Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
To je vse lepo in prav, ampak dokler nas fopajo z avti, ki so za cca 15 jurjev dražji od primerljivega z notranjim izgorevanjem, je to zaenkrat še bolj ali manj modna muha. In za avto, ki stane 40 jurjev ima npr domet 300 km ob idealnih pogojih. Koliko jih je starih med 5 in 7 let z fuč akuji. In nov aku izniči ves prihranek. Dejstvo je, da se bomo slej ko prej vozili na elektriko ampak trenutno nas imajo še malo za norca. Še posebej, ko vidiš kje so bili v sedemdestih in kje so zdaj. Kakšne so pa kaj cene rezervnih delov teh vozil? Verjetno en kabinski filter ni ravno 7 € ali npr končnik 15€ ali pač?
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Poglej, razvoj pač stane. Tudi začetek uporabe mobitelov je bil kar precejšen zalogaj, pa še prej mogoče barvna televizija itd. Potem pa se naberejo izkušnje, poveča poraba in cena pade. Tako je bilo, tako je in tako bo. Vsak se pa sam odloči, kdaj se bo na ta vrtiljak vsedel.
Objave: 16684
Teme: 48
Ocena:
49
Tonetu se mudi tja, kamor bo itak prisilno porinjen.
V še večjo kontrolo nad njim in še manjšo osebno svobodo in manjšo možnost izbire.
Da misli, da bo ob tem imel še manjše stroške, je seveda tako naivno, da se vprašaš po zdravi pameti osebe, ki tako razmišlja.
Zdaj so sicer še, ker večina plačuje premožnejši manjšini (kot v sorodnih zadevah), ko pa bo kritična masa dovolj velika, bo čas za spremembe.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Tehnične rešitve tukaj niso neka posebna znanost, marsikaj se že leta testira, ostalo bo šlo kmalu v produkcijo.
Problem, ki ga jaz vidim je, da se bo država, še bolj pa posamezniki zaleteli v te polnilnice, katere bodo z avtonomnimi vozili postale precej obsoletne.
Še bolj adijo pri teh projekcijah, pa je naivno prepričanje, da se bo svet vrtel naprej kot do zdaj, samo auspuharji bodo izginili iz vidnega polja.
Stvari se bodo spremenile hitro in radikalno. Pardon, se že spreminjajo. Če se tvoje branže še niso dotaknile, se je bodo jutri ali pojutrišnjem.
In zastonj kosila, ki se ga nekateri tako zelo veselijo, do zdaj še niso izumili.
Objave: 46
Teme: 5
Ocena:
0
Torej, moja evolucija je potekala takole:
Otroški voziček, tricikel, kolo, Pony express, avto bencinar, dizel, sedaj hybrid, kako pa naprej? Mislil sem da bo kaj električnega, ampak izbire ni, vse kar je je drago, dolgi dobavni roki, omejen si s prostorom, prikolico ne moreš vlečt, v gokart se zmeraj težje spravim.....
Vse kaže da se bo moja evolucija nadaljevala z dizlom....
Objave: 1384
Teme: 8
Ocena:
1
Bvs, se vedno ne razumes, da so stroski taki kot so izkljucno zaradi nizke ekonomije obsega na eni strani in velikega deleza razvojne amortizacije na drugi. Ko bo delez ICE in EV primerljiv, bo prvi s stroskovnega vidika mnogo konkurencnejsi, vkljucno z baterijo. Kdaj bo to? Zal nas bodo regulative morale v to prisiliti in bo kmalu. Mozak v Fiatu se je pa z svojimi idejami ze prevej krat zastrikal in ga popolnoma razumem, da tokrat fura konservativno pot.
Za info, da bos laze razumel, prav vsi kljucni playerji na podrocju razvoja ICEjev so razvoj predvsem diesel programa popolnoma ustavili. Lahko prevris. Mislim, da je to dovolj zgovoren podatek (to so tier 1 ponudniki v automotive ind).
Objave: 1854
Teme: 7
Ocena:
15
@novitu, oslarija. Dizl je danes čistejši kot je bil pred parimi leti. Problem postajajo tudi bencinarji, ker zvišujejo kompresijo in motorje prilagajajo, da delujejo na bolj revno mešanico. Čez dve leti bodo na tapeti bencinarji in s tem hibridi, sam pravi moment se čaka, narod bo olupjen tako ali tako. Iz ene skrajnosti v drugo. To se nikoli ne konča dobro za za povprečnega človeka!
Objave: 1384
Teme: 8
Ocena:
1
Kaj trdis da je oslarija to o ustavljenem razvoju? Pojma nimas...
Objave: 16684
Teme: 48
Ocena:
49
Samo malo!!
Ko bodo EV na mase ... bla bla, bodo cenejši, bla bla...
Zakaj pa niso že danes, na mase? Po tvoje?
Golf, npr., gre lahko na linijo. Za izdelavo je bolj preprost kot ICE, neprimerno bolj.
Zakaj torej ne gredo komplet na EV? In zakaj za boga je tako drag?
Mogoče zato, ker že danes, ko jih v bistvu sploh še ne rabimo v omembe vredni količini, tiščijo cene baterij v nebo. In to z izgovorom, da so surovine težko pridobljive.
Zdaj pa vzdigni ceno povpraševanja za faktor 10 in reci dobaviteljem baterij ali surovin zanje, da jim boš plačal 10x manj za kos. Ker jih boš naročil več, kot so jih sploh sposobni poizvesti.
Se ti zdi to logika današnjega kapitalizma?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 1854
Teme: 7
Ocena:
15
@novitu, ta teden grem testirat električni avto. Sem že zmenjen. Prav rad bi ga nabavil, predvsem zaradi pospeškov oz. mojih užitkov, hitrost me ne zanima, ker imam za to motorje, prevožena razdalja prav tako ne, ker bi bil električar drugi avto pri hiši. Excel tabela mi pravi drugače. Bomo videli ali bo prevagalo srce ali ekonomija!