PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradne stropne luci

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
v trgovini ESTO se dobi lepe okrogle vgradne luči z varčnimi žarnicami.
Komplet 4 kom stane cca 18.000 sit.

Če imate večji mošnjiček pa kar v ARCADIO na Tržaški cesti. Če nimajo kar ste si zaželeli vam pa izdelajo 8)

LP
baluf Napisal:Priporočam 12V , z trafotom.
Glede varčnih žarnic , če niso LED potem , so pa neonke ki so pa zverinske in nIso z li Idea velom knaufa in gledajo ven iz ohošja luči.

no, se ena napacna trditev :wink:

1. neonke NISO varcne zarnice. varcne zarnice so varcne zarnice, poglej si jih v kaksni trgovini, kjer prodajajo zarnice.
2. vgradne luci so VEDNO v isti liniji s knaufom in NIC ven ne gleda. v nasprotnem primeru so polvgradne ali nadgradne.
3. OBSTAJAJO vgradne luci z varcnimi zarnicami (in ne samo taksne z LED diodami)
Špela napiši mi kakšen link, da vidim to čudo od varčnih žarnic.
Kakšen tip pa so jaz poznam samo halogen, neon,led, na nitko-klasične.

P.S.
Pa ne se razburjat!
Varčne žarnice v osnovi so neonke, so samo zapakirane v drugačno ohišje in imajo vso "elektorniko" vgrajenoi v sebi.

Drugače se reče neonke unim dolgim okroglim valjem ki svetijo.
Varčne žarnice so pa lahko oblike navite tuljave, okrogle, podolgovate, imajo pa navoj kot navadne žarnice, od njih jih pa ločimo po te ma so "hladne" v nasprotju z klasičnimi.

LP
evo, strokoven odgovor Big Grin
zal ne morem dat linka, ker ima ta proizvajalec izjemno bedno spletno stran in teh luci sploh ni gor. so pa v katalogu, ki ga imam doma.

p.s. nisem se nic razburjala :wink:
Torej so neonke te varčne žarnice,kot pravi madrider, samo v drugi izvedbi-Špela a si šlišala.
A nisi ti napisala:
1. neonke NISO varcne zarnice. varcne zarnice so varcne zarnice, poglej si jih v kaksni trgovini, kjer prodajajo zarnice.
[/quote]
Ok da se ne mešam v valin prepirček ...

Kot sem že reku varčne delajo na isti princip kot neonke samo NISO pa to neonke Big Grin
Pod neonke štejemo tiste meter dolge okrogle sijalke Big Grin

p.s. Pa ne varče ne neonke niso žarnice ampak sijalke Wink
Kaj pa so potem varčne sijalke , če so polnjene z neon plinom?
Po moje so neonke ki si v drugačni izvedbi z malo elektronike za užig plina.
(mogoče se neonke sliši preveč podomače ali pa starinsko)
Ali bo prav tako če rečem: da varčne sijalke spadajo v družino SIJALK,ki uporabljajo za osvetlitev plin NEON.

Da ne bomo preveč razglabljali. :!:
baluf Napisal:Tudi jez sem kupil "varčne " LED žarnice naj bi delale 45000 ur, po parih dnevih mi ni gorela ena LED v žarnici ,sedaj mi jih gori še slaba polovica.
Glede svetlobe pa še približno ne svetijo kot halogenke tako da sem ful razočaran. Cry

Baluf.Mene pa zanima kakšne led žarnice si uporabil..s kolkim diodami..pa kje si jih kupil..?
No, da ne bo prevec dolgovezenja.

imamo žarnice in sijake in LED

žarnice so svetlobni viri, ki imajo žarilno nitko, ki žari in pri tem oddaja svetlobo, ki je ponavadi toplega tona (temperatura cca 2700-3000 K). v to skupino spadajo navadne žarnica in halogenske žarnice, ki so enake kot navadne, le da je v balon dodan helogenidni element, ki voeča vračanje molekul nnitke nazaj na nitko. Zato imajo načelno daljši življensko dobo. Pri žarnicaj je zelo enostavna regulacija svetlobnega toka (z napetostjo)

Vse ostalo so sijalke.
Vse sijalke delujejo na principu razelektritve v plinu. zato tudi so sijalke, ker plin sije in ne žari. Plini oz. primesi se pa razlikujejo. V Vseh je pa glavni element ŽIVO SREBRO. Neona že dolgo ni nikjer, razen v svetlobnih napisih, ki delujejo na visoko napetost. Vse sijalke potrebujejo za svoje delovanje predstikalno napravo.
Regulacija svetlobnega toka (dimmanje) je težje, ker deluje s frekvenco. To pomeni, da je potrebna elektronska predstikalna naprava.

"varčna žarnica" sploh ni žarnica, ampak je sijalka. Strokovni skrogi (slovar SDR (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sdr.si">www.sdr.si</a><!-- w -->)) je imenuje "kompaktna fluorescenta sijalka". Po principu delovanja pa je to nizkotlačna živosrebrova sijalka! Prav tako kot vse fluorescentne svetilke, katerim vecina ljudi rece NEON.

za cestno razsvetljavo pa se uporablja se NT Na, VT Na, VT Hg in metalhalogenidna ter mešana svetloba (v balonu je VT Hg in žarilna nitka-zaporedna vezava)

LED je pa polprevodniška zadeva, ki ne spada v nobeno od zgornjih skupin

lep razsvetljenski pozdrav
McBerni Napisal:Vse ostalo so sijalke.
Vse sijalke delujejo na principu razelektritve v plinu. zato tudi so sijalke, ker plin sije in ne žari. Plini oz. primesi se pa razlikujejo. ...

V tvojem opisu bi še dodal:

Razelektritev v Argonu ali Kriptonu z dodatkom živega srebra (princip, ki ga uporabljajo fluorescentne cevi) da najvecji delec svetlobe v ultravijolicnem delu spektra. Poseben premaz (Iluminescenčni prah bele barve) na notranji strani fluorescencnih cevi UV sevanje pretvori v vidno svetlobo.

Pri fluorescencnih ceveh dosežemo ustrezno barvo svetlobe ter ustrezen faktor primerljivosti barve s sestavo posebnega premaza na notranji strani cevi in ne razlicnimi mešanicami plinov cevi

Kompaktne sijalke imenovane tudi varcne žarnice, svetijo na enakem principu kot fluorescencne cevi.
LED žarnice sem kupil v CONRAD -u, Ljubljana BTC pod emporjomu.
LED so visoko svetilne (bele) LED,vendar sem razočaran in sem jih odstranil.
Večina low price LED (conrad, baumax, bauhaus & CO) so hladnega tona cca 4000 K.

Zato normalnemu človeku v bivalnem prostoru niso všeč. Človek je navajen tople svetlobe (sonce, žarnice), katerih svetloba je toplega tona 2700-3000 K.

So pa sedaj na tržišču tudi že LED toplega tona cca 3000 K. Seveda jih pa ne mores iskati v zgoraj omenjeih trgovinah, ker tam v večini primerov sploh ne vedo kaj je barva svetlobe. Se bo treba obrniti direktno na Philips ali pa Osram. Za prvega sem siguren, da jih ima, ker sem jih testiral tudi že sam.

Svetlobni izkoristek (lm/W) LED je dandanes nekje okrog izkoristka fluorescentnih sijalk, zato ne pričakujte čuda od svetilke, če kupite 3W LED. Je pa res, da je kot sevanja manjši in je zato pri enakem svetlobenm toku svetilnost v določeni smeri večja kot pri fluo sijalkah.

primer:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")prismaecatunichr("46")lightingunichr("46")philipsunichr("46")com/LightSite/Whirlwindunichr("46")aspx?eca=LGMSSL&cpf=GBEMEN&stg=ACT&lan=EN+&ecu=SSL|PHL|GS&cnt_key=LEDonoff+|PHL&t=1&tree=0&scr_md=1111&nav=Null&loc=Null&leftnav=2_1&tt=BasicSpecs[/url]
o, super odgovori!
sem se pa tudi jaz medtem malo poucila in so mi rekli, da obstajata dva tipa varcnih sijalk. ene imajo obicajen navoj, druge pa so prave varcne sijalke. te zadnje so boljse in drazje, primerne za prostore, kjer luci dolgo gorijo. zakaj, o tem se moram pa se naprej pozanimat :wink: mislim, da je ravno nekaj v zvezi z elektronsko dusilko?
LED Dioda Confusedestavljena je iz čipa, ki je iz polprevodnega materiala, napolnjen z zlitinami kemičnih elementov.
Ta zlitina ustvari strukturo, ki se imenuje p-n junction ali preprosto zlitje.
Kot pri ostalih diodah tok teče od p strani (anode) k n strani (katodi), vendar ne v obratni smeri. Nastane tok elektronov in elekronskih vrzeli, ki se zlijejo. Princip delovanja LED diod je v tem, da ko elekron trči v elektronsko vrzel, pade v nižje energijsko polje in zaradi izenačitve odda energijo v obliki fotona. Smile vemo..amapk enostavno rečemo SIJALKE.

Baluf zanimal me je kje kupuješ,in če si še vedno navdušen lahko pri meni dobiš res LED SIJALKE kot se šika
Imam tri vrste bele:Hladno bela,dnevano bela topla bela.
3 tipe MR-16,GU10,E-27..12VAC,12DC 230AC.
in še tri tip pa jakosti..z 20 ledidami.30 lediodami (20 stop) ter 38 led diod
(45 stop ledice)..
lahko pa jih dobiš v e-batt hiša svetlobe.btc..elektrowatt trzin..lahko se pa tud name obrneš za ostale isto velja :temacool@gmail.com
z 38 ledicami ter 45 stop..pa lahko še osvetliš hodnik..je primerljiva 15-20W halogenki..
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi