PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Skupni zajem in izpust zraka - rekuperacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po spletu in na forumih sem zasledil jasna priporočila, da se zajem in izpuh zraka na fasadi ločujeta, po možnosti 3m, oziroma celo na različne strani hiše. Pri enostanovanjsko hiši, novogradnja, ki je v 3 podaljšani fazi, mi ponudnik rekuperacije in izvajalec priporočata (oz sta že izvedla po naročilu investitorja; sam sem kupec), da se izvede skupni zajem/izpust zraka skozi eno rešetko. Preboj za rešetko je izvedeno na enaki strani kot bo rekuperator (ki bo v kleti), in sicer na nivoju prvega nadstropja, cca 30 cm nad nadstreškom. Rešetka bo enostavno dosegljiva z okna, zato me odstranjevanje snega pozimi pretirano ne skrbi. Sodeč po prebranem pa sem mnenja, da bi bilo izpust bolje narediti ločeno, v mojem primeru na isti vertikali, le da nivo nižje. Med obema je torej 2,5m po vertikali in nadstrešek.

Ali menite, da so moje skrbi glede funkcioniranja skupne rešetke odveč? Nebi si namreč želel zajemati iz iste rešetke izpuščeni zrak. Ponudnik mi sicer trdi, da rešetke izpust pihajo v eno stran, zajem pa delajo iz druge strani. Mene takšno navajanje ne prepriča najbolj, še posebej ker so malo kontradiktorni in svojo rešitev argumentirajo s komentarjem, da mi bo v primeru izpusta pri tleh smrdelo. To me sicer niti nebi toliko motilo, ker je vhod v hišo (na strani zajema/izpusta) praktično na cesto, kjer nihče ne bo posedal.

Hvala za komentarje
investitor/izvajalec je obe cevi speljal skozi eno luknjo predvsem zato, ker je to stroskovno najbolj optimalno.
en del notranjega zraka se na ta nacin povrne nazaj v hiso - to je dejstvo, zato bi priporocal, da odvod/dovod locis.
Helios, ki sicer priporoča ločitev sesanja in izpuha, ima v svoji ponudbi tudi kombiniran element, ki je namenjen bolj za naknadno vgradnjo prezračevanja v stanovanja in manjše kubature zraka.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://bioxx-system.de/helios_fb.php">http://bioxx-system.de/helios_fb.php</a><!-- m -->
Piše, da preprečuje mešanje izpuha s vsesanim zrakom, vendar pri neugodnem vetru lahko kljub temu pride do mešanja.
Poskusi najti drugo rešitev, po možnosti na različnih straneh hiše ali pa pelji izpuh čez streho.
Tudi to, da je sesanje na mestu, ki ga lahko pokrije sneg, ni sprejemljivo, pa če se ti sedaj še tako zdi, da boš to enostavno očistil.
Pomeni, da boš moral biti stalno na preži ali ugašati rekuperator.
Tale tvoj majster je pa res od foha. Če ti naredi skupni odvod in dovod je to podobno kot bi auspuh od avtomobila peljali nazaj v motorni prostor. Ne bi bilo velike sreče...
Bi bil pa v tem primeru izkoristek res perfekten.

Dost' zajebancije.

Vztrajaj na ločitvi vsaj 2,5m, še bolje več in še bolje izpuh na streho ali drugo steno.
Hvala vsem za komentarje. Nepremičnino kupujem v 3 podaljšani fazi, kjer je investitor izbiral izvajalce, inštalacije za rekuperacijo pa je bil zajet v to, tako da sem imel bolj malo vpliva oz. je bil ta otežen. Dokler mi ne dokončajo tako kot je potrebno jih ne bom izpostavljal, gre pa za enega od vodilnih ponudnikov. Ocenijo da si laik in ti prodajajo bučke, iz vsega skupaj delajo rocket science, čeprav je za povprečno razumevanje dovolj, da si stvari malo prebereš.

Seveda bom vztrajal na ločitvi zajema in izpusta. Glede lokacije sem omejen, a verjemem da bo ok. Glede postavitve zajema nad nadstrešek se zavedam pomankljivosti, tako pozimi (sneg) kot poleti (akumulacija toplote pri kritini). Bom ocenil kako se da s tem živet in kakšen je dejanski vpliv, po potrebi pa odkril del nadstreška. Ko bo čas sporočim rezultate in se zahvalim majstrom, da sem se tudi z njihovo pomočjo marsikaj novega naučil :-)
To, da sta zajem in izpuh skupaj, je popolnoma sprejemljivo, saj ob montaži in uporabi kombinirane rešetke, ki jo je že omenil Remi, ne pride do mešanja zraka. Saj izpuh pošiljamo direktno NARAVNOST čez steno ven, svež zrak pa zajemamo OD STRANI IN IZ SPODNJE STRANI, tako ne pride do mešanja zraka.
Če je pa montažer vrtal eno luknjo ob drugi, ni nič dela prišparal, bi bilo isto kot če bi delal dve luknji 3m narazen. Je isto dela.
So pa tudi dobavljive na slovenskem trgu s strani proizvajalca Helios <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.heliosselect.de/cms/front_content.php?idart=49&idcat=17&artnr=2694">https://www.heliosselect.de/cms/front_c ... artnr=2694</a><!-- m -->
trži jih pa podjetje AGREGAT d.o.o.
Citat:To, da sta zajem in izpuh skupaj, je popolnoma sprejemljivo
ok, da je to popolnoma sprejemljivo lahko reces le zato, ker to zadevo trzis 8)

tukaj se strinjam z remijem - za manjse pretoke in za naknadne vgradnje, kjer ni manevrskega prostora za konkretno locene dovode/odvode. ce obstaja moznost narediti po ps-u, pa bi se te variante kljub vsemu izogibal.
Iskanje po temi