PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja na večji parceli; TČ zrak/voda ali zemlja/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko so pa stari estrihi?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Cca pol leta. Parketar je rekel, da parketa brez narejenega protokola ne polaga. Ker verjamem ljudem, da se spoznajo na svoj posel, njegov nasvet upoštevam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ok, ti kar verjemi. Čim večkrat.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pa preostalo vlago v estrihu ti naj pomeri, se razume da ne z nekim hobi univerzalnim merilcem za 10 eur.
Ampak sem mislil da so ostali forumi zahojeni....

Enkrat šparam z elektriko, v naslednjem momentu brezveze grejem estrih, vmes revež cele noči ne spim od straha da mi estrih poči,...

Glej fery, ponovi za mano: “ne vem”. Velikokrat ponovi. Ko nečesa ne veš bodi tiho ali priznaj da ne veš. Ne pa da se spotikaš v besede, ure objav in podobno. In odgovarjaš z vprašanji in nevmesnimi komentarji.

Čisto brez zamere in jeze pišem tole, da ne bo pomote Wink Dobronameren nasvet. Verjetno sem mlajši od tebe ampak faktorje kot si ti sem pogruntal pa že dolgo nazaj in me prav zabavajo.

Pa lepo kraljevanje na tem forumu še naprej.

Sent from my iPhone using Tapatalk
@andrej777, če nimaš sile se jutri vseliti pusti estrihe sušiti kar naravno.
Nekako je bilo pravilo 1 cm en teden. Jaz sem jih pustil pol leta.
Potem pa preprosto nastavi DV na 25-30 par dni.
Bodo sigurno suhi.
Nato, ...tako sem jaz izvedel šok.
Pa če gledaš na poceni tok za vikend, ali še bolj kot je bilo pri meni,...
16.april petek - PV 25
17.april sobota- PV 30
18.april nedelja - PV 35
19.april velikonočni ponedeljek(praznik) -PV 30
20.april torek PV-25
21.april sreda OFF
Estrih se je raztegnil oz. razmaknil tam kjer je bil zarezan.
Jaz imam dvižni vod na 44 in povratek na 38 stopinj pa razen mogoče kakšen mm na določenih dilatacijah ni nikjer sploh vidit nobenih sprememb. Tako da je bil estrih očitno lepo suh. Ampak vseeno gretje ne škodi, pa še parketar nima izgovorov v primeru da se pojavijo kakšne težave po polaganju parketa.
A tale zadnji stavek si vzel iz svojih izkušenj, ali ti je kdo to rekel, si kje prebral?
Kakšne izgovore imajo izvajalci boš ugotovil šele, če s katerim ne boš zadovoljen in boš reklamiral rezultate njegove dela.
No keramika je položena, parket pa prav tako. Hiša še ni vseljena in se ogreva na 19-20 stopinj. Za to temperaturo potrebujem pri 0 stopinj zunaj, vtok v talno gretje 27 stopinj. Vtok slanice iz zemlje je bil prvih 14 dni novembra nad 10 stopinj sedaj pa je temperatura padla na 6 stopinj. Vmes ko je bilo hladno obdobje je bila najnižja temperatura vtoka okoli 4,5 stopinje.

Velikost talnega sistema je očitno kar na meji vgrajenih črpalk saj je pretok po vejah le 1-1,5L. Vseeno je po celi hiši lepo toplo. Le verjetno bo malo težje nastaviti temperature po prostorih.

Pri temperaturah od 0-10 stopinj se črpalka ponavadi enkrat ali dvakrat dnevno izklopi. Ko zunanja temperatura ne preseže nekaj stopinj plusa pa deluje cel dan brez prekinitve. Le prestavlja med prestavami. Nekaj dni je že bilo kar mrzlo pa je le prehodno pognala na polno drugače pa vedno dela z nekaj rezerve. Tako, da ko bo hiša dokončno izolirana bo črpalka očitno res popolnoma dovolj. Drugače pa sedaj ko gremo kaj v hišo zakurim kamin, ki hitro ogreje še tisto stopinjo ali dve, ki manjkajo do sobne temperature.

Pri določenih prestavah kompresorja pa črpalka ni hudo tiha in se pojavlja nek resonančni zvok. Sicer pri meni to ni težava ker je toplotna v kleti in dovolj stran od bivalnih prostorov, da se je ne sliši. Če bi jo imel v kakšni pralnici blizu bivalnih delov pa nebi bil hudo zadovoljen. Verjetno bom na obisk poklical tudi zastopnika, da preveri če je to v mejah normale ali ne.
Katero imaš potem, Vaillanta ali Thermio? Koliko je bila skupna investicija, če ni skrivnost (vse postavke, tudi lastno delo, če ga je bilo kaj). Hvala.
Vzel sem Thermio Diplomat Inverter Mini z ločenim 300L bojlerjem. Račun inštalaterja je bil 12.5xx € in ravno ta teden sem dobi od EKO sklada nazaj 2.500€. Tukaj je komplet strojnica in material za zemeljski kolektor.

Sam sem 2 dneva pomagal pri polaganju cevi po zemlji, ostalo so delali drugi. Računa za stroj sploh nimam ker ga izvajalec ni poslal. Del naše parcele koristi za deponijo za odvoz slabe zemlje (seveda imam za to vse papirje) in bova naredila poračun ko bo vse zaključeno. Plačal sem mu le prvi izkop vse ostalo imava še odprto.
Lepo, da si dal povratno informacijo o izvedenem projektu.

Temperatura vtoka je odlična, v prihodnjih letih bo verjetno še boljša, ker se bo zemlja dobro sprijela s cevmi.

Po čem sklepaš, da je velikost talnega na meji vgrajenih črpalk? Koliko je skupen pretok po vseh vejah pri kakšni oddani moči in razliki temperatur vtoka in povratka? TČ regulira tudi hitrost obtočne črpalke in verjetno ne deluje na max. hitrosti in bi zmogla tudi več.

Če prostori niso enakomerno ogreti, moraš izvesti hidravlično uravnovešenje sistema.

To, da TČ deluje cele dneve brez prekinitve, je res dober znak. Če je pri visokih močeh preglasna, se ji verjetno da omejiti max. frekvenco kompresorja in potem se ne bo zaganjala do max. in bo delovala bolj enakomerno. Hiša pri takih temperaturah ne potrebuje njene max. moči, niti je verjetno ne bo nikoli potrebovala. Razen pri pripravi sanitarne vode, kjer pa ji frekvence ne omejiš.

Lahko poveš še kaj o porabi električne energije in količini proizvedene toplotne energije?
Dostop do podatkov je zelo skop, nisem pa tudi zasledil kakšne informacije kako odpreti kakšen "skriti meni". Očitno je naprava narejena, da jo nastavi inštalater, uporabnik pa ima dostop le do osnovnih stvari. Nastavitev krivulje, vklop/izklop ogrevanja in gretje sanitarne vode, sezonska zaustavitev, najvišji in najnižji pretok. Potem pa podatki trenutne temperature vtoka in iztoka slanice in ogrevalnega kroga pa se bolj kot ne neha. Dejansko nimam podatka o porabi, oddani toplotni energiji,....

Glede pretoka nisem nikoli videl več kot 1,5l po veji (najmanj je pa dober 1l) Spet bi bilo zanimivo če bi lahko videl na kateri stopnji deluje črpalka pa kot rečeno tega ne vidim.

Glede glasnosti moram pa zadevo delno vzeti nazaj. Slišiš jo (pa še to komaj) ko je v hiši popolna tišina. Sedaj sem zgoraj v kuhinjo pripeljal en star mali hladilnik pa le ta popolnoma preglasi črpalko. Kot rečeno pri meni sploh ne bo problem ker je črpalka v kleti. Opozorilo je bilo mišljeno vsem ki bi jo montirali v kakšno pralnico ali tako za vrati bivalnega prostora. Ampak verjetno je sedaj zvok bolj opazen ker je hiša prazna, brez vrat, pohištva in popolnoma tiha. K si enkrat v hiši je verjetno vse drugače.
To je pa velik minus, če politika proizvajalca ali uvoznika zahteva, da se menije za pregled in nastavljanje podatkov tako striktno zapira pred uporabnikom. Navodila za inštalacijo si dobil? V njih nič ne piše?

Nekateri uporabniki ničesar ne spreminjajo (niti krivulje ogrevanja se ne dotikajo!) in so drugi, ki znajo in želijo prilagoditi parametre na svoj objekt, da iz sistema potegnejo optimum.

Ob pomanjkanju drugih podatkov je dobro imeti vsaj električni števec, sicer se trenutno ali stalno slabo delovanje ogrevalnega sistema lahko zakamuflira med ostalo porabo gospodinjstva.

Kdaj lahko od proizvajalcev TČ pričakujemo, da bodo imele serijsko vgrajene kalorimetre in el. števce?
Verjetno šele, ko bo to zahtevala regulativa.
Si kdo predstavlja, da bi danes kupil avto, ki ne prikazuje porabe?
Seveda imaš prav. Ampak tudi, ko bo proizvajalec zmontiral zadeve gor serijsko, se je treba še vedno vprašati o verodostojnosti. Ni glih neka skrivnost, da podatki o porabi proizvajalcev avtov odstopajo od tega, kar pokaže boardcomputer, kar pokaže boardcomputer pa velikokrat od dejanske porabe.

Je pa vsekakor bolje imeti nekaj gor, kot pa nič.
1 ... 13 14 15 16 17 Pojdi na stran 
Iskanje po temi