Prosim za mnenje glede drenaže pri plavajočih temeljih za nizkoenergijsko hišo
In sicer pri pregledu dokumentov opažam da je dranaža v tehničnih dokumentacijah narisana na dva načina
1.V prvem primeru je drenaža postavljena na podložni beton kar pomeni da bo drenirala vodo izpod XPS
2.V drugem primeru pa je drenaža postavljena v tampon oziroma nasutje pod podložnim betonom kar pomeni da drenira tudi vodo iz tampona
Ali je res potrebno da se voda drenira tudi izpod tampona?
Kako globoko v gramozno nasutje je potrebno iti če je pravilen 2 način?
Jaz sem dal na dno gramoza okrog hise. Imam ilovico in ni bilo potrebno nobenega betona pod drenazno. Izkop pa sem naredil cca 1st. padca, da se voda pod hiso odteka na eno stran. Voda gre vedno na dno, zato je drenaza tam
zigavozlic,
vsekakor prva slika/varianta.
Žal nimam slike nekaj dni nazaj, ko se je pogreznil valjar hock: v "plavajoči tampon"; živo sranje, da so ga ven potegnili! :o Seveda , ni bil investitor nič kriv.
Tako boš imel odvodnjavanje rešeno za vekomaj; tampon ovit v filc bo vedno na suhem; seveda je na mestu vprašanje kakšen imaš teren oz. v kakšnem terenu je izkopana gradbena jama. Obvezno odvod vode iz jame.
Zgornji primer ilivica.
Teren je pa sledeč: =0,4m humus (zemlja)
ilovica (vsaj 6-8m)
lapor (po pričanju sosedov)
Sedaj pa še eno vprašanje, seveda bomo ovili v filc, ima kdo točo informacijo katerega dati, pravijo da če je napačen se lahko zamaši z zemljo in ne prepušča.
V Filc Mengeš pravijo 100-150g in da se ne maši, gledal sem pa tudi DuPont™ GEOPROMA. (Pozor! To ni reklama imena sta zgolj za pomoč pri svetovanju katerega naj izberem)
Pri spodnji sliki pa je narisano kako bi se naj stvar izvedla, drenažo bi želel dati čisto na dno luknje vendar ne morem ker bi drenaža prišla prenizko in nimama kam odvodnjavat zato je predvideno da pride dvignjeno za nekje 15cm potem pa betonska posteljica in pa drenažni pesek.(kot na sliki)
Nato pa na nasutje (tampon) podložni beton 2x izolacija seveda med njima še hidroizolacija in pa temeljna plošča.
zigavozlic,
ali že imaš izkopano gradbeno jamo?
Daj prilepi sliko terena tvoje parcele; kakšen "grabn", kakšna kanalizacija , potoček,... nič kamor bi speljal drenažo??
Kako ti piše v Geomehanskem poročilu?
Filc bo dober 150-180 g.
Da narediš "salamo" tudi ne gre.
Prelistaj forum, je kar nekaj slik objavljenih , kako so izdelali drenažo. Tudi predlogi so napisani.
Jama še ni izkopana
Slike ne morem dodati ker je prevelika, ja pa teren je popolnoma raven.
Geomehansko poročilo pravi da speljemo v ponikovalnico, vendar ponikanje zaradi globine ilovice ni mogoče razen če ne kopljemo 15m globoko, zato sem v pridobivanju dovoljenja za izpust v kanalizacijo.
Mislim da sem se narobe izrazil, seveda je kanalizacija in to nova ki je na globini 1,35m, vendar že sama drenaža pride 1m globoko potem pa pride v zbiralnik in preko sifona nato v kanalizacijo, vendar mi zaradi padcev ne bo uspelo spustiti drenažno cev popolnoma na dno izkopane jame in bo tako kot na sliki približno 10-15 cm nad dnom jame.
Se opravičujem vendar ne razumem kaj ste mislisi s "salamo"
Pa ko že kažem sliko še eno postransko vprašanje, a ima kdo idejo kako daleč vertikalno stran mora biti izolacija xps da ne pride do zmrzovanja zemlje (na sliki modre barve)
zigavozlic, jama še ni skopana! pišeš. Na kateri globini pa je raščen teren?
Na kateri globini boste žačeli z nasipavanjem tampona? Pišeš, da imaš 40 cm humusa , nato ilovica. Napiši kolikšna je kota terena oz. +/- 0,00 tvojega objekta . Sliko terena ali zakoličbeni prerez skozi teren. Pogovori se z nadzornikom in projektantom.
Kaj imaš v geomehanskem poročilu zapisano glede globine temeljenja?
Kanalizacija je na globini 1,35m.
zigavozlic, saj si prilepil detal!! hock: Nekako 50 cm je spodnji -prvi sloj XPS- širši.
Kako imaš predvideno v projektu? Prilepi sliko detalja iz PZI-ja.
Pod relativno debelim humusnim slojem (0,3 do 0,50 m) se nahajajo rjave kohezivne
zemljine v obliki peščenih meljev in glin – ilovnata tla, ki jim sledijo sive mastne peščene
gline v t.g. kons. stanju. Pod njimi (predvidoma na globini > 5,00 m) se nahajajo slabo
granuliran prod/pesek z manjšo vsebnostjo fine frakcije in povprečno vodoprepustnostjo
okoli k=5×10-4 m/s.
Na lokaciji nismo evidentirali stisljivih in zelo slabo nosilnih temelj
Glede na sestavo temeljnih tal in predvidene obtežbe se objekt sme temeljiti
plitvo na pasovnih temeljih ali temeljni plošči v homogenih in stabilnih tleh (t.g.
glina) na utrjenem gramoznem nasutju
· glede na predpostavljeno maksimalno napetost pod temelji (60 kPa), se bodo
izvršili posedki v rangu do 30 mm, zaradi relativno enakomernih debelin stisljivih
plasti ne bodo presegli dopustne relativne rotacije L/500 (po EC7). Objekt je
potrebno temeljiti na utrjenem gramoznem nasutju v min. debelini 0,50 m, za kar
se naj uporabi kvaliteten in zmrzlinsko odporen gramozni material pod katerega
se položi ločilni geosisntetik. V kolikor se med izkopom ugotovi prisotnost
organskih primesi, je ta material potrebno nujno zamenjati!
Nam je pa bilo povedano, da se mora izkopati ves humus, organskih materialov ne sme biti nato se naredi najmanj 50cm utrjenega tampona.
Kota terejne je tako da pride vrh AB plošče (30cm) na nivo kot je sedaj zemlja, parcela je ravna, pravtako je od te kote se pravi vrha AB plošče ali vrha sedajšnje pacele kanalizacija globoka 1,35m ki se nahaja cca 20m stran od objekta.
kopalo se bo nekje 1,1m globoko in pride nasutja 50-60cm nato 10 cm podložnega betona, dva sloja izolacije (skupaj 16 cm) in pa 30cm AB plošče kar znese skupaj 110cm.
Ker drenaža pride v zbiralnik iz njega pa potem preko sifona odliv v kanalizacijo in ob upoštevanju vsaj minimalnih padcev kanalizacija ni dovolj globoka da bi lahko dal drenažo čisto na dno izkopane jame ampak tako kot sem že napisal nekje 15cm višje kot je dno jame.
Iz priloženega načrta pa se vidi da je drenaža narisana tik ob podložnem betonu kar se mi zdi čudno, KAR JE TUDI RAZLOG ZAKAJ SEM ZAČEL TO TEMO.
Glede na to da smo sedaj uspostavili dejstvo da nja bo drenaža na dnu jame pa še enkrat sprašujem ali je lahko tistih 15 cm višje ali ne.
Kar se tiče pa XPS detajla, je pa to moja skica ki sem jo narisal na podlagi pogovorov z mojstri iz FIBRANA, ki pa mi niso dali točne mere prav tako je ni dal nihče od arhitektov, vi govorijo od toliko do toliko, zato pa sprašujem na tem foromu če je kdo to delal in koliko je dal iz lastnega primera.