PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri GEN-i SONCE fotovoltaika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bvs Napisal:Če se ne motim netmettring že sedaj ne vrača viškov, torej jih šenkaš in sedaj ti trdiš, da bo omrežnina plačana iz tega naslova Smile.
Kaj pa, ko bodo pametni števci povsod in se domislijo npr. mesečni netmettering? Pozimi, ko boš rabil energijo je ne bo, poleti boš pa šenkal. Win-Win, samo za koga. Aja, pa vsi prispevki ti ostanejo. Mislim, da bom denar, raje vložil drugam.

@SimonS, mislim, da tega zagotovila ne boš dobil :wink: .

Tisti, ki so bili zraven od začetka so in še služijo zelo dobro, vsi pa vemo, da en mora zgubit, če hoče drug zaslužit. Škoda, ker nisem bil zraven od začetka. Preveč sem zajca zgleda :mrgreen: .

Glej vse gre v smeri OVE in delež le-teh se iz leta v leto povečuje. Subvencije so bile v začetku višje in se bodo skozi leta zniževale, dokler ne bo delež dosegel neko "točko preloma". Na drugi strani bo pridobivanje EE iz fosilnih goriv vse bolj obdavčeno in ne bo smotrno - takšna je strategija EU. Jaz vidim razvoj podobno kot ogrevanje - včasih so imeli vsi kotle za ogrevanje na kurilno olje, danes pa gre veliko na TČ in povpraševanje po EE, bo naraščalo. Seveda se vse to ne bo zgodilo v roku 1-2 let, ampak prej 10-20 let, vendar vse gre v tej smeri in prej al slej bo večina imela SE v Sloveniji. Samo poglej koliko so padle cene panelov v zadnjih letih in razvoj le-teh se nadaljuje. Težko v parih stavkih, ampak na kratko toliko.
bvs Napisal:
lukesi Napisal:Bvs

To je malo izvzeto iz konteksta.
Poanta zimskega pravilnika je v tem da bodo tudi proizvajalci netmetering elektrarn pokrivali del stroskov omrezja, kar je meni samoumevno. Zdaj tega ni. Sem napisal to ze v postu prej.
Ne spomnim se kje sem prebral je govora v smeri da bodo lahko proizvedli vec elektrike in tako z viskom pokrivali "omreznino". Torej ukinja se netmetiring v tehnicnem smislu. Ne ukinja se samooskrba. Ampak ce ni vec 1:1 mu ne morejo reci neto merjenje.

Usposabljanje pa velja za lastnike komercialnih elektrarn.

@jabk ce mi das na ZS mikrolokacijo ti lahko dam bolj tocen podatek o predvidenem izplenu. Navedi se koliko je obrnje o proti jugu.

Če se ne motim netmettring že sedaj ne vrača viškov, torej jih šenkaš in sedaj ti trdiš, da bo omrežnina plačana iz tega naslova Smile.
Kaj pa, ko bodo pametni števci povsod in se domislijo npr. mesečni netmettering? Pozimi, ko boš rabil energijo je ne bo, poleti boš pa šenkal. Win-Win, samo za koga. Aja, pa vsi prispevki ti ostanejo. Mislim, da bom denar, raje vložil drugam.

@SimonS, mislim, da tega zagotovila ne boš dobil :wink: .

Tisti, ki so bili zraven od začetka so in še služijo zelo dobro, vsi pa vemo, da en mora zgubit, če hoče drug zaslužit. Škoda, ker nisem bil zraven od začetka. Preveč sem zajca zgleda :mrgreen: .

Ni potrebno na pol prebrati.

Napisal sem, da sem nekje prebral, da se pogovarjajo o tem, da boš lahko plačal omrežnino s samo elektriko in ne v denarju.
Če plastično orišem imaš sedaj elektrarno 7kW, toliko lahko "kompenziraš". Ko bo treba plačevati omrežnino pa ti bodo dovolili dodati 1kW modulov in z 1MWH elektrike boš plačal omrežnino. Pišem za letni nivo in cifre pišem na pamet.
V najsalbšem primeru pa boš da proizvedeno in porabljeno elektriko plačal omrežnino. Torej boš imel zastonj le elektriko. Ta omrežnina pa nikakor ne bo mogla biti tako visoka, kot če bi jemal elektriko iz Šoštanja, Krškega ali celo italije, saj si vso svojo elektriko "prodal ali porabil" lokalno. Izgube na omrežju niso majhne in to bodo upoštevali. Ampak to je najbolj črn scenarij!

Ker pa tukaj ni moj namen kogarkoli prepričevati v smotrnost elektrarne pa se lahko čez prst zračunamo tudi situacijo, če bi s svojo mikroelektrarno nastopil na trgu, kot velike elektrarne.

Izračun je za elektrarno 7kW v samogradnji.
Povprečen letni izplen za osrdnjo slovenijo je 7.7 MWh
Cena za 1MWh je cca 45€, to je na leto ca 350€

Investicija v elektrarno 6500€ / 350 = 18.5 let

Torej je amortizacijska doba 18,5 let. Zaokrožimo na pamet v grobem na 20 let!

Ampak ta scenarij ni mogoč, saj v tem primeru bi bile investitor le države same, cena elektrike pa bi šla v nebo! Drugače povedano "zelena" energija bi propadla!
Treba se je zavedati, da je največji odjemalec elektrike industrija, ta pa sama sebi ne more zagotoviti dovolj energije in tako bo trg "živ" dokler bomo imeli industrijo.
To so dejstva! Res je, da nihče ne more vedeti kako bodo zadeve natanko rešene in tudi spreminjale se bodo, ampak bistveno slabših pogojev ne more biti. Morda max 50% slabši, kar pa je še vedno sprejemljivo!

Še enkrat pa ponavljam, da jaz ne "navijam" za nič. Oglasil sem se le v luči samograditelja in prednsoti le-tega! Nic drugega! Ne prodajam, ne instaliram, nič!
1.) Glej, OVE ne bodo sposobni držati omrežja pokonci, torej potrebujemo klasiko in če politika ne bo sposobna določiti mejo OVE bomo to drago plačali. Vsi vidimo kam pluje evropska politika.
2.) Vsi prispevki za OVE, SPTE, TEŠ + novi so vezani na obračunsko moč in jih na položnici ne moreš zmanjšati. Če se bodo OVE viri povečevali, potem nam preostane samo to, da zmanjašmo podporo OVE, kar vam ne bo všeč ali pa če še povečamo podporo klasiki. V vsakem primeru bodo fiksne postavke na položnici večje, ne manjše, ker OVE viri niso poceni. Brez subvencije propadejo.
3.) Nemci veselo kurijo kurilca, ker je poceni. TČ nimajo veliko. Če se v SLO zaenkrat ogrevamo na TČ, to ne pomeni, da je zunaj povsod enako.
4.) Pravi preboj bo zlivanje jedr, vse druga je prehodno, da se ekonomija vrti. Kot moj sosed, ki je iz drv prešel na olje, nato na plin in sedaj na TČ in to v manj kot 20 letih. Za ta denar bi bil še danes v plusu, če bi se grel samo na olje Smile.
5.) Bilo je neko obdobje, ko je veliko ljudi montiralo sončne kolektorje. Med drugim tudi jaz. Danes v dobi TČ se jih ne splača več. Poglej si koliko streh ima sončne kolektorje. Nekako tako bo tudi čez 20 let s fotovoltaiko.
6.) Vsa pridobljena energija ima neko ceno. Zastonj je ni, torej položnice ne moreš manjšati v nedogled.
7.) Nočem prevzeti rizika, da zraven gasilcev gledam kako zaradi nekega vzroke hiša, moj ali sosedov projekt življenja gori zaradi panelov, ki preprečujejo gašenje. Gasijo menda šele potem, ko je vsega konec v kolikor so na objektu paneli. Tega še nisem videl in tudi nočem videti.
Citat:4.) Pravi preboj bo zlivanje jedr,
ki pa ga niti najbolj optimistične napovedi ne dajejo pred leto 2050.
Od delujočega reaktorja, pa do množične komercialne uporabe pa bo verjetno minilo še nadaljnjih 50 let. Večina nas bo tedaj pod rušo.......

Do takrat pa bomo še naprej visel na obstoječih virih.

OVE je kot kaviar na krožniku. Fajn za poskusit, dober in drag priboljšek, a od tega nisi in ne boš sit....
sončni kolektorji za vodo pa raznorazni viri za ogrevanje - ampak to je samo za ogrevanje objekta. kjer so potrebe vsak dan manjše s sodobno gradnjo. Jaz sem že ena tistih, ki v gospodinjstvu v širšem smislu (za potrebe izven ogrevanja objekta in SV) porabi več elektrike. 5k kWh letno najmanj. In v tej smeri, se kaj kaže in računa, da se bo kaki prehod naredil? vedno se govori samo o ogrevanju objektov in SV ter avtomobilih. Pri gospodinjstvu pa nič ne vidim, da se bo kaj dosti prehajalo na alternativne vire...

sicer pa kaj bo ko bo - super fajn, ampak mene zanima bližnja prihodnost 20 ali 30 let. v tem času nise videla tudi najbolj optimistični napovedi, da bo elektriko kaj nadomestilo v tej smeri. Ja, saj se dela na marsičem, vendar preden nekaj množično zaživi, je en kup preprek vmes. Tehnologija sama še najmanjša, raznorazni interesi so pa veliko bolj trd oreh.

še eno laično vprašanje. Se opravičujem za neumna vprašanja, ampak tole mi je čisto novo, ne razumem popolnoma nič... nekdo je napisal, da proizvedeno elektriko najprej sam porabiš potem gre v omrežje? Kaj to pomeni? je to mišljeno splošno, kao ta prvih toliko kwh, kot si jih proizvedel je zastonj potem plačuješ... se pravi matematično gledano. ali to dejansko pomeni, da najprej direktno SE oskrbuje hišo v realnem času in šele potem viške, če so daje v omrežje?
bvs Napisal:1.) Glej, OVE ne bodo sposobni držati omrežja pokonci, torej potrebujemo klasiko in če politika ne bo sposobna določiti mejo OVE bomo to drago plačali. Vsi vidimo kam pluje evropska politika.
2.) Vsi prispevki za OVE, SPTE, TEŠ + novi so vezani na obračunsko moč in jih na položnici ne moreš zmanjšati. Če se bodo OVE viri povečevali, potem nam preostane samo to, da zmanjašmo podporo OVE, kar vam ne bo všeč ali pa če še povečamo podporo klasiki. V vsakem primeru bodo fiksne postavke na položnici večje, ne manjše, ker OVE viri niso poceni. Brez subvencije propadejo.
3.) Nemci veselo kurijo kurilca, ker je poceni. TČ nimajo veliko. Če se v SLO zaenkrat ogrevamo na TČ, to ne pomeni, da je zunaj povsod enako.
4.) Pravi preboj bo zlivanje jedr, vse druga je prehodno, da se ekonomija vrti. Kot moj sosed, ki je iz drv prešel na olje, nato na plin in sedaj na TČ in to v manj kot 20 letih. Za ta denar bi bil še danes v plusu, če bi se grel samo na olje Smile.
5.) Bilo je neko obdobje, ko je veliko ljudi montiralo sončne kolektorje. Med drugim tudi jaz. Danes v dobi TČ se jih ne splača več. Poglej si koliko streh ima sončne kolektorje. Nekako tako bo tudi čez 20 let s fotovoltaiko.
6.) Vsa pridobljena energija ima neko ceno. Zastonj je ni, torej položnice ne moreš manjšati v nedogled.
7.) Nočem prevzeti rizika, da zraven gasilcev gledam kako zaradi nekega vzroke hiša, moj ali sosedov projekt življenja gori zaradi panelov, ki preprečujejo gašenje. Gasijo menda šele potem, ko je vsega konec v kolikor so na objektu paneli. Tega še nisem videl in tudi nočem videti.

1.) Delež OVE v celotni proizvedeni EE se povečuje in trend se bo nadaljeval, mejo pa bodo določali z avkcijami - Auctions, along with plunging photovoltaic manufacturing costs have similarly made solar power even cheaper than coal in much of the world - <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-07/how-germany-hammers-down-renewable-energy-costs-quicktake-q-a">https://www.bloomberg.com/news/articles ... cktake-q-a</a><!-- m -->

Samo preberi tale članek kako se je spremenilo pridobivanje EE iz vetrnih elektrarn vs. termoelektrarne <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-09/wind-overtakes-coal-power-in-europe-as-turbines-head-offshore">https://www.bloomberg.com/news/articles ... d-offshore</a><!-- m -->
2.) Subvencije za OVE bodo padale, ker se cenijo tudi paneli, ki dajejo več za nižjo ceno , če primerjaš kakšnega dobiš danes v primerjavi 5 let nazaj - preberi prvi link kakšne prodajne cene dosegajo iz OVE.
3.) Nemci imajo relativno drago elektriko, ker je obdavčena s trošarinami. Slovenija zna temu slediti in cene EE znajo it gor, kar bo točko preloma za SE še znižalo.

Izračun je že lukesi podal, zdej pač če ne verjameš v to na podlagi številk in trenda razvoja proizvodnje EE v EU, je težko prepričat prepričanega, potem itak vidiš samo argumente proti.
bvs Napisal:1.) Glej, OVE ne bodo sposobni držati omrežja pokonci, torej potrebujemo klasiko in če politika ne bo sposobna določiti mejo OVE bomo to drago plačali. Vsi vidimo kam pluje evropska politika.

1.) Tudi HE, TE, JE vsaka zase ne držijo pokonci omrežja! V teoriji pa lahko, kot lahko SE. Za primer si poglej heliostat SE. Ocenjujejo da bodo v parih letih lahko zagotavljali elektriko po 5 centov kWh! Najvecja te vrse je velika 400MW, kar je le malo manj od TEŠ 6!

3.) Si morda pomislil zakaj je tako? V Nemčiji je elektrika več, kot 2x dražja, kot pri nas. Ne nekaj posploševati.

5.) Kolektorji nikoli niso imeli prav velikega donosa. Kolektorje montirajo ljudje, ki jim je nekaj vredno, da imajo popolnoma "zeleno" toplo vodo. 5 minut dobrega občutka je za marsikoga vredno več, kot 1 evro. Tudi jaz sem med njimi. Kdorkoli pa ima kolektorje pa ne bo naredil z njimi izgube. Res pa da tudi pribitka ne prav velikega!

6.) ni vse samo ekonomija, kdor lahko naj naredi tudi nekaj za zanamce. Tudi smeti nismo ločevali in jih še vedno ne bi, če bi gledali samo skozi prizmo "ali se splača"! Greš kdaj v Velenje, tam vse smrdi po kislem zelju zaradi premoga!? Fuj...

7.) Ni treba prebrati samo tisto, kar sam napišeš, preberi še napisano od drugih. Varnostna zahteva za netmetering je, da odklopljena elektrarna v nobenem primeru ne presega več kot 120VDC ali 50VAC! V realnosti so te vrednosti še nekajkrat nižje!
Torej zakaj gasilci ne bi gasili?
Aja, slišal si!

Rad bi napisal Over&Out, ampak ne morem gledati nekih trditev v smislu "baba rekla, baba kazala"
JaBK Napisal:še eno laično vprašanje. Se opravičujem za neumna vprašanja, ampak tole mi je čisto novo, ne razumem popolnoma nič... nekdo je napisal, da proizvedeno elektriko najprej sam porabiš potem gre v omrežje? Kaj to pomeni? je to mišljeno splošno, kao ta prvih toliko kwh, kot si jih proizvedel je zastonj potem plačuješ... se pravi matematično gledano. ali to dejansko pomeni, da najprej direktno SE oskrbuje hišo v realnem času in šele potem viške, če so daje v omrežje?

To je en tak ponesrečen oris situacije.

Bom dal jaz drugačnega

Zdaj ko porabljaš elektriko ti števec samo šesteva porabo. Na koncu leta pride popisat števec in iz popisa ugotovi, da si porabila 5000kwh.

Ko pa imaš elektrarno pa imaš števec, ki se "vrti" tudi nazaj, torej kolikor ti elektrarna proizvede se od stanja na števcu odšteje. Nima veze kdaj jo porabiš. Elektrarna deluje neodvisno!
Če si proizvedla več elektrike, kot si ko porabila si to elektriko podarila omrežju. Če jo proizvedeš manj, pa razliko konec leta doplačaš!
Torej vse gre na letnem nivoju in iz tega vidika ti nimaš nobenega dela ali celo, da bi porabo prilagajala. Zato se reče NET metering. Na koncu gre za NETO razliko med porabljeno in proizvedeno elektriko. Simpl ko pasulj!
OK, štekam. torej v vsakem primeru gre elektrika v omrežje in jaz vedno iz omrežja jemljem in ne direktno iz elektrarne. Tukaj sem se v bistvu spraševala, kaj se zgodi v primeru izpada elektrike - s SE si ne morem pomagati. sem brez, kaj ne?

Če te prav razumem, se števec dejansko vrti v minus? in ko pride popisat, popiše cifro na števcu? je pa možno, da se zavrti v minus. recimo jaz predvidevam, da poleti taka elektrarna bistveno več notri da in takrat mora iti števec v minus (dejansko), da pozimi lahko šibaš proti ali malo čez nulo. ali je to spet samo poenostavljeno, pa imaš 2 števca. eden šteje koliko si porabil, drugi pa koliko si notri dal, potem se pa poračuna?
Citat:1.) Delež OVE v celotni proizvedeni EE se povečuje in trend se bo nadaljeval, mejo pa bodo določali z avkcijami -
Meja ni "mešetarjenje" z nakupom in cena, ampak čisto tehnična. To pa je koliko regulacije prenese sistem.

Dobro, Nemci imajo nekaj sreče, ker je na severu več ali manj konstantno veter in je s tehničnega stališča lažje predvidevanje in regulacija. Dobro pa vemo, da so ne dolgo nazaj imeli velik problem, ko so skoraj razsuli Poljski EE sistem, ki ni prenesel toliko viškov fotovoltaike in veternic.

In četudi bi cena OVE bila 0€, še vedno ostaja isti problem.
Termoelektrarne bodo morale delati vsaj z minimalno močjo, kar je seveda daleč od optimuma in rentabilnosti.

In ker lahko par oblakov v skoraj trenutku prekine dobavo fotovoltaike, bo potrebno imeti še toliko MW plinskih turbin v pripravljenosti, da v par minutah nadomesti izpad.
@Homer: prišli bodo oblaki, voda bo usahnila, veter bo nehal pihati in teorija zarote je popolna - razvoj in trendi jasno nakazujejo smer, lahko pa kot noj držiš glavo v pesek, ampak dejstva se ne da zanikati, kar sem že v prejšnjih postih opisal. Nikjer ni rečeno, da bo vse 100% na OVE, ampak vse gre v to smer zaradi razvoja, katerega se ne da ustaviti.
@lukesi
Citat:Ko pa imaš elektrarno pa imaš števec, ki se "vrti" tudi nazaj, torej kolikor ti elektrarna proizvede se od stanja na števcu odšteje. Nima veze kdaj jo porabiš.
Če govorimo o Net meteringu, to ne drži.
EE oddano v omrežje se ne obračunava. Torej če jo sam ne porabiš, jo oddajaš zastonj.
@simionesi
Očitno nisi razumel zapisano .....
Preberi še enkrat, pa boš morda nehal o teorijah zarote, ker sem podal popolnoma tehnično obrazložitev.
Če pa ne želiš razumeti, in ne verjameš v oblačnost, ki prekrije celo slovenijo, da pri npr 100 MW fotovoltaike, to pomeni 100 MW turbin, ki ta izpad morajo nadomestiti, pa to res ni moj problem.
Homer Napisal:@lukesi
Citat:Ko pa imaš elektrarno pa imaš števec, ki se "vrti" tudi nazaj, torej kolikor ti elektrarna proizvede se od stanja na števcu odšteje. Nima veze kdaj jo porabiš.
Če govorimo o Net meteringu, to ne drži.
EE oddano v omrežje se ne obračunava. Torej če jo sam ne porabiš, jo oddajaš zastonj.

Na letni ravni se naredi poračun in če jo ne porabiš, jo oddaš zastonj.

Mogoče za boljši vpogled v net metering še tale stran:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ape.si/publikacije/se-za-lastno-porabo-strani.pdf">http://www.ape.si/publikacije/se-za-las ... strani.pdf</a><!-- m -->
Homer Napisal:@simionesi
Očitno nisi razumel zapisano .....
Preberi še enkrat, pa boš morda nehal o teorijah zarote, ker sem podal popolnoma tehnično obrazložitev.
Če pa ne želiš razumeti, in ne verjameš v oblačnost, ki prekrije celo slovenijo, da pri npr 100 MW fotovoltaike, to pomeni 100 MW turbin, ki ta izpad morajo nadomestiti, pa to res ni moj problem.

Ti vidiš posamezno drevo, ne vidiš pa gozda - razumeš kaj hočem povedati? Tudi januarja je bilo pomanjkanje vode in posledično manj EE iz hidroelektrarn, ampak so na drugi strani drugi viri to pokrili (sije sonce, piha veter, še vedno so tu in bodo klasike, ampak trend je v zniževanju le-teh) in zadeva se na trgu uravna preko ponudbe in povpraševanja in gledaš zadevo na nivoju EU, ker Slovenija kot taka ni samozadostna.
1 ... 8 9 10 11 12 ... 39 Pojdi na stran 
Iskanje po temi