bvs Napisal:lukesi Napisal:Bvs
To je malo izvzeto iz konteksta.
Poanta zimskega pravilnika je v tem da bodo tudi proizvajalci netmetering elektrarn pokrivali del stroskov omrezja, kar je meni samoumevno. Zdaj tega ni. Sem napisal to ze v postu prej.
Ne spomnim se kje sem prebral je govora v smeri da bodo lahko proizvedli vec elektrike in tako z viskom pokrivali "omreznino". Torej ukinja se netmetiring v tehnicnem smislu. Ne ukinja se samooskrba. Ampak ce ni vec 1:1 mu ne morejo reci neto merjenje.
Usposabljanje pa velja za lastnike komercialnih elektrarn.
@jabk ce mi das na ZS mikrolokacijo ti lahko dam bolj tocen podatek o predvidenem izplenu. Navedi se koliko je obrnje o proti jugu.
Če se ne motim netmettring že sedaj ne vrača viškov, torej jih šenkaš in sedaj ti trdiš, da bo omrežnina plačana iz tega naslova
.
Kaj pa, ko bodo pametni števci povsod in se domislijo npr. mesečni netmettering? Pozimi, ko boš rabil energijo je ne bo, poleti boš pa šenkal. Win-Win, samo za koga. Aja, pa vsi prispevki ti ostanejo. Mislim, da bom denar, raje vložil drugam.
@SimonS, mislim, da tega zagotovila ne boš dobil :wink: .
Tisti, ki so bili zraven od začetka so in še služijo zelo dobro, vsi pa vemo, da en mora zgubit, če hoče drug zaslužit. Škoda, ker nisem bil zraven od začetka. Preveč sem zajca zgleda :mrgreen: .
Ni potrebno na pol prebrati.
Napisal sem, da sem nekje prebral, da se pogovarjajo o tem, da boš lahko plačal omrežnino s samo elektriko in ne v denarju.
Če plastično orišem imaš sedaj elektrarno 7kW, toliko lahko "kompenziraš". Ko bo treba plačevati omrežnino pa ti bodo dovolili dodati 1kW modulov in z 1MWH elektrike boš plačal omrežnino. Pišem za letni nivo in cifre pišem na pamet.
V najsalbšem primeru pa boš da proizvedeno in porabljeno elektriko plačal omrežnino. Torej boš imel zastonj le elektriko. Ta omrežnina pa nikakor ne bo mogla biti tako visoka, kot če bi jemal elektriko iz Šoštanja, Krškega ali celo italije, saj si vso svojo elektriko "prodal ali porabil" lokalno. Izgube na omrežju niso majhne in to bodo upoštevali. Ampak to je najbolj črn scenarij!
Ker pa tukaj ni moj namen kogarkoli prepričevati v smotrnost elektrarne pa se lahko čez prst zračunamo tudi situacijo, če bi s svojo mikroelektrarno nastopil na trgu, kot velike elektrarne.
Izračun je za elektrarno 7kW v samogradnji.
Povprečen letni izplen za osrdnjo slovenijo je 7.7 MWh
Cena za 1MWh je cca 45€, to je na leto ca 350€
Investicija v elektrarno 6500€ / 350 = 18.5 let
Torej je amortizacijska doba 18,5 let. Zaokrožimo na pamet v grobem na 20 let!
Ampak ta scenarij ni mogoč, saj v tem primeru bi bile investitor le države same, cena elektrike pa bi šla v nebo! Drugače povedano "zelena" energija bi propadla!
Treba se je zavedati, da je največji odjemalec elektrike industrija, ta pa sama sebi ne more zagotoviti dovolj energije in tako bo trg "živ" dokler bomo imeli industrijo.
To so dejstva! Res je, da nihče ne more vedeti kako bodo zadeve natanko rešene in tudi spreminjale se bodo, ampak bistveno slabših pogojev ne more biti. Morda max 50% slabši, kar pa je še vedno sprejemljivo!
Še enkrat pa ponavljam, da jaz ne "navijam" za nič. Oglasil sem se le v luči samograditelja in prednsoti le-tega! Nic drugega! Ne prodajam, ne instaliram, nič!