PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja sončnih kolektorjev in pregrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In s tem zmanjšaš izkoristek sistema
Poznam nekega forumasa, ki je lovil deltaT merjeno v desetinkah stopinje. Tule bi pa nekateri radi imeli delta T 20°+C?
Tudi jaz imam rad takdelta T. Ampak poleti ko imam viske, in mi vsak visek dodatno po nepotrebnem segreva hiso.
Vprasanje kok zmanjsas izkoristek, ker medij rabi tudi cas, da toploto odda, pri velikem pretoke pa casa ni tok. Je pa tudi dobro, da so vse stvari dobro izolirane, zato bom vsaj povratek tople vode na strehi dobro izoliral, ko zadeve prevezem.
Danes sem lepo zrihtal ekspanzijo, jo obesil na strop in za 2 m skrajsal njeno cev. Zdi se mi super.
Napolnil sem jo na 2,7 bar sistem pa na 3,2 in da vidmo. Torej vse skupaj 1 bar manj kot sem imel prej. Res ne vem kaj je fora tistega SELTRON-ovega izracuna Sad
Mojster mi je rekel, da naredi kolikor je staticni, torej visinski tlak in doda nekje 1,2 - 1,5 bar odvisno od sistema.
Hanzi Napisal:Poznam nekega forumasa, ki je lovil deltaT merjeno v desetinkah stopinje. Tule bi pa nekateri radi imeli delta T 20°+C?
Tudi jaz imam rad takdelta T.

Hanzi

dT je pri meni tudi 25 stopinj pri pretoku 3,5 l/min (dobrih 5 kW), seveda ob lepem sončnem vremenu. Treba je imeti zaporedno vezavo več kolektorjev pa ne bo težav.

lp
Davidf1 Napisal:Vprasanje kok zmanjsas izkoristek, ker medij rabi tudi cas, da toploto odda, pri velikem pretoke pa casa ni tok.
Dajte no nehat s temi bedarijami. Nižja kot je tempetatura kolektorjev in cevi, manj je izgub. Kaj vam tu ni jasno? Aja voda gre tok hitr skoz, da se ne more ohladit, ja kdo pa potem toploto žre, kam gre??? Vsa gre v cisterno in v toplotne izgube, ni druge.
Tone ne moreš primerjat tvoj odprti drainback sistem ki ima nevem napamet 40l vode v kolektorju in ista tekočina plune v morje tvoj bazen 6000l vode in ima temperaturo zalogovnika.Ti greješ direktno.
Pri zaprtem sistemu pa šiba antifriz po kači 10m cevi v zalogovniku površine cca 2.5m2 in pričakuješ da se bo ohladila na temperaturo zalogovnika. Razlika v temperature mora bit, če so temperature preblizu se lahko zgodi zaradi odstopanja tipal in tdif celo greješ kolektorje.
LP

Niso hruške jabuke
Tocno tako!

Jaz imam min razliko nastavljeno na 6 °C, ce je manj sploh ne dela. Prizge se pa pri delta T 10 °C, ce se prav spomnim.
Vidim da si kar na spodnji meji, a si skalibriral tipala?
Seltronova tipala imajo najmanj 2% razlike.
Kako skalibriral, jaz sem dal oba skupaj in kazeta isto. Torej ce oba enako lazeta je OK Smile
Na spodnji meji hm kaj pa vem, jaz imam vecinoma bakrene cevi, tko da ko se segrejejo, tud mal dalj drzi.
Verjetno bi bile boljs, tiste narebrene? Sam zdaj tko je.
Jst sem samo trdil, da večji pretok pomeni več posrkane energije in to definitivno in pri vseh sistemih drži. Pri meni se voda dvigne pri 10 do 15 delte, spusti pa, ko gre razlika pod 0, merim 3m od zalogovnika.
Davidf1 Napisal:Tocno tako!

Jaz imam min razliko nastavljeno na 6 °C, ce je manj sploh ne dela. Prizge se pa pri delta T 10 °C, ce se prav spomnim.

franmaln Napisal:Tone ne moreš primerjat tvoj odprti drainback sistem ki ima nevem napamet 40l vode v kolektorju in ista tekočina plune v morje tvoj bazen 6000l vode in ima temperaturo zalogovnika.Ti greješ direktno.
Pri zaprtem sistemu pa šiba antifriz po kači 10m cevi v zalogovniku površine cca 2.5m2 in pričakuješ da se bo ohladila na temperaturo zalogovnika. Razlika v temperature mora bit, če so temperature preblizu se lahko zgodi zaradi odstopanja tipal in tdif celo greješ kolektorje.
LP

Niso hruške jabuke

Občutek imam, da niste prav na istem bregu. Tone govori o dT (med vstopno in izstopno temperaturo kolektorja)ko črpalka že lepo poganja medij po kolektorjih in ne o dT (med zalogovnikom in kolektorjem)ki vklaplja in izklaplja črpalko (ta temperatura pa je nastavljena nekje okoli 6 stopinj, zopet od primera do primera različno).

Kakorkoli, izgubam se žal ne da izogniti. Tudi Tone slej ko prej pride do temperatur spodaj v zalogovniku blizu 50 in več in prav toliko potem spušča v kolektorje in ne glede na pridobljeni dT izgublja. Izgub je pri manjših vstopnih temperaturah v kolektor in večjim pretokom sicer res manj, vendar ko se zalogovnik segreva si primoran spuščati višje temperature v kolektor in smo zopet na temi izgub.
Je pa še en pomembni dejavnik zaradi katerega pa se izgubam ne moreš izogniti. V mojem primeru (ogrevanje z radiatorji) pomenijo večji pretoki tudi manjšo temperaturo iz kolektorjev (sicer manjše izgube) kar pa pomeni nižjo temperaturo v zalogovniku. Radiatorji žal potrebujejo višjo od talnega. Od primera do primera je logika pretokov in seveda pridobitnega dT drugačna, saj ima vsak svoj edinstven sistem in svoje potrebe po ogrevanju.

lp
Jaz zagovarjam manjši pretok (tudi manjša poraba elektrike Smile Smile) in večji delta T, seveda pa vse dobro izolirano. Imam pa radiatorje, ja.
Če imaš zalogovnik, kjer voda iz kolektorjev najprej greje zgornji del zalogovnika, potem se včasih splača žrtvovati izkoristek, ali z višjo tempraturo iz kolektorjev preprečiti razslojevanje, ampak takih zalogovnikov je malo. Moj drainback s povratkom na 3/4 višine je tak in tudi pri meni kdaj črpalka dela na na pol razsekanih 115V.
Tone

Po mojih testih se je kljub vsemu izkazalo, da je najbolje zajemati in vračati vodo na dnu zalogovnika. Sam sem naredil možnost vračanja vode v zalogovnik na vrhu, sredini in spodaj (nekje 30 cm od tal zalogovnika). Vračanje na vrh zalogovnika je dokaj zgrešena varianta saj ti na koncu dneva in ob izmenično soncu in oblakih ko pade temperatura izstopa iz kolektorja začne ohlajati zgornji del zalogovnika, ne glede na to da še vnašamo energijo v zalogovnik. Je pa za radiatorje to nesprejemljivo. Ni pa nič problematičnega, če gre topla voda iz kolektorjev naravnost na dno zalogovnika, saj se očitno nič kaj ne premeša med tem ko si najde pot skozi hladno vodo do vrha zalogovnika. Očitno si naredi majhen vodni stebriček skozi katerega potuje ravno navzgor. Tako imam že nekaj let in zadeva deluje res odlično. Tudi senzor je spodaj, tako da se resnično izkoristi vsa energija iz kolektorjev.

lp
Imam motorni ventil in preklapljam med cca 40cm in cca 220cm. Ko je uporabljen spodnji ni nobenega stebra, spodnjih 40cm je kako stopinjo toplejših kot nad tem. V bistvu se 8°C toplejša voda s pompo na 210V zmeša s hladnejšo on gre v "nič"
Zaenkrat preklapljam na roko in redko spreminjam čez dan. Ko sonce neha gret gre črpalka na min in pač malo ohlaja, kaj čmo. Glavna prednost pa je, da črpalka dela na 115V, razlika je cca 15°C in brez preklapljanja imam velikokrat zgoraj, kjer je bojler, 10°C topleje kot spodaj in 15°C toplejši povratek ne gre v nič.
1 ... 10 11 12 13 14 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi