PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Gretje za apartmaje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem v gradnji apartmajskega objekta (4 apartmaji, 2 sobe, cca 250m2 ogrevanih površin) lega je zgornja gorenjska (zimske tempertaure do -17).

Razmišljav sem za postavitev TČ zrak/voda, ogrevanje radijatorsko (talno se mi zdi da ne pride v poštev saj zna biti apartmajska hiša v mrtvih mesecih prazna – ne potrebuje ogrevanja, v primeru gostov pa se hišo hitreje segreje z radiatorji- moje mnenje mogoče se motim.)

Potem bi potreboval še ogrevanje sanitarne vode (bojler okoli 700l – mislim) ali bi lahko TČ grela oba sistema ali bi potreboval ločen sistem za ogreavnje sanitarne vode ter ogrevanje hiše ?

Razmišljav sem da bi postavil v kurilnici tudi peč na drvi za hude zimske dni da bi lahko s pečjo grel dogrev sanitarno vodo ali je to možno ?

Zanima me vaše mnejne ter kaj bi mi svetovali ?
Kateri so mrtvi meseci? Verjetno gradiš apartmaje zato da bodo več ali manj nonstop zasedeni, ali? Definitivno priporočam talno,ampak ti pač naredi kakor misliš.
Tudi ce so prazni moras ogrevati in zraciti...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Verjetno veš vsaj 1 dan prej, kdaj pridejo gosti. Takrat bo pa tudi že talno grelo na polno, zidove moraš pa v obeh primerih ogreti (radiatorji ali talno).
Imaš ustrezen prostor za zunanjo enoto, da ne bo ropotala gostom pred nosom?
Sicer (glede na podnebje) premisli še o peči na pelete.
Na samo tehnologijo se nič ne spoznam, pišem iz uporabniške izkušnje.
Zame je konkreten vir toplote nujen. Sploh pozimi, da nekam pritisnem hrbet. V prostorih s talnim so noge sicer ves čas na (pre)toplem, drugje se pa ne segrejem.Doma imamo lahko po daljši odsotnosti 17st., ko prižgemo centralno so radiatorji v 5min vroči.

Nikoli ne bi menjala radiatorjev s talnim, sploh ne v zimskem počitniškem aparmaju.
Očitno imaš izkušnje s talnim v slabo izolirani hiši, s povprečnimi okni, s prevročim talnim. Za daljše odsotnosti obstajajo časovniki, internetni dostop oz. se v dobro izolirani hiši sploh ne splača zmanjševati temp.
Glede na lastne izkušnje odsvetujem talno gretje v apartmajih - zakaj?
-ker te vsaj parkrat na leto v kurilni sezoni preseneti gost ki se nenapovedano pojavi na dvorišču, težko mu razložiš da bo moral na topel apartma počakati vsaj nekaj ur da se talno segreje
- ker gostje po raznih športnih aktivnostih radi posušijo stvari do naslednjega dneva, če je ogrevanje samo talno potem rabiš imeti še precej velik radiator na elektriko da to lahko naredijo
- ker imajo gostje dober občutek če je radiator topel, že tako jih zebe pri 25 stopinjah Wink
Se strinjam. Druga zgodba je dom. Peleti + radiatorji bo najbolj udobna rešitev za to vprašanje.
Lesena gradnja, radiatorsko ogrevanje + visokotemperaturna TČ, samostoječa peč ali kamin na drva.
Za občasno ogrevanje (pogoste pavze po nekaj dni ali več), moraš delati zgradbo s čim manj akumulacije toplote, da se prostor hitro segreje. Ko ga gost zapusti, pa ostane v njem malo toplotne energije, ki gre v izgubo.
Priporočam za zid in strop od znotraj: gips, pz, volna, .... Na tleh pa: laminat (itison?), pz, OSB, XPS, ...
Ogrevanje mora biti sposobno prostor hitro segreti (višja temperatura ogreval, dokler ni zrak dovolj topel). Ob prekinitvi ogrevanja pa naj ostane čim manj toplega medija.
Priporočam: Klima z možnostjo gretja ali kotel na pelete (brez zalogovnika). Če je gretje na vodo morajo biti radiatorji.
Nimam časa - sem v penziji!
a
Žerjavar Napisal:Za občasno ogrevanje (pogoste pavze po nekaj dni ali več), moraš delati zgradbo s čim manj akumulacije toplote, da se prostor hitro segreje. Ko ga gost zapusti, pa ostane v njem malo toplotne energije, ki gre v izgubo.
Priporočam za zid in strop od znotraj: gips, pz, volna, .... Na tleh pa: laminat (itison?), pz, OSB, XPS, ...
Ogrevanje mora biti sposobno prostor hitro segreti (višja temperatura ogreval, dokler ni zrak dovolj topel). Ob prekinitvi ogrevanja pa naj ostane čim manj toplega medija.
Priporočam: Klima z možnostjo gretja ali kotel na pelete (brez zalogovnika). Če je gretje na vodo morajo biti radiatorji.

Zakaj predlagaš kotel na pelete brez zalogovnika ?
Peletni kotel sam regulira moč (sicer je zaradi tega več vklopov in izklopov kotla), pa še trenutne potrebe po ogrevanju so pri občasnem kurjenju večje kot pri rednem. Kotel ob zagonu dalj časa dela s polno močjo (hladne sobe), kasneje jo zmanjša
Iskanje po temi