PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Zehnder comfoair q350

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
Je imel kdo težavo na omenjenem rekuperatorju, da mu je javljal noise guard in posledično zmanjšal hitrost pretoka? Kako ste zdevo rešili?

Meni se je po zagonu naprave to pojavljalo na cca 1.5 meseca in z zamenjavo filtra je bilo spet ok. Zadnja menjava filtra od januarja pa do danes (6 mesecev) je pa zdržala brez problema. 14 dni pred koncem je začel izpisovat noise guard. Sedaj sem zamenjal filtre in že takoj pri novih, ko gre v boost javlja noise guard. Probal sem takoj zamenjati original s kompatibilnimi in je isto. 3 različni seti popolnoma enako. Na odvodih so novi filtri, vse očiščeno ampak njemu neki ne paše.

Ima kdo idejo kaj je za naredit?
Imate na zunanjih rešetkah tudi kak filter?
Malo poišči po forumu (hint: "noise guard") pa vrže ven stare teme z enako tematiko..
Na kratko: to se pojavlja občasno - odvisno od vlažnosti zraka, onesnaženosti zraka, starosti filtrov, vrste filtrov..itd.. sam se več ne sekiram okoli tega..
Zadnje čase imam težave z Q350...

Pretok zraka je samo še 90m3/h na "manual" v 2. stopnji hitrosti tudi, ko so filtri novi.

Nekaj časa nisem spremljal zadeve pa se več ne spomnim v bistvu koliko je bil pretok včasih, samo mislim, da je bilo krepko čez 100... tam 140, 150?

Očistil sem cevi na zuanjem dovodu/izpihu, celotno notranjost rekuperatorja, ventile po hiši kolikor sem dosegel..v glavem vse zgleda ok.
Na parih ceveh za odvod zraka se je v teh letih sicer nabralo nekaj praha notri (na 3 iz kopalnic), a mislim, da ne bi smelo tako vplivati, da bi bil pretok tako zelo majhen..

Čudno je, da se zadeva ne popravi tudi, če iztaknem kompletno iz mašine obe gibljivi cevi (srebrni) na "hišni" strani..pretok se dvigne na 110m3/h, kar je pa še vedno premalo..

V inštalaterskih settingih sem nastavil "ventilation control mode" na "Constant Flow" in sedaj dela za 145m3/h (prej je bilo na "Constant flow"), samo ima warning "resistance guard" in extract fan duty je na 92% (malo veliko se mi zdi?)..

Torej opcije kje vidim izvor težave:
A) senzor za pretok crkuje oz. je nekaj z njim narobe? (MID senzor, če se ne motim?) ... btw se tudi očistil tisto rdečo cevko, ki gre na njega pa ni pomagalo...
B) so prezračevalne cevi po hiši dejansko tako zelo zabite?
C) Extract fan je bolj pri koncu?

Senzor je kar drag, pa ga ne bi kar tako kupil preden nisem prepričan, da je to vzrok...

Kaj mislite kaj bi lahko bila težava?

Hvala!
lp
Tudi sam sem imel prisotne statuse Noise guard in Resistance.... Menjal sem filtre pa čistil pritoke in odtoke zraka in entalpijsko kocko, a zadeva je šla skozi na slabše. Enkrat s v okviru garancije so manjali nek senzor , a je potem počasi spet nastajala razlika v in/out pretokih... in spet statusi Noise quard...

No in sem kak mesec nazaj našel videe kako se očisti zadeva:
https://www.youtube.com/watch?v=ZzduTcfZgXk
https://www.youtube.com/watch?v=zaCtwDb9Xd8

Sicer sam še nisem razdiral ventilatorjev in tiste mislim da mid senzorje nisem odmontiral ampak sem samo preko rdečih cevk fajn spihal... to nevem če je ravno ok po PS... Izgleda pomaga čiščenje zgornjih in srednjih senzorjev.

No na koncu sedaj dela zelo ok, ni več Noise in Resisance, pri pretoku 210 m3/h imam 100 rpm razlike pa še to verjetno, ker imam že dva meseca stara filtra. Pred čiščenjem je bilo 500 rpm razlike.

To je moja izkušnja, verjetno je na nekaj let itak dobro/priporočeno ščistiti napravo ampak to temeljito. Ni ravno enostavno in je potrebno biti pazljiv, zato pa obstaja tudi servis mogoče...
Podobno. Po dobrih 4 letih delovanja brez opozoril je v cca dveh tednih zacel pretok obcutno upadat. Odprl sem napravo, ocistil srednje senzorje (ocitno se je nabralo nekaj prahu) in od takrat vse spet deluje brez problema. Hkrati sem opral sem tudi entalpijsko kocko, ker sem imel ze vse odprto.
Kot je bilo ze tu omenjeno, se mi obcasno prizge Noise guard, opazam, da je to res v primeru nekih sprememb v vlaznosti zraka al generalnem zracnem pritisku. Resistance opozorila pa do zdaj se nisem dozivel.
Filtre sicer menjam povprecno na 3-4 mesece (kompatibilne).
Iskanje po temi