Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Včeraj zmeril doma : 239V - me je skor na rit vrgl, pa sem šel k sosedu po državni Unimer - ISTO.
So fantje traflc kar mal preveč našponal.
Je nerodno, ko greš ponoči sam odtočit, pa ti žarnico nad glavo raznese - maš prec eno potrebo več :lol:
Saj ni težko, sam d'nar je treba imet
Objave: 486
Teme: 131
Ocena:
0
Hvala.
Stanujem v stanovanjskem bloku.
Nimam treh faz.
???
Se priporočam!
Objave: 332
Teme: 0
Ocena:
0
kolikor vem je nazivna napetost 230V in da lahko dobavljajo -6% do +10% pomeni med 216V in 253V. Na to toleranco pa so tud vsi izdelki izdelani.
Tako da je 239V ok.
dobro jutro.
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Mogoče že - ampak žarnice tega nočejo in nočejo razumet :roll: , tko, da mi to bolj malo koristi.
Saj ni težko, sam d'nar je treba imet
Objave: 486
Teme: 131
Ocena:
0
Dobro .... napetost.
Kaj (kakšen inštrument oz merilec) naj priklopim
in
kam?
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
jozekuch Napisal:Kaj (kakšen inštrument oz merilec) naj priklopim in kam?
Malo povprašaj znance, sorodnike, sodelavce. Zagotovo inštrument kdo ima in če sam ne bo imel časa, ti ga bo posodil, prej pa ti še povedal in pokazal, kako ga uporabiš.
Če pa nikogar ne poznaš, mi lahko na ZS pošlješ info, od kje si - in če boš priden, ti ga posodim jaz.
Lahko pa si tudi enega nabaviš v npr. OBI-ju, Merkurju ali pa tule:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.interdiskont.si/on-line/index.php3?kat=26">http://www.interdiskont.si/on-line/index.php3?kat=26</a><!-- m --> kjer stane slabih 5€.
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 402
Teme: 13
Ocena:
0
Bom še jaz malo pametoval:
Imamo zidanico, pa je bil pred dvemi leti zelo slab "štrom" in so tudi žarnice veselo žmigale pri uporabi večjih bremen pri nas ali sosedovih. Tudi življenska doba je bila pač malo krajša, ampak ne občutno... Ker so bile špice v - in ne v +.
Poznam pa dve stranki katere so zadnje v vrsti... tam je pa večji problem, ker pride do špic... Elektriko si lahko podobno razlagamo kot vodo... na koncu ima največ moči, ker pač ni porabe (jez na elektrarni). Zato pride tudi do špic v + smeri.
Rešitev: zatežit elektru za prenapetostne odvodnike... Jih pač ne dajejo radi, ker stanejo...
Druga rešitev: to zadevo se da tudi rešit elegantno z varistorji... ampak tega ne priporočam nobenemu. Sem delal v podjetju katero proizvajajo varistorje (za one, kateri ne vejo kaj je to: to je neke vrste varovalka, katera nad določeno vrednostjo napetosti npr 230V se za trenutek kratko sklene) Vse lepo in prav, ampak to ima spet svojo življensko dobo in seveda embalažo - epoksi, kateri pa prav lepo gori pri višjih temperaturah. Zato nikomur ne priporočam zaščite z varistorji, če le-ta ni izvedena tudi z bimetalnim odklopnikom.
Tako da tu je potrebno izbrati kompromis....
- kupovati žarnice
- izdelava zaščite, katero izdela usposobljen človek zato (ne oni kateri buče prodaja (sam vem teorijo, žal prakse tu ne) katera pa spet stane cca 1000 žarnic.... (če ni iz strani elektra)
odločitev je vaša... vsekakor pa to ni zadeva, katero bi človek sam doma "štromal" če pa že, pojdite do treh agentov ter sklenite dobro zavarovanje hiše.
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
:-)
Zavarovanje hiše pri treh agentih ti prinese samo zapor.
Žal nič drugega kot človek ne more bit zavarovan več kot enkrat...
Lp
Bogdan
Objave: 205
Teme: 55
Ocena:
0
Tukaj na žalost ni isto kot pri vodi. Hiše, ki so bliže napajalni točki (trafo postaji) imajo višjo napetost, kot tiste bolj oddaljene. (padci napetosti in te stvari). Je pa tako, da so transformatrji nastavljeni na neko povprečno vrednost napetosti, ker je napetost odvisna tudi od trenutne porabe.
Če povem po domače: ponoči ali zjutraj bo napetost vedno večja, kot popoldne ali zvečer. To pa zato ker gori več žarnic, TV-jev....
L.P.
Objave: 402
Teme: 13
Ocena:
0
pero prav imaš.... vendar pri udaru strele je pa zadnji najbolj na udaru....
nisem glih najbolj napisal...
Objave: 11
Teme: 0
Ocena:
0
Rešitev je več.
Za žarnice bi dal varčne ali pa LED.
Pred elektronskimi napravami pa bi dal zaščito, ki ima vgrajene varistorje in ščiti pred konicami.
Obstajajo pa tudi zatemnilniki. S temi bi zmanjšal napetost.
Ali pa pri nekem elektroniku naročiš, da ti izdela več takšnih zatemnilnikov, ki so dokaj poceni. Dovolj je le en triak, diak in par uporov.
Rešitev je tudi nakup ločilnega transformatorja.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Zatemnilniki pridejo v poštev pri navadnih žarnicah, potem je z njihovo uporabo konec. Poleg tega povzročajo motnje in smetijo omrežje. Varistorji odpadejo, namenjeni so prenapetostnim konicam, ne pa nekaj volto previsoki stalni napetosti. Pametne rešitve, razen ločilnega transformatorja ni. Oziroma je, prva ki bi jo bilo treba sprobat - če si res zadnji, koliko imajo šele prejšni visoko napetost. Tu ni več "rezerva", ampak je bolj verjetno narobe nastavljen transformator. A je že kdo klical na pristojno službo? Najprej to storite - če je splošni problem, bodo uredili. A sosedom tudi crkujejo žarnice? Tudi to je pametno vedeti, ker je potem lažje iskati in argumentirati vzrok.
LP,
Samojed
Objave: 2312
Teme: 48
Ocena:
0
sicer se mi pri štromu pa znanje spozna....
sem pa na sejmu gledal imajo ene prednapetosnte zaščite za v omarico..
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hermi.si/Proizvodi/tabid/57/Default.aspx">http://www.hermi.si/Proizvodi/tabid/57/Default.aspx</a><!-- m -->
obrni se na enega štromarja....