Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
mrombi in čojko, se popolnoma strinjam.
Ne vem od kdaj "propustne greznice" pri nas niso dovoljene kot navaja povodni mož.
Je pa seveda potrebno ločiti izraze oziroma njihov pomen. Schidel ima v prodaji montažno betonsko triprekatno greznico. In jih prodaja. V GD v naseljih, kjer ni urejene kanalizacije, pa se da najti ali
1. vodoneprepustno greznico / na praznjenje ( taka mora biti vsaj 20 ali 30m3 / poraba vode 4člani cca 10m3/mesec.
2. triprekatna vodoneprepustna greznica z iztokom.
Triprekatna greznica je v osnovi "čistilna naprava", seveda če je pravilno narejena. Ne govorimo o dveh betonskih ceveh, kamor "hišni drek odteka" in takih je pri nas še vedno preveč.
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
a ni tako, da je prepovedan vsak iztok iz greznic, sploh na določenih regijah slovenije?
vem, da gre za filtritanje ipd pri bolje izvedenih greznizah z iztokom, vendar vseeno iztoka kao ne bi smelo biti, vsaj na kraških območjih. ne bom pa trdil, ne poznam dovolj..
Ocena:
1
Iz moje izkušnje pred leti ( nimamo urejene kanalizacije ), po izjavi zdravstvenega inšpektorata samo na območjih kjer je vodo zajetni pas ali kjer je vodo-varstveni pas.
Razen, če se kaj ni spremenilo.
Objave: 176
Teme: 7
Ocena:
0
Občine sicer same predpisujejo, kaj je kje dovoljeno, ampak vedno bolj imam občutek da so ti predpisi nesmiselni, če je največji interes na celi stvari to, da se prišpara na denarju na ceno okolja.
Če ne gre tako, gre pa malo drugače.
Ocena:
1
baksus, prav imaš.
Seveda je edini dolgoročni in okolju prijazen princip izgradnja kanalizacijskega omrežja in priklop vseh objetov na sistem. Pa zbiranje fekalnih odplak in njihovo čiščenje v ustreznih čistilnih napravah.
Vse ostalo je odvisno od ozaveščenosti vsakega investitorja posebej. Kot je baksus omenil, ja predpisi so eno, dejansko stanje pa popolnoma drugo.
Razen če "nimaš sreče" in te dober sosed prijavi, je možno pri greznicah narediti prav vse, saj praktično teh naprav v gospodinjstvih ne nadzira nihče in nikoli. Vsaj jaz ne poznam primera.
Nebomgabiksal, od tebe do mene je 10km. Objekt stoji na kraškem robu. Pomeni kamen, pa vrtače in jame pa tako naprej. V času gradnje ni bilo kanalizacije. Naredil sem tri prekatno greznico - tako kot mora biti - v celoti vodoneprepustno, vendar z iztokom vode iz tretjega prekata.
Pred 4imi leti je občina zagnala paniko, da bodo gradili kanalizacijski sistem v našen delu naselja. Ponudili so nam obročno ( 24 mesecev ) plačevanje - sofinanciranje izgradnje. Lepo! V pogodbah, ki naj bi jih sklenili z občino, pa razen cene in groženj, kaj vse sem dolžan in kako bom kaznovan. če ne bom - ni bilo ničesar.
Ne kaj plačujem ( cca 3.500 eur ), ne kdaj bo izvedeno, ne kaj bo izvedeno. Jasno pa je bilo navedeno, da če bo sredstev premalo - beri, če bo cena višja - bom moral skleniti ustrezen aneks.
Lahko mi verjameš, da takšne pogodbe nisem podpisal. No bili so pritiski in grožnje. Najmilejša je bila ta, da bom kasneje itak moral plačati svoj del - ko se bom MORAL priključiti. Ampak takrat bo to 7.000 eur!?!
Na srečo sem prišel do kopije projekta, na katerem so bile začrtane trase kanalizacije. Pravim na srečo.
Gospoda na občini so si zadevo zamislili po svoje. Del našega kraka bi moral iti preko zasebnega zemljišča. Seveda lastnika nihče ni o nameri niti obvestil, kaj šele uredil ustrezna soglasja. In rezultat? Naš krak 8 hiš še vedno ni priključen na sistem, saj so naredili le dobrih 20m in dva jaška, ker pa niso uspeli dogovoriti pogojev z lastnikom zemljišča, pa so stvar enostavno zasuli in šli. Situacija je sedaj nespremenjena že tri leta.
Kar pa je višek arogance, pa je to, da je projekt predvideval izvedbo kanalizacije na globini 1,5m, dejansko pa je globina le 1,0m. Tako se kar nekaj objektov ne more priklopiti na sistem, razen z vgraditvijo črpalk!
In sedaj vidiš absurdno situacijo, ko bi se človek rad priklopil na sistem in s tem zmanjšal vplive fekalij na okolje, pa so odgovorni za to popolnoma brezbrižni, čeprav so jih polna usta ekologije.
Ocena:
0
Papez46, tudi ti imaš, žal, prav. Pravil se ne upošteva oziroma se jih praviloma le slučajno, če res ne gre drugače. Manj jih upoštevaš, večji frajer si. Povsod.
Včasih si rečem - bedak, ker upoštevam predpise in poskušam delati "prav" in "ozaveščeno" in "dobro", kaj se če, sem še od stare šole; danes smo kupili veliko čistilno napravo, velik rezervoar za deževnico in za vsako cisterno svoj ponikalni sistem. Spet, kaj se če, strnjeno vaško jedro v najlepši vasici v slovenski Istri. Spanje pa bo mirno, ker naše odplake v nevihti ne bodo končale v kleti od spodnjega soseda; frajer očitno ne bom, bomo pa s sosedom ob vsaki priliki dobre volje.
LP!
Ocena:
0
Ma, še dobro da sem na forumu, da me kdo razsvetli!

:evil:
Ocena:
1
Pa še malo za smeh in sproščanje! 8)
Zakaj bi si delali skrbi? :lol:
V življenju moramo biti v skrbeh samo zaradi dveh stvari:
Ali si zdrav ali si bolan.
Če si zdrav, potem nimaš skrbi. :lol: 8)
Toda, če si bolan,
te lahko skrbita samo dve stvari:
Boš ozdravel ali boš umrl?
Če boš ozdravel, potem nimaš skrbi.
Če pa umreš, , te lahko skrbita samo dve stvari:
Boš šel v raj ali v pekel? :lol: :lol: :lol:
Če prideš v raj, potem itak nimaš skrbi. 8) :lol: :lol:
če pa prideš v pekel,
boš tako zaposlen s pozdravljanjem svojih prijateljev, da ne boš imel časa za skrb! :lol: :lol: :lol:
Torej, čemu skrbi? 8)
Bodi srečen!
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Dobro se je oglasiti na lokalni komunali. Tam povedo, katero ČN "priznavajo", da potem nimaš težav. Pa poglejte še Roto - Štefana Pavlinjeka...MS...Lp Kadotr
Objave: 136
Teme: 4
Ocena:
0
Ani fora prekatov ravno to, da tista najbolj " čista " voda lahko potem nekam ponikne? Mi je jasno , da tam ko je podtalnica to ne gre.. Ali pa tudi? sicer pa je zato drenaža, da se voda čisti... Kako vodo bi potemtakem pili, če se ne bi naravno prečistila? In za boga sveta, kje je kraj ko imajo vsi čistilne naprave? Center ljubljane- v Ljubljanico ? Okoli nas je nima nihče, pa ni nobene kanalizacije, pa imamo vsi prekate in potem "vodo " speljano pod zemljo,spodaj drenažo...pa gre kdove kam.. Če pa bi to moralo biti- nujno - čistilna naprava, potem pa jaz tega nisem vedela, pa nasplošno skrbim za okolje. NAJmi nekdo to razjasni? Na kakem principu pa potem dela čistilna naprava???
Ni pomembno,kako velik je uspeh,pomembno je,da smo mi z njim zadovoljni.
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
lej, zakonov se nismo mi izmislili. dejstvo je, da se na energijo in ekologijo vse bolj daje pomen, zato temu tudi zakoni sledijo, da ne omenjam vseh omejitev, ki prihajajo s strani eu ipd.
kjer je predvideno ali izvedeno kanalizaijsko omrežje, more (al pa naj vsaj bi bilo) pred izpustom imeti tudi čistilni napravo ipd ali se je izvede tudi posebej. kjer kanalizacije ni (tukaj je seveda tandenca, da se čimveč gospodinjstev priključi, vendar smo spet pri našem malce sfaljenem urbanizmu ipd), se pač v "vmesnem" obdobju izvede sistem z greznicami, ki morajo biti več ali manj nepropustne, zaradi specifike tal, terena ipd. tako pač je.
Objave: 136
Teme: 4
Ocena:
0
Kaj pa tam kjer ni nobene možnosti, da sploh bo kdaj kanalizacijsko omrežje? Sem že zasledila,nekaj malega ozakonu, pa mi še vedno ni jasno, zakaj tega nekako ne spravijo do ljudi? Zanima me kje bi lahko zvedela kaj več o tem? Mi je jasna izvedba, kadar se priključiš na omrežje. Rada pa bi vedela več o tem " privat " sistemu- graznica oz o pravilni izvedbi ?
Ni pomembno,kako velik je uspeh,pomembno je,da smo mi z njim zadovoljni.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Anita,
povsem enake dileme sem reševal sam pri sebi pred dvema letoma (nočna okoljevarstvena mora). Sem se zagnal okoli vseh prodajalcev (proizvajacev je malo) malih čistilnih naprav. Ugotovil, da gre le za nepropustne plastične greznice z malim membranskim kompresorčkom za vpihovanje zraka v fekalije, nekatere imajo še dozatorček slične kemije, kot tisti palčki v reklami: Joj, smrdi, kako smrdi...Še nekatere bolj komplicirane pa imajo še mešalo. Po opravljenem postopku (gnitju s pomočjo vpihanega kisika, z dodatkom mikroflore iz dozatorja) je voda toliko očiščena, da gre lahko v ponikovalnico. Nato naprej opravi narava...Usedlino nato vsake toliko časa odpelje cisterna koomunale...
Čista resnica je, da nismo problem mi tamali, temveč cela mesta, kjer se vse steka direktno v reke. Stanovalcem blokovskih naselij je briga za okolje neznana, oni pravijo, da vse plačajo, naj se za to briga upravnik. Njega pa tudi nič ne briga, dokler ga država ne pritisne.
Glede zgoraj omenjenega, da mora biti ČN taka, da jo požegna komunala, sem izvedel na komunali, kjer mi je pameten človek rekel, naj toliko počakam, da se bo izkristaliziralo, katere naprave bodo sploh ustrezale predpisom, ki so še nejasni. Težko bi bilo potem, ko si že zapravil nekaj tisoč evrov, delati vse na novo, po zakonu...
Ne nazadnje, ponekod so odlična rešitev biološke ČN. Slično imam sam rešeno, očiščena voda in nepropustne dvoprekatne greznice se zliva po nagnjenem travniku, kjer je potrebno le redno kositi, kar tam zraste. Še pozimi nekatere rastline rastejo... Načrte za take greznice najdete na netu.
Do ljudi (nas tamalih) pa zakon ne pride, ker se država zaveda, da mora najprej rešiti velike probleme - mesta. Kje je potem šele industrija....
Lp Kadotr