PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira tč zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sašo65 Napisal:nkkjer ni najboljša izbira, najboljša izbira je ta Ferijeva.....pa začuda tud 22c doseže v delno izolirani bajti v letošnji zimi in to celo z lahkoto..

PS RR-jev so predlano prodali dva, lani šest_ potrojili so prodajo....

Zanimivo! Ti, ki se tako repenčiš kadar TČ primerjam z avtomobilom :wink:
No, tale tvoja primerjava je pa res blesava, moraš priznati!
Kako nekateri leta in leta ne morete skapirat, da smo ljudje različni, da ima skoraj vsak svoje prioritete?
Drag avto, draga vrata in okna, draga kuhinja, draga potovanja, drag audio sistem, drag hobi, draga TČ...
Kdo je tu nor :mrgreen:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
v naši občini ( pa je enajsta po velikosti v slo.) ni ene take, ki ( primerljivo z avti) bi bila RR.......pa so ljudje, ki imajo vse drago in razna preseravanja okoli bajte ( tudi Oled za 19.000e)ampak prav pri TČ se pa "zabrenzajo" ......najdražje kar je, je par Termij .....in ogromno preplačanega Kronoterma
PS sem pa nedolgo nazaj videl v adaptirani hiši na novo postavljen "drvarski in peletni" sistem za 20+ke..... :roll: sem jim omenil, da sistem za 3ke bolje in z nič truda pidena njihovo hišo, pa pravijo da to ni mogoče_in kdo je pol tu nor?
... če si “Jack” bodi to do konca, tudi pri TČ
In za moje pojme so zgoraj omenjeni res preseranti.
(23.5.2019 ob 09:28)železar Napisal: @murencek Ja sem. Na koncu sem se odločal med Nibe- f2120 12 in izbrano. Po dolgem razmisleku, primerjanju različnih ponudb, lastnosti in ostalih stvari pomembnih zame sem se odločil za Alpha Innotec LWDV 91-1/3 s hidravličnim stolpom HSDV 12M3 (300l). Črpalka je propanska, zaprtega tipa z odličnimi izkoristki glede na podatke nemških testov in vseh ostalih meni dostopnih podatkov. Pravtako odpadejo vse morebitne kontrole, podjetje pa direkten uvoznik od firme. Naložbo bom finarciral s kreditom ekosklada (10 let). Obrok bo okoli 80 eur/mesec, montaža pa v roku enega meseca. Razliko v ceni napram ostalim tč bom dolgoročno pokril s prihranki pri letni porabi, kontrolah in upam servisih. 15-20eur več na mesec za kredit bomo pa tudi zmogli. Upam, da sem razmišljal prav.

tudi mi smo dali letos zmontirati AI, odločitev je tudi bila prej kakor lahka. Piko na i za AI je dala referenca sodelavca, ki jo ima 3 leta, ter obdobje garancije 5 let, ostale v večini 2 leti. Verjamem, da bo lepo tekla.

(23.5.2019 ob 13:37)murencek Napisal: @železar, blagor se tebi, ti si se že odločil, najtežji del je za poje pojme za tabo. Jaz imam ponudbe (2 ogrevalna kroga) zaenkrat od Zubadan (TPlus notr. enoto in z Ecodan), Tosch estia in Fujitsu (vse 11kw), zdej pa za vsako se na tem forumu najde kakšen + in -. Najugodnejša sta Tosch in Fujitsu (za to me skrbi glasnost- #sosedmaradmir). Mi je pa en dan žena pripeljala info, če vem, da so najboljše črpalke švedke al pa nemške, da so se pogovarjali v službi  in še pridodala, da je eno celo videla, pa da ji je lepa  (Nibe).

Kakor sem že zgoraj napisal imamo AI od letošnjega februarja. Ko sem kupoval sem precej gledal tudi podatek o garanciji (5let ali samo 2 leti). Sodelavec jo ima 3 leta, zadovoljen, nikakršnih težav. Pride do serije, ko je v začetku že problem, tudi to se naredi Nemcem, seveda se. V osnovi sem zožal izbor na evropski trg, s tem sem omejil število ponudnikov. Nato ogledi in "zasliševanja". Za tem padla odločitev. Poleg zgoraj omenjenega, referenca sodelavca.
Pozdravljeni,

ogrevalna sezona je v polnem zamahu in z vami bi rad delil svoje dosedanje
izkušnje s toplotno črpalko Alpha Innotec LWDV 91-1/3, ki smo jo vgradili 10.6.2019. Ker sem želel dobiti realne številke o svoji črpalki se oglašam šele sedaj in se opravičujem vsem, ki ste mi pisali na ZS in nisem videl vaših sporočil. Uglavnem z omenjeno toplotno črpalko sem zelo zadovoljen.
Črpalka dela kot urca in je presegla moja pričakovanja (da od podpore, odzivnosti in servisa monterjev sploh ne govorim). Vgradili smo jo 10.6., temperatura v bajti konstantna 22-23st, skupni stroški za vodo in ogrevanje pa od takrat vključno z januarjem cca 450 eur (imam ločen števec -poraba 3900kwh). Je praktično neslišna iz sprednje smeri. V mrzlih in tihih nočeh jo ponoči včasih vseeno pridušeno slišim (spalnica je ob steni, kjer je postavljena) ampak mora biti res vse tiho. Od nastavitve ogrevalne krivulje pozimi se je ne rabim dotikat (vse ventile na radiatorjih v bajti sem odprl do konca in postopoma zniževal krivuljo do željene temperature v prostorih...). Krivuljo imam nastavljeno tako, da je pri -20C temperatura v radiatorjih 39C, pri 0C pa okoli 30C, če sem to pravilno razbral...ne vem. Ogrevanje se vklopi ko pade temp. pod 14C.

Poleti smo imeli udar strele po utp kablu, prišli so naslednji dan zjutraj v nedeljo, po komponentah pregledali črpalko in popravili zadevo (šel je samo display). Prejšnja poraba olja na leto je bila ob isti izolaciji in manjši porabi tople vode 3000l! Če bo tako ostalo naprej je to čista zmaga.

(Hiša 1983, povsod veliki radiatorji, dve etaži, klet in garaža, skupaj okoli 280m2, izolacija nova 12,5cm silber reflex+10cm spodaj porolit, ostrešje plata - volna 30cm, okna les/alu troslojna, dva balkona, žaluzije, ogrevamo samo bivalne prostore cca 200m2, klet in garaža sta topli. Poraba tople vode je kar visoka - štirje odrasli in dva otroka, voda max 45st obtočna črpalka laufa neprekinjeno).

Upam, da ste dobili kaj informacij  o črpalki o kateri je tukaj bolj malo postov, če koga še kaj zanima pa vprašajte.

Lep pozdrav
Če sem prav prebral ste imeli prej porabo 3000 l olja/sezono, po tem pa ste dali novo izolacijo na objekt in po tem zmontirali tč. Je tako?  Na objekt pa ste dali 12.5cm silber reflex material, ki je po izolativnosti tam tam z belim "klasičnem" EPSom 16cm.

Da ne bo kdo misli, da ste porabo na izoliranem objektu imeli 3000l olja. 
To naj bi bila že višji rang tč, tako cenovno kot kakovostno predvidevam?
(21.2.2020 ob 12:38)pentax Napisal: Če sem prav prebral ste imeli prej porabo 3000 l olja/sezono, po tem pa ste dali novo izolacijo na objekt in po tem zmontirali tč. Je tako?  Na objekt pa ste dali 12.5cm silber reflex material, ki je po izolativnosti tam tam z belim "klasičnem" EPSom 16cm.

Ne izolacijo smo meli že dve leti pred montažo črpalke še na stari peči. Prejšnja poraba olja je bila res velika in, kot sem razlagal že v starih postih, je bila  to posledica stare peči, majhnega integriranega bojlerja, neizoliranih cevi v kleti, odprtih oken (na kip) v kleti zaradi zračenja, neustreznega režima ogrevanja itd... Prvo leto po prenovi hiše je bila poraba olja 2650l drugo leto pa okoli 3000l. Vseeno pa mislim, da je bil glavni razlog sanitarna voda.

(21.2.2020 ob 12:49)železar Napisal:
(21.2.2020 ob 12:38)pentax Napisal: Če sem prav prebral ste imeli prej porabo 3000 l olja/sezono, po tem pa ste dali novo izolacijo na objekt in po tem zmontirali tč. Je tako?  Na objekt pa ste dali 12.5cm silber reflex material, ki je po izolativnosti tam tam z belim "klasičnem" EPSom 16cm.

Ne izolacijo smo meli že dve leti pred montažo črpalke še na stari peči. Prejšnja poraba olja je bila res velika in, kot sem razlagal že v starih postih, je bila  to posledica stare peči, majhnega integriranega bojlerja, neizoliranih cevi v kleti, odprtih oken (na kip) v kleti zaradi zračenja, neustreznega režima ogrevanja itd... Prvo leto po prenovi hiše je bila poraba olja 2650l drugo leto pa okoli 3000l. Vseeno pa mislim, da je bil glavni razlog sanitarna voda.
Ja je višji rang, plin je propan, celotna investicija pa je stala 12500 eur. Nazaj sem dobil 2500eur od Ekosklada in vzel tam tudi kredit na deset let za katerega plačujem 85eur na mesec. Montaža je bila pa pomoje tudi zahtevnejša saj smo celotno kurilnico prestavili v drug prostor. Če sedaj nekako čez palec ocenim  strošek vsega skupaj je to sedaj s kreditom vred 1500eur manj na leto! Po desetih letih pa 2300eur manj na leto. Aja pa garancijo imajo 5 let.
Pač to, o čemer Sasapo venomer govori. Dosti denarja, dobra muzika. Pri meni je šlo cca. 2 l olja na dan, zdaj me toliko pride celotna poraba.
16cm izolacije (12.5 cm silber reflex) na objektu in 3000 l. KO/sezono mi ne gre skupaj, saj hiša ni ne vem kolk gromozanska. Predvidevam, da pod streho tudi je izolacija in niso zgolj izolacijo okoli objekta dali, streho pa pustili neizolirano.
Pri taki izolaciji na objektu tudi 3900kWh poraba letošnjo sezono do januarja ni nizka, realno gledano, zima je zaenkrat milejša napram prejšnjim in vsi imamo verjamem da porabe kar nekaj nižje. Konec koncev je ta tč 9kw in to pomeni da objekt je dobro izoliran, da ga 9kw pokriva. In tudi DV kažejo na to ane.
Seveda, razlika proti prej v porabi je ogromna, kaj je bilo pa prej vzrok za takšno nerealno porabo pa noben ne ve točno.
(21.2.2020 ob 13:38)pentax Napisal: 16cm izolacije (12.5 cm  silber reflex) na objektu in 3000 l. KO/sezono mi ne gre skupaj, saj hiša ni ne vem kolk gromozanska. Predvidevam, da pod streho tudi je izolacija in niso zgolj izolacijo okoli objekta dali, streho pa pustili neizolirano.
Pri taki izolaciji na objektu tudi 3900kWh poraba letošnjo sezono do januarja ni nizka, realno gledano, zima je zaenkrat milejša napram prejšnjim in vsi imamo verjamem da porabe kar nekaj nižje. Konec koncev je ta tč 9kw in to pomeni da objekt je dobro izoliran, da ga 9kw pokriva. In tudi DV kažejo na to ane.
Seveda, razlika proti prej v porabi je ogromna, kaj je bilo pa prej vzrok za takšno nerealno porabo pa noben ne ve točno.

Streha je neizolirana, napušč je oblečen v stirodur, izolirana pa je samo zgornja plata, kjer je nad bivalnim delom po tleh 30cm volne. Izgube so pomoje največje v poševnini nad stopniščem in garažo, kamor bi bilo potrebno vpihat izolacijo. Ko bomo menjal streho bomo to zrihtal in potem bo  to to.
Ok, če je po tleh pod streho 30cm kamene volne, potem je to čist dobra izolacija. Odkar imaš tč, bo čez streho šlo vseeno 3-4x manj €, kot je to bilo pred TČ  Big Grin. Naj dobro služi.
(21.2.2020 ob 13:52)pentax Napisal: Ok, če je po tleh pod streho 30cm kamene volne, potem je to čist dobra izolacija. Odkar imaš tč, bo čez streho šlo vseeno 3-4x manj €, kot je to bilo pred TČ  Big Grin. Naj dobro služi.

Hvala lepa ;-)
Moja poraba pred TČ 1800 plina in poraba elektrike do konca januarja 2900 kWh se povsem sklada s 3000 l olja in 3900 kWh elektrike.
Me pa čudijo temperature vode. Pri 0°C temperature vode 30°C in pri -20°C temperatura 39°C? To pomeni 0,45°C toplejšo vodo za vsako °C zunanjega minusa. Pri +14°C, ko začne ogrevati potem v sistem gre voda 24°C? Pri talnem, bi to razumel...
Pa smo spet tam...  kjer so vsi nizki dvižni vodi na radiatorjih kao vprašljivi.

Poleg tega: kje piše, da gre krivulja ogrevanja v neskončnost? Jaz imam minimum nastavljen na 28 stopinj (torej TČ ne štarta, preden vremenska krivulja, korigirana s podatkom sobnega tipala, ne pokažem, da je zahtevanih vsaj 28 stopinj dvižnega voda).
(21.2.2020 ob 15:10)bozgom Napisal: Moja poraba pred TČ 1800 plina in poraba elektrike do konca januarja 2900 kWh se povsem sklada s 3000 l olja in 3900 kWh elektrike.
Me pa čudijo temperature vode. Pri 0°C temperature vode 30°C in pri -20°C temperatura 39°C? To pomeni 0,45°C toplejšo vodo za vsako °C zunanjega minusa. Pri +14°C, ko  začne ogrevati potem v sistem gre voda 24°C? Pri talnem, bi to razumel...

Pozdravljen, sem šel ponovno preverit. Za 22-23C v prostorih (merim samo v dnevni) imam nastavljeno krivuljo sledeče :

pri -20C zunaj, je 40C 
pri 0C zunaj pa 32,6C

je pa res da imamo precej velike radiatorje v vsakem prostoru. In ja če je temperatura zunaj več dni okoli 14C kjer imam nastavljen vklop ogrevanja je v prostorih nižja temp. (okoli 21).
1 ... 16 17 18 19 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi