PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri GEN Energija in cenejša elektrika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim, da je bozgom sedaj napisal zlasti z energetskega vidika posamezne družine in kaj to pomeni na nacionalni ravni.

Cene EV pa bodo po mojem v nekem trenutku padle, ker če pogledaš sestavne dele klasike in električnega vozila... Preprosto ne vidim razloga, da ne bi bil pri enakem obsegu proizvodnje električni avto cenejši od tistega z motorjem na notranje izgorevanje.
ne bo to tako kmalu, tam 2030 če bo delež EV 30% bo veliko, pa še to bo v 99% mestni ali primestni avto.....
Cena pa tud ne bo šla v višave, ker enostavno ta energent ni primerljiv z drugimi...in pravkar videl na računu, baje omrežnina se poceni od 1.1.20.....
To vse ugibanje in natolcevanje mi deluje tako, kot so leta 71 ko sem šel v prvi razred, strašili, da je nafte še samo za 10 let in pol "šlus"....
Pri EV po mojem potrebuješ samo enega resnega (z dovolj kapitala), od naftnih lobijev neobremenjenega proizvajalca, pa se lahko cel avtomobilski trg hitro na glavo postavi. V tem trenutku namreč, kljub nerealno visokim cenam, električnega avta v salonih praktično ne moreš dobit oziroma se koncerni prav trudijo, da se kupec odloči za "klasiko". Eden od razlogov je najbrž v lastniški strukturi, kjer je naftni lobi pri marsikaterem zraven kot lastnik. Drugo je rigidnost velikih avto-koncernov in na splošno velikih sistemov, kjer bi prehod na popolnoma nove platforme terjel za začetek precejšnje investicije. Eden od razlogov je skoraj zagotovo tudi to, da v tem trenutku s klasiko dosegajo dovolj visoke marže, električni avti so pa as v rokavu, ki bo dovolj pozno izigran, ker trenutno to preprosto ni treba, da se dosegajo zadovoljive ravni dobičkonosnosti. Eden čisto ekonomski razlog so poprodajni prihodki, kjer je planirana pokvarljivost električnih avtov zaradi precej manj kritičnih sklopov bistveno manjša in bodo ob ustrezni ravni kvalitete prihodki od servisov precej nižji (razen, če bodo proizvajalci namensko in kartelno šli v slabšanje kvalitete).

Še pa još je tega. In ne, Tesla s svojimi butičnimi izdelki ni resen player. Musk je pa počasi tudi že smešno prozoren s svojim prodajanjem megle. Jobs je ob "lepem nastopu" vsaj sproduciral tudi ustrezen izdelek.
(7.1.2020 ob 19:10)bozgom Napisal: Ne vem zakaj tak strah pred EV? Nek EV porabi povprečno 15 kWh/100 km. Če ima družina 2 EV s katerima dela povprečno 10.000 km potem to pomeni 3000 kWh letno. Za ogrevanje sanitarne vode z električnim bojlerjem pa se ocenjuje poraba med 3 in 4000 kWh letno za 4. člansko družino. Če torej vsi tisti, kateri ogrevajo vod direkt  na elektriko montirajo sanitarno TČ s COP tam 3 potem tudi z dvema EV ne bodo porabili več elektrike, kot jo sedaj. Če pa pol še menjamo odslužene aparate z energetsko bolj učinkovitimi pa bo lahko družina kljub 2 EV jutri porabila manj elektrike kot danes. Pol se pa postavi še kakšna SE pa vetrnica, pa kogeneracija, pa...

Malce se motiš.
1. EV porabi 15kWh/100 morda v mestni in primestni vožnji z do 80km/h. Na AC pri 130 je to takoj čez 20 ali celo 25kWh/100. Ali pa v mestu pozimi v zastoju, kjer TČ+elektronika žreta kak 1kW, v pol ure se pa premakneš za 2km. Si takoj na 25kWh/100.

2. EV za 10tkm/leto se le težko izplača, kot je pogruntal že Popson. Zase sem računal, da pride na nulo glede podobnega bencinarja šele po nekje 8letih pri 23tkm letno. Vsaj jaz pa ne bi šel v nakup z ROI višjim od nekje 7-8let.

(7.1.2020 ob 23:10)csamo001 Napisal: Pri EV po mojem potrebuješ samo enega resnega (z dovolj kapitala), od naftnih lobijev neobremenjenega proizvajalca, pa se lahko cel avtomobilski trg hitro na glavo postavi. V tem trenutku namreč, kljub nerealno visokim cenam, električnega avta v salonih praktično ne moreš dobit oziroma se koncerni prav trudijo, da se kupec odloči za "klasiko".

Ne bi rekel. Komot dobiš Ioniqa, Leafa, Zoe precej pod 30k€ s subvencijo.

Pri EV rabiš LE dovolj Li-ion baterij. Vse drugo je hec oz. v nulo razvito ter preko 90% učinkovito. Problem je le zagotoviti zadostno količino baterij za milijone EV-jev. Za baterije pa rabiš ogromno litija ter še nekaj dodatkov, ki se ne dobijo povsod.
Velikemu avtokoncernu v tem trenutku preprosto ni v interesu, da prodaja električne avte in "najeda" prodajo svojih ostalih vozil. Kolikor vem na ta način tudi nagrajujejo prodajnike.

30k EUR pa je še vedno daleč od "ljudskega avta", sploh pri povprečni plači 1.100 EUR. Sem imel priliko imeti v rokah plane za v Sloveniji narejen električni avto, pa je bila planirana prodajna cena pri relativno majhni proizvodnji približno na eni tretjini tega zneska. Kje je šele ekonomija obsega, ki jo zmore velik koncern.
Rabljenega up-a lahko dobis ze za dobrih 10k€, je pa res, da je baterija v tem primeru stara ze 3-4 leta, kar pomeni, da je polovica garancijske dobe ze pretekla. Prav tako bmw i3, midva sma za niti ne 3 leta starega in z prevozenimi 23k km dala 15k€, uvoz iz Nemcije. Sem pa pred tem imel moznost testirat podobnega oz z enako kapaciteto baterije in enako mocjo. Dejansko drzi kot je napisal Energetik, poraba pri mestni voznji in voznji do 80kmh je najnizja, cca 14-16kWh. Vse to pri aktivirani ECO voznji. Kak ga malo stisnes po gasu, vklopis gretje sedezev, radio, gres na AC in voznja 120-130kmh je poraba 25kWh in vec. Res pa, da ni servisov in tudi predvidena zivljenjska doba baterije je vec kot je obdobje garancije. Ampak nikoli se ne ve. Kitajci, Japonci, Korejci so izdelali, kar nekaj EV katerih prodajna cena je manj kot 10k€ za enega se je celi pisalo da 7k€ ampak ocitno drzavam v EU se ni interes, da bi si ga vsak drzavljan lahko privoscil. Kot je napisal Samo, lobiji. V naslednjem desetletju bo marsikaj jasnega, je pa to, kar dolgo obdobje v katerem se lahko marsikaj spremeni.

https://www.avto.net/Ads/results.asp?zna...rt=&stran=
Span prodaja pet let starega e upa s pol manjšo baterijo od novega zav5 jurjev višjo ceno (kot si ga lahko naročil novembra).
Al sem samo jaz malo....
Sonce naj sveti vsak dan!
Ne vem no- a kdo danes kupuje avtomobil zato, da bi se mu splačalo? Zakaj pa bi EV kupil samo takrat? Pa- koliko plač si dal za Golfa pred 20 leti in koliko zanj daš danes? Zakaj bi le EV bili vedno tako dragi?
Drugače pa- moj namen je bil zgolj prikazati drugo plat strahu pred kataklizmo, katero bi naj povzročile TČ in EV. Ne bo se nam sesulo omrežje, ne bomo potrebovali dve dodatni JE, ne bomo deležni vsakodnevnih električnih mrkov... Bomo pa zagotovo deležni drugačnega obračuna porabe elektrike, višjih cen elektrike (tako cene kWh kot kakšnega dodatnega prispevka).
Pri tem je povsem irelevantno ali je povprečna poraba 15 ali 25 kWh/100 km in ali letno delaš 10 ali 50 k km. Nenazadnje, nikjer ne piše, da s povečanjem vlaganja v razvoj EV, rasti njihovega števila... ne bodo inovacije povzročile tudi padca porabe, podobno kot se je to zgodilo pri ICE vozilh ali pri COP TČ. Baterijam, katerim bo padla kapaciteta in ne bodo več primerne za v EV ne bodo zanič. Uporabljali jih bomo lahko npr. ob hitrih polnilnicah EV, kjer se bodo počasi polnile iz obstoječega omrežja in hitro oddajale energijo v priključene EV...
Ja logicno, da se naredi izracun, kateri avto se bolj splaca, je to bencinar, dizel ali EV. Zakaj bi kupoval EV in placal zanj 2x vec, ce pa potrebujes avto za samo 10k km na leto? Enako udobje, ce ne kje boljse ti nudi en mali bencinar, ki na koncu niti nebo porabil kaj dosti vec kot bi bila poraba z EV. V obeh primerih pisem za nov avto. Sicer pa @bozgom, ce se ne motim imas tudi ti dizla, je tako? S kaksnim razlogom? Predvidevam, da zato, ker dizel porabi manj in se ti nebi splacalo kupit bencinarja, ki bi za isto prevozeno letno kilometrino porabil vec. Ali?
Res je, da avta ne kupimo zato, ker se nam splača, ampak vendarle racionalni del populacije vsaj malo preračuna, kateri avto je ob predvidenem obsegu uporabe dražji in kateri cenejši.

Having said that, me vedno znova preseneča vozni park v Sloveniji, ko ga dam v kontekst povprečne plače v Sloveniji. Kar mi daje vedet, da zelo velik del populacije mojih sodržavljanov avto kupuje z očmi in manj z glavo.

Fantje, treba se bo sprijaznit, da mi tu gor nismo normalni.  Cool
Tudi sam sem dobil dopis od Petrola z občutno podražitvijo...

Iz obstoječih 0,05849 na 0,0697 in cenejši tok iz 0,03205 na 0,04955. Nekaj lahko sicer za 5 mesecev znižaš s točkami ki jih imam za 20 % popusta...

Gledam da bi zamenjal dobavitelja, ker me kljub porabi zlatih točk pride dražje na Petrolu kot na Geniju...?
Je kdo delal kaj primerjave?
Petrol GENI ECE
0,06975 0,0649 0,06598
0,04955 0,03599 0,04898
Imam dizla ja. Kupil sem ga pa zato, ker sem pač hotel imeti dizla. Delam pod 10 k km letno tako da poraba ni bila nek motiv. Podobno bo z EV čez kakšne 4. leta, ko bo trenutni avto primeren za pokoj. Kupil ga bom, ker ga želim imeti in ne zato, da se mi bo splačal. Kot vsak drug, tudi sam kupujem avte, kateri imajo najboljše razmerje želje/cena avta in v okviru svojih želja izberem najcenejši avto. Je pa vsak avto zgolj stroj za proizvajanje stroškov.
Da se jim splača, pa kupujejo avte taksisti, rent-a-car, avtoprevozniki...
Jaz pa sedaj po daljšem obdobju dizelašev spet vozim bencinarja. Poraba zmerna, segreje se zjutraj hitreje, manj ropota... Zadovoljen in me prehod na dizla nazaj sploh ne zanima več.

Če v realnih razmerah EV res porabi 25kWh/100km  (klimi, ogrevanju in radiju s subvuferjem se pač ne mislim odpovedat, pa 80 se tudi ne bom vozil, prehitevam tudi rad) potem ob sigurnem porastu cen elektrike primerjalno sploh ne bo kaj bolj zanimiv od bencinarjev ali dizelašev, pa četudi jim cene padejo.
Ker da si lahko čez noč na enofazni vtičnici nafilam samo za 100km dosega (torej brez hitrega polnjenja) je vseeno precejšnja omejitev mobilnosti. To je še vedno največji minus EV. Pri fosilcu pač natankaš v 5min in pelješ naslednjih 700-1000km.
25 kWh po 8 centov je še vedno samo 2 EUR na 100 prevoženih kilometrov. Se bi morala cena štroma dvignit čez vse razumne meje, da prideš na dizla/bencinarja. Ampak potem nabavna cena EV za nekoga, ki naredi 10-15 tisoč kilometrov na leto podre vse.

Za povprečnega uporabnika pa je po mojem nočno polnjenje popolnoma dovolj. Sicer pa redkokdo pride domov šele ob 23-ih. Se lahko mirno polni tudi po višji tarifi, če je sila.
Hja, če dizel porabi 5l/100km ali bencinar 6l/100km in se še štrom podraži potem razlika ne bo tolikšna, da bi opravičevala drastično manjšo komoditeto (iskanje polnilnih postaj, dolgo polnjenje, mali doseg....). O tem govorim, ne samo o ceni na km.
1 ... 195 196 197 198 199 ... 215 Pojdi na stran 
Iskanje po temi