PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TC (zemlja/voda) in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sam imam max 4 vklope 24/h, povprečje 2,7 vklopa 24/h TČ zrak voda cca 5,5kw pri 2K/35K brez zalogovnika pa nič kaj posebej izolirane hiše, še daleč od kakšne pasive.
Vse je v krmilju, tukaj pa daljnovzhodni inverterji hudo šepajo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Merlin1 Napisal:Invereter ni napravljen za 15 let delovanja. Imam občutek, da večina ne ve o kakšnem strošku je govora.
Za razumevanje delovanja TČ, pa dajte tisti, ki imate talno ogrevanje povečat prostorsko temp. za 1C in opazujte porast modulacije. Namreč TČ bo zelo hitro, klub inverterju prišla na 100% moč. Zato mi gre ob teh debatah večkrat na ......
Nimam talnega, pač pa radiatorje.
Povečal sem sobno temp za 1°C, modulacija se je povečala morda 10% -odjem je še vedno pod 30%.

Zanima me tudi, zakaj mi pri cca +2 do +3 in cca 97% do 100% Rh, uparjalnik sploh ne zasreži, niti pri ogrevanju (praktično vsi radiatorji odprti), niti pri dogrevanju sanitarne vode po bananju ?
-glede na nekatere zapise tu na forumu, kako veliko podhlajevanje hladiva, da naj bi inverterji delalli :oops: :?:
Odvisno je od pretoka hladiva skozi uparjalnik in z tem povezanega pregrevanja hladiva.

Se pravi imaš majhen pretok hladiva skozi uparjalnik ali nizko modulacijo. Pri 100% moči bi se moral kazat srež.
remi Napisal:Zelo me veseli, da se nas je toliko javilo, da vsaj malo razbijemo zakoreninjeno mišljenje, da je investicija v TČ zemlja/voda toliko dražja kot v zrak/voda.

tukaj je spet tako, absolutno ni toliko dražja potem kot je relativno. Mene je moja TČ gretje + hlajenje s 300L bojlerjem s 3,4m2 kačonom in vsem kar zraven pride prišla 4k€ z odbito subvencijo (normativ foruma, jaz sem sicer plačala polnih 5k€). Vas, ki ste se tu oglasili pa, če navržemo še 500€ za tisto kar ste večina sami delali (to pač ne more biti v računici) točno 2x toliko.

4k€ pri celi bajti - kaj pa je to? Ali pa 100%. Vse ostalo jaz verjamem. Verjamem v dolgotrajnejše delovanje in v veliko prednost, da delovanje ni vremensko (dobesedno). Odločila sem se drugače, ker se mi je zdel pa price/performance še vseeno na strani Z/V.

@Merlin
jaz sem enkrat dvignila za 5 stopinj (setpoint +5), ker sem se nekaj igrala. Ni naredila tako, kot si rekel. Poraba je narasla zvezno v dveh minutah za 2x in ostala tam nadaljne 3 ure, dokler ni SV začela greti, takrat je pa spet porabila 2x več kot prej na setpointu +5. Tudi sanitarne vode na greje na 100%, ampak nekje na 80%.
Imam talno povsod.
Merlin1 Napisal:
Homer Napisal:Nisem prepričan da je vztrajnost estriha enakovredna inverterski regulaciji. Po mojem prepričanju bo sprememba temperature estriha pri on off bistveno večja, kot v primeru inverterja. Torej udobje z inverterjem boljše.
O daljši ali krajši življenjski dobi pa verjetno lahko samo filozofiramo......

Ga ni takšnega na tem forumu, ki bi lahko vedel ali se objekt ogreva z on- off ali invertersko TČ. Nihanje temperature je izključno pogojeno z kakovostjo krmiljenja. Kvalitetne on-off naprave imajo bistveno boljše krmiljenje od daljno vzhodnih TČ. Zato je debata o ugodju povsem neumestna.

O življenski dobi je nedvomno, da kvalitetne on-off zemlja voda in voda voda zlahka preživjo 15 letno življensko dobo. Takšne dobe brez večjih popravil nobena inverterska TČ ne bo doživela. Invereter ni napravljen za 15 let delovanja. Imam občutek, da večina ne ve o kakšnem strošku je govora.

Za razumevanje delovanja TČ, pa dajte tisti, ki imate talno ogrevanje povečat prostorsko temp. za 1C in opazujte porast modulacije. Namreč TČ bo zelo hitro, klub inverterju prišla na 100% moč. Zato mi gre ob teh debatah večkrat na .......

Osebno bi priporočal tistim, ki zmorejo in imajo možnost, ko kupujejo: zemlja voda, v primeru večje porabe voda voda in zadnje inverersko TČ zrak / voda.
Ali spet spiš in sanjaš pravljice na tvoj mlin? Kako lahko trdiš te neumnosti okrog trajnosti inverterja? Meni inverterske klime iz leta 1996 še vse delujejo brez problemov. Ne vem, kje jih pobiraš. Sicer pa kako bi ti lahko kaj takega trdil, ko takrat še vedel nisi kaj je to.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
sassapo Napisal:Sam imam max 4 vklope 24/h, povprečje 2,7 vklopa 24/h TČ zrak voda cca 5,5kw pri 2K/35K brez zalogovnika pa nič kaj posebej izolirane hiše, še daleč od kakšne pasive.

Kako dolgo pa dela ob vsakem vklopu? Koliko ti niha temperatura v hiši (za Žigata verjamem, da mu sedaj preveč niha pa pravi, da bo to zrihtal).
JaBK Napisal:
remi Napisal:Zelo me veseli, da se nas je toliko javilo, da vsaj malo razbijemo zakoreninjeno mišljenje, da je investicija v TČ zemlja/voda toliko dražja kot v zrak/voda.

tukaj je spet tako, absolutno ni toliko dražja potem kot je relativno. Mene je moja TČ gretje + hlajenje s 300L bojlerjem s 3,4m2 kačonom in vsem kar zraven pride prišla 4k€ z odbito subvencijo (normativ foruma, jaz sem sicer plačala polnih 5k€). Vas, ki ste se tu oglasili pa, če navržemo še 500€ za tisto kar ste večina sami delali (to pač ne more biti v računici) točno 2x toliko.

4k€ pri celi bajti - kaj pa je to? Ali pa 100%. Vse ostalo jaz verjamem. Verjamem v dolgotrajnejše delovanje in v veliko prednost, da delovanje ni vremensko (dobesedno). Odločila sem se drugače, ker se mi je zdel pa price/performance še vseeno na strani Z/V.

@Merlin
jaz sem enkrat dvignila za 5 stopinj (setpoint +5), ker sem se nekaj igrala. Ni naredila tako, kot si rekel. Poraba je narasla zvezno v dveh minutah za 2x in ostala tam nadaljne 3 ure, dokler ni SV začela greti, takrat je pa spet porabila 2x več kot prej na setpointu +5. Tudi sanitarne vode na greje na 100%, ampak nekje na 80%.
Imam talno povsod.

No ja,
od mojih 7500€ je tudi še treba odbit 1900€ subvencije,torej je cena 5600 + moje vloženo delo,ki pa ga je bilo zaradi zelo zahtevnega terena veliko.Nekdo z novogradnjo,kot pravi Remi,pa si je veliko stroškov prišparal.Kolektor je položen v enem dnevu! Napisal sem,da se pogovarjamo o Termotehniki,moja 8 kw je stala 4050€,primerljiva zrak-voda 10kw pa 5500 €.Sicer pa,važno je da smo(sedaj)zadovoljni,drugo bo pokazal čas.
Fantocci Napisal:
sassapo Napisal:Sam imam max 4 vklope 24/h, povprečje 2,7 vklopa 24/h TČ zrak voda cca 5,5kw pri 2K/35K brez zalogovnika pa nič kaj posebej izolirane hiše, še daleč od kakšne pasive.

Kako dolgo pa dela ob vsakem vklopu? Koliko ti niha temperatura v hiši (za Žigata verjamem, da mu sedaj preveč niha pa pravi, da bo to zrihtal).

Odvisno od zunanje temperature, v najbolj mrzlih dneh tudi preko 6h, nihanje notranje temperature spodaj ne preseže 1°C, pri ciljni 22,5 pod 22 in nad 23 ne gre nikoli. Seveda je nihanje mansarde precej večje v +, 4m2 oken na južni strani.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
ssecnik Napisal:No ja,
od mojih 7500€ je tudi še treba odbit 1900€ subvencije,torej je cena 5600 + moje vloženo delo,ki pa ga je bilo zaradi zelo zahtevnega terena veliko.Nekdo z novogradnjo,kot pravi Remi,pa si je veliko stroškov prišparal.Kolektor je položen v enem dnevu! Napisal sem,da se pogovarjamo o Termotehniki,moja 8 kw je stala 4050€,primerljiva zrak-voda 10kw pa 5500 €.Sicer pa,važno je da smo(sedaj)zadovoljni,drugo bo pokazal čas.

Včasih je treba res malo podrezati, ker enkrat so cene s subvencijami, enkrat brez. Enkrat s korektnim računom in DDV, drugič neki po domače. Enkrat se dela zraven nekaj, drugič stoji pa gleda. Ne gre primerjati neprimerljivega v vseh ostalih postavkah.

Moja računica je bila taka kot sem jo zgoraj napisala. Sicer so bile ponudbe bolj čez prst in se je govorilo o 9k€, kar vzdrži tudi glede na remijin primer. To je bilo dovolj, da sem rekla, da je razlika prevelika, pa čeprav bom mogla zdaj škatlo zunaj skrivat. Kljub nakupu Z/V verjamem, da je zemlja/voda boljša izbira, ker iz enačbe vzameš vreme in ostale stvari, ki jako motijo in tiste tabelice in COPe potem človek jemlje bolj kot ne zgolj kot smernice, za kaj več pa že niso.

Upam pa seveda, da se poklapa še zadnja neznanka. Dejanski čas delovanja. Da zdrži 10 let, sem jaz kalkulirala, če pa še kaj več, bom pa sploh zadovoljna. Eni pravijo, da sem pesimistična in optimistično upam, da imajo prav. Ve pa itak nihče ne.
Če bo kaj crknilo, je zunanja enota. Ta pa je precej cenejša od notranje (je ranga 1000 EUR za tamale mlinčke).
Enkrat sem že napisal - ne bo jo problem čez X let kupit (glede cene), vprašanje je le, če so jo bo dalo dobit (enako ali kompatibilno).

Monterji/serviserji - kako dolgo za nazaj so zunanje enote enakih moči kompatibilne (običajno)?
Fantocci Napisal:...(za Žigata verjamem, da mu sedaj preveč niha pa pravi, da bo to zrihtal).

Nisem hotel reči, da mi preveč niha, ker mi ne. Niha mi mogoče 0.5°C. Hotel sem reči, da mi bo ob dodatku krmiljenja nihala še precej manj, štirikrat, pri čemer bo še vedno le en vklop na dan.
Mi pa več niha zaradi sončnih in notranjih dobitkov, pri čemer imam na stropu masivno betonsko ploščo. Kaj bi šele bilo, če je nebi imel. Torej, kljub temu, da je že več kot en dan izklopljena TČ, ko pridemo domov, je v dveh urah temperatura višja za 0.5°C, če pa je sonce, pa npr. za 1.5°C. Ponoči se zrak notri spet ohladi na temperaturo hiše. Tako tisti dan, ko se TČ ponoči vklopi, temperatura zaradi sončnih in notranjih dobitkov niha od 22 do 23.5°C, dan preden se bo vklopila pa med 21.5 do 23°C. Ko ponoči pade pod 21.5, se TČ vklopi.

Skratka, hočem reči, da je nihanje temperature zaradi ON/OFF črpalke zanemarljivo, saj že pri sedanji slabi regulaciji brez krmiljenja in omejitvi, da mi lahko TČ dela samo v času nizke električne tarife, nihanje 3 krat manjše kot ga povzročijo notranji in sončni dobitki. Če bi bilo nihanje ob boljšem krmiljenju še nižje, pa bi notranja temperatura zaradi ON/OFF nihala že samo za 0.1°C-0.2°C, pri tako majhnih temperaturnih diferencah pa postane bolj kot krmiljenje problem ponovljivost izmerjene temperature, zato o manjšem nihanju nima smisla razpravljati.

Za tiste, ki se ne poznate toliko na delovanje pasivnih hiš, naj opozorim še naslednje. Pasivne hiše so precej bolj občutljive na nihanje zaradi notranjih in sončnih dobitkov, kot manj varčne, saj ko ogrevanje ni vklopljeno po cel dan, kar se v takšnih hišah pozimi pogosto dogaja, da teh dobitkov sploh ne moreš s čim kompenzirati, edino če bi pozimi vklopil hlajenje ali odprl okno. In še to, zakaj imajo notranji dobitki tako velik vpliv kljub majhni moči? Ker segrevajo večinoma zrak, kot npr. toplozračno ogrevanje. Sonce po drugi strani najprej ogreje stene in talno oblogo, ki imajo precej večjo akumulacijsko sposobnost in šele prek njih zrak.
telmos Napisal:Ali spet spiš in sanjaš pravljice na tvoj mlin? Kako lahko trdiš te neumnosti okrog trajnosti inverterja? Meni inverterske klime iz leta 1996 še vse delujejo brez problemov. Ne vem, kje jih pobiraš. Sicer pa kako bi ti lahko kaj takega trdil, ko takrat še vedel nisi kaj je to.

Govoriš o klimi ali TČ.
Jaz govorim o TČ ti pa kar nakladaj o klimi. Gre za povsem drugačno obratovanje, temperature, tlake, obratovalne ure......
Verjetno o TČjkah nekaj vem , servisiram pa jih zelo verjetno dalje časa kot ti. Z klimami se ne in ne nameravam ukvarjat. In ne pozabi jaz ne prodajam, popravljam za takšnimi, kot si ti, ki prodajate....
JaBK Napisal:@Merlin
Imam talno povsod.

V tvojem zapisu žal ne zasledim izraza modulacija. Modulacija in poraba ni isto.

Če ti dela pri SV z 80% imaš premajhen izmenjevalec v bojlerju ali ogrevaš SV na previsoko temperaturo.
Moj panasončič mi pokaže samo frekvenco (o modulaciji govorijo tisti s fujitsujem, verjetno gre za podobno zadevo, samo da je v procentih). Največ, kar sem videla je 110, pri vodi je vedno cca 88. Od tega je najbrž odvisna tudi poraba? Ko sem se igrala s tem je bilo toplo in je ogrevala na minimalni frekvenci 25, ko sem dvignila setpoint za 5 stopinj pa na 40 ali 60 (pozabila, vendar manj kot.vodo). izmenjevalec ne vem, sem že razmišljala, če bi bilo kaj bolje z večjim, sedaj je 3,4m2. Po drugi strani pa to tudi ni tako malo. Je bil v igri še en s 5 pa nekaj m2, pa smo se potem za tega odločili. Vodo ogrevam na 40 stopinj, kar v praksi pomeni, da je zgoraj, kjer je termometer 50 stopinj najmanj notri. Tipalo je pa čisto spodaj. Bojler pa 300L.
Natančno poznam, delovanje Panasonicovih TČ. (Lahko se štejem med dobre poznavalce) Te ne prikazujejo modulacije in še marsičesa. Fekfence določa.... (ne smem napisat, kako) Krmiliš jo lahko samo ON-OFF. Za ogrevanje Sv je zopet algoritem o katerem ne bom. (ne smem ...)

Skratka deluje skoraj on-off. Kot večina drugih. Pri tej Tč, ti večji izmenjevalec ne bo čisto nič prinesel. Tudi voda se ne bo prej ogrela :wink:
1 ... 11 12 13 14 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi