PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(19.11.2019 ob 09:53)sassapo Napisal: Tudi Volvo je Kitajski, pa je še vedno v tehnični domeni Švedov. Lastništvo v večini pomeni samo drugačen tok kapitala.

Saj, zaradi tehničnega znanja pa kupiš neko firmo, samo pol pa jo ukrojiš po svojih merilih. Če bi kupljena firma bila uspešna se verjetno ne bi prodajala.
Glej- delam v firmi katero je pred (naključje!) 15 leti kupila druga firma. Praktično preko noči je prišel nov direktor, nov vodja financ in nov vodja komerciale. Začeli so se spreminjati pravniki, organiziranost... Saj poslujemo zelo uspešno, imamo solidne plače  in so lastniki celo na lestvici 100 slo milijonarjev ampak stari firmi, razen po proizvodih nismo niti slučajno podobni.
Tudi uspešne firme se prodajajo, bi rekel še bolj kot neuspešne. Na koncu bo ostalo še samo nekaj multinacionalk. Ali je to prav, ali ne, je pa že druga zgodba.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(19.11.2019 ob 20:04)sassapo Napisal: Tudi uspešne firme se prodajajo, bi rekel še bolj kot neuspešne. Na koncu bo ostalo še samo nekaj multinacionalk. Ali je to prav, ali ne, je pa že druga zgodba.

...in tako bomo lahko kupili tisto, kar nam bodo ponudili. Tako zgodb npr Največji uvoz tč ala Fery, skoraj ne bo.
@sassapo, kaj se je spremenilo na hard in softweru v zadnjih 10 letih pri tč?
(19.11.2019 ob 20:04)sassapo Napisal: Tudi uspešne firme se prodajajo, bi rekel še bolj kot neuspešne. Na koncu bo ostalo še samo nekaj multinacionalk. Ali je to prav, ali ne, je pa že druga zgodba.

Maš povsem prav. Nibe je naprimer kupil Gorenje Tiki, kjer so poleg hranilnikov sanitarne vode izdelovali tudi gorenjeve TČ. Tiki je dobro posloval a se ni vkplapljal v strategijo novih lastnikov Gorenja.
Bo pa zanimivo kaj se bo sedaj zgodilo s TČ Gorenje.
(18.11.2019 ob 01:14)Sonce65 Napisal:
(17.11.2019 ob 22:49)JaBK Napisal: kaki defrosti? kje? kdaj? letos še nismo prišli do defrostov spljoh...
Manj odtajanj boljši izplen.Naj tako ostane čim dlje .
Odtajanje posnamem , ko bo ?? Exclamation
Kompresorji  naj delajo  dobro spiralni in batni. Noben se naj ne pokvari!!! Wink
Sem danes poslikal delovanje za pol meseca.
Odštevalni števec je impulzni tisoč utripov 1KW-  žigosan!!!
Števec 254 KW
Toplotna 255kw
OG: 750KW  poraba  komp. 186KW  cop 4      72 zagonov
TV: 222KW  poraba  komp. 67KW   cop 3,3     24zagonon
Trenutno:
Zunaj =10,3c
Dv.=32c
Pv=26c
hiša =21,3c (160m2)
 Števec =impulz 6,9s = komp. 0,523KW :3KW (Na displeju)=5,7cop
Koncem meseca podam slikce stanja.
Pridelana eneggija ni preverjena-ni posebej kalorimetra!!!!  Exclamation
Tovarniško je nastavljeno tiho delovanje od 23th do 6th . Podaljšal sem na 24ur
Je zapisano, da se pri tem. pod -10  samodejno prekine tiho delovanje.
Toplo vodo tov NE   od 23th do 6 th. Podaljšal do 11h , (Višja dnevna temp)
Ogrevanje po tednu dni zmanjšal na 21c. (22c soprogi prevroče).
Deluje skoraj neslišno. Za malenkost se pozna pri pripravi tople vode.
Za soncem MENI najceneje greje BOSCH toplotna črpalka ! Tongue Smile
Zanima me kakšne radiatorje uporabljaš, da se lahko greješ pri tako nizkih temperaturah vode (kakšno krivuljo za vremensko regulacijo DV-Pv na TČ imaš nastavljeno). Kakšna je instalirana moč radiatorjev v režimu 40/35/21.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
(20.11.2019 ob 14:11)colatio Napisal: Zanima me kakšne radiatorje uporabljaš, da se lahko greješ pri tako nizkih temperaturah vode (kakšno krivuljo za vremensko regulacijo DV-Pv na TČ imaš nastavljeno). Kakšna je instalirana moč radiatorjev v režimu 40/35/21.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Imam aklimat višina 600.  Nameščeni termo ventili . Kako nastaviti opisano zgoraj  nekje –Optimalno delovanje. Na grobo bi rekel 1 člen na m2. višina 600mm
Toplotna IVT-BOSCH ima dve krivulji. Cool
Vodeno po zunanji temp. (tov.) Rolleyes in  Preprosta krivulja.
Stran 19 na prilogi!
Serviser pogledal radiatorje in ocenil, da bo dovolj  krivulja za talno. Tudi kako popraviti , če ne bo. Exclamation
Dv. toplotna regulira sama in popravlja s pomočjo sobnega korektorja.
Ima nastavitev razlike  DV-PV - nastavil  za radiatorje 8st k.
V sistem je zaporedno nameščena grunfos alfa2 .  Kurila na avto  menda 8w Angel  (12 radiatorjev).
Ugotovil ,  da toplotna črpalka ne more vzdrževati dt8k-preveč šiba voda okoli alfa. Huh
Sedaj deluje le črpalka od toplotne. Afa ostala, ima drugo funkcijo.
Ogrevanje deluje na optimum.  Kompresor deluje  na 30% cca 3000W  -600W občasno se ustavi-niže očitno ne more
Trenutno:
Zt=8,4c; Dv. =34c; Pv=27c; no.t.=21,7c (iz easy Remonte)
Za ogrevanje še nisem videl, da bi dala gasa. Razen za TV.
Je res skoraj ne slišiš ko deluje Smile !

Bi priporočil onim Feriyevcem  obratovanje optimum. Exclamation  Črpalko vode na slov in  na 30% gasa Cool . Ko ne bo zmogla in ni na vidiku poboljšanja razmer (bolj toplo),stopnjo više  tudi vodno črpalko!!!. Exclamation
Malo zabeleži , da veš drugič kak gas pri x 0c Idea
STA V ŽLAHTI IN SE SPLAČA UPOŠTEVATI   (priznali ali ne)

Sonca ni, zato IVT-BOSCH mraz ven tiši!!

http://si.documents2.bosch-climate.com/d...820187.pdf

Opažam, da imaš dT 7°C kar se mi zdi visoko. Večji kot je dT višjo temperaturo potrebuje voda, da lahko radiator odda enako energije za ogrevanje prostora. Aklimat radiator ima v režimu 45/30°C povsem enako moč, kot v režimu 40/35°C.
(21.11.2019 ob 23:54)Sonce65 Napisal: Za ogrevanje še nisem videl, da bi dala gasa. Razen za TV.
Je res skoraj ne slišiš ko deluje Smile !

Bi priporočil onim Feriyevcem  obratovanje optimum. Exclamation  Črpalko vode na slov in  na 30% gasa Cool . Ko ne bo zmogla in ni na vidiku poboljšanja razmer (bolj toplo),stopnjo više  tudi vodno črpalko!!!. Exclamation

V trenutnih razmerah vse delajo za kikiriki, tiho in varcno. Glede na podano, tvoja niti ni tako varcna / optimalno nastavljena. Kot vidim ji sam pomagas, da je tako. Pa trenutne temperature so dalec od mraza.

Glede priporocila zmanjsanja hitrosti OC - s tem manjšaš toplo površino radiatorjev oz. toplotno moc. Posledicno potrebujes visji DV za enak ucinek, zakaj bi to zelel? Nizas COP, SCOP, visas porabo. Manjsa ogrevalna povrsina potrebuje vecjo temperaturo, upam, da razumes kaj zelim povedat. Fail v vseh primerih, sam po sebi pljuvas na ta nacin. Pretok naj bo tak, da je cim vecji del radiatorja topel - funkcionalen. Pa kaj, ce se zato kdaj TC ustavi za uro, dve. Ne pa da imas zgornji del radiatorja topel, eni celo vroc, spodnji pa hladen. To samo pomeni, da je pretok prenizek. Pa odzracuj jih redno, ker zrak je pa se dodatna k***a Smile Itak pa imas avtomatiko, da uredi vse potrebno (bodisi ustavi TC, zniza DV), ko je to potrebno ali bos to rocno menjaval vsak mesec ali se pogosteje? Nocem te prepricevati ampak to je stvar osnovnosolske fizike, o kateri je zadnje case dosti govora tukaj.

Sicer pa, naj ti bo toplo za cim manj penezov Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(22.11.2019 ob 08:33)bozgom Napisal: Opažam, da imaš  dT 7°C kar se mi zdi  visoko. Večji kot je dT višjo  temperaturo potrebuje voda, da lahko radiator odda enako energije za ogrevanje prostora. Aklimat radiator ima  v režimu 45/30°C povsem enako moč, kot v režimu 40/35°C.

GLEJ!
Če pogledaš navodila je priporočeno za radiatorje 8K (str.16-18) Exclamation . (temen tisk v navodilu ).
Toplotna poskuša to držat. Predvidevam, da so vedeli kaj priporočajo. Cool 
Bom nekoč poskušel ugotoviti, kaj pomeni da ima možnost obratovati nizkotemperaturno, visokotemperaturno,  talno,  radiatorji. Verjetno ima vse svoje.
Bomo videli, kaj bom ugotovil!! Idea Za enkrat zelo zadovoljen Smile

Sonca ni, zato BOSCH -IVT mraz ven tiši!!
Če se spomnite uporabnika hitim, ki je imel kar nekaj znanja, je pa bilo treba precej "prebrati" med njegovimi vpisi, ker ni bilo vse zlato (po mojem)... On je zapisal nekaj v smislu, da TČ ne ve, kaj se na drugi strani izmenjevalnika dogaja; TČ glede na zunanje pogoje in modulacijo pač dodaja toploto ogrevalni vodi preko izmenjevalnika. In tu se moram z njim strinjat, ker je dT pač primarno odvisen od pretoka vode skozi izmenjevalnik (če se ostali pogoji ne spremenijo). In potem se seveda vprašam koliko lahko hitrost pretoka vpliva na COP, če je dt npr. 2 stopinji, ali pa če je 8 stopinj. Ker edino kar se je spremenilo, je hitrost obtočne črpalke. In če so recimo pri Boschu izračunali, da je optimalni dT za radiatorje 8 stopinj, potem je to najbrž z nekim razlogom. Najbrž je tudi prehod toplote na radiatorjih en faktor, ki je pri tej vrsti grelnih teles pač bistveno drugačen kot pri talnem. Višji dT bi namreč moral pomenit nekaj višjo temperaturo, ki gre v radiatorje; to sicer glede na nižji pretok pomeni bolj hladne radiatorje v spodnjem delu, bolj tople v zgornjem, in v zgornjem tudi boljši prehod toplote.

Za debato ...
Sam imam sicer 300 l zalogovnik, katerega mi ogreva TČ po svoji logiki. Ko gledam dT se giblje med 3,5...6,5°C ob tem pa se hitrost OČ spreminja med 1%in 99%. V ogrevalnem krogu med zalogovnikom in radiatorji pa mi druga črpalka nastavljena na avtomatsko dela s takšno močjo, da je dT med 1,5 in 2,5°C.

Če bi bilo za TČ zares dober čim večji dT potem bi pri meni TČ lahko (zaradi zalogovnika) delala z dT kakršnim bi si želela, pa kljub temu večino časa deluje pri dT pod 5°C.
Res je, TC zagotovo ne ve nic kaj se okoli nje dogaja. Zato pa ve njej lastnik in ce ima mrzle radiatorje, zadevo nastavi tako, da so topli. Zato je na voljo n nastavitev / parametrov (pri meni je, za ostale ne vem), saj se vedno nabija kako je vsak objekt unikat - in res je - zato se splaca malo prestudirati in nastaviti. Nocem pametovat, vendar sem v zadnjih 6-ih letih veliko takih zadev v praksi preizkusil in na vecino njih dobil skoraj takojsen odgovor (web, logirano vse skup, ne rabis bit genialc da povezes) zato trenutno sam mislim tako, kot sem v zadnjem postu napisal. Seveda se lahko motim, ceprav mislim da manj kot nekdo ki samo 'lapa'. Veliko sem glede hitrosti OC zadnji 2 leti testiral na ocetovi TC in letos je OC (Alpha2) zopet na najvisji hitrosti, enostavno zato ker so tako radiatorji celi topli (pa ocetovi so res enormno veliki) - pac nastavis pretok, da je temu zadosceno. Minus tega je edino to, da TC v mrazu ne zmore DV preko 42, enostavno ji ni zneslo (neizolirana hisa, debele stene - ko se je to ohladilo do neke meje, ni vec slo - takrat kamin resi). Z znizanjem hitrosti OC je slo malo visje, vendar topleje ni bilo nic v hisi - zopet nastopi kamin. Mogoce bo sedaj ko so grelci drugace, vendar dvomim, da bo oce cakal na njih, bomo videli. Nekak spekuliram, da bojo delali ponoci ali ce bosta zdoma.

Kaj so pri Boschu naracunali ne vem, sam samo moja opazanja pisem in sledim kmecki logiki. V kolikor pri ostalih ta nacin deluje, super. Pri meni je bilo kot opisano. Pocasnejsi transfer toplote od A do B zaradi vecjega ohlajanja pac potrebuje visjo temperaturo. Kaj slednja pomeni za TC in ostalo povezano s tem pa mislim, da tu ze pticki civkajo.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(22.11.2019 ob 09:51)Poldee Napisal:
(21.11.2019 ob 23:54)Sonce65 Napisal: Za ogrevanje še nisem videl, da bi dala gasa. Razen za TV.
Je res skoraj ne slišiš ko deluje !

Bi priporočil onim Feriyevcem  obratovanje optimum.   Črpalko vode na slov in  na 30% gasa Cool. Ko ne bo zmogla in ni na vidiku poboljšanja razmer (bolj toplo),stopnjo više  tudi vodno črpalko!!!. 

V trenutnih razmerah vse delajo za kikiriki, tiho in varcno. Glede na podano, tvoja niti ni tako varcna / optimalno nastavljena. Kot vidim ji sam pomagas, da je tako. Pa trenutne temperature so dalec od mraza.

Glede priporocila zmanjsanja hitrosti OC - s tem manjšaš toplo površino radiatorjev oz. toplotno moc. Posledicno potrebujes visji DV za enak ucinek, zakaj bi to zelel? Nizas COP, SCOP, visas porabo. Manjsa ogrevalna povrsina potrebuje vecjo temperaturo, upam, da razumes kaj zelim povedat. Fail v vseh primerih, sam po sebi pljuvas na ta nacin. Pretok naj bo tak, da je cim vecji del radiatorja topel - funkcionalen. Pa kaj, ce se zato kdaj TC ustavi za uro, dve. Ne pa da imas zgornji del radiatorja topel, eni celo vroc, spodnji pa hladen. To samo pomeni, da je pretok prenizek. Pa odzracuj jih redno, ker zrak je pa se dodatna k***a Smile Itak pa imas avtomatiko, da uredi vse potrebno (bodisi ustavi TC, zniza DV), ko je to potrebno ali bos to rocno menjaval vsak mesec ali se pogosteje? Nocem te prepricevati ampak to je stvar osnovnosolske fizike, o kateri je zadnje case dosti govora tukaj.

Sicer pa, naj ti bo toplo za cim manj penezov
Da sem na toplem, o tem razmišlja toplotna črpalka!! Exclamation 
Zraven dobil in montiral specialni odzračevalnik imenovani razplinjevalnik ogrevne vode. Odzračevanje ni več potrebo!! Undecided
Črpalka je bila montirano zaporedno, višek toplote od kolektorjev pošilja v hišo. Vključila jo je toplotna ali kolektorji.. Sedaj je toplotna ne vključi več. Kolektorji ko bo toplo!!! Idea  . Čakam na boljše čase Sleepy
Bom ob priliki dal slikco da bo bolj jasno!!!! Nič ne pomagam toplotni , sem ji z dodatno črpalko porušil njeno obtimalno delovanje zato je  sedaj izklopljena. (napak si razumel, da ji pomagam!!
Fizika se prenaša iz vode na zrak , upam, da razumeš , kaj sem ti povedal . Fajl ni ,da se pljuvam,. Toplotna sama skrbi , kak bo pretok pri enem ogrevnem krogu z lastno obtočno črpalko Idea . Ve kaj dela in tisti ki so jo programirali vedo kaj priporočajo. Tako mi tvoji nnasveti niso potrebni .
Toplotna lahko vodi še tri ogrevne kroge , vsakega po svojih nastavitvah. Tudi bazen,;sončne kolektorje ; pa..... Idea BERI !! 
Sem ugotovil.zakaj je IVT-BOSCH ostala pred ADAPT 321 po letni učinkovitosti. Dani gor testi črpalk za nemški sklad in iz njega se da izluščiti!!  Bom ob priliki zapisal ugotovitev , da jo potrdite ali ovržete!!! Angry  

Sonca ni, zato IVT-BOSCH mrazu v hišo ne dovoli !!
Soncek: napisal sem opazanja na tvoje nasvete drugim. V kolikor BOSCH v piko pozna situacijo v tvoji hisi pac ignoriraj, noben problem.
(22.11.2019 ob 09:54)Sonce65 Napisal: GLEJ!
Če pogledaš navodila je priporočeno za radiatorje 8K (str.16-18) Exclamation . (temen tisk v navodilu ).
Toplotna poskuša to držat. Predvidevam, da so vedeli kaj priporočajo. Cool 
Bom nekoč poskušel ugotoviti, kaj pomeni da ima možnost obratovati nizkotemperaturno, visokotemperaturno,  talno,  radiatorji. Verjetno ima vse svoje.
Bomo videli, kaj bom ugotovil!! Idea Za enkrat zelo zadovoljen Smile

Sonca ni, zato BOSCH -IVT mraz ven tiši!!

Sem šel gledati navodila, pa nikjer nisem našel, da je priporočena dT za tvojo TČ 8°C. Našel sem edino dovoljeno razliko med 3...15°C.
Pa to niti ni pomembno. Ker očitno bolj verjameš navodilom BOSH kot pa Severni Korejci ljubljenemu vodji upam, da nimaš nastavljeno maksimalno temperaturo dvižnega voda na 75°C, kot je priporočeno v navodilih.
1 ... 8 9 10 11 12 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi