PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zmrznil SOLAR-N v kolektrorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@ tone

Glede temperature imaš prav in mislim da ima prste vmes prav Štefan. V praksi mi je v jasnih nočeh pokazalo na kolektorju cca 7°C manj kot je bila zunanja temperatura (npr kolektorji -14°C, zrak -7°C). Bolj kot je ponoči oblačno bolj se temperatura kolektorja približa zunanji temperaturi. Korelacija preverjeno 100%.

LP
oleo Napisal:Vzorce iz mojega sistema sem nesel na Petrol in zaenkrat še čakam na rezultate. Takrat bom lahko tudi kaj več povedal o tem, kako je lahko do tega prišlo. V Petrolovem laboratoriju za maziva pravijo glede življenjske dobe naslednje:
Citat:> Kar se tiče življenske dobe solarne tekočine, je le ta okoli 9-10 let, je
> pa predvsem odvisna od življenske dobe aditivov (inhibitorjev korozije).

V tem času se aditivi iztrošijo in mešanica ne nudi nobene protikorozijske
> zaščite več. Lastnosti pri nizkih temparaturah so povezane z monopropilen
> glikolom. Če sistem obratuje pri normalnih temparaturah (problematične so
> predvsem visoke temparature), potem nizkotemperaturna zaščita skorajda ne
> bi smela biti problematična tudi v daljšem časovnem obdobju, kot je 10 let

Jaz imam vse potrebne instrumente tako za merjenje kislosti oziroma bazičnosti, kot tudi temperaturne vzdržljivosti. Traja pa le minutko ali dve. Če si kje blizu, ti ga opravim zastonj
isorast Napisal:V praksi mi je v jasnih nočeh pokazalo na kolektorju cca 7°C manj kot je bila zunanja temperatura (npr kolektorji -14°C, zrak -7°C).LP
Kakšne kolektorje imaš, predvsem barva je važna, bolj ko je selektivna manj ima Štefan prste vmes.

Pri avtih se pa kot se meni zdi steklo ohladi predvsem zaradi Štefana in če avto zapelješ pod drevo, se ne ohladi toliko, če pa ni drevesa pa s frontšajbo proti stavbi, da je manj vidi jasno nebo. Tako se jaz borim z ledom.
Dobil sem meritve mojih zmrznjenih vzorcev, ki kažejo da je zmrzlišče od 0 pa do -7C, kar bi ustrezalo maksimalno 20% Solarja N.

Ponovno sem ocenil koliko medija je v sistemu:
Koda:
1unichr("46") 10unichr("46")5 l - OWL 400 hranilnik 2unichr("46") 7unichr("46")6 l - Dovodne cevi max 30m fi 18mm 3unichr("46") 5unichr("46")3 l - Cevi kolektorjev fi 22 4unichr("46") 0unichr("46")3 l - kolektorji 7xsse v samogradnji 7*8m*fi 8mm -------------- skupaj 23,7 litrov

Porabil sem cel Solar N oz 57% vode, kar bi varovalo do -25C po tabeli za Solar N.
Kam je izginil Solar N v osmih letih mi ni jasno. Bi rekel da se je pretvoril v kislino.

Najboljši vzorec ima rezervno alkalnost 2,5 po ASTM D 1121. Trije vzorci, ki so bili odvzeti iz sistema imajo zmrzlišče 0C, -2C in -7C. pH-vrednost od 7.4 do 7.8. Toliko o homogenosti za katero ne najdem razlage. Bi rekel, da se je razslojilo tako, da je bila voda spodaj, glikol pa zgoraj in še tega bore malo.

V prihodnje bom verjetno na 3 do 5 let menjal medij. Če je kaj škode na sistemu še zdaj ne vem, ker čakam da se ogreje in zadevo sperem z vodo.
Živjo, ali mogoče kdo ve kje v Ljubljani oz. bližnji okolici bi lahko kupil 5l Melaleda?

Potreboval bi do torka in ne morem naročiti na spletu.

Hvala.
Ne vem točno kako zgleda melaled , jaz sem ga spomladi nabavil (solarninantifriz) v eurotonu v spodnjih Črnučah (avtodeli). Ampak ta hudič ni poceni. 10l okoli 60 evrov se mi zdi
Ja saj 5 litrov je dobrih 30 evrov. Bom poklical v euroton jutri.
Ika na Fužinama?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ali pa Mago na Litijski.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
kremenckov ata Napisal:Podoben efekt vidiš na zmrznjenih avtomobilih kljub temu da je kakšno stopinjo plus. Zmrznejo pa beli in čni ,tako da Štefana lahko eliminirava.

Čeprav je staro, moram :wink:
Kakšne barve je avto v vidni svetlobi nima veze. Ohlaja se v IR spektru, tako da je važno kakšne "barve" je v IR. Štefan še kako velja.
Še eno vprašanje. Ali drži, da je tekočina v vakumskem kolektorju drugačna in se ne meša z vodo?

Hvala.
Prvič slisim
Hvala za odgovor. Čeprav še vedno ne vem ali je to res ali ne Smile

Odgovor pa sem dobil v trgovini Mago na Litijski.
Pozdravljenim

danes mi je zakuhal koektor, ker ni bilo elektrike. Prebral se te prispevke in se odločil da po 10 letih tudi jaz zamenjam tekočino. Zanima me naslednje:

- kakšen pritisk mora biti v sistemu, če so kolektorji 4 m nad bojlerjem ?
- kako napumpati raztezno posodo (pri praznem sistemu ali pri polnem) ?
- koliko tekočine (približna ocena) rabim za 3 kolektorje po 2m2 , 300l bojler in 20 m cevi 16mm ?
- Kakšno mešanico naj uporabim ?
- ali ima kdo rešitev za izpad elektrike (UPS, ročna pumpa ali kaj podobnega) ?

Hvala za odgovore
Zanimivo da se je tu ostavilo v letu 2015 xD, ker bi tudi mene zanimalo kaj več. Čeprav kot je fery omenil v neki drugi temi bom dal na 3 bare, sicer se bom malo poigral ker tudi sam ne vem vsega, tako kot si i zastavil vprašanja. Amapak včasih se človek mora kaj naučiti očitno na težji način Big Grin
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi