Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
direkto ogrevanje z elektriko nima smisla, ker so tu TČ ki iz 1 kW v povprečju pridelajo 3 kW toplote....torej je razlika faktorja 3.
Objave: 910
Teme: 12
Ocena:
0
Moraš pazit na armotizacijo, da pridelaš 3x več toplote rabiš 10x več denarja.... rabiš inverter in toplotno črpalko, tako da.... pa še to brez zemeljskega kolektorja, za prehodna obdobja pa itak poraba ni tako velika....
brez invertorja ima kar nekaj prednosti....
1. cenejši
2. elektronika crkuje, sploh večje moči . 90% napak je v invertorjih, spomi se samo switcherje na računalnikih, tv-jih.... ki je zelo podoben...
3. direktni grelec ne moti povečana napetost, kolkor pač dobi toliko da v toploto, to pa v zalogovnik... nič izgub, razen kabla
4. cenenost in neobčutljivost grelcev
5. toplotna črpalka ne delat z večjo močjo ko je več vetra. pač višek gre nekam...
6. elektrike za dom se ne splača pridelovat, Pravkar gledam položnico, dobava 3-faznega priključka (beri naročnina) 3x16A stane 5ksit poraba pa 4ksit in to zelo kvalitetne in stabilne elektrike, brez nihanj in sunkov, brez vsakih varčih ukrepov. več stane naročnina kot elektrika.... mafija...
7. po mrfiju ravno takrat ne bo vetra ko ga boš najbolj rabil.... akumulatroji pa še potrojijo ceno... razen če imaš akumulator vode...
l.p. Jože
Objave: 110
Teme: 6
Ocena:
0
Lepo je videti, da so komentarji k tej temi konstruktivni, le govoriti o amortizaciji se mi ne zdi smisleno. Centralna peč na olje me je stala 1, 5 mio, pa se danes, ko moram kupiti olje, sploh ne vprašam za amortizacijo.
Toplotne črpalke prihranijo precej, le da dajo najmanj toplote prav tedaj, ko jo najbolj potrebujemo.
Po namestitvi dovolj močne vetrnice, če bo količkaj pihalo, pa ne bomo potrebovali niti tolarja kaj šele evra za ogrevanje. To pa je najbolj privlačna lastnost vetrnega generatorja. Nobenih denarnih izdatkov več. Pri dovolj velikem tanku za vodo se tudi spremembe hitrosti vetra ne bodo poznale. Piha pa ponoči in podnevi, še bolj pa pozimi.
Kar bo pa bo, naročil bom eno 2 in eno 3 kW. Grelec pa bom vstavil v tank od toplotne črpalke. Slutim, da bi to lahko bila optimalna kombinacija, le nekaj varnostnih dodelav bi bilo potrebno, če bi vodo preveč ogrelo, ko je ne bi potrebovali. Poleti namreč. Toplotna črpalka Input 2 kW, daje pozimi okrog 4,5 KW moči, plus 3 kW od vetrnice, kar bi vsekakor zadostovalo.
Me pa res skrbi, da se ne bi kakšna štorklja zaletela in bi naravovarstveniki zahtevali, da postavim zaščitno mrežo pred vetrnico.
.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Če nisem česa spregledal še evdno ni podatka kje v Sloveniji naj bi tako konstantno in zadosti pihalo, da bi se lahko pozimi grel. Termika to ne more biti, torej gre za razlike zračnih pritiskov, kar pa ni neka trajnost.
Sicer pa, ko bo zunaj -20, vetra en dan ne bo, bo treba nekaj zakuriti, torej boš potreboval 3 vire, vsak z visokimi začetnimi stroški in sumasumarum boš verjetno dražji kot olje.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
jaz vidim prihodnost v teh zadevah ne v smislu da bi sam sebi zagotavljal elektriko (ker je enostavno preveč drago in niahnaj prevelika) temveč v tem da bi bil zgolj proizvajalec elektrike, ki bi jo oddajal v omrežje.
Jemal pa bi jo direktno od elektra - plačal pa bi seveda le razliko (če bi jo sploh ustvaril)...pa verjetno bi blo treba rešit če bi prizvajal več kot bi porabil.
Vigma....koliko naj bi prišla kompletno ena vetrnica (npr. 2 kW) brez montaže. Torej..stroški da jo dobiš domov pred vrata?
Objave: 27
Teme: 3
Ocena:
0
Tako za informacijo,ker imam dostop do podatkov in spremljam debato.
Povprečna hitrost vetra za mesec april na 10 metrov na Krškem polju je bila 1.1 m/s.
Lp,m-3
Objave: 910
Teme: 12
Ocena:
0
Spet nekej novega. Sm se s kolegom pogovarjal, je njegov kolega že naredu tako vetrnico, prvo mu je tudi odtrgalo, zdaj pa ma tako, cda dela prezhibno. Ma jo na vikendu in mu polni čez teden akumulatorje, čez vikend pa porablja štrom. Baje, da so problemi z kakšno burjo, da pa je vetra dovolj - vsaj na dolenjskem na kakšnem vinogradniškem (beri malo višjem) prostoru. Mi je pa padla ena zamisel, kaj ko bi uporabil letalsko eliso, kakšno se da dobiti za zanemarljive denarje pa še 100% so tud za velike hitrosti. Za omejitev pa bi se dalo narediti centrifugalno zavoro pa bi bilo. Ima kdo kako idejo, kje dobiti kak asinhronski motor okol 2kw za probat?
l.p. Jože
Objave: 110
Teme: 6
Ocena:
0
Res sem se zmotil. Potrebuje vzdrževanje. Da se lahko vrti okrog in okrog ima kolektorske ščetke, ki se ščasoma obrabijo in jih je potrebno zamenjati, kar pomeni, da je potrebno stolp spustiti na tla. Ampak šele po nekaj letih. Žica pa je speljana znotraj cevi.
Glede samogradnje pa tole. Znam sestaviti radiaparat od superheterodinskega do direktnega, ampak kaj, ko bo vsaj 20 krat dražji od tovarniškega. Preverjal sem cene drugih proizvajalcev in so te, ki sem jih tukaj že objavil najnižje možne.
Dodatni strošek je betonski temelj, na katerega se pričvrsti podnožje, in pa sidra za vrvi.
10 kW na 20 metrskem drogu je optimalna izbira. Potrdili so moje opažanje, da pozimi veter najbolj konstatnno piha. Pri toplotnih črpalkah imamo nizkotoplotno ogrevanje, tu pa kakršno hočemo.
Za zdaj vidim samo en problem. To je, da država noče ničesar primakniti.
Če je še kdo drug interesent, mi naj pošlje mejl.
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Ti jaz povem še za en problem:
Ko bo sosed videl kakšna pošast mu grozi s tvojega dvorišča, mu bo slabo prišlo... Slab človek pa hitro zašpeca soseda inšpekciji...
Za 20m visok turn prav gotovo rabiš kakšno dovoljenje, razen mogoče, če si res čisto na svojem hribu...
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
[quote="Vigma
Le nekoga moraš imeti na ministrstvu in nekoga na Elektru.
.[/quote]
To je to. Ampak tistim, ki imajo prave veze in poznanstva, takim se res ni treba zajebavati s čudaško vetrnico...
Objave: 154
Teme: 32
Ocena:
0
Vigma, ali si se že kaj zanima na MOP in elektru kako je z dovoljenji? tisti izračun pa je idealiziran in nikjer dejansko izvedljiv. vendar če bi že 30% bilo realizirano bi se splačalo.
vendar bi verjetno potreboval soglasja sosedov oz narediti PVO (presoja vplivov na okolje), kar ti pa zna trajat.
bom z zanimanjem spremljal dogajanje :wink: