PodSvojoStreho.net Splošno Mnenja in predlogi Insa Maribor - posredovanje pri prodaji/njakupu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Povedal bom svojo negativno izkušnjo pri nakupu stanovanja.
S posredovanjem nepremičninske agencije Insa d.o.o., Maribor sem po pogodbi z dne 17.2.2016 kupil enosobno stanovanje v Kardeljevi ul. v Mariboru. Večstanovanjska stavba še nima vzpostavljene etažne lastnine, zato vpis v ZK ni možen.
Po skoraj štirih mesecih 10.6. izvem, da bo čez en teden stanovanje prodano na javni dražbi, nek interesent pa pred stanovanjem maha s papirji sodišča, da mu je treba omogočiti ogled, nakar stopi v stanovanje in prične z razlago, da bo po 20.6. treba stanovanje izprazniti, ker ga bo on kupil. Po poizvedovanju pri goljufivi prodajalki in nato pri sodišču pridem do podatkov, da je bilo stanovanje zarubljeno na podlagi rubeža, ki ga je opravil izvršitelj 11.11.2014. Rubež nepremičnine je bil objavljen na sodni deski in v Uradnem listu RS. Rubež nepremičnine ima pomen zaznambe sklepa v zemljiški knjigi, s čimer je na nepremičnini nastala zastavna pravica v korist upnika. Pridobljena zastavna pravica upnika učinkuje tudi proti osebi, ki je pridobila lastninsko pravico na nepremičnini kasneje (170. in 211. čl. ZIZ), kar pomeni, da sem kot kupec pridobil lastninsko pravico na nepremičnini, obremenjeni s hipoteko upnika. Insa o rubežu ni imela pojma, čeprav bi s poizvedbo pri sodišču in pregledom baze uradnega lista to morala vedeti. Dosegel sem sicer preklic dražbe, ker se je prodajalka z upnikom dogovorila o obročnem odplačilu dolga. S tem pa je izvršba zgolj preložena do 30.9.2016...
Upam, da se boš iz teh težav izvlekel, od površne agencije pa dobil odškodnino (preveri, kako je z zavarovanjem te agencije v primeru škode, ki jo povzročijo).

Je pa to šolski primer, zakaj se ne podpisuje kupoprodajnih pogodb, ampak vedno in samo notarski zapis. Notar bi namreč preveril ZK in te opozoril na zaznambo.
Zato jaz vedno ponavljam: notarski zapis, čeprav marsikdo smatra, da je to nepotreben strošek. Jaz pravim, da je to investicija v miren spanec.

Srečno!
Tole je odgovornost agencije, zakaj bi jo pa sicer plačeval, če ti še pravnega stanja ne znajo predstaviti korektno, oni morajo imeti zavarovanje, zato kar veselo k odveniku in akcija na sodišče če bo potrebno. Je pa tole šolski primer, kaj se (lahko) zgodi, če se kupuje nepremičnine, ki niso vpisane v ZK. Ponavadi so res cenejše, vendar pa tveganje, ki je s tem povezano ne odtehta nižje cene!
Iskanje po temi