PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Ogrevanje (zmerno) pasivne hise

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hja, to je to ker ne objavljam ravno pogosto... :roll:

...vezano na zgornji post dodajam še prerez hiše.

Priložene datoteke
.zip   05 prerez a-a.zip (Velikost: 110,47 KB / Prenosi: 40)
Če že nočeš talnega, bi jaz na tvojem mestu naredil toplozračno gretje.
Sicer pa imaš napačne predstave o vztrajnosti talnega in ogrevanju preko oken - v tako dobro izolirani hiši bi bila tla le za odtenek toplejša od zraka in nimajo veze pri sončnih pribitikih. To pomeni da bodo imela tla pri sobni 22° npr 23°. Takoj ko se bo zrak v sobi segrel na 23, tla ne grejejo popolnoma nič več.
Torej tudi če ne daš talnega, se ti bo osončeni prostor pregrel, če ne boš senčil.

Zakaj bi si dnevno sobo spremenil v kurilnico? In potem še stroški s STČ z zunajno enoto.. Moj predlog - nabavi ogrevalno TČ, ki bo le malce dražja od STČ, jo priklopi na talno gretje ter 300L bojler in boš zmagal. Tla v kopalnicah na svojo ogrevalno vejo ali pa namesto tega el. talno kot si napisal.
V dnevno pa kamin le za romantiko. V prezračevanje si zmontiraj še razvlaževanje in pohlajevanje.
no, sej je zdaj do konca napisal...

jaz si ne bi upala narediti ničesar, kar nima razvoda za ogrevanje vsepovsod. če te prav razumem, bi ti dal kamin na sredo hišo in imel odprta vrata vsepovsod, da lahko toplota tudi tja zaluta?

jaz imam galerijo, sicer zgolj kakih 20m2 med pritličjem in mansardo. imam tudi klet. razlika v T je mrbit 0,5 stopinje med najhladnješim delom kleti in najtoplejšim delom hiše nad zemljo. če je slabo vreme. pa celo stopinjo, če je sonce. namreč razpored toplote se ne čuti zgoraj-spodaj, temvč na relaciji jug-sever. kadar je sonce seveda.

jaz tega kar razmišljaš ti, ne bi upala narediti, ker pač ne bi bila zadovoljna s tem, da je v enem prostoru bistveno bolj toplo kot v drugem. polej bo pa v spalnici mrzlo, v dnevni pa 27. 49m2 je tudi fajn kadar je sonce, pa malo manj kadar ga ni.

kaj pa kako toplozračno ogrevanje, tudi hlajenje, nanj ne pozabiti sploh z veliko šipami na jug poleti. jaz bi raje kaj takega. pa še SV imaš pokrito. kako pa misliš to rešiti. pa na gumbe zadeva, ne pa drva v dnevni.
Ne vem ali ste pogledali razporeditev prostorov, ampak kamin pokriva 2/3 volumna hiše direktno (dnevna, jedilnica, kuhinja in večji del mansarde ker je dnevna odprta v galerijo in ostale prostore indirektno. Računam da se bo toplota vračala v rekuperator in nato preko dovodov med drugim tudi v bivalne prostore. Zavedam se da bo temperaturna razlika vendar ali bo res več kot 2-3 stopinje glede na to da bo 20cm izolacije in objekt zrakotesen? Poleg tega me ne moti če je temperatura v sobah nekoliko nižja kot v bivalnem prostoru.

Kolikšna pa je temperatura v primeru toplozračnega ogrevanja na vhodu, verjetno je tukaj mišljen električni grelec na dovodnem zraku pri rekuperatorju?

Za poleti bom enostavno vgradil klimo, ki jo trenutno uporabljam na obstoječem objektu zato tukaj dodatnega stroška ne bo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
prezračevanje nameni zgolj prezračevanju. četudi se (in seveda se en mal) toplota distribuira preko prezračevanja, mora za to biti naprava dovolj zmogljiva in pretoki dovolj veliki. nobeden pa ni 100% učinkovit, še več, bolj ga naviraš h koncu zmogljivosti (ali pa bo predrag), manj bo učinkovit in še dovolj cevi bo treba več. kar pomeni, da toploto pošiljaš direktno ven, đabe zrakotesna in varčna hiša...

pa še zmeri je treba SV rešiti. s čim? STČ? ki je pol do 2/3 cene ogrevalne TČ, ki bi pasala v vajino hišo. jaz imam po phpp 1,5L hišo (po ljubljansko, sem pa iz kranja), cca 235m2 + 20m2 veliko (se pravi večjo in potratnejšo od tvoje) pa nas greje TČ za 3k€ preko talnega. Tloris vsaj pritličja in mansarde je podoben tvojemu. tloris etaže cca 85-90m2 na sredini galerija dobrih 20m2. šip za 60m2, pa so v večini na SV, bistveno bolj neugodno pozimi, kot na jug. cevi daš komot bolj na redko, pa jih je manj in investicija manjša. Sem sigurna da je celotna investicija manjša (razen če je v igri kaka poceni kaminska peč), dela nič, svinjarije nič, komoditeta na višku, možne nadgradnje v smislu menjave peči in energentov (na talno in radiatorje vse paše) ipd, izvedb te rešitve malo morje, tako da se že ve, kaj te čaka, tu se pa ugiba kaj bo in kaj ne bo. iz tega razloga sem zgoraj napisala jaz ne bi - popravnih izpitov, vsaj poceni, tu ni. če ste nagnjeni k temu, da ste poskusni zajčki, pa prosim, povej kako se je razpletlo. bomo veseli izkušenj, sploh tisti, ki razmišljajo o čem podobnem.
primmy777 Napisal:Ne vem ali ste pogledali razporeditev prostorov, ampak kamin pokriva 2/3 volumna hiše direktno (dnevna, jedilnica, kuhinja in večji del mansarde ker je dnevna odprta v galerijo in ostale prostore indirektno. Računam da se bo toplota vračala v rekuperator in nato preko dovodov med drugim tudi v bivalne prostore. Zavedam se da bo temperaturna razlika vendar ali bo res več kot 2-3 stopinje glede na to da bo 20cm izolacije in objekt zrakotesen? Poleg tega me ne moti če je temperatura v sobah nekoliko nižja kot v bivalnem prostoru.
Najprej napiši, zakaj eksperimentiraš, ali zaradi denarja ali kar tako?
Ker najceneje boš vse skupaj prišel skozi, kot smo ti napisali če na talno in 300L bojler našraufaš poceni inverter 4-5kW in je to to + tvoja obstoječa klima za poleti. Lahko TČ spojiš tudi na prezračevalni sistem in imaš toplozračno gretje, ampak tam mislim da bo obvezen zalogovnik, ker tisto pa res nima akumulacije NIČ in bo TČ grozno taktirala.
Glede pregrevanja zaradi talnega sem pa že napisal, da se preveč bojiš.
Prva stvar je upoštevanje želje, da bi imel kamin. Primer pri mojih starših je da sedaj ko imajo TČ, kamina več ne zakurijo ker ni več potrebe, zato je to moja želja, da je kamin primarni vir ogrevanja, ker sicer vem, da ne bo ravno pogosto gorel. Če ne bi imel te želje je rešitev jasna, TČ+talno, sploh ni debate. Tako pa bi rad v prvi vrsti upošteval moje želje in hkrati ne vlagal v dodatne sisteme če to res ni potrebno.
primmy777 Napisal:Prva stvar je upoštevanje želje, da bi imel kamin. Primer pri mojih starših je da sedaj ko imajo TČ, kamina več ne zakurijo ker ni več potrebe, zato je to moja želja, da je kamin primarni vir ogrevanja, ker sicer vem, da ne bo ravno pogosto gorel. Če ne bi imel te želje je rešitev jasna, TČ+talno, sploh ni debate. Tako pa bi rad v prvi vrsti upošteval moje želje in hkrati ne vlagal v dodatne sisteme če to res ni potrebno.
O nože mili. Trmastih ljudi.. Ne boš verjel imamo kamin in talno. Pa na prehodih ( pomlad jesen) kurimo kamin. Tudi okrog novega leta ga, zagotovo. Pregrevanje pa rešimo z okni na oberliht. Jbg drva so poceni, romantika mora bit.

Daj položi talno in pripravi vse za TČ, in tu zaključi. Potem pa po prvi zimi vsem, ki smo ti svetovali talno daj za pir in teči v trgovino po TČ.

Poslano z mojega Nexus 9 z uporabo Tapatalk
1 ... 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi