Objave: 326
Teme: 7
Ocena:
7
5.2.2021 ob 09:27
(*Zadnja sprememba objave: 5.2.2021 ob 09:27 uporabnik laguna1.)
Glede podražitve investicij bi jaz osebno rekel, da so k temu "pripomogle" subvencije.....
Glede podražitve investicij bi jaz osebno rekel, da so k temu "pripomogle" subvencije.....
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Subvencije so že vrsto let.
Se je pa v zadnjih dveh letih vse precej podražilo.
Že za letos zastopniki napovedujejo podražitev 7 do 12%
matevzn... Zakaj si ne izdelaš sam, če je vse predrago? V današnji dobi, pa res ni problem karkoli narediti sam, že na youtube imaš skoraj vse kar potrebuješ za izdelavo kotlovnice. 150€ boš pa potem že plačal za zagon, da boš imel subvencijo in garancijo.
Problem je v tem, da bi danes vsi samo še nekaj prodajali in vlekli mastne provizije, delal pa nihče več ne bi, nič! Zato je prav da se tudi storitev draži.
Ker se tako radi primerjamo z sosednjo Avstrijo. Pri nas je montaža še na pol zastonj proti njihovim cenam. Če se meni zelo izplača peljati na servis 200km daleč za pol njihove cene...
Ne tako dolgo nazaj (10 let) sem še mnogim z nasveti pomagal pri samogradnjah, danes, bi vsi samo še na pladnju in na pol zastonj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Zastopnikom pa je res najmanjši problem dvigat priporočene cene, da je torta zanje in za monterje večja. Investitor bo itak plačal, če bo želel potem tistega jurja ali dva nazaj dobiti od ekosklada.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Ste kdaj računali koliko denarja zapravite za hrano in pijačo? S kakšnimi zaslužki operirajo veletrgovci s hrano, kot so Spar, Lidl, Hofer?
Hec je samo v tem, da za hrano, pijačo, stroške transporta, skozi življenje zapravimo toliko denarja, da je sam strošek ene kotlovnice primerjalno zanemarljiv.
Kar v razvitem svetu vedo že dolgo, da takšno investicijo gledamo kot naložbo za prihodnost, ne pa trenutni strošek.
Še vedno velja, da je najdražja investicija v startu (geo sonda) dolgoročno najcenejša
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
DELPHI - ja moraš si prvo enga kratkega nalit, ko pogledaš predračun. Res so čudni včasih ti nasveti, ker v drugi temi šišekmišek fura hišo iste kvadrature kot jaz z ivt622m, ki ima pri -15/-16 samo 10kw izhodne, hiša pa totalno brez izolacije, podobno kot ti. V temi "na kaj moram biti pozoren..." pa ponujajo krefi- ju 12kw z/v , ki bo imel malce slabšo izolacijo kot mi. Bom ponovno vkopil možgančke in zračunal izgube objekta z upoštevanje toplotnih mostov, kot da niso izolirani (najslabši možen scenarij). Pa poročam kaj sem naračunal, sedaj ko vem, da so moji izračuni pravilni.
Predvsem jemlji izračune z zrnom soli.
Za hec sem preračunal svoje toplotne izgube in jih primerjal z močjo, ki jo TČ da od sebe.
V teoriji mi TČ samostojno ogreva samo do -3st. C, kar je hladneje, se deficit samo veča in pri -10st. C imam že več kot 6kW primanjkljaja.
Letos so bile tri noči do -12 st. C, lani pa dve do -11 st. C.
Pišem o nočeh, ker čez dan pride termometer do -5 st. C in je povprečje ugodnejše. Pa imam precej neugodno lego.
Zavedam se, da imam sistem dimenzioniran malo na knap, mi je pa proti tvojim ponudbam v aržetu ostalo 10-15 jurjev.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Pri vseh teh zgodbah glede cene geovrtine se poraja vprašanje smiselnosti takšne invensticije napram zrak voda glede prihranka energije.
Objave: 1344
Teme: 48
Ocena:
6
sassapo
točno tako, tu na forumu se preračunavajo izgube,pribitki, ...itd, na tretjo decimalko
Ko pa bolj odpreš oči, ... telefonija, TV, obleke, ... pa stane krepko več kot ko si "nekaj" prišparal na račun poceni naprave
Pa mogoče bi morali včasih gledati tako da rajši naj zasluži domači človek(Evropa).
No, Avstrijci imajo to zelooooooo dobro razčiščeno.
Objave: 193
Teme: 0
Ocena:
4
xavi
ajd vrtina ima res malo zasoljeno ceno ampak z kolektorjem ter malo vloženega truda še vedno prideš skozi ceneje kot na zrak voda. Zaradi menjave ogrevanja ter sanacije hiše sem v pol leta preštudiral vse možne oblike ogrevanja...
Objave: 3853
Ocena:
0
V hišah, katere se že gradijo in se še bodo gradile investicija v geosondo ali zemeljski kolektor po mojem mnenju ni smiselna. TČ zrak/voda ima v primerjavi s TČ z horizontalnim kolektorjem večji del leta boljši COP. V novogradnjah pa priprava sanitarne vode stane precej več kot ogrevanje prostorov.
Glede cen pa- vsi si želimo večje plače. Da se naše želje uslišijo se morajo povečati davki (za javni sektor), rast proizvodnje in nižanje stroškov (za gospodarstvo) in marže (za trgovino in storitve). Obrtnik, kateri mi pride narediti kotlovnico mora plačevati: davke, najemnine, zavarovanja, prispevke, plače... Če tisto, kar obrtnik plačuje zaradi naših večjih plač stalno raste je logično, da mora biti njegova razlika med ceno materiala in končno ceno nove kurilnice vseskozi večja.
Obstaja pa seveda možnost, da se odpovemo višjim plačam pa bodo davki, marže... manjši in bodo potem tudi obrtniki lahko nekaj naredi ceneje.
Objave: 289
Teme: 12
Ocena:
0
Jaz osebno si ne predstavljam grde škatle pred bajto gledat, še manj pa poslušat kako brni.
To je luksuz, ki ga sistem zemlja/voda ali voda/voda nudi. Če je to dodano vrednost investitor pripravljen plačati, super, zakaj pa ne. Še toliko bolje, če ima prostor za horizontalni kolektor, če ga nima se ve kaj mu še ostane. Pa pustimo zdej koliko bo kdo prišparal pri porabi, govorim zgolj o komfortu. Vsakemu svoje.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Glede na ceno same črpalke in višino subvencije, ter ob lastni režiji pri izgradnji kolektorja, je sistem zemlja voda popolnoma druga zgodba. Geo vrtina pa nikakor ne pije vode.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
5.2.2021 ob 15:15
(*Zadnja sprememba objave: 5.2.2021 ob 15:18 uporabnik JaBK.)
ha ha... kake primerjave. drugače pa zavoljo debate, ja, jaz imam rada številke ali kakorkoli pač lahko poimenujem moj OCD in imam vse preračunano koliko me kaj stane. pa ne zato, da bi kje kaj prišparala (čeprav tudi, kadar gre za stvari, za katere mi je res vseeno - razni špediterji mobilnih storitev in elektrike ipd, konec koncev tudi peč, ki mi greje bajto), ampak ker, kot rečeno, imam rada številke.
če je argument zakaj nekaj dražjega prodati, da se vidi, da imaš in saj si tudi tam pa tam zapravljala, se bo ta posel bolj slabo končal. Če sta pa tudi dva edina argumenta, ki jih človek iz sebe da, pa sploh. Ker tukaj neke opevane stroke ni, bolj PRovstvo in meni ni jasno od kje občutek, da tudi njim pripada prilaganje šalčke, če so jo drugi tudi.
Žal je tako, da najbolj dolgoročna v smislu trajnosti in neodvisnosti od špekulacij cene energentov na trgu je investicija, ki izloči kurilnico iz enačbe ven. Striroporju je vseeno na kaj bajta gre in koliko energent stane.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Če imaš tč pozicionirano pametno - nekje za hišo, jo dejansko niti ne gledaš, niti poslušaš. seveda je vse odvisno od tega kakšna je hiša in kako stoji. So pa tudi izjeme, ki si jo postavijo poleg vhodnih vrat, ampak te osebe izgled in zvok ponavadi ne moti.
Objave: 193
Ocena:
4
5.2.2021 ob 15:19
(*Zadnja sprememba objave: 5.2.2021 ob 15:23 uporabnik Dave.)
@bozgom
TČ zrak voda je superiorna glede na zemlja voda ( vrtina ali pa kolektor ) sarkazem off.
VEČJI del leta večji COP. To bi lahko rekli zdaj ko je zunaj 10+ ko so toplotne izgube objektov manjše. Kaj pa takrat ko je zunaj -5 pa megla?? Mam 3 sosede z novimi Tč in ko je prtisnil mraz ter megla za 1 teden sem vprašal kolk je kaj porabe tiste dni?? Veš koliko odgovorov sem dobil? = 0 Sosed ima v isti zemljini kot jaz identični kolektor pa ima vtok še vedno +4...