PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Biomasa - kotel na polena (praksa)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdaj porabim 3000 litrov nafte (30 let stara hiša) ob povprečni temperaturi 20.5 in dokaj varčnem ravnanju s temperaturo. Zdaj bo poraba okoli 15m3 suhih bukovih polenih (tako prb. je bilo tudi pri kolegu). Sicer ne morem primerjati samo ene kurilne sezone ampak več kot 20m3 ne bi smelo iti skozi dimnik. Za vgradnjo je pa itak obvezen račun izvajalca (garancija, nizji davek, subvencije). KWB ima pa super našponane cene, sam se da kakšen rabat dodaten od njih iztisniti (je pa cena še zmeraj za 20% višja od frolinga. Boš peč vgradilo v novogradnjo ali v staro hišo?

lpk
Novogradnja s 15 let starimi okni Smile .. izolacija je sicer kar ok - 10 cm na fasadi pa podstreha izolirana, tlaki, pa še mansarda je, tko da se energija v bistvu kopiči zgoraj. Premišljujem le, ali bi za viessmannovo peč dal 900 l akumulator, al bi bil kakšen manjši bl primeren (glede na to da nisem odvisen od subvencije, ker je ne bom dobil) Za ogrevanje imam cca. 120 m2 (tam nekje) + voda (ki tud kar nekaj energije porabi).

Ja KWB pa Froeling zame nista dosegljiva. Čudn mi je pa tud to, da pri KWB-ju 20kw model ne dosega niti predpisanega izkoristka za dodelitev subvencije (al pa če je na prospektu napaka) izkoristek ima namreč 87,5 %
Ja kwb -jeve cenovne politike nisem razumel, akumulacija 900l je za tako izolirano hišo kar pravšnja. Je pa potrebno paziti kakšen akumulato imaš (niso vsi enako dobri).

lpk
ja vem da je tud glede akumulatorja pomembno da imaš čim manjše izgube. Izgube imaš že pri bojlerju, pa je lahko samo 80 litrski ,koliko jih imaš potem pri 900 l, al pa 1500 l akumulatorju. Monter mi je sicer reku da imajo enga dobavitelja pri nas ki jim dela akumulatorje po meri (ker ima viessmann sam en model in se težko prilagaja manjhnim kurilnicam, ki jih nekateri imajo), in da jih potem vsak sam izolira (in zadeva pride še nekaj ceneje) samo mislim da se bom odločil kr za originalen viessmannov akumulator skupaj z izolacijo. Menim da ena poznana firma mal več razvoja nameni za en izdelek in je zato tud kakovostnejši kot izdelek enga privatnik. Ja cena je pa mal dražja in pride okol 230 kilo.
Za tole izvedbo hranilnika toplote, ki ti ga v sami kurilnici sestavi in 'sešvasa' nek kakovosten izvajalec, sem pa tudi jaz zainteresiran. Mi lahko prosim zrihtaš kak kontakt takega izvajalca? Hvala.
Gre namreč za to, da ni variante, da bi katerega koli uporabnega spravil skozi 70 cm vrata... Sad
Po moje sva se malo narobe razumela. Jaz sem samo rekel, da je se bolj zanesem na firmo, ki se ukvarja konkretno z ogrevalno tehniko, kot pa na enga privatnika, ki v prostem času dela trudi akumulatorje. Ok, malo pretiravam pa vseen. Ker imam dosti prostora se bom verjetno odločil za originalni akumulator, četudi je nekaj dražji. Ostalih izvajalcev pa ne poznam, čeprav so mi v podjetju ISP (kamnik) povedali da imajo nekoga, ki dela za njih, tako da lahko povprašaš.

Bos ti tudi nabavil sistem na polena (ga že imaŠ?)
Ce koga zanima in je iz/blizu Ljubljane, si lahko pride ogledat Froelinga.

Glede komforta sem tudi jaz dolgo razmisljal, ampak ... do 50kW se ne izplaca imet sekancev, pri katerih imas avtomatsko podajo in vse (kot na olje). Peleti so pa predragi za moj okus.
Se pac pozimi vsako jutro ali vecer sprehodim do peci, nabutam polena, vrzem noter kos kartona, ga prizgem, pocakam da se razgreje in sem fertik.
Kolikor sem gledal, mi to vzame v povprecju manj kot 10 minut.

Stanje sistema lahko vidite tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://17slon.org/pec">http://17slon.org/pec</a><!-- m -->
Pozdrav,
Slovon
to je res, da ce se ti vsaj malo da sprehodit, da ni noben problem ne zakurit, niti 1x na dan ali max. 2x na dan naložit. vžge se hitro, dodatno nakladanje ni potrebno. veseli me, da so tudi porabe dokaj realne, tako da potem jaz dejansko lahko pričakujem, da bi bilo lahko cca 12 m povsem dovolj drva.
zdej moram še zvedt za kakšno regulacijo se odločit in kaj naj bi imela. V čem je sploh point vremensko vodenih regulacij - al pol ni več termostata v sobi, ki bi pokazal al je treba ogrevati al ne? ali se npr. ogrevanje bojlerja tudi da regulirat (ne vem, da je npr. šele popoldne voda vroča 60 stopinj, prej je pa mogoče cel dan manj, da se ne troši po nepotrebnem energijA?)

Lp, Tine
Vremensko vodena regulacija odcitava zunanjo temperaturo in glede na njo nastavlja temp. vode v sistemu. Npr.: ko je zunaj -30 je voda v sistemu +80, ko je zunaj samo -1 je dovolj, da je voda v sistemu +60. Nizja je temp. vode v sistemu, manjse so izgube.

Lahko bi imel vremensko regulacijo brez sobnega termostata, vendar znas imeti probleme zaradi toplotne akumulacije same hise, se posebej v prehodnih obdobjih. Jaz bom tako imel in zunanji senzor in sobni termostat.
Če ima kdo še kakšna vprašanja za Vitolig 150 naj kaj vpraša. Res je, da sem bil nekaj časa odstoten in je preteklo kar nekaj časa od mojega odgovora, ampak če lahko komu pomagam se naj javi.
Pozdravljen!

Ja glede na to, da se mislim odločit za kotel VITOLIG 150 me zanima kako si na splošno zadovoljen s to pečjo.

Ne vem mogoče je kakšna stvar ki jo je dobro dodatno imet, na kar je treba pazit že ob sami montaži, itd.

Ali imaš Seltron-ovo regulacijo? Jest sem se odločil za Teramatik d2, vezano na zunanjo temperaturo (pa so mi rekli da sobne enote sploh ne rabim)

Ali imaš bakrene cevi za centralno alumplast ali kaj drugega, oziroma ali imaš kaksno posebno zaščito pred udorom vroče vode v sistem centralnega ogrevanja.

Ali se v kurilnici čuti dim, ali ventilator poskrbi da tega ni? To me zanima zaradi možnosti sušenja perila (ni namreč fino če vse "smrdi" po dimu)

Ali kuris vsak dan posebej ali samo dolagas. Ali vedno naložiš polno peč polen ali ne?. In koliko časa gori (12 ur?) Mas kaksne podatke koliko drva si pokuril na leto.

no zaenkrat dosti vprašanj Smile .. ja no .. se je treba pozanimat .. bols 2x vprasat kokr kaksno traparijo narest ..

pa hvala za info ..

Lp, Tine
Pozdravljen Tine

Da grem kar po vrsti.

Na splošno sem s pečjo zadovoljen, nisem pa zadovoljen z montažo celega sistema, ampak s tem Vitolig nima nič. Točnih podatkov glede tega koliko drv sem / bom porabil ne vem, ker še nisem kuril celo sezono, pač pa samo občasno, ko sem delal kaj v hiši (v hiši še ne živim).

Uporabljamo Seltronovo regulacijo z zunanjim merilnikom in tudi notranjo enoto. Zdaj, če res ta ni potrebna, to ne vem, ampak mislim, da glede na to kaj sem videl ni ta sobna enota tako napačna. Z njo reguliram dejasnko mešalne ventile in povem ti, da se sistem obnaša popolnoma enako, kot če bi imel peč na kurilno olje.

Imam bakrene cevi zacinjenje vizualno katastrofalno (vse povsod vidne ogromne kaplje cinka, vse cevi srebne, skrtka monter sploh ni pazil kaj dela). Ne vem, če te dobro razumem glede "zaščito pred udorom vroče vode v sistem centralnega ogrevanja", kot si napisal. Če te prav razumem, potem imam ta sistem in je to "osnova" skupaj s pečjo VItolig 150, čeprav se prodaja posebej. To je t.i. "Ladomat", ki dejansko "meša" toplo in hladno vodo, da ne pride do tega, da bi v vročo peč prišla mrzla - hladna voda. V tem Ladomatu je en termostat, ki pri 72 stopinjah spušča vodo nazaj v centralno peč, ter tako ne pride do "podhladitve".

Dodatno sem kupil tudi dodaten varnostni sistem pri pregretuju sistema, ki preko spirale in elektronskega vodnega ventila počasi ohladi peč, če ta prekorači 110 st (ne me držati za besedo pri teh stopinjah).

V kurilnici se vsekakor čuti dim, ker ko ti nalagaš na peč ventilator miruje (ti peč izklopiš), je povsem normalno, da malo "potegne". Tako, da ti glede sušenjo to gladko odpade, na žalost.

Kot sem rekel, nisem kuril stalno, pač pa recimo petek, sobota, nedelja, največ 4 dni skupaj. Vedno sem naložil drva do vrha in čas gorenja je odvisen od drv, vlažnosti le teh itd. Tako ti povem, da ogenj zdrži 12 ur (pa nisem imel nobene sobne elektronike in sta črplki delovali na polno cel čas), enkrat sem dal bolj grčaste drva celo 15 ur. In ko enkrat segreješ zalogovnik in imaš urejeno elektroniko, ni hudič za tistih 12 do 15 ur.

Predlagam ti samo, da pazi katerega monterja boš vzel, ker še tisti, ki se hvalijo, da so montirali to nimajo skorajda pojma o pojmu.
andmer99 Napisal:Vremensko vodena regulacija odcitava zunanjo temperaturo in glede na njo nastavlja temp. vode v sistemu. Npr.: ko je zunaj -30 je voda v sistemu +80, ko je zunaj samo -1 je dovolj, da je voda v sistemu +60. Nizja je temp. vode v sistemu, manjse so izgube.

Lahko bi imel vremensko regulacijo brez sobnega termostata, vendar znas imeti probleme zaradi toplotne akumulacije same hise, se posebej v prehodnih obdobjih. Jaz bom tako imel in zunanji senzor in sobni termostat.

Jaz imam tri locene ogrevalne veje in bojler. Dve veji ogrevata pritlicje in nadstropje in sta regulirani glede na temperaturo v prostoru (v prostoru je tipalo in blizje ko je temperatura, hladnejsi so radiatorji).
Tretja greje kopalnice in je povezana z zunanjo temperaturo. Ko zunaj pade pod 18C, se crpalka vklopi (poleti imam pa kar ugasnjeno), pri -15C je temperatura dviznega voda 60C.
Bojler se pa greje, ce pade pod 40C nazaj na 55C, enkrat na teden pa preko 65, da skuham legionele.

Diferencialna regulacija s tipalom v prostoru se mi zdi zelo fajn, ker radiatorji niso vroci, ce tega ni treba. S tem je prijetneje, pa se manj energije odteka iz akumulatorja...
Pozdrav,
Slovon
Mene pa zanima koliko veliko tuljavo dimnika imate, in če je ta kaj odvisna od moči peči.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
160mm, peč je pa 29kw drva + nafta

lp
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi