Tkole bom jaz povedal moje izkušnje. Kuhinjo sem kupoval 2 leti. Res ,da se mi ni mudilo, ker smo imeli doma 40 let staro Marlesovo kuhinjo. Vendar se s tem pač nismo obremenjevali, kajti na koncu zidarije ti zmeraj zmanjka za lepo in kvalitetno opremo, če nisi res šparal že pri gradnji, kar pa mi nismo.
Pred enim letom sem imel predračun za 5.5m Dan kuhinje z elementi 3800€ brez montaže vključno z aparati. Kuhinja je bila najbolj čip varianta, obične fronte brez blum vodil, z 3cm pultom in najbolj osnovnimi elektro aparati. Takrat na srečo nismo imeli keša-pufat se pa še nismo upal . Pri Sveja je bila cena za vsaj 500€ dražja že pri lesenem delu.Čez dobro leto smo spet zaćeli pogledovati po Dipotu,Spona, Dan kuchen, Italijanska varianta kuhinje Quchini ali nekaj takega-2500€ leseni del brez bluma. Gorenje 2700 brez montaže-brez bluma,3cm pult, ne visoki sijaj, obična kotna omara brez elektro elementov. Ampak mi nobena kuhinja ni "sedla". Govorim o Sigmi Gorenje. Delta je bila za vsaj 20% dražja. Pa se odločiva en teden iti v Avstrijo delat predračune, ker vsi hvalijo cene. Najprej problem najdet, stroški bencina,problem jezik, preiščem celo štarcuno in s prodajalcem sestaviva dan kuchen za 2600€-nekaj takega kot v slo, ampak si je še vseeno ne upam vzet,ker nisem siguren , da bom res dobil to kar hočem. Ne vem kakšne elemente mi je dal ,ali blum,... Po mojem, da najbolj chip varianta. Ker vse kuhinje ,ki sem jih tam gledal, ki so bile kokr kaj na izgled so bile krepko čez 5-6000€.
Nato pa spremljamo v SLO akcije kuhinj v Rutarju. Čisto naključno se odpeljem tja in dam narest predračun in mi pride Nolte kuchen cena like 4-5000€. Nato čez en mesec spet akcija-ista kuhinja cenejša še za 500€.Skoraj me prepriča. Pa na koncu le vprašam, kakšne aparate dobim za to ceno in mi pokaže Ariston aparate z izbočenimi gumbi, napa "trikotna iz šolske kuhinje", pomivalc obični, korita ni bilo,pipe tud ne, hladilnik za enega komaj dovolj, steklo keramična ne vem kakšna. Rečem STOP. Kuhinjo kupujem za 10-20 let. hočem imeti aparate, ki mi bodo zanesljivo delali in ki mi bodo oljašali delo in ne otežili,...
Tako se odločim za izračun samo lesenega dela, ki po čudežu pride 2200€.480cm kuhinje pult (zmenima se za popust po prospektu in na gotovino). Vzamem samo leseni del( 5cm Ultrapas pult obrobljen tudi pri strani na zaključku elementov, fronte mediapan ebenovina visoki sijaj, ABS obrobe, vrtljivi kotni element, vzamem še tiho zapiranje za dodatnih 200€. Da ne govorim, da tiho zapiranje in kotni element in mehanizmi niso enaki pri vseh firmah. To je odvisno od "ranga" firme kuhinje. Tako, da ne moreš reči, da imaš enako kvalitetno zapiranje, če ti da mizar alpa ena dipo kuhinja ali pa ti ga vgradi ALNO kuhinja. Nadalje vzamem še 3m visečih omaric z dvižnim mehanizmom, ki mi deluje kar kvalitetno..(bomo vidli čez 5 let

+ še 3m 5cm šanka Ultrapass v stilu kuhinje. Izvlečni predali se izvlečejo kompletno ven in zdržijo 80kg. Cena me na koncupride vse skupaj okrog 2500€.
Nato sem si še uvozil iz tujine vse boscheve aparate(4x indukcija, Napa BEST , pomivalc z veliko funkcijami, 180cm hladilnik, malo boljša pečica, Blanco korito+ blanco armatura. Garancija je itaq vseevropska. (prej sem preveril na servisu).Pokličem znanca, ki še vse skupaj zmontira in inštalira(kuhinja.elektro,voda,..) za borih 150€. Priklopi mi še dve fazi za indukcijo, ki sem jih imel že predpripravljeno. Pečica in štedilnik sta vezani na ločeno varovalko 20A. Kuhinjo sem si pa prej še sam pripeljal na dom. Po vseh izračunih in stroških se mi cena ustavi na 5400€!!!.
Tako, da vam svetujem res premislek in predvsem čas pri nakupu kuhinje, ker jo kupujete za 20-30 let. In ne kupujte kar nekaj, ker je v akciji ali pa ker je in. Kupite tisto ,kar vam je res všeč in je predvsem kvalitetno. Pa veliko sreče!!!