti zunanje enote na fasadi j daj na podstreho! Konec debate. Poleti je pač treba poskrbeti zamalo prepiha, da ne švica pzimi pa je dovolj da je malenkost zraka.

Kaj je s kondenzom bo pa že monter povedal - saj to je njegov namen.
Mam eno no name varianto, se mi zdi da comex al nekej podobnega, s cevmi in vsemi kabli je nova stala z ivo nazaj okol 42ksit, sicer pa je vse kopija enega drugemu, razen tistih z invertojem in dodatnem grelcem, so pa tam cene tako visoke, da mi kar ne dišijo in so podobne tem na TV aktualnim operacijskim mizam ko doplačaš za en voziček 65k evrov Big Grin na klimi pa za en ubogi ivertor 100KSit, pa še ta bolj rešuje regulacijo kot probleme odtaljevanja in podobno. Res da je poleti samo kake 2 tedna kritično, sm se mi zdi da je kar vredno, odpreš vrata pa mi ohladi cel štuk, pa tud pihanje ti takrat bolj paše kot moti (pustmo zdravje), sem pa mal laufou v prehodnem obdobju, pa mi ja prav čudno ko piha ventilator topel zrak. Še vedno se mi najbolj dopadejo dobri mlačni radiatorji itak pa tud v prehodnem obdobju peč na olje z dobro regulacijo ne porabi veliko, pa niker ne piha, ne mežikajo lampe, ne brni zrak, ni potrebe odpirat vrad od sob - razen če imaš več klim, pa verjemi, da je drugače toplo kot od klime, verjetno tudi zaradi akumulacije ki je v klimi ni nobene. Vse skupaj se mi zdi nekak tako, kot v avtu, ko ga ugasneš je kmalu hladno Sad

Za ceno dobre klime lako narediš kamin, pa je potem ogrevanje, če imaš kakega kolega da ti da za spucat gozd, zaston. No to je samo moje mišljenje, če te te stvari ne motijo potem je to zate.

Drugače jo imam na zadnji strani pod streho, skoraj ne vidno, in ravno prav odprto .... prednost domače montaže, ker ti mojster drugče vedno natvezi, da je najbolje na tistem mestu, kjer ima najmanj dela in to ponavadi na sredi fasade kot kakšia mesariji Big Grin

url=http://www2.shrani.si/files/img0029595810.jpg][img]httpunichr("58")//www2unichr("46")shraniunichr("46")si/thumbs/img0029595810unichr("46")jpg[/img][/url]

l.p. Jože
počasi se bliža poletje in tudi sam razmišljam o klimi... zunanjo enoto bom prakiral na podstrešje, notranjo pa lepo na steno med hodnikom in kopalnico, odtok pa v tuš ... pa še noben sosed ne bo težil...

je to varianta al so kaki pomisleki?
Off topic: tico: pomisleki so samo o tistem, da se bliža poletje ... :oops:
FranciZ Napisal:Off topic: tico: pomisleki so samo o tistem, da se bliža poletje ... :oops:

:twisted: :twisted:

načeloma z montažo na podstrešju ni problema - kar jih je smo jih spisali v tej temi. Glede odtoka pa....če te ne moti bo v banjo/tuš potem je v redu - mene bi motilo.

LP
druga varianta pe je? sem namreč v mansardi...
1 2 3 4
Iskanje po temi