Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
rency... tvoj krmilnik zna preračunat vse zahtevane in dejanske parametre obratovanja, ker je izračunal, tvoje nastavitve in toplotne izgube hiše (po časovni konstanti padanja temperature) se je pač odločil, da bo prešel na nočni režim 2h pred tvojim ukazom. Krmilje je na tej napravi najboljše kar trg ponuja.
Airborne... ne rabiš skrbet, površina bojlerskega izmenjevalnika je podana na fiksno moč naprave, vse inverterske naprave prilagodijo moč gretja glede na odvzem izmenjevalnika, če le ta ni drastično premajhen. Pri on - off napravah je pa prekleto pomemben prenos toplote, kajti te ne znajo zmanjšat moči, če je izmenjevalnik premajhen.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni!
sem povsem nov uporabnik TČ Fujitsu Waterstage 11kw. Zanima me ali se splača imeti dnevni in nočni režim (dnevna nočna temp) ali je bolje da je TČ stalno v pogonu?
Zanima me tudi kdaj je najbolj primern čas za ogrevanje sanit. vode( poraba vode je največja ob cca 8ih zjutraj in od 17ih do 22ih - zimski čas)?
Objave: 6
Teme: 0
Ocena:
0
Tudi sam sem razmišljal o režimu delovanja toplotne črpalke in prišel do sledečega razmisleka:
Visoka tarifa: 12,67 cent
Nizka tarfifa: 8,03 cent
Razlika: 4,46 centa
COP ponoči je cca 10-20% večji in ker je večja vlaga in imamo več ciklov odtajevanj, to doprinese še 5-10%. Torej smo na povprečno 25% slabši učinkovitosti. Rezultat:
Nizka tarifa dejansko:10,04 cent
Razlika: 2,64 cent
Najvšji COP in učinkovitost je ko je najtopleje in je sončno (12-14h), torej imamo nizko vlago (idealno za enotno tarifo).
Finančno se najbolj splača ob 22h(nizka tarifa), ko vlaga že narašča, ampak je tempratura še daleč od minimalne. Če imaš dosti velik bojler, potem ponoči greješ sanitarno vodo in čez dan jo rabiš.
Ob teh dveh terminih bi bilo teoretično najbolj smotrno gretje sanitarne vode. Če pa jo zmanjka se pa pač dogreje za par centov več sred dneva.
Dnevno nočni režim pa naj pove nekdo ki je konkretno to že sprobal. Pomoje se splača.
Objave: 211
Teme: 8
Ocena:
0
Povprečna poraba od 1.11. do danes je 24,5 kW. Max je bila 41kW/24h, zadnja dva dni pa se je ustalila na okrog 33kW. Zaenkrat še testiram nastavitve, in poskušam ogrevati radiatorje z čimnižjo dvižno temp. vode. Zadnje dni mi pošilja v radiatorje cca 37stopinj (krivuljo sem dal na 0,56), kar je še vedno dovolj. Prej sem mel nastavljeno na okrog 42 stopinj (krivulja na 0,72). Kljub temu da imam krivujo zdaj znižano na 0,56 TČ še vedno ne deluje konstantno ampak se izklaplja (imam pa sobni termostat, ki ima nastavljen vpliv na TČ 10%). Mar to pomeni, da naj še znižujem krivuljo? Termostat mi malce meša štrene ker če je v dnevni sobi prehladno, TČ pošilja bolj vročo vodo v sistem (kot bi jo morala če bi se ravnala samo po krivulji) toliko da doseže željeno temperaturo (npr. pri zračenju). Verjetno bi bilo pametno izklopiti sobni korektor, da ugotovim idealen naklon in odmik krivlje potem pa vklopim nazaj še termostat?
Drugače sem pa s porabo zelo zadovoljen, mnenja za izboljšanje pa so seveda dobrodošla.
Zanima me predvsem ali je bolje da znižam krivuljo toliko, da bo TČ dejansko delovala non stop na še nižji temperaturi , ali je OK tako kot je in se pač vklopi ko je potreba?
Objave: 44
Teme: 2
Ocena:
0
Imam dve veliki težavi:
1 SV vode ne ogreje do konca. Prične z ogrevanje SV vendar zaradi premajhnega odvzema kompresor izklopi, nekaj časa še vrti vodo in nato zaključi ogrevanje SV. V info napiše: Charg al imm heater. Bojler nima grelca, nastavitve so tovarniške.
2 Že dva soseda sta se pritožila glede hrupa zunanje enote. Imate že kakšne izkušnje kako naj se lotim tega začaranega kroga.
Objave: 211
Teme: 8
Ocena:
0
Uff febola to, da se sosedi pritožujejo pa ni kul. Glede tega me res zanima če bo kdo povedal kaj pomeni Low Noise način pri omenjeni črpalki. Kaj pomeni to za ogrevanje, se zmanjša moč črpalke, in koliko se dejansko sploh zmanjša glasnost? Koliko je max. temperatura dvižnega voda če dela TČ na low noise. Kakšne so še druge opcije za zamanjšanje hrupa (nekje sem zasledil da se na zunanjo enoto lahko namestijo nekakšni usmerniki zraka, koliko pomaga zvočno izoliran zid proti sosedu npr. ?).
Febola kako to, da ti ne ogreje sanitarne vode? Kako pa veš da imaš premajhen odjem, kakšen bojler pa sploh imaš in na koliko stopinj imaš nastavljeno sanitarno vodo? Jaz imam na 43Stopinj in to ogreje brez uporabe el. grelcev, če dam na 46stopinj segreva tudi z el.grelci (ker pošilja v bojler bolj vročo vodo kot je nastavljena ciljna temepratura, npr. če hočem da mi sv segreje na 43st. potem pošilja v bojler 47st. vročo vodo dokler ne doseže ciljne temperature za cel boljer...)
Objave: 534
Teme: 27
Ocena:
0
Febola pozdravljen,
rad bi vprašal - se pritožujejo zaradi hrupa podnevi ali ponoči?
LP Dušan
Ocena:
0
Airborne: imam vse tovarniške nastavitve in tem. vode je nastavljena na 45. El. grelce imam zaklenjene. Postopek ogrevanja je sledeč: preklop na SV, modulacija kompresorja se dvigne in vodo šopa do 51st.. Ko doseže povratek 47 (razlika dvižni/povratek je nakako 3st.) se modulacija kompresorja počasi spušča vendar dvižni vod še kar narašča. Po nekem času se kompresor izklopi in TČ zaključi (to vodim s tem ker dvižni vod spusti na cca. 30st.) z ogrevanjem SV kljub temu da še ni dosegel nastavljene temp. vendar obtočna še vrti krog skozi bojler. Ko dvižni vod pade na raven zahtevanega (30st.) preklopnik preosmeri dvižni vod v ogrevanje, kompresor se zbudi.
mdule: prvega moti podnevi in ponoči, drugega pa ponoči (kar mi sploh ni jasno kako). Odločil sem se da grem do konca in ne popustim niti mm (naprava odaja 56 decibelov). Prvemu sem postavil začasno polno ograjo in po mojem je to dovolj (v planu je bil tudi in je še živi zid).
Objave: 39
Ocena:
0
Tudi pri meni so bili taki problemi. Potrebno je nastaviti parameter 2844 (Switch-off temp max) na 65°C. Tovarniško je nastavljen na 55°C.
Ko pa boš že v nastavitvah pa si prestavi še parameter 2884 (Release el flow at OT) iz 2°C na -15°C (tako so mi svetovali na tem forumu).
Objave: 388
Teme: 17
Ocena:
0
Če TČ teče v navezavi na vremensko regulacijo je običanjo res najglasnejša ravno ponoči, ko so najnižje temeprature, vremenska pa ravno takrat zahteva od TČ ogrevanje vode na višjo temperaturo. Je pa glavca že pisal o zmanjševanju glasnoti na Waterstagu in možnosti tišjega delovanja.
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
6
Če je hrup v nočnem času problem, potem znižaš temperaturo v nočnem času in se TČ sploh ne bo vklopila. Hiša pa se v osmih urah spet ne ohladi tako veliko…
Ocena:
0
feri: parameter 2844 (Switch-off temp max) je naredil svoje. Prestavil na 65 in stvar dela. Hvala!
Kar se pa tiče hrupa bo pa še zanimivo. Odločil sem se da z moje strani ne vložim niti €. Zakaj? Dodatek za tišji način, razne zvočne izolacije, omejevalci in itn. stanejo in verjetno omejujejo pretok in s tem izkoristek TČ. Naj se ljudje malo zamislijo kje so vrednote. S sosedi imam same težave že od samega začetka in sedaj popuščanja ne bo. Človek vse razume da ropota (vpošteval že pri gradnji) samo da je pa vsakič nekaj narobe ...
Ja vem, razburjen sem in to opravičeno. Saj razumete: Hočemo da tore prestavite, zamenjate ker nas moti! Ja bom postavu ograjo pa bo bolje. Ne, to ne bo zadost. Ampak s tem se ogrevam (v šoku). Me nč ne zanima! ...
Takoj po pogovoru letim na net in mrzlično iščem rešitve do trenutka ko mi žena reče: ma človek ti maš dojenčka in ta čas vloži van. Tudi mi imamo kakšne pravice!
Evo, sedaj sem tu in vas sprašujem kakšne so izkušnje pri reševanju omenjene situacije.
Aja, skoraj pozabil! Polivanje zunanje enote z vodo kaj škoduje? Ja tudi to se dogaja.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Nisi edini. Mi smo morali eno premestit na drugo stran hiše, ker se je sosed, ki stanuje12m proč stalno pritoževal, polival, metal kamenje........... Pravi kreten
Njegov gorilnik pa skozi dimnik vsi okoli slišijo vendar je to normalno ogrevanje, tč je pa preseravanje in tega se ne bo trpelo!

hock: :roll: :evil:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!