PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Komunalni prispevek - pritožba na izračun?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pajo70 Napisal:Vecer,jaz imam parcelo veliko 1300m2, ne povem kaksen kumonalni prispevek bi naracunali, joj joj Sad .Narocal geometra in razparcerilali na 580m2, drugace vzamejo 530m2 izracun,ce tudi je parcela recimo 400m2, no zdaj se bo dalo dihati pri tem izracuno.
lp :lol:

Ja samo parcelacijo si pa delal skoraj pol leta.

Jaz pa imam vlogo za GD že skoraj na UE.
To pa slo hitreje, v enem tednu prisli na teren,cez par dni poslali arhitekto kodo da si skopiral geodetski nacrt in da lahko dela naprej.Po meseco dobil elaboratski načrt in račun 400eur in to je to Smile .
lp
Je kdo plačal KP v Mariboru. Imam namen gradit pa me zanima približna višina prispevka.
Bom izkoristil to temo.

Imam parcelo, nekaj čez 500m2. Je v okviru OPPN. Ker sem parcelo kupil od občine, so mi že v kupoprodajno pogodbo zapisali višino KP in to na podlagi programa opremljanja zemljišč v okviru OPPN. Dejansko je bila parcela prej travnik, ki so ga opremili z vso infrastrukturo (ceste, voda, kanalizacija, elektrika...) in ta strošek poskusili razdelit na vse lastnike parcel na tem travniku. Seveda so zaračunali tudi stroške obstoječe infrastrukture. KP je torej sestavljen iz obstoječe in novo izgrajene infrastrukture.

Po preračunu podatkov sem ugotovil, da so pri izračunu KP upoštevali prevelike površine. Res je, da v trenutku obračuna (ob nakupu parcele), sploh še ni bilo projekta, da bi lahko upoštevali dejanske površine, vendar vseeno. V izračun so upoštevali celotno površino parcele in ne le tisto, ki jo OPPN opredeljujo kot površino, na kateri se sme graditi (od 500m2 parcele se sme graditi le na 150m2), še huje pa je, da so upoštevali 400m2 neto površin, čeprav jih OPPN dovoljuje le 240m2 bruto in jih je dejansko v mojem projektu le 169m2.

Zanima me:
1.ali velja znesek iz pogodbe (v pogodbi je bil naveden le znesek KP) ali znesek do katerega pridem po formuli za izračun
2.ali je občina dolžna upoštevati pravilne površine ali jih lahko poljubno tudi raztegne?
KP se obračuna na celotno površino parcele različen pa je glede na zazidan in nezazidan del parcele.
Novi123 Napisal:KP se obračuna na celotno površino parcele različen pa je glede na zazidan in nezazidan del parcele.

Pri nas formula ne predvideva razlikovanja med zazidano in nezazidan del:

KPij = (Aparcela x Cpij x Dp) + (Kdejavnost x Atlorisna x Ctij x Dt)
KPij znesek dela komunalnega prispevka, ki pripada posamezni vrsti komunalne opreme na posameznem obračunskem območju,
Aparcela površina parcele,
Cpij obračunski stroški, preračunani na m2 zemljišča, predvidenega za gradnjo, na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme,
Dp delež zemljišča, predvidenega za pozidavo, pri izračunu komunalnega prispevka,
Kdejavnosti faktor dejavnosti,
Atlorisna neto tlorisna površina objekta,
Ctij obračunski stroški, preračunani na m2 neto tlorisne površine objekta na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme,
Dt delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka,
i posamezna vrsta komunalne opreme,
j posamezno obračunsko območje.
Da še jaz izkoristim temo.

Kupil sem parcelo od občine. V kupoprodajni pogodbi so zapisali tudi kakšen je KP in kdaj ga je potrebno plačati. Kupnino in KP sem plačal, idiot, pa nisem preveril, če so ga izračunali prav.

Sedaj, po plačilu, pa sem vseeno šel preveriti, kako so ga obračunali in ugotovil, da izračun ni bil v skladu z občinskim Odlokom za izračun. Pri izračunu so namreč upoštevali celotno površino parcele, čeprav je dopustno graditi le na 150m2 (glede na OPPN) in Odlok določa, da se upošteva površino parcele ali dela parcele, na katerem je možno graditi. Še večja napaka pa je, da so upoštevali neto površino 400m2, čeprav imam po projektu le 170m2 neto površine in odlok določa, da se upošteva površina iz projekta. od kje so dobili teh 400m2 nimam pojma.

Zdaj me zanima (če je kakšen pravnik) ali veljajo določila iz pogodbe, ki sem jo podpisal, čeprav so v nasprotju z odlokom ali velja odlok?

Napako sem ugotovil, ko so mi poslali odločbo na vlogo za izračun KP v procesu pridobivanja GD. Na to odločbo sem se pritožil, sedaj pa so jo v postopku pritožbe izničili, češ, da je bila itak izdana brez podlage, ker je KP določen že v pogodbi. Skratka, napotujejo me na to, da so vse obveznosti določene v pogodbi in da odlok v mojem primeru ni relevanten.

Ker gre za velike zneske (cca 10k napake) bi šel tudi na upravno sodišče, če bo treba. Moje mnenje je, da so določbe v pogodbi, ki niso skladne z odlokom, ki jih določa, nične.

Prosim za potrditev mojega mnenja oz. kontra argumente.
Zal ne morem komentirati vasih vprasanj, lahko le dodam svoje, da bom vedel kaj moram preveriti, ko dobim tudi svoj izracun. Gre pa za spremembo namembnosti neizkoriscenega podstresja zaradi rekonstrukcije vrstne hiske. Pridobilo se bo neto 30 m2 bivalnih povrsin v mansardi. Ali mora biti izracun narejen zgolj za to novo pridobljeno povrsino?
nasvojem...na vsak način, če so se zmotili v tvojo škodo se pritoži. ZA obračun veljajo neka pravila - ki so tudi zapsiana. Če ni kroektno izračunano morajo preveč plača nrpispevek vrniti. Tako da...v akcijo za svoj denar.
Mi lahko kdo pomaga pri izračunu za KP? Formula je v uradnem listu, upošteva se velikost parcele in neto tlorisna površina (ne vem zdaj, a je to zdaj za vse občine enako ali ne). Moje vprašanje pa je sledeče. Po novem je parcela, kjer se bo zidalo nekoliko večja in neto tlorisna površina tudi. Kako izračunam KP. Preprosto, koliko bi prišlo na staro stanje in koliko na novo in odštejem? Ali kako drugače?
Zna kdo na moje vprašanje odgovoriti? Je mogoče to spet od posamezne občine odvisno ali so kriteriji toliko poenoteni, da se da napovedati?
Manjka nekaj podatkov, no, praktično vsi.

Je bil KP že kdaj plačan? Parcela je po novem večja od česa? Katera občina? Čim več podatkov, za čim boljši odgovor.

Sicer pa najdi občinski odlok o načinu odmerjanja komunalnega prispevka, tam bo vse pisalo in si ga potem lahko tudi izračunaš.
prejšnje stanje: 3 zazidljive parcele v skupni velikosti 1500m2 (500 hiše, 1000 sadovnjak). na eni je bila hiša stara preko 100 let, na drugi gospodarsko poslopje zgrajeno tik po 2. svetovni vojni, tretja je "sadovnjak". elektrika in voda tako obe sta, kanalizacije ni (sploh je ni na tam področju in je nikdar ne bo)

novo stanje: oboje zrušiti in na novo postaviti hišo in garažo. nič od novega ne stoji na enakem mestu kot prejšnje hiše (odmik o ceste ali soseda), potrebno je bilo sadovnjak razparcelirati (odškodnina), tako da bo po novem stanje 1000m2, kjer bodo hiše 500m2 ostane sadovnjaka.

Sumam sumarum je tako, da bo neto tlorisna novih hiš malenkost večja. Ali je bil KP že kdaj plačan? kaj in kako točno je bilo, ne vem, niti ni več nobenih papirjev za nič, ampak dejstvo je, da sta voda in elektrika že na parceli. Pripeljano je pa vse skupaj na parcelo, ki je sadovnjak (po starem in tudi po novem). Ali to pomeni, da je bil KP že plačan za celotnih 1500m2? Gre se za občino Kranj.

Našla sem tole v uradnem listu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/0/search?smode=&cmd=search&q=komunalnega+prispevka+kranj&search=I%C5%A1%C4%8Di">http://www.uradni-list.si/0/search?smod ... %A1%C4%8Di</a><!-- m -->

bi znala izračunati, če bi bilo vse na novo, ker pa nekaj že je od prej, pa ne. Kaj lahko pričakujem glede na zgoraj opisano situacijo. Bolj me zanima s stališča, ker sem 100%, da bodo nakalkulirani čuda in pol, pa bi rada vedela, na kaj se lahko upravičeno pritožim.
Navodilo za občino, za katero sprašuješ:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=43940&p=397120&hilit=Navodilo+za+izra%C4%8Dun+komunalnega+prispevka#p397120">viewtopic.php?f=4&t=43940&p=397120&hilit=Navodilo+za+izra%C4%8Dun+komunalnega+prispevka#p397120</a><!-- l -->

Tudi mi smo imeli rušenje + novogradnjo in računa se takole:
Projektant ti v GD nariše:
- kompletno staro stanje: vsi objekti in vse pripadajoče parcele in njihove kvadrature
- novo stanje z vsemi objekti in parcelami in njihove kvadrature.

Če tega nimaš, te bodo verjetno pozvali, da dopolniš.

Izračunaš komunalni prispevek za staro stanje. Nato postopek ponoviš za novo stanje.
Če je nov KP > star KP -> doplačaš.
Če je nov KP < star KP -> ne dobiš ničesar nazaj.

Za staro stanje se računa:
- za stan. hišo faktor dejavnosti 1 in komunalno opremljenost VO, CE, RO.
- za gosp. poslopje faktor dejavnosti 0,7 in komunalno opremljenost CE, RO.
Pri nas ni kanalizacije, zato te opremljenosti niso računali.
Je pa plinovod, vendar nam tudi tega niso računali.

Za novo stanje se računa:
- za stan. hišo faktor dejavnosti 1 in komunalno opremljenost VO, CE, RO ...
- za garažo faktor dejavnosti 0,7 in komunalno opremljenost CE, VO (tole ni čisto sigurno).

VO- vodovod
CE – ceste
RO – površine za ravnanje z odpadki
hvala, to sem že našla in si preračunala. Zataknilo se mi je pri parcelah, ker ne vem kako naj upoštevam. Na novo stanje je vem da parcela velika 1000m2. Na staro pa ne vem, ali vseh 1500m2 ali zgolj tiste kjer so stale hiše - 500m2. Zame je to tudi največji faktor, na tloris bo doplačila en drobiž, pri parcelah je znesek znatnejši. Kakršnih koli papirjev na staro stanje seveda ni.
1 2 3
Iskanje po temi