Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
In s tem zmanjšaš izkoristek sistema
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Poznam nekega forumasa, ki je lovil deltaT merjeno v desetinkah stopinje. Tule bi pa nekateri radi imeli delta T 20°+C?
Tudi jaz imam rad takdelta T. Ampak poleti ko imam viske, in mi vsak visek dodatno po nepotrebnem segreva hiso.
Objave: 264
Teme: 3
Ocena:
4
Tone ne moreš primerjat tvoj odprti drainback sistem ki ima nevem napamet 40l vode v kolektorju in ista tekočina plune v morje tvoj bazen 6000l vode in ima temperaturo zalogovnika.Ti greješ direktno.
Pri zaprtem sistemu pa šiba antifriz po kači 10m cevi v zalogovniku površine cca 2.5m2 in pričakuješ da se bo ohladila na temperaturo zalogovnika. Razlika v temperature mora bit, če so temperature preblizu se lahko zgodi zaradi odstopanja tipal in tdif celo greješ kolektorje.
LP
Niso hruške jabuke
Objave: 43
Teme: 0
Ocena:
0
Tocno tako!
Jaz imam min razliko nastavljeno na 6 °C, ce je manj sploh ne dela. Prizge se pa pri delta T 10 °C, ce se prav spomnim.
Objave: 264
Ocena:
4
Vidim da si kar na spodnji meji, a si skalibriral tipala?
Seltronova tipala imajo najmanj 2% razlike.
Ocena:
3
Jst sem samo trdil, da večji pretok pomeni več posrkane energije in to definitivno in pri vseh sistemih drži. Pri meni se voda dvigne pri 10 do 15 delte, spusti pa, ko gre razlika pod 0, merim 3m od zalogovnika.
Ocena:
3
Če imaš zalogovnik, kjer voda iz kolektorjev najprej greje zgornji del zalogovnika, potem se včasih splača žrtvovati izkoristek, ali z višjo tempraturo iz kolektorjev preprečiti razslojevanje, ampak takih zalogovnikov je malo. Moj drainback s povratkom na 3/4 višine je tak in tudi pri meni kdaj črpalka dela na na pol razsekanih 115V.
Objave: 484
Ocena:
0
Tone
Po mojih testih se je kljub vsemu izkazalo, da je najbolje zajemati in vračati vodo na dnu zalogovnika. Sam sem naredil možnost vračanja vode v zalogovnik na vrhu, sredini in spodaj (nekje 30 cm od tal zalogovnika). Vračanje na vrh zalogovnika je dokaj zgrešena varianta saj ti na koncu dneva in ob izmenično soncu in oblakih ko pade temperatura izstopa iz kolektorja začne ohlajati zgornji del zalogovnika, ne glede na to da še vnašamo energijo v zalogovnik. Je pa za radiatorje to nesprejemljivo. Ni pa nič problematičnega, če gre topla voda iz kolektorjev naravnost na dno zalogovnika, saj se očitno nič kaj ne premeša med tem ko si najde pot skozi hladno vodo do vrha zalogovnika. Očitno si naredi majhen vodni stebriček skozi katerega potuje ravno navzgor. Tako imam že nekaj let in zadeva deluje res odlično. Tudi senzor je spodaj, tako da se resnično izkoristi vsa energija iz kolektorjev.
lp
Ocena:
3
Imam motorni ventil in preklapljam med cca 40cm in cca 220cm. Ko je uporabljen spodnji ni nobenega stebra, spodnjih 40cm je kako stopinjo toplejših kot nad tem. V bistvu se 8°C toplejša voda s pompo na 210V zmeša s hladnejšo on gre v "nič"
Zaenkrat preklapljam na roko in redko spreminjam čez dan. Ko sonce neha gret gre črpalka na min in pač malo ohlaja, kaj čmo. Glavna prednost pa je, da črpalka dela na 115V, razlika je cca 15°C in brez preklapljanja imam velikokrat zgoraj, kjer je bojler, 10°C topleje kot spodaj in 15°C toplejši povratek ne gre v nič.