PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Priklop napajalnika za LED trak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Led trak bi montiral nad kuhinjski pult pod omaro. V omari sem odkril razvodno dozo in sedaj me zanima kako priključiti napajalnik. Prilagam skico iz katere so razvidne povezave. Dodajam tudi meritve napetosti.
V mislih imam dve opciji.

1.)Priključim med točki 1 in 4. V tem primeru je napajalnik stalno priključen in moram dodati stikalo (morda vgrajeno v led trak, na dotik).

2.)Priključim med točki 2 in 4. Verjetno je tukaj bil porabnik, ki se ga je vklapljalo preko stikala in je rjava žica povratna faza. To bi lahko še preveril, če dobim na točko 2 po preklopu stikala napetost 230V.?

Priložene datoteke Predogledne slike

1, 3, 4 je verjetno dovod, 1 in 2 pa gre nekam naprej.

Za priklop uporabi
1 - črna faza
4 - modra nula
3 - ru-ze zemlja

Seveda zraven spada še stikalo, daj na fazni vodnik.
Prvo kot prvo, stikalo VEDNO vežeš na fazo. Tega sicer iz tvoje slike ni razvidno, ampak samo toliko v izogib bodočim zajebom.

Drugo, svetujem ti, da napajalnik vedno priklopiš ZA stikalo. Tako da ko boš izklopil stikalo, ti bo prekinilo celoten tokokrog (napajalnik+LED trak) in napajalnik ne bo stalno napajan. Če bi folk vedel kako so tile kitajski napajalniki delani, ga ne bi imel skoz pod napetostjo.

Tretje, modra žica na tvoji skici (na strani napajalnika) gre na modro žico na strani omrežja, rdeča (napajalnik) gre na črno (omrežje). Če imaš zemljo na napajalniku, priklopi obvezno tudi to. Tako kot imaš narisano sedaj, ti ne bo delalo nič (rdeča žica z napajalnika ni priklopljena nikamor? ali pa narobe razumem skico).
Zadevo sem namontiral...vendar se mi zdi, da to mini stikalo ne bo ok za preklop faze za napajalnik. Deklarirano je za 230V in Max.2.5A. Moj napajalnik je 60W in pri obratovanju je tok ok. Je pa problem pri preklopu, ker verjetno potegne bistveno večji tok. Včasih se mi zgodi, da ko preklopim mi noče ugasniti. In moram še enkrat. Bi predlagali kakšno drugo stikalo namesto tega, da gre tako kot je sedaj pod omaro...prilagam sliko.

Priložene datoteke Predogledne slike

Iskanje po temi