PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Pasivna hiša in stroški

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Tisti, ki živite v pasivnih hišah:

Zanima me koliko porabite el. porabite za  ogrevanje?
Pa če lahko prosim napišete še kvadraturo in lokacijo. 
Hvala. 

Lp,
Katja
Celoletna poraba TČ (ogrevanje hiše in sanitarne vode celega leta): 2206kWh za 2020, 2290kWh za 2019, 2522kWh za 2018... itd, v povprečju torej okoli 2300kWh
Cena kWh je tam 10-12 centov od oka, odvisno od pogodbe.
JV Slovenije okoli 150m2

Če te zanima samo za ogrevanje hiše (brez san. vode) bodo še drugi povedali, jaz nimam ločenih podatkov.
Daj še elektrarno gor in bo res pasivna. Poraba bo nula ali v minus.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja, ta naziv pasivna je tudi meni neumen, saj še vedno kurimo štrom...
Še bolj je neumen moj predlog. Če imaš 25 kW elektrarno, lahko žgeš 25 MWh letno za ogrevanje, pa bo še vedno pasivna. Plusi in minusi in dobiš kar dobiš.

Ok, če bi imel shranjevalnik štroma ali toplotne energije, bi bilo to celo res. Tako pa je drek od dreka.
Tudi meni je ta izraz mimo. Odkar imam elektrarno na strehi je bajta postala plus energijska hiša.
miro2x [Slika: buddy_offline.png]
Pomočnik
[Slika: star.png][Slika: star.png][Slika: star.png]

Objave: 130
Teme: 2
Ocena: 2

2 ur nazaj

Tudi meni je ta izraz mimo. Odkar imam elektrarno na strehi je bajta postala plus energijska hiša.

---------------------------------------------------------------------------------

Plus energijska morda na celoletnem nivoju, na dnevnem pa vsaj pozimi večinoma ne.

Drugače pa izraz pasivna hiša izvira iz Nemčije in pomeni, da objekt, ki ima energetske potrebe <10 kwh/m2a za vzdrževanje sobne temperature naj ne bi potreboval aktivnega ogrevanja. To pomeni, da se ogreva le preko oseb, ki bivajo v njem, pri čemer vsaka oseba prispeva ca. 100 W; dodatno pa k "pasivnemu ogrevanju" prispeva še uporaba gospodinjskih aparatov, zabavne elektronike itd.. Seveda je pogoj za pravo pasivno hišo prezračevanje z dovolj učinkovito rekuperacijo. Vendar pa zgolj "pasivno ogrevanje" menda ni (povsem?) dosegljivo pri objektih, ki rabijo več kot 9 kWh/m2a. Če se motim, me, prosim, popravite. Wink

P.S.: Tudi t.i. prava pasivna bajta pa za ogrevanje porablja elektriko, saj je ta nujna za poganjanje centralnega prezračevanja z rekuperacijo.
Drugače se pasivna prične pod 15 kWh/m2.
Zunanje potrebe po energiji. Pa smo spet tam! A je pasivna, če uporabljaš kalorifer, električni radiator ali drva? A je pasivna, če nažgeš gor neomejeno kolektorjev? Ker 15 kWh/m2 sploh ni tako malo. Jaz sem lani porabil manj za TČ. So bila pa drva v špilu.
Delaš pasivno za 21 stopinj, potem jo pa žgeš na 25 stopinj! Ali je zato manj pasivna? Ali sploh ni več?
Kot piše zgoraj, trenutno so v modi nič energijske ali plus energijske. Kar ne pomeni nujno, da niso energijsko potratne. Takle mamo.

Pasivna je v bistvu vsaka novogradnja, ki ima SE na strehi. Zato pa rabimo čedalje več štroma. Več pasivnih, nič energijskih, plus energijskih hiš kot postavimo, več elektrarn rabimo.

Ne razumem pa, kaj ima tukaj veze prezračevanje z rekuperacijo? A poraba elektrike za to je vključena v potrebe po energiji?
Citat:Ker 15 kWh/m2 sploh ni tako malo. Jaz sem lani porabil manj za TČ. 

Fery, ne ga biksat. 15kWh/m2a je potrebna energija pasivne hiše za ogrevanje, ti pa pišeš za električno energijo. 

Če si porabil 15kWh/m2a elektrike je TČ naredila recimo 3x več toplote (COP), to pomeni, da si potreboval 45 kWh/m2a toplotne energije.

Električna energija za rekuperacijo ne šteje v potrebno toplotno energijo. Šteje pa v primarno energijo (to je malo poenostavljeno, pa vseeno).
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Jaz imam NEH,
ogrevanje med 10-40eur pljus kamin pet,sob in ned pop.
Pomagač, tvoj prispevek je meni nerazumljiv. Big Grin
150m2, 600nmv, nadpovprečno mrzli kraji poraba okoli 150 - 200 eur za ogrevanje in sanitarno vodo, 4 osebe. Torej po pričakovanjih 15 kwh, v teh parih letih nekaj manj, saj je bila podpovprečno mrzla zima...

lp

A.
Ravno zato so mi ti pojmi v današnjih časih malo mimo.
Zame je nizkoenergijska hiša tista, kjer hiša in stanovalci porabijo čim manj energije.
To bi potem imelo nek smisel.
Kaj pomaga pol metra izolacije , potem pa prižgane vse luči in aparate. Fery razmišlja čisto pravilno.
nekateri se ne smatramo kot del hiše. ta je kaka je, prebivalci pa kaki so. Sicer phpp izračun upošteva število prebivalcev in koliko naj bi doprinesli sami in koliko pač naj bi porabiil elektrike ipd, kar doprinaša k ogrevanju hiše. To je pa meni mimo. Kot rečeno hiša je, kaka je in ni nič bolj varčna, ko se dva penziča izselita v dom in njun sin navleče notri 100 Albancev (če karikiram). tok pa tok rabi, da se segreje na tok pa tok pri določenih pogojih, ne glede na vir.
Seveda, jaz sem samo komentiral izvor izraza "pasivna koča". Gre pa tu samo za komercialni naziv, iz fizikalnega vidika je pa točno tako, kot je napisala JaBK.
1 2
Iskanje po temi