PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje TČ in poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glavni problem je v tem, ker se lastniki TČ  "hvalimo" z nizko porabo, pri tem pa morda ne povdarimo dovolj, da so tudi hiše temu primerno izolirane, kar omogoča ne samo manjše izgube hiše same ampak tudi boljši Cop zaradi nižjih vtokov (torej razlika v kWh nastaja zaradi dveh vzrokov).
Nekdo pa pride in prebere (ali od soseda sliši) samo tisto, kako malo se s TČ porabi in si misli tako porabo imel bi tudi jaz....  In potem kupi TČ (po možnosti še neprimerno), sledi pa razočaranje.

Kriv je pa EKO sklad s subvencijami za TČ ne glede na objekt vgradnje.
Jaz pa mislim, da ni kriv ekosklad, ampak prodajalci/monterji, ki prodajajo/montirajo naprave, neprimerne objektu. Seveda so tukaj tudi investitorji, ki nočejo/si ne morejo privoščiti ustrezne naprave, vseeno pa si želijo TČ. Vsako predhodno izboljšanje toplotne potratnosti objekta je itak samo plus, ampak tudi tukaj naletimo na finančne/osebne/... omejitve.
Pri meni je bilo ravno obratno, zdelo se mi je da sem dobro informiran, po branju tle gor  neka cheap japonska klima TČ (sploh pa ne 13 let stara) pač ni za velike hiše iz 80ih z bolj malo izolacije in velikimi balkoni, brez talnega. No potem je prišla prilika nabavit Ivt za 700€ in sem rekel probajmo, nekaj prihranka bo napravm kurilcu, seveda pa bo 20 kW peč za 8k € pomagala v minusu. Preveč nisem pričakoval, a bil zelo lepo presenečen.  Poraba je šla iz 1300 l kurilca na manj kot 400€ za elektriko TČ. S tem da TČ greje še SV, kar prej peč na kurilca ni.
Da imam  vse skupaj zvezano na obstoječo centralno s 1" šlaufi (malo boljši kot za zalivati rože), raje ne poslikam, bi ene kap.  Laufa 3. sezono brez pomoči peči ali grelcev, večino na 53 ali 65%, več bolj za testiranje kot pa iz potrebe.   Dosti naredijo predimenzionirani radiatorji, 24/7 ogrevanje ter da je vsaj malo izolacije za nizek DV,  če pa se shaja s temp. 20-21 namesto 24 pa itak zmagaš (pri nas je sicer nekje 21-22)...
@bozgom, to pa drži! Čez črpalko zadeva gre termosifonsko in je potreben nepovratni ventil.

Tako kot je napisal @bk9105. Je pa res, da nismo videli črpalke in nepovratnega ventila na cirkulaciji. Termosifonsko ogreva s pomočjo bojlerja zid. Res je, da temp. ostaja v hiši, ampak ko iz sanitarne preklopi na ogrevanje radiatorjev naleti na mrzlo vodo in začne šopat na polno in se lahko ulovi v defroste od kje se težko pobere, če je TČ na meji + megla + temp. okoli -2 do +2.

Je pa res, da če npr. TČ nima dosti plina, potem tole vse skupaj ugibamo.

V kolikor je TČ prešvoh, potem bo potrebno slej kot naredi izolacijski ovoj okoli hiše.
Če je v bojlerju spirala z majhno površino ali je bojler starejši, prej deloval na olje in je na spirali še morebiti vodni kamen potem lahko TČ kar dolgo ogreva sanitarno vodo. Ker se ta potem dodatno ohlaja preko radiatorja lahko vodo ogreva nekajkrat dnevno. Tako je lahko izpad ogrevanja nekaj ur dnevno, kar ima za posledico hladne prostore. Če je prestop toplote v bojlerju otežene in je nastavljena želena temperatura preko 50°C TČ deluje s COP blizu 1, kar ima za posledico nepričakovani veliko porabo elektrike.
Vsekakor je tisti nasvet, da se naj za nekaj časa izključi priprava sanitarne vode v tej situaciji najboljši.
Ta bojler zgleda popolnoma normalno, z dvema povezanima špiralama dovolj velike površine.
Pregledat je treba nastavitve, strmino krivulje, nastavitev obtočne črpalke, hidravlično uravnoteženost in velikost radiatorjev itd. Za takšne sisteme je zaželjen tudi sobni korektor.
Na splošno, te dni kljub megli je defrostov relativno malo. Poraba ne bi smela iti v nebo, kakršna koli je že izolacija.
Poskusi zapreti za en teden cirkulacijo, pa poročaj. TČ ima pri gretju bojlerja precej nižji izplen, tudi to se zna poznati.

Energija se res nikamor ne more izgubiti, a vseeno mislim, da je za vsak namen (gretje prostora) potrebno uporabiti namensko napravo, torej radiatorje in ne cirkulacije.
Da je radiator vezan preko bojlerske cirkulacije enostavno ne verjamem.
Ne verjamem, da je katerikoli monter sposoben narediti takšno neumnost.
Vsi akterji v tej zgodbi nekaj prikrivajo, oz. preusmerjajo pozornost. Dokler ni slik in očitno kar nekaj prikritih dejstev, je vse skupaj bla bla...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Očitno noben ne bere, kaj piše OP:

Citat:Vmes smo danes iskali rešitve, kaj narediti in očitno je s tisto vezavo na bojlerju vseeno nekaj narobe, saj gre črna cev v radiator v dnevni sobi in zdi se (prosim popravite me, če se motim), kot da iz zalogovnika zajema sanitarno vodo, ki jo uporablja za gretje?

Če je to res, je očitno dobil najbolj šalabajzarskega monterja, kar jih obstaja.
Še vedno gruntam, kaj hudiča v tem primeru TČ sploh dela. Najprej kar mi na pamet pade je, da je v ogrevalnem sistemu ogromen tlak, enak vodovodnemu.
Kot drugič, pijejo zraven še malo kotlovske vode.

Kam gre vsa ta silna toplotna energija, ki jo baje TČ proizvaja 24/7 na 100%, pa mi še kljub temu ni jasno.
Manometer na notranji enoti je pod polovico, ne vem pa, kakšno je merilno območje.
Viki
A lahko za nas totalne laike napišeš na sliko na cevi od kje kakšna cev pride do zalogovnika. Predvsem me zanima za tiste štiri izolirane, ki imajo na koncu del rdeče rebraste cevi. 

Ko govorite o črni cevi, predvidevam da govorite o cevi ki.izhaja iz zalogovnika pri črnem obroču, in če prav vidim naj bi to bila cirkulacija. ?
Sonce naj sveti vsak dan!
Pikiviki:
Moji podatki za mesec december, če ti bo kaj v orientacijo.
TČ FWHP 11kw.
Ogrevalna površina 140m2. Izolacija sten 8cm, dvoslojna okna, rolete s purpeno, izolacija mansarda 20cm.
Poraba 1.12.-22.12. 746 kwh.
Povprečje 36,4 kwh/dan
V tem tempu do konca meseca 1127kwh, kar je cca. 112 eurov.
Danes zjutraj:
Zunanja temperatura 2,7 C visoka RV, megla
Temp. vtoka 38,2 C.
Kaj mu bodo podatki, če je očitno rastur v inštalaciji.
@xavi, ti podatki katere si pripopal pa glede na opis objekta nimajo nikakršne povezave z njegovim objektom. Včasih ne škodi podatek, kakšno temperaturo imate v objektu al je to 18 ali 25.
Hvala vsem za vašo pomoč. Nismo se oglašali dva dni, ker še vedno intezivno iščemo rešitve. Imeli smo še enega monterja za drugo mnenje, ki je ugotovil, da je velik problem v cirkulaciji. Zdaj čakamo Petrol, da pošlje serviserje, da najprej vstavijo nekakšen termostat/ventil, da bomo lahko cirkulacijo prilagajali, ker veliko energije izpuhti še iz cevi. Seveda pa so na Petrolu zelo neodzivni ...
Tudi te cevi pri bojlerju bomo izolirali, ni pa treba posebej poudarjati, da je tik pred prazniki to reševati prav poseben izziv ...

Se oglasim čim prej še s fotkami.
Torej na cirkulacijo ni priklopljen radiator v dnevni...?
1 ... 10 11 12 13 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi