PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Primer termovizije (zidana hiša)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravi.

Ker imamo v finišu probleme:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=67721&start=0">viewtopic.php?f=5&t=67721&start=0</a><!-- l -->

sem dobil na posodo eno IR-kamero (FLIR i7).

Tule je laičen izplen:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=67721&start=0">viewtopic.php?f=5&t=67721&start=0</a><!-- l -->

Slike so posnete zvečer 29.12. (zunaj -6, znotraj 19) in zjutraj 30.12. (zunaj -4, znotraj 18).
Od 26.12. zvečer je gretje izklopljeno (takrat je bilo 21,5), tako da
Temperatura znotraj merjena v pritličju.
Če kurimo, ima mansarda cca. 1 stopinjo hladnejši zrak.
Če ne kurimo, je hladnejša tudi za 2 stopinji.
Pod streho je 36cm ursa34 (16+20), na zidu 22cm bel eps.

'reflectance temperature' nisem nastavljal, mislim, da tudi ni smiselno pri takšni rabi, emisija je bila vseskozi 0,95.
Slike imajo samodejni histogram, ker ne vem, kakšna je uradna praksa (morda spodnja meja 0 in zgornja 20?).

Opazim švoh prvo stekleno steno (dvojna vrata brez stebrička) in vhodna vrata, mansarda se mi zdi kar v redu (par pasov malo slabših - str. 54 in 55).
Pod napuščem sta bili skopani dve luknji, ker iščemo vzrok za kondenz.

Cenil bom kak komentar.
Tudi tega, da sje mansarda vseskozi hladnejša - včasih je šel topel zrak gorWink

Bi torej rekel, da čez mansardo toplota bolj teče ven, ko pa se je uspe priselit iz pritličja. Morda je to zato, ker spodaj dela sonce?

Hvala.
In v spico odprta mansarda naredi svoje. Poskusi termostat postaviti na podest.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
si mislim, da bi - če gre topel zrak v špico - tudi knauf kazal višjo temperaturo. pa je iz slike dobrih 17 stopinj , števec pol metra od tal te sobe pa je tudi kazal 17.

no, ni pa to ista kalibracija, tako da bom dal na podestWink
glede na orižinel temo in vse, kar je sledilo je najbrž res vzrok v točkovnem lepljenju epsa. pri nas so tako začeli cokel potem sem malo nesigurno zatežila (v teoriji mi je bilo kolikor toliko jasno, do česa lahko pride), nadzorni pa zaropotal na polno. zdaj vem, zakaj. Mogoče bo kdo vedel, kako to sanirati? mogoče zgornjo plast (koliko so široke tele eps plošče - 50cm?) dol vzeti pa še kako vmes in res prekiniti pot toplemu zraku navzgor z lepilom? ali kaj se naredi?

kar se pa tiče poti toplega zraka navzgor. dokler niste v hiši se s tem nima smisla ukvarjati. potem ko živite in spodaj na polno generirate toploto čez dan, zgoraj pa ponoči, boste pa že ustrezno priprli ventile na talnem (najbrž je talno), da bo T taka kot jo želite imeti. malo igračkanja prvi mesec - najdi kako temo o hidravličnem uravnovešenju, pa bo. problem pa zna malo biti špica v mansardi, v koliko rniste tja postavili nobenega odvoda rekuperacije. mi smo zelo elegantno rešili ta problem na galeriji na tak način.
dobra ta z odvodom iz špice, a pri nas bi najbrž težko porabili toliko odvodnih cevi v mansardi ...

no, se pa tudi nisem spomnil na toWink
Zunaj si imel -6, temperature po skali pa imaš celo do -20.....
Okno v jedlinici res lepo spušča.
Še vidi tako zunaj, kot znotraj.
kot kaže se nekateri predmeti shladijo bolj kot zrak ali pa je to zaradi enotno nastavljene emisivnosti ali pa ...
nočno nebo ima pri tej kameri recimo -40.

je bilo pa tega precej, recimo skoraj vsa fasada je imela IR -12, zrak je imel pa -6 ...
Emisivnost, reflektivnost ... Termovizija ni povsem trivialna zadeva, je treba poznati malo osnov. Za zacetek so na voljo neke Flirove free publikacije ...
Iskanje po temi