PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Izolacija temeljne plošče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za pomoč tistih, ki ste takšen projekt speljali!
Arhitekt mi je predvidel 20 cm izolacije v temeljni plošči pod popolnoma zasuto kletjo v kateri so servisni prostori. Na pobudo o smiselnosti le-tega smo pričeli računati o dobi v kateri se mi povrne denar v to debelino(20 let). Debelina se mi na okoliščine zdi predebela. Zanima me tudi ali lahko vgradim xps 300 glede na to, da je hiša K+P+M.
lp
Citat:20 cm izolacije v temeljni plošči pod popolnoma zasuto kletjo v kateri so servisni prostori.
Zate je bistveno, da so servisni prostori. Za toplotne izgube je bistveno, na kakšno temperaturo bodo ti prostori ogrevani. Za določitev optimalne debeline izolacije pa je bistvena cena debeline (porast cene za večjo debelino) izolacije, cena toplotne energije (vrsta energenta in način izkoristka) ter predvideno dobo trajanja izolacije ( življenska doba hiše).
Nimam časa - sem v penziji!
Xps 300 je najbrž slaba odločitev. Sicer ne vemo, kje boš tole imel, ker V temeljni plosci ne bo. Če bo pod njo, je ponavadi izolacija xps 400, če pa v tlakih, je pa xps 300 sicer lahko, vendar je finančni overkill. Xps 300 je pa ta prava izolacija za stene kleti.
ali je za stene kleti dober tudi styrodur(zeleni) 2800C ker je namreč cenejši?
2800c je ok za vse, razen za pod temeljno.
ps. ugodnejsa varianta od 2800c je kaksen etics od fibrana itd.
Ali je smiselno dati tako debelino - 20 cm XPS pod temeljno ploščo zasute kleti. Saj to je cca 3 metre globoko pod površino, kjer je temperatura zelo konstantna in nikoli pod ničlo.
Kakšna izolacija je potem predvidena po stenah pritličja in mansarde?

Glede trdnosti XPS-a, običajno se da vsaj 400, več bo vedel statik glede na obremenitve plošče.
o smiselnosti 20cm pod temeljno bi se dalo razpravljati, tudi za temeljno prakticno na povrsini, kaj sele za globoko vkopano kletno plosco Smile

kar se trdnosti tice pa tako kot si rekel - statik, projektant, pzi itd. je pa zanimivo, da npr. v nemciji za gradnjo enostanovanjskih his vgrajujejo standardno xps z tlacno trdnostjo ~300kPa (Basf Stirodur 4000/5000CS z nazivno tlacno trdnostjo 250/350kPa). pri nas pa je nekako "standard" 400kPa-500kPa. v vecih virih sem zasledil, da je to zaradi potresne ogrozenosti.
Mogoče še sam strnem, kar so drugi povedali.

Pod temeljno ploščo je, kljub nekoliko višji temperaturi zemlje glede na zunanjo temperaturo pozimi, smiselno vgraditi nekoliko več izolacije, kot se na prvi pogled zdi, ker ima večina hiš talno gretje, ki nekoliko dvigne notranjo temperaturo tal.

Vendar pa imaš sam spodaj klet, ki verjetno ne bo ogrevana, ali pa vsaj ne tako močno kot drugi prostori, poleg tega pa imaš ploščo tri metre globoko, kjer kot si že sam ugotovil, je stalna temperatura približno 10°C, zato bi res mogoče lahko dal tudi nekoliko manj izolacije.

Še približen izračun. Če bo v kleti v povprečju 15°C, XPS te stane 2 Eur/m2 za cm debeline, življenjska doba hiše je npr. 50 let, ogrevaš pa se z npr. z nafto, je optimalna debelina 11 cm, pri čemer bi sam dal 15 cm. Če se boš ogreval s toplotno črpalko pa 5 cm, pri čemer bi sam dal 10 cm, da zmanjšam tveganja podražitve energentov.

Vprašanje pa je, če stroškovno ni bolje dati 15cm EPS izolacije kar pod estrih in ne pod temeljno ploščo ter pustiti nekaj malega toplotnih mostov.
GalloLight Napisal:Ali je smiselno dati tako debelino - 20 cm XPS pod temeljno ploščo zasute kleti. Saj to je cca 3 metre globoko pod površino, kjer je temperatura zelo konstantna in nikoli pod ničlo.
Kakšna izolacija je potem predvidena po stenah pritličja in mansarde?

Glede trdnosti XPS-a, običajno se da vsaj 400, več bo vedel statik glede na obremenitve plošče.

Klet je običajno servisne narave, globoko vkopana klet, kot v tvojem primeru pa sigurno tudi v bodoče ne bo ogrevana, saj se v njej zaradi vkopa ne bo dalo živeti, tako da je to samo nepotrebno zapravljanje denarja.

In pa ja, kot so kasneje ugotovili, Fibran 500 je priporočljiv zaradi potresne varnosti in se 300 v Sloveniji odsvetuje.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fibran.si/frontend/articles.php?cid=34&scid=36">http://www.fibran.si/frontend/articles. ... 34&scid=36</a><!-- m -->

Tako vkopano klet je treba dobro hidroizolirati, zapravljanje na toplotnih izolacijah se ne bo nikoli povrnilo. Poleg tega želiš imeti pozimi vsaj 10°, če bo zunaj mraz, poleti ti pa hlad tudi ne bo slabo naredil.

Če pa občasno dvigneš temperaturo v kleti, boš pa imel malo efekta hladnih sten - pa kaj!!

Za take denarje raje peljite družino na dopust - večkrat, boste več imeli od tega, kot pa zakopan denar.
Iskanje po temi