PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Temeljna plošča - dvignjena na eni strani

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A ima kdo kašno idejo, kako bi bilo najbolje narediti temeljno ploščo, ker bo ta na eni strani dvignjena zaradi visečega terena. Se pravi zgornji rob plošče bo na eni strani hiše 60 cm nad terenom. Por ploščo pa bo seveda še termoizolacija. Zanima me izvedba na tem dvignjenem delu.
apolon,
daj prilimaj tloris in prerez.
Imaš Projektanta Gradbenih Konstrukcij? Če ga imaš, predlagam, da se kar znjim pogovoriš ter arhitektom. Sta najbolj odgovorni osebi pri tvojem projektu.
Če delaš na pamet, je napaka. :?
Podobno izvedbo smo imeli narisano in smo jo izvedli. Je pa statik predvidel robni nosilec.
Lep pozdrav
Hvala za odgovor.

Ja saj to. Bil sem pri statiku in se pogovoril glede izvedbe.
Tudi on mi je rekel, da se bo na tisti strani naredilo pač pasovni temelj + še do nekega nivoja ob eni stranici in čez potem vlilo temeljno ploščo v tem delu.

Muči me zdaj predvsem to, da potem hiša ne bo imela na tem delu celotnega ovoja, ampak bo izolacija pač na tem delu potekala na notranji in zunanji strani pasovnega temelja vertikalno do nekega nivoja pod zemljo.

Pred obiskom statika sem sicer razmišljal podobno, da se na tem delu naredi pač pasovni temelj, potem znotraj utrdi teren, potem na celo (tudi do roba temelja) podložni beton, nato čez vse skupaj toplotno izolacijo in potem čez vse to še temeljno ploščo. Na tej strani kjer je dvignjeno, bi bilo pač vse do roba pasovnega temelja (najprej podložni, potem hidro, termo in nato pološča)
Izolacija pa bi bila potegnjena tudi proti tlom.
Bi bilo to sploh sprejemljivo?

Prilagam še prerez, dodana rdeča črta je nekako nivo ceste ob hiši. Načrt je bil narejen kot da je to ravna parcela, brez tega naklona spredaj.

Hvala

Priložene datoteke
.jpg   prerez.jpg (Velikost: 158,92 KB / Prenosi: 9693)
.jpg   prerez-rend.jpg (Velikost: 90,65 KB / Prenosi: 9693)
koliko je sploh zamika terena?
po sliki sodec (za tako mali zamik), ne vidim pomena si delati dodatne komplikacije z "lomljeno" temeljno plosco/temelji.
Citat:dodana rdeča črta je nekako nivo ceste ob hiši.
Ne verjamem, da je cesta tik ob zidu. Ob zidu daš nivo zemljine (pločnik ob zidu), kot je zgornji nivo temeljne plošče. Zemjina pa potem v brežini (ali škarpi) pade na nivo ceste.
Nimam časa - sem v penziji!
Dejansko je stena tik ob cesti (ulica, skoraj brez prometa), zraven je bolj provizoriš pločnik na istem nivoju kot cesta. Tako da je situacija res malo čudna. Gre za novogradnjo, kot je bila prej stara hiša.
sem že mislil isto vprašat, pa so me prehiteli. drugače kot "nadomestna" gradnja pač ne more bit, ker drugače sigurno ne bi bilo dovoljeno tik ob cesti postavit zadeve. Pa si preveril, če je možnost, da umakneš objekta stran v skladu z varovanim pasom ceste ipd in pri tem ohranit gabarite in vse ostalo? s tem bi rešil precej problemov (imaš več manevra za splanirat parcelo ipd), samo verjetno je ta faza že mimo..

drugače sem tudi jst razmišljal o kakšne braniku oz plučniku pa iza tega potem planiraš ravnino, samo treba pazit na raščene teren ipd. drugo stvar je mogoče debelejša plast nasutja ipd, da mogoče prideš do bolj utrjenega terena, samo te stvari bi bolje predebatirat s kom, ki bi prišel teren pogledat v živo, po možnosti opravit še kakšen test zemljine ipd..
Je naselje tako postavljeno, da drugače ne more biti kot je. Pa tudi so določene zahteve glede gradnje. Tako da moram zdaj izhajati prav iz tega kot je narisano.
Zgolj ideja nekoga, ki mu z gradnjami niso nikdar polnili spomina.
Ob cesti narediš pasovni temelj (funkcija škarpe), še daljši, kot bo širina hiše. Zunanji rob je enak robu končne fasade. Tampon delaš 5 cm iznad zgornjega roba škarpe, na beton škarpe pa daš 5 cm XPS. Toplotna izolacija gre na tampon in preko škarpe, nato temeljna plošča. Fasadna izolacija gre navzdol do izolacije na škarpi in zaključni sloj do betona škarpe. Na tem stiku bodo pozneje razpoke. Morda se izumi kako dilatacijo.
Tut to s "škarpo" sem razmišljal, samo mi ni nekako všeč ker bi zelo čudno izgledalo. V kolikor je morda boljša rešitev.
Citat: to s "škarpo" sem razmišljal, samo mi ni nekako všeč ker bi zelo čudno izgledalo.
Saj ne rabi izgledati kot škarpa. Sem rekel, da je zunanji rob škarpe poravnan z zunanjim robom fasade. Lahko izgleda, kot da se zid hiše pričenja na nivoju ceste.
Nekako takole sem si zamislil, bi bilo tole izvedljivo?
Ali je problem, ker sega plošča do konca horizontalne izolacije? Povsot kamor gledam, sta namreč izolacija in podložni beton širša kot plošča..

Na drugi strani hiše, pasovnega temelja nebi bilo ker je nivo višji.

Priložene datoteke
.jpg   Temelj.jpg (Velikost: 229,5 KB / Prenosi: 9356)
zamik je zaradi osi pasovnega temelje in tudi pri tebi bi bilo verjetno bolje v tej smeri:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1r/6R/4Ib5aHzK/temelj-popravaunichr("46")jpg[/img]

tukaj mogoče ni nujno oblagat temelj z izolacijo, ker imaš ovoj sklenjen, drugo pa je cona zamrzovanja ipd..
tudi cokel imaš predviden na fasadi pred cesto (verjetno tudi pri ostalih, torej moj detajl najbrž ni toliko zgrešen). v kolikor gre za izbočen cokel v smislu starejše arhitekture (kjer je tak cokel imal malo drugačno vlogo), pač tam namesto cokla dodaš dodatno izolacijo in oblogo, pa malo tanjšo izolacijo zgoraj (oz, kakor je bilo mišljena na začetku), pa na vogal seveda ustrezen odkapnik ipd..

p.s.
druga varjanta pa je, da izvedeš temelj kot peto (bi pa treba pogledat, kot to pomeni statično ipd), pa v debelini zidu narediš podaljšek do plošče. na ta način imaš poravnano z zunanji zidoma na vogalu.
tako recimo (zelo na grobo). mogoče bi bilo glede statike bolj smiselno v delo pod zidom presekat TI ovoj, pa združit ab ploščo z nadzidkom temelja, ampak tole zdej čisto na pamet tolčem..

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3c/Sf/18VYKEjG/temelj-poprava-02unichr("46")jpg[/img]

p.s. 2

vsekakor pa je najbrž tukaj treba razmišljat, kako se ob obnašala kombinacija enega pasovnega temelja in kompletne temeljna plošče, ker gre za dva različna pristopa k temeljenju objekta. ampak o tem ti naj več tisti, ki so v tem doma.
Hvala za odgovor,

sicer pasovni temelj bi bil še nekaj metrov tudi na vsako stranico hiše, dokler ne pridemo na pravi nivo. Nasutje bi bilo tukaj med vsemi stranicami pasovnega temelja. Morda bi bilo potem vse skupaj malo bolj kompaktno. Bom videl kaj bo rekel statik.

V kolikor ima še kdo kako idejo se priporočam Wink

V najslabšem primeru pač, v kolikor ne bo pametne rešitve, bom dal izolacijo nad ploščo. :S
@:izotop: Prav gotovo imaš na tem področju več teorije in prakse. Jaz imam pomisleke, kaj se bo dogajalo s podložnim betonom na prehodih med temeljem in tamponom. Prav gotovo se ne bosta enako posedala.
Tudi če računamo s tem, da bo tam počil in se morda premaknil za kak cm, se bo neravnost porihtala z različnim stiskom talne izolacije (XPS pod temeljno ploščo. Verjetno je vse v redu.
Jaz bi zase na temelj dal 5 cm XPS in nato podložni beton čez tampon in čez ta XPS na temelju. Naj se posede ta XPS in podložni beton ne poči.
1 2
Iskanje po temi