PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ma meni pa je zmeraj manj jasno kaj čarate s TČ, z obtočnimi črpalkami, pretoki.. ne vem no ali ste imeli x monterje ali nimate drugega dela. Sam sem dvakrat popravljal krivuljo in sedaj je temperatura 22.6 - 23 stopinj konstantno.. v bivalnem delu, v kopalnicah zaradi večje površine radiatorjev kaj malega več, spalni del pa na cca 20 stopinj (svoj krog nastavljen na 80% osnovnega). Vse ostalo me sploh ne zanima. Stvar dela in to je to. Ravno pred dvemi dnevi sem še čekiral porabo el. energije in ko sem ugotovil da je čisto normalna ali pa še nižja kot od nekaterih tukaj je to to in konec...
... krivulje, ah to so bli lepi časi cca 15 let nazaj, ko je Weishauptova peč na olje za 8k € laufala po vremenski regulaciji, zdej pa opazen padec standarda in moram pri IVTjki ta stikala pretikat in termostat nastavljat, sam da pršparam tistga jurja na sezono.
(22.11.2019 ob 18:53)bozog Napisal: Ma meni pa je zmeraj manj jasno kaj čarate s TČ, z obtočnimi črpalkami, pretoki.. ne vem no ali ste imeli x monterje ali nimate drugega dela. Sam sem dvakrat popravljal krivuljo in sedaj je temperatura 22.6 - 23 stopinj konstantno.. v bivalnem delu, v kopalnicah zaradi večje površine radiatorjev kaj malega več, spalni del pa na cca 20 stopinj (svoj krog nastavljen na 80% osnovnega). Vse ostalo me sploh ne zanima. Stvar dela in to je to. Ravno pred dvemi dnevi sem še čekiral porabo el. energije in ko sem ugotovil da je čisto normalna ali pa še nižja kot od nekaterih tukaj je to to in konec...

Če bi vsi bili kot ti potem bi še vedno živeli v jamah in se bali ognja kot hudič križa. Ker pa so nekateri radovedni in se sprašujejo zakaj tako) ali ni tisto boljše? ali... Se pa razvijamo in širimi krog svojega neznanja. Angel Angel

Sonček:
Sem ugotovil.zakaj je IVT-BOSCH ostala pred ADAPT 321 po letni učinkovitosti. Dani gor testi črpalk za nemški sklad in iz njega se da izluščiti!!  Bom ob priliki zapisal ugotovitev , da jo potrdite ali ovržete!!! Angry  

Daj prilimaj  konkretno , da vidimo razliko?!
 Pa mogoče še Nibe ipd. dobrih rezultatov..., kolkor sem gledal (mogoče površno?) je Bosch 7000(ne 6000), pa kar nekaj firm zelo dobrih (beri: boljših- izkoristkov....?).
Kakšne potrebe že imaš (objekt)? Eni grejejo z klima TČ radiatorje z nižjimi DV, jaz pa ''zgolj TT''(v 10og. seziji, potrebe -objekt v temi o porabi ali namenski temi TT...) identično.

Sonca ni, zato IVT-BOSCH mrazu v hišo ne dovoli !!

Ampak, tole zgoraj ipd.. so že prav nadležne..., tudi mnogim drugim z XY imenom delajo...učinkovito 
 Ne odkrivaj tople vode, ker že vemo zanjo... Wink   , oz. smo pismeni  Idea. Predvsem pa se s TČ ogrevamo že leta , ne zgolj ''dobro jutro''..., ko še mraza ni vidla  Tongue
(22.11.2019 ob 19:17)first1 Napisal: ... krivulje, ah to so bli lepi časi cca 15 let nazaj, ko je Weishauptova peč na olje za 8k € laufala po vremenski regulaciji, zdej pa opazen padec standarda in moram pri IVTjki ta stikala pretikat in termostat nastavljat, sam da pršparam tistga jurja na sezono.

Si pozabil izklopit gumb "Sarcasm on"? Al to resno misliš?
(22.11.2019 ob 19:34)bozgom Napisal:
(22.11.2019 ob 18:53)bozog Napisal: Ma meni pa je zmeraj manj jasno kaj čarate s TČ, z obtočnimi črpalkami, pretoki.. ne vem no ali ste imeli x monterje ali nimate drugega dela. Sam sem dvakrat popravljal krivuljo in sedaj je temperatura 22.6 - 23 stopinj konstantno.. v bivalnem delu, v kopalnicah zaradi večje površine radiatorjev kaj malega več, spalni del pa na cca 20 stopinj (svoj krog nastavljen na 80% osnovnega). Vse ostalo me sploh ne zanima. Stvar dela in to je to. Ravno pred dvemi dnevi sem še čekiral porabo el. energije in ko sem ugotovil da je čisto normalna ali pa še nižja kot od nekaterih tukaj je to to in konec...

Če bi vsi bili kot ti potem bi še vedno živeli v jamah in se bali ognja kot hudič križa. Ker pa so nekateri radovedni in se sprašujejo zakaj tako) ali ni tisto boljše? ali... Se pa razvijamo in širimi krog svojega neznanja. Angel Angel
No ja... veš, ko nekemu.programerju, ki je po osnovi strojnik napišeš, da bi bi bili še vedno v jamah, če si ne bi širili obzorij s svojimi igračami...  pa ok naj bo tako. Veš, pri razvoju je potrebno tudi oceniti strošek vloženega inputa s pričakovanim outputom in če je pričakovana razlika tako rekoč nič, se je bolje posvečat drugim stvarem. Pa veselo naprej. Ne bom se več vtikal v vaše stvari. Žal mi je le to, da je s foruma, na katerm sem bil kar redno aktiven do pred cca 10 leti nastalo to kar je sedaj.
(22.11.2019 ob 17:49)bozgom Napisal:
(22.11.2019 ob 09:54)Sonce65 Napisal: GLEJ!
Če pogledaš navodila je priporočeno za radiatorje 8K
Toplotna poskuša to držat. Predvidevam, da so vedeli kaj priporočajo. Cool

Sem šel gledati navodila, pa nikjer nisem našel, da je priporočena dT za tvojo TČ 8°C. Našel sem edino dovoljeno razliko med 3...15°C.
Pa to niti ni pomembno. Ker očitno bolj verjameš navodilom BOSH kot pa Severni Korejci ljubljenemu vodji upam, da nimaš nastavljeno maksimalno temperaturo dvižnega voda na 75°C, kot je priporočeno v navodilih.

Sem biksnu Dodgy. Se opravičujem

Na spodni povezavi  str. 13 poglavje voda so zanimive zahteve
St. 43/poglavje 13/3 obratovalne temperature.  Je zapisano , kako nastaviti in tudi kako se kontrolira. Na osnovi zapisa kako kontrolirati sem se lotil zadeve in ukrepal kod sem!!!  Idea  No zate naj ponovim , da imam krivuljo za talno . Tam je max temperatura 48c . Navodilom BOSCH-IVT verjamem , ker jih izdelujejo tisoče . Z natančnimi navodili , kako uporabljati , da je optimalen izplen. Idea 
Nastavitve izvede serviser . Vidi izvedbo grevalnega sistema.  zato samo orijentacijske možnosti nastavitev. VSO DOKUMENTACIJO z razlago in nastavitve (tudi za serviserja) ti izroči v trajno uporabo. Vse po protokolu, ki gre v njihov center!
So me klicali iz Buderusa , da ocenim odnos serviserja in moje zadovoljstvo z izvedbo zagona. So pod kontrolo.. Exclamation
Ti uporabljaš samo eno toplotno črpalko  in upam , da ne nastavljaš  po kmečki logiki, ki je blizu  Severnim Korejcem!! Angry

http://si.documents2.bosch-climate.com/d...820837.pdf

Da veš kje se pozanimati za dobro toplotno ćrpalko. Heart !!!
https://www.toplotne-crpalke-kovintrade....v-2019.pdf
@bozog
Te ne poznam, ne vem kaj si po profesiji, o tebi ne vem nič drugega kot tisto kar napišeš tu na forumu. In moj komentar je sledil izključno temu. Včasih je treba pogledati tudi na stvari, katere so videti, da se ne dajo spremeniti ali da jih ni vredno spreminjati. Nenazadnje, če tega ne storiš niti ne veš, da se ne splača.
@Sonce65
Se ti ne zdi čudno, da moraš pri taki super, oh in sploh TČ nastaviti ogrevalni režim za talno ob radiatorjih v hiši. A proizvajalec ni znal nastaviti krivuljo za radiatorje tako, da bi bila ustrezna? Zakaj jo sploh ima, če pa potem vsi nastavljajo krivuljo za talno?
Kako  Severni Korejci malikujejo svojega vodjo sem videl v seriji oddaj na televiziji. Kako nastavljajo svoje TČ pa tam žal niso pokazali in zato tega ne vem. Tako je povsem možno, da jih nastavljamo enako.
Sonce, tvoj BOSCH je solidna TČ Evropskega proizvajalca z Mitshubishijevim pogonom in precej daljnovzhodnimi sestavnimi deli.
Sem ti že večkrat povedal, pa še vedno misliš, da imaš doma napravo ranga HELIOTHERM
Ne delaj primerjav z NIBE katera je vsaj za razred više tako tehnološko, trajnostno in kakovostno. Pri NIBE tudi ne boš našel nobenega daljnovzhodnega sestavnega dela, razen temp. tipal.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:@Sonce65:
Sem ugotovil.zakaj je IVT-BOSCH ostala pred ADAPT 321 po letni učinkovitosti. Dani gor testi črpalk za nemški sklad in iz njega se da izluščiti!!  Bom ob priliki zapisal ugotovitev , da jo potrdite ali ovržete!!!

…………………………………………COP.....A-7/W35….A2/W35….A7/W35….A10/W35……moč A-7/W35….moč A2/W35
Kronoterm ADAPT 0312-K3 HT / HK 3F …….3,25………4,47………5,41………5,71…………..8,52 kW…………6,56 kW
NIBE F 2120-12………………………………...3,40………4,31………4,95………5,25………......7,35kW………….5,08 kW
Bosch Compress CS 7000i AW 9 IR…..……… 2,95………4,29 ………4,88 ………5,18 ………...8,44 kW……… 5,05 kW
Vir: https://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads...liste.html

Boosch Compress 6000 9S ……........................2,96………4,29………4,93………........…………..8,43 kW…………5,11 kW
Vir:     http://si.documents2.bosch-climate.com/d...820825.pdf

Boosch Compress 6000 1F ……........................2,92………4,22………5,06………........…………..8,43 kW…………5,11 kW

Vir:
http://bosch6000orasvanduo.weebly.com/up...tation.pdf

V zadnjem dokumentu iz maja 2014 je predstavitev tvoje TČ in primerjava s takratno konkurenco.

Dobil odgovora, kje je razlika med nizkotemperaturnem in visokotemperaturnem delovanju.
V pameti toplotne

Nizkotemperaturne TČ zmorejo brez električnih grelcev do 55°C,  tvoja pa zmore brez grelcev do 62°C.

Kompresor deluje  na 30% cca 3000W  -600W občasno se ustavi-niže očitno ne more

Pravijo, da zmore: 1 kW pri ~200 W
Vir:         https://www.haustechnikdialog.de/Forum/t...Nibe-F600P

P.S.:
Poskušam sformatirati tekst, da bi nekako zgledal in bolj popravljam, slabše je.
Po celodnevni odsotnosti, mi je jasno (kar mi je bilo že ob pregledu na bafa), oz. sem sklepal, da bo sonček ignoriral moj poziv... 
Hvala Remi-ju, ker je opravil nalogo namesto njega Idea 

In TČ oz. boljših od sonce-opevanega Boscha je na BAFA kar nekaj.., a ne sonček, celo v ''klima izvedbi'', ne ?!
Lej , če že prej ne bi razbiral-i, da poveličuješ zgolj svojo, bi z objavo Remija, kot si jo verjetno pri nepoznavalcih, ki ne vejo kje iskat, zgubil vse pike in seveda verodostojnost.... Veš, ne grejemo se z TČ od včeraj, ter tudi podatke dobimo tako ali drugače. Ali kot so včasih rekli: laž ma kratke noge...
Veš sonček, spominjaš me na nekatere..., ki so svoj čas kovali ''edino'' primerno za zahtevne objekte.... Pa je vse več uporabnikov,  z uporabo xy TČ dokazalo, da so ravno tako kos nalogi ogrevanja, tudi zahtevnih objektov, pa makar del sezije s pomočjo grelcev. 
Žal tistih opevanih visokih DV in porab ob tem, nismo uspeli v cca 7-8letih prebrati od nobenega uporabnika!? Niti nas ni velecenjeni... (katerega reklame se še vrete) obvestil o njih.
 Je zmanjkalo naivne publike, ter podpore pri tem...?
In brali smo, kar sem pogosto dobival pod nos (kot bi bil komu kriv?!), kako je kje menjal TČ. Vzrok je bil  vedno zamolčan, ter tudi veleopevane..., kot ne bi vse druge....zmogle, če bi bile poddimenzionirane Idea  Wink
Meni še nekaj ni čisto jasno: človek ima po slikah sodeč neizolirano oziroma slabo izolirano bajto, pa spušča v radiatorje isto kot eni v talno oziroma bistveno manj kot jaz z mojo ornk izolacijo. Res, da meni 30% dneva TČ stoji zaradi urnikov, pa vseeno.
Meni ni nič posebno čudnega, mogoče ti ogrevaš previsoko...? Ne gre niže , ali maš zgolj tak občutek ? Aha...,  na urnike to ne gre... 
Vem filing je, da radiator pri npr. 28 ne oddaja nič, vendar greje..., sprobano.
Pa je naša bajta l. 1959 z osnovnim objektom (2/3) zgolj 3,5 cm izo, ter prizidek cca 1/3 na S 5cm, s tem da je spodaj precej na prepih-stebrih. Ogrevamo 200m2 z 20 radiatorji in eno vejo = OČ na 22.5 non- stop. In če bi ogreval po vremenski bi mi pri zun.+10stC ogrevalo z identičnimi temp. sončku (oz. včasih sem, zdaj vem , da bi šlo z 2 manj po vremenski krivulji). Vendar ker tudi meni ni nek ''filing ob otipu mrzlih'' radiatorjev  do konkretnih konstantnih temp. večjega dela dne zime cca 4stC zun.t. ogrevam  na konstantno 36ali 38 stC. z razliko padca- vklopa 7stC PV (ob 300l zalog.) = zagon on-off.  
Ampak, ne izgubimo rdeče niti opevanja sončka , katerega ''nalogo'' je opravil Remi:
…………………………………………COP.....A-7/W35….A2/W35….A7/W35….A10/W35……moč A-7/W35….moč A2/W35
Kronoterm ADAPT 0312-K3 HT / HK 3F …….3,25………4,47………5,41………5,71…………..8,52 kW…………6,56 kW
NIBE F 2120-12………………………………...3,40………4,31………4,95………5,25………......7,35kW………….5,08 kW
Bosch Compress CS 7000i AW 9 IR…..……… 2,95………4,29 ………4,88 ………5,18 ………...8,44 kW……… 5,05 kW
Vir: https://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads...liste.html

Boosch Compress 6000 9S ……........................2,96………4,29………4,93………........…………..8,43 kW…………5,11 kW
Vir:     http://si.documents2.bosch-climate.com/d...820825.pdf

Boosch Compress 6000 1F ……........................2,92………4,22………5,06………........…………..8,43 kW…………5,11 kW

Vir:
http://bosch6000orasvanduo.weebly.com/up...tation.pdf

ter ga ''postavil na laž''...
 Ali je preveč vase zaverovan, naiven (ali ma za naivne vse bralce), ali mogoče pritlehen  pospeševalec-prodajalec?
Ob zunanjih -10 in več.... ga bomo povprašali kako kaj gretje....: 
No zate naj ponovim , da imam krivuljo za talno . Tam je max temperatura 48c . Navodilom BOSCH-IVT verjamem , ker jih izdelujejo tisoče                               Wink
Ja, saj pravkar v IVT temi pišem, da sem ponovno znižal krivuljo. Bomo vidli kam bo pot peljala...
TČ bo peljala...niže, sam ob gretju 24/7 Idea
1 ... 9 10 11 12 13 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi