PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(30.10.2020 ob 21:54)Sine64 Napisal: hvala za odgovore....sem malce spremenil krivuljo, in sicer 38st DV pri -25st zunaj, 35 DV pri -15, 31 DV pri -5, 27 DV pri 5 in 25 pri 20st.C zunanje temperature, ker pač manj kot 25st. ne gre.

Celotno krivuljo sem trenutno spustil za 3st.C, malce sem še priprl veje v talnem gretju za dnevno in jedilnico ker sta oba prostora na južni strani z veliki okni in je tam res višja temperatura kot drugje po hiši.

No trenutno je v hiši cca 22-23.st.C, sem postavil Xiaomi brezžične termometre po hiši da bom lahko kasneje pripiral tudi posamezne veje po sobah.

Sedaj pa čakam in opazujem kako bo za kak teden Wink

Svetujem ti, da vsaj v začetni fazi ne pripiraš vej, ampak čim bolj točno nastaviš krivuljo. Vsi pretoki naj bodo na začetku enaki. Vedi, da je talno v precejšnji meri samoregulativen sistem ogrevanja, če boš priprl več vej boš pokvaril sistem samoregulacije, poslabšal bivalno udobje in povečal porabo.
Temperature, ki jih spuščaš v talno po slikani krivulji so vsaj za dobro izolirano hišo in talno narejeno kot je treba, precej previsoke.
Začni zelo položno, od minimalne temp. dvižnega voda do nekje 15 - 17°C zunanje temp., potem krivuljo dvigni do cca 32°C pri zunanji temp. -15°C
Vse spremembe naj bodo v zelo majhnih korakih in časovno naj bo med njimi vsaj 48/h
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(30.10.2020 ob 10:31)JaBK Napisal: @Sine64
Naklon krivulje boš moral pogruntati sam pa eno zimo pač čez dati.

Kar se tiče minimalne T v DV. Enako je pri nas. 25 je minimum, ampak ko želiš v hiši 23 včasih prav pride, da tudi voda s 24 kroži. 25 je pa že preveč. Nadmudriš sistem kot si že napisal. nastaviš na 25 pa setpoint spustiš. Takrat bo sicer TČ ogrevala DV še vedno na 25 ampak bo štartala kasneje, bo pustila da vse skupaj pade na 24. Rezultat je da čez dan ne bo delala, ponoči pa malo - manj kot bi sicer, ker pač ni potrebe. Moraš pa imeti seveda ogrevanje prižgano in pustiti možno rahlega ogrevanja čez dan, če slučajno sonca ni. Pač pri določeni T so izgube hiše kakršne so, če dobitkov od drugod ni, jih mora prinesti TČ. Ta del imaš pokrit, se mi pa zdi da imaš krivuljo vseeno prestrmo. 38 (oziroma pri nastavljenem setpointu -2, je to 36) je preveč pri -10. Raje to naštimaj pri -15.

Zato pa je vremenska v kombinaciji s sobnim termostatom optimum udobja. Samo termostat mora biti na ustreznem mestu. Npr. vhodna veža, hodnik na severni strani bajte. Jaz imam lepo Tmin na 27°, tako da do nekje +3° zunanje dela gretje na termostat, ko je hladneje pa prevzame krivulja.
Mene tudi še čaka nastavitev krivulje.

Sicer imam sistem geosonde in radiatorjev, delno ogrevana klet + pritličje in 1. nadstropje. 1 ogrevalni krog, pa brez termostata v hiši.

Ta , ki je delal zagon naprave je dejal, da naj bi bilo brez notranjega termostata bolj optimalno, torej da je ogrevanje 24 urno in brez prekinitev.

Čakam, da malo bolj mraz pritisne in da stestiram zadevo.
Za občutek: zadnjič je bilo zunaj okrog 5 stopinj C...notranjo temp. sem nastavil na 17,5 in dt je bil 40 stopinj, temp, v hiši je bila 23....z lahkoto bi lahko željeno temp. znižal še za 1 stopinjo, pa bi bilo vseeno dovolj toplo.

Ampak kot sem rekel, ko pritisne mraz, bom videl kako bo vse skupaj delovalo.
(2.11.2020 ob 13:52)Cupra Napisal: Ta , ki je delal zagon naprave je dejal, da naj bi bilo brez notranjega termostata bolj optimalno, torej da je ogrevanje 24 urno in brez prekinitev.
Tudi brez termostata je ogrevanje s TČ v prehodnem obdobju vse prej kot neprekinjeno. TČ so pri jesenskih temp. vse po vrsti precej premočne za zahteve.
Največ je odvisno od samega krmilja posamezne naprave, precej pa tudi od same hidravlike in tipa ogrevanja. Vse TČ in vsi modulacijski kotli se pa prižigajo in ugašajo.
Vsi imajo prag minimalne moči, preko katerega bi bilo škodljivo stopiti, pa tudi sami izkoristki so tam nižji.
Pri dobri regulaciji vklopiš in pozabiš, saj sama naredi vse kar želiš. Če regulacija ni preveč napredna je pač potreben fizičen poseg nekajkrat letno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(2.11.2020 ob 14:39)Energetik81 Napisal:
(2.11.2020 ob 13:52)Cupra Napisal: Ta , ki je delal zagon naprave je dejal, da naj bi bilo brez notranjega termostata bolj optimalno, torej da je ogrevanje 24 urno in brez prekinitev.
Tudi brez termostata je ogrevanje s TČ v prehodnem obdobju vse prej kot neprekinjeno. TČ so pri jesenskih temp. vse po vrsti precej premočne za zahteve.

Hja, kaj pa vem. Jaz sem pri izbiri pazila, da je minimum res nizek in ob neki pametni nastavitvi, pri kateri zunanji T naj začne/neha ogrevati moram reči, da tega ne opažam. V teh časih se TČ prižge okoli 2 ali 3 ponoči in ogreva neprekinjeno uro, dve, tri in potem ne dela nič več do naslednje noči. S padanjem T se nočni intervali daljšajo, dnevni pa seveda krajšajo ampak še vedno sta samo 2. Lahko temu seveda rečemo "prekinjeno" delovanja, ampak verjetno nisi tega mislil.
(2.11.2020 ob 13:52)Cupra Napisal: Za občutek: zadnjič je bilo zunaj okrog 5 stopinj C...notranjo temp. sem nastavil na 17,5 in dt je bil 40 stopinj, temp, v hiši je bila 23....

A jaz česa ne razumem?
Nisi edini
Sonce naj sveti vsak dan!
Včeraj sem dobil idejo in prilagodil krivuljo na sledeči način. Imam pa toshibo estio kjer lahko nastavljam 5 točk na krivulji. Nastavil sem, da bo pri višji zunanji temperaturi grela z višjim dv, ker bo imela tč tudi precej boljši izkoristek ( nebo imela defrostov oz. minimalno ). Pri nižjih zunanjih temp. sem pa dv malenkost spustil kar se bo poznalo tudi na porabi. Ta dv pri nizkih zunanjih temp. bom prilagajal, da nebo preveč trpelo udobje ( max padec 1,5 .C notranje temp. ). Namen tega je, da podnevi ko so temp. višje ( boljši cop ) nadoknadim tiste nočne izgube pri nižji temp.

Torej nastavil sem krivuljo:
od zunanje 12.C do 0.C dv = 37.C
zunanja 0.C dv= 34.C
od zunanje 0.C do -10.c dv= 35.C
od zunanje -10.c do -20.C dv= 36.C ( tukaj bo verjetno potrebna korekcija )
Je tu kdo tako prijazen, da bi "za bedake" razložil te osnovne parametre nastavitev, kaj pomenijo in zakaj so nastavljene tako kot so.
Če je bilo že kje obrazloženo, se opravičujem in priporočam za link.

Namreč, sem pred vselitvijo v novo montažno hišo, 150m2, TČ je Daikin altherma 3 z bojlerjem, talno gretje. Hiša stoji na 500 m.nmv. Sam sem (še) popoln laik na področju toplotnih črpalk, se mi pa zdi da trenutna konfiguracija ne deluje pravilno. Monter je nekaj nastavil, je rekel da kot pri sebi doma.. V hiši sicer je toplo, ampak kadarkoli sem v hiši, še nisem opazil, da bi delovala zunanja enota (kompresor), vedno dela na rezervni grelnik (videno v meniju informacije - aktuatorji). Mogoče je temu primerna tudi (visoka?) poraba elektrike v oktobru - slabih 800kWh.
Če kdo lahko iz rokava strese približne vrednosti ki bi morale biti nastavljene, bom tudi vesel. Ko bom na hiši, preverim kako je nastavljeno in sporočim.

Je tu kdo tako prijazen, da bi "za bedake" razložil te osnovne parametre nastavitev, kaj pomenijo in zakaj so nastavljene tako kot so.
Če je bilo že kje obrazloženo, se opravičujem in priporočam za link.

Namreč, sem pred vselitvijo v novo montažno hišo, 150m2, TČ je Daikin altherma 3 z bojlerjem, talno gretje. Hiša stoji na 500 m.nmv. Sam sem (še) popoln laik na področju toplotnih črpalk, se mi pa zdi da trenutna konfiguracija ne deluje pravilno. Monter je nekaj nastavil, je rekel da kot pri sebi doma.. V hiši sicer je toplo, ampak kadarkoli sem v hiši, še nisem opazil, da bi delovala zunanja enota (kompresor), vedno dela na rezervni grelnik (videno v meniju informacije - aktuatorji). Mogoče je temu primerna tudi (visoka?) poraba elektrike v oktobru - slabih 800kWh.
Če kdo lahko iz rokava strese približne vrednosti ki bi morale biti nastavljene, bom tudi vesel. Ko bom na hiši, preverim kako je nastavljeno in sporočim.
Ha, ha, ha, tako bi sebi nastavil? A ga elektro plačuje?
Izklopi grelce do nekih minus 15.
Zakaj si pa čakal tako dolgo?
Maš pa mir in tišino. Tudi to je nekaj vredno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Najprej boš moral kaj več napisati. Najprej kako je izolirana hiša, potem pa kakšno delovanje imaš vklopljeno, kakšno krivuljo imaš nastavljeno, kakšen Tmin, ali se uporablja sobni korektor itd.
Navodilo v roke in veselo branje.
Je pa 800kWh za oktober ogromna poraba za novo montažno hišo 150m2. Očitno res dela samo na el. grelnik. Še za el. grelnik je to velika poraba. Razen če so na bajti stalno odprta kakšna okna.
Kar spet lahko pomeni več stvari, ali samo napačne nastavitve ali pa okvaro.
Fery, hehe, ja očitno je potaknjenc od Elektra Big Grin
Sem čakal malo dolgo ja, kup drugih problemov, delo, otroci, zaprte občine in ostala jajca. Niti nisem bil ziher, a je to velika poraba ali ne, mi ni dalo miru in sem bil malo bolj pozoren in očitno res nekaj ni ok.

Res pa je, da je TČ v erorrju - funkcija dezinfekcije vode ni pravilno izvedena. Tu naj povem, da sanitarni krog v hiši še ni zvezan, ker kopalnice še niso končane. Je mogoče tu problem?

Energetik: hiša ima 14cm izolacije v steni + 16 cm stiropor na fasadi. V stropu je 30 cm izolacije. Sobnega korektorja nimam. Ostale parametre lahko povem ko bom tam.

Berem Daikinov vodnik za uporabnika, pa notri ni opisano kako se nastavi krivulja. Le za sanitarno vodo. Lahko kdo napiše približne vrednosti, ki bi morale biti nastavljene?
Pri taki izolaciji je poraba tko ene 8x prevelika...
Očitno so nastavitve popolnoma zgrešene. Kaj ima za delat dezinfekcijo vode, če SV še ni zvezana? Ogrevanje SV bi moralo biti popolnoma izklopljeno. Za SV ni krivulje, preberi še enkrat.

Najprej ti napiši ali vsaj poslikaj nastavitve po menijih, da sploh vidimo, kaj imaš.
Evo danes sem pregledal nastavitve.
Krivulja:
Pri -20 stopinj je nastavljeno na 40 stopinj, pri 18ih pa na 20.
Vklopljen je rezim gretja, nastavljeno je talno gretje, zelena temperatura je 22.
V sistemu je 1.3 bare.
Trenutno stanje - crpalka laufa, pretok 15,1L, temp izhodne vode 20,6, izh voda(PIT) 20,7, temp.dovodne vode 20,9, temp. Hlad. Sred. 20,9 stopinj.
V meniju nacini delovanja je vse izklopljeno (dezinfekcija, odmrz. Olja, vroci zagon, zasilno delovanje, nacin pospes. Grel,, zascita pred zmrz.). Na vmesniku kaze, da je v prostoru 21 stopinj.
Zakaj kljub izklopljeni dezinfekciji hoce narediti dezinfekcijo, mi pa ni jasno. Crpalka je v erorrju AH-00 Funkcija dezinfekcije ni pravilno izvedena. 
V pomoci pise da nastavitvena tocka dezinfekcije ni dosezena. Delovanje enote se nadaljuje. Ponastavitev bo samodejna ko se doseze dezinfekcija.
1 ... 15 16 17 18 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi