PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Brunarica - alternativa elektriki ?!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, mene pa zanima koliko močne foto-celice naj kupim za vikend in koliko akumolator? Potrebujem el. za nekaj vtičnic, luči in pa televizijo. hvala! lp
Citat:Potrebujem el. za nekaj vtičnic,
Za vtičnice pa res ne rabiš skoraj nič. Niso porabnik. Verjetno misliš kakšen porabnik v njih priključiti.

Bo treba povedati max predvideno dnevno porabo (kWh) in predvideno max moč (W) = hkratna poraba. Za dobro izbiro akumulatorjev pa še, koliko od dnevne porabe bo max v nočnem času.
Nimam časa - sem v penziji!
Seveda sem mislil kakšne manjše mašince in podobno... Smile Nimam niti predstave naprimer koliko porabi televizija... Gre se za vikend na morju in nimamo el. v bližini, tako da nekih hudih porabnikov ne bo. Hladilnik bomo imeli na plin, tako da za večerni čas predvidevam samo TV in luč. hvala za odgovor
Glede na pisanje najbrž nisi zahteven, nekaj bi pač imel, če bo pa prazna baterija, pa tudi ne bo konec sveta. Si prav predstavljam?

Razsmernik naj bo hibridna enota, ki je hkrati polnilec in kasneje omogoča priklop agregata (so že tudi poceni), tako boš v skrajni sili napolnil baterije na agregat, gledal TV v dežju in reševal občasne zagatne situacije. Ista enota ima lahko tudi vgrajen solarni regulator polnjenja, tako da dobiš vse v enem.
PV paneli so že poceni, tako da vzemi čim močnejšega (180W +), seveda pazi, da je primeren za 12V sistem, da ne rabiš takoimenovanega MPP trackerja (dražja/boljša varianta solarnega regulatorja).
Baterijo nujno pazi, da bo globokociklična, ne kakšna avtomobilska. Sam bi dal 180Ah ali več.

To troje skupaj dobiš najbrž pod 1000€ in mislim, da boš zadovoljen. Lahko pa narediš za nekoliko ceneje li mnogo dražje.
Seveda ni nobene težave če bo kdaj zmanjkalo elektrike. Generator zaradi hrupa ni predviden, me pa zanima ali je potreben razsmernik, če akumolator polnim samo s celicami? Je morda kakšna težava da se akumolator "preveč" napolne?
lp
Če ne boš imel razsmernika, boš lahko uporabljal samo 12V naprave, oz. boš imel vso inštalacijo 12V DC. Je v štartu mogoče ceneje, ampak zame to ni to. Si preveč omejen s porabniki (kako boš recimo napolnil baterijsko vrtalko? Radio, TV, razsvetljavo, slej ko prej hladilnik... vse nabavljat na 12V). Na koncu te lahko pride vse skupaj še dražje in zakomplicirano.

Da se akumulator ne napolni preveč skrbi regulator polnjenja, ki polno baterijo izklopi od panelov. Ponavadi je to svoja naprava, ki z razsmernikom nima veze, kot rečeno pa obstajajo enote (hibridni off-grid razsmernik), ki imajo že vse to vgrajeno.

Agregat ni predviden, ampak pride pa včasih zelo prav. Če razmišljaš tako v štartu, bo kasneje veliko manj problemov, ker boš vhod za njega že imel. Razmišljaj malo dlje, bo na koncu sistem cenejši in boljši. Če ti dela 1 uro in imaš za 2 dni elektrike, je to super. Lahko včasih vsaj fešto narediš tako kot treba z muziko in dodatnim hladilnikom.
Hvala za odgovor!
Sem laik na tem področju, pa vseeno kaj je narobe če nabavim 2-3 pretvornike -
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mimovrste.com/artikel/2170152725/pretvornik-12-v-220-v-300-w">http://www.mimovrste.com/artikel/217015 ... 20-v-300-w</a><!-- m -->
? s tem je možno napolnit baterijsko mašinco? 700€ za razsmernik se mi zdi kar veliko, glede na to da pričakujemo priklop na el.omrežje v nekaj letih.
To kar gledaš je za napolnit "baterijsko mašinco, kak telefon, poganjati prenosnik in še kakšen drobiž.
Zadeva ne proizvaja izmenično sinusno napetost in ni namenjena poganjanju elektromotorjev in podobnega kar zahteva čisto sinusno napetost.
Koliko imaš denarja, pa da vidimo, kaj se da narediti?

Delal ti bo za silo tudi sistem 80W panel na 100Ah baterijo (globokociklično) preko 10A regulatorja in 150W sinusni razsmernik. To vse skupaj najbrž ranga 500€. Baterija sicer ne bo polnjena kvalitetno in se bo hitreje postarala, panel bo več kot uro na dan poleti delal samo za izgube sistema, preden greš od tam striktno izklopit razsmernik, najbolje tudi ko ga ne rabiš, priklop več naprav naenkrat je bolj tako tako, TV nabavi zelo varčen, po možnosti tudi majhen, nadgrajeval sistema ne boš,... Ampak se da živeti s tem bolje kot brez. Če pa je še predrago, pa ne delat nič, ker je škoda denarja. No, trgovci ti bodo naredili "super" zadevo tudi za 300€. Od tega živijo.

Razsmernik pa kot je rekel Homer raje čisti sinusni. Tudi naprave kot je TV so včasih s takšnimi razsmerniki imele težave. V bistvu nikoli ne veš, ali bo neka naprava delala, tako kot mora na takem razsmerniku (kot si ga prilepil).
Pač gledam kako bi prišel čim ceneje čez, in hkrati ne bo prevelikih težav z elektriko. Na hitro sem na ebay u našel 180w modul in 180 Ah akumolator skupaj okoli 300 €. Se mi zdi da sem gledal napačen razsmernik-za 700€ zato nisem tako navdušen: ) torej koliko w sinusni razsmernik naj iščem, da bo delovalo osnovno orodje, in v tistem času tv ne bo deloval! mogoče kakšen link za predstavo?lp
Pri orodju je kriza, da ob zagonu potegne tudi več kot 2kW, manjše morda 1, kaka fleksarca pa tudi veliko več kot 2kW. Praktično vsak razsmernik bo počepnil in se izklopil.
Po moje je pri tebi edina varianta 12V TV in LED rasvetljava, za kar je dovolj en avtomobilski akumulator in kakih 30W panel. 24" LED TV ti bo na 52Ah akumulator deloval kakih 30h. LED razsvetljava bi ti vlekla kak A, torej 50ur. 30W panel ti bo napolnil aku v cca treh dneh.
Za vse ostalo pa agregat.
Tone, tukaj se ne strinjam s teboj. Od 30W panela lahko najboljši mesec v off-grid sistemu (sploh brez MPPTja) pričakuješ max dobre 4 nazivne ure dnevno, torej dobrih 100Wh/dan, raje manj. Pri tako majhnih energijah ti ga zagode vsaka izguba (baterija, lastne rabe,...), zato je na koncu uporabne energije bore malo. Avtomobilski akumulator je primeren samo, če je na šenk. Če kupuješ novega nujno cikličnega.
Po moje tako kot sem napisal, za tak sistem škoda denarja. Je res boljše kupit poceni agregat, ki bo uporaben še kdaj drugič. Magari zraven baterijo, ki se jo na par dni napolni. Z agregatom ne boš praktično nikoli brez elektrike, s takim sistemom pa večji del časa.
Orodje pa itak odpade razen polnilca za baterijsko, če ni kak hudo močan/hiter.
Nasvet; če bo kdo uporabljal akumulatorje obvezno zraven namontirati ustrezen sončni panel (za cca 60Ah 30W ) za vzdrževanje akumulatorjev pri življenju. Kaj se mi je zgodilo; pri "izumljanju" otočne elektrarne sonce /veter mi je sredi zime MPPT( njegova lastna poraba) regulator izpraznil akumulator do podna in ga s tem trajno poškodoval, pa je šlo okoli 100€. Sedaj imam narejeno tako da mi panel direktno polni akumulator, vmes je samo modul ki prepreči polnjenje ko je akumulator dovolj poln, kar se redko zgodi. Akumulator se polni tudi ob oblačnem vremenu dovolj da pokriva porabo tega modula in še enega modula ki preprečuje popolno izpraznitev, oba modula imata zelo majhno lastno porabo in sta nižjega cenovnega razreda. Samo polnjenje je pa druga zgodba, tudi če boš polnil z agregatom ti priporočam to varovanje akumulatorjev. Za večjo kakaciteto akumulatorjev moraš izbrati ustrezno večji panel kot sem navedel, koliko pa nevem??, bi moral pomerit glede na izbrane akumulatorje in lastno porabo modulov za nadzor polnenja in praznjenja!
LP Tomaž
tz123 Napisal:Pač gledam kako bi prišel čim ceneje čez, in hkrati ne bo prevelikih težav z elektriko. Na hitro sem na ebay u našel 180w modul in 180 Ah akumolator skupaj okoli 300 €. Se mi zdi da sem gledal napačen razsmernik-za 700€ zato nisem tako navdušen: ) torej koliko w sinusni razsmernik naj iščem, da bo delovalo osnovno orodje, in v tistem času tv ne bo deloval! mogoče kakšen link za predstavo?lp
Čim prej kupi, poceni in dobra kombinacija glede na moč Big Grin
LP Tomaž
Osebno mnenje: Sončni vir za luč in TV.
Za orodje pa 2 kW enofazni agregat. Ko boš vrtal, žagal, ... bo toliko ropotalo, da agregata ne boš slišal.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi