PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja sončnih kolektorjev in pregrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@bozgom Brez komentarja...

Naj prosim odgovori nekdo, ki se spozna na zadeve, katera vezava je boljša, primernejša, pravilna,... Hvala.
(24.1.2020 ob 17:53)Forex Napisal: @bozgom Brez komentarja...

Naj prosim odgovori nekdo, ki se spozna na zadeve, katera vezava je boljša, primernejša, pravilna,... Hvala.

Če rabiš večjo izh. temp. uporabiš zaporedno vezavo.
Tako kot na slikci.

Priložene datoteke Predogledne slike

(24.1.2020 ob 18:36)štromar-elektronik Napisal:

Če rabiš večjo izh. temp. uporabiš zaporedno vezavo.
Tako kot na slikci.

Kje pa je tretji priključek na kolektorju? Očitno tudi ti (tako kot jaz) nimaš pojma Angel Angel
Bo šlo:

https://www.google.com/imgres?imgurl=htt...mrc&uact=8

https://www.google.com/imgres?imgurl=htt...mrc&uact=8
Jaz imam zaporedno vezanih 2 x 6 vzporednih.
Ali bi bilo boljše drugače, noben ne ve.
Bi moral prevezati in probati.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(24.1.2020 ob 20:19)Fery Napisal: Jaz imam zaporedno vezanih 2 x 6 vzporednih.
Ali bi bilo boljše drugače, noben ne ve.
Bi moral prevezati in probati.

V navodilih za moje je do  5 kolekorjev zaporedno. Pa jih imam tudi jaz 6
Sonce naj sveti vsak dan!
Ne, ne. Najprej jih je 6 vzporedno in ti so zaporedno priklopljeni na drugih 6 vzporednih.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Zanimivo kakšne seka bozgom.
A res se ni videl kolektorja s 4 priključki?
Kakšne pa je on ponavadi videl?
(25.1.2020 ob 07:12)Hanzi Napisal: Zanimivo kakšne seka bozgom.

Kolektor ima dva  priključka za toplo/hladno vodo. Ta dva priključka sta lahko podvojena za lažjo paralelno vezavo.
Me je pa na sliki nekaj zmotili in po podrobni preučitvi bi lahko bila pravilna- tak, da se posipam s pepelom.
(25.1.2020 ob 10:17)bozgom Napisal:
(25.1.2020 ob 07:12)Hanzi Napisal: Zanimivo kakšne seka bozgom.

Kolektor ima dva  priključka za toplo/hladno vodo. Ta dva priključka sta lahko podvojena za lažjo paralelno vezavo.
Me je pa na sliki nekaj zmotili in po podrobni preučitvi bi lahko bila pravilna- tak, da se posipam s pepelom.
+1
Bozgoma za precednika. Priznal je lastno napako, površnost. To se praktično ne  dogaja več. 
Wink

Sočni kolektor ima pri nižji temperaturi boljši izplen(manjše izgube)
Ker ne rabiš temp nad 50c je boljša sporedna vezava.
Če ima 4 priključke je ugodneje, da je povratek spodaj z obeh strani  in izhod zgoraj z obeh strani.
Tako je zagotovljena nižja  hitrost tekočine skozi spirale in s tem boljši odvzem toplote.( tako imam izvedeno za tri kolektorej hoh let Ogrevanje vode in dogrevanje hiše. )
Januar 2020 do danes 464KW/h
Najceneje sonce greje Smile 
Če sonca ni , ga IVT-Bošček  toplotna črpalka nadomesti Smile
Živjo,

Imam eno vprašanje glede vezave kolektorjev. Imam 7 kolektorjev. 6 kolektorjev lepo spravim na en del strehe po vezavi vzporezno X zaporedno (3x2).

7. kolektor bi vezal zraven po spodnji sliki V1. 
Kaj pravite? Glede na to da bi bil kolektor postavljen vodoravno zraven tega pa bi še bila oba priključka na eni strani (spodnji). Bi bil pretok in vredu ali vi se na zgornji polovici nabirala vroča voda?

Ali pa vezano po sliki V2.

In zakaj 7 ne postaviš pokonci ob eno vrsto kolektorjev?
Se pravi 4+3?
Upam da imaš kak pameten (velik) odjem za 7 kolektorjev. Sicer je vseeno če jih montiras 6.
Za poleti je dovolj en kolektor za 2 osebi.
(17.5.2020 ob 08:14)Hanzi Napisal: In zakaj 7 ne postaviš pokonci ob eno vrsto kolektorjev?
Se pravi 4+3?
Upam da imaš kak pameten (velik) odjem za 7 kolektorjev. Sicer je vseeno če jih montiras 6.
Za poleti je dovolj en kolektor za 2 osebi.

Streha mi ne dopušča. 6 jih pride montiranih na levo stran strehe. 7 bi dal spodaj pod okno (kukerli). 
Druga možnost je ga dati zgoraj na kukerli ampak tam se zakomplicira s cevmi pa še preveč vodoravno je.
Odjema pa je dovolj, drugače jih ne bi nabavljal.

Torej kaj predlagate glede montaže? V1, V2, ali ga dati na vrh kukerli na položno streho?

1 ... 14 15 16 17 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi