PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Samogradnja zunanje IR savne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
ker imam pozimi malo več časa, sem se malo pozanimal o savnah (vrste, učinki, itd.). Glede na to kar sem prebral sem se odločil za infrardečo savno, ker ima največji učinek, prav tako pa je izvedba, za katero sem se odločil, izredno poceni.

Odločil sem se za savno z infrardečimi svetilkami, ki so tudi relativno poceni. Svetilke ne oddajajo izrazitega elektromagnetnega sevanja (citirano iz: Savnanje moč infrardeče savne, avtor dr. Lawrence Wilson. Nekaj o tem je navedeno tudi na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.drlwilson.com">http://www.drlwilson.com</a><!-- m -->.), takšno sevanje pa prodre cca 8 cm globoko. IR savna bi naj po teh navedbah imela veliko več koristi od finske, prav tako pa je ni potrebno predhodno dolgo ogrevati. Ne držite me za besedo okoli sevanja in ostalih navedb, tako pač piše. Sicer pa takšno savno lahko hitro spremenim v finsko, če se ne bi obnesla. .

Imam nekaj dilem.

- savna bo zunanja, ali jo naj naredim iz debeelejših brun ali iz opaža in vmes dam izolacija, npr. stirodur? Lahko bi jo tudi sezidal iz siporeksa jo po potrebi izoliral in oblekel z opažem,
- razmišljam kako bi naredil sprednji del kjer so predvidena steklena vrata (vidno na fotografiji). Zaradi razgleda bi najraje to steno naredil iz stekla, vendar se bojim da bo zaradi tega v savni prehladno. Bi kaj rešila troslojna zasteklitev. Mogoče pa bi poleg vrat naredil še okno.
- dimenije cca 165 širine in 200 cm dolžine, tako da bi bilo dovolj za dve usebi. Klopi bi bile v obliki narobe obrnjene črke U, vrata na sredini.

Kakšna izkušnja ali nasvet?

Priložene datoteke
.jpg   IMG_8112savnasteklo.jpg (Velikost: 156,97 KB / Prenosi: 4569)
Variant je več, kot že opisano. Tudi googl najde marsikaj -tudi gradnje.
Predvsem poskrbite za zadostno el. moč (ter prostor), še za primer , če bi dodali finsko peč.
Sam jo imam. Z njo lepo , predvsem pa hitro segreješ savno na želeno temp..
Medtem ko to pri IR traja in traja, da te prej mine...(štejejo kW ne W :wink: )

Pisanje , da ni potrebno predhodno ogrevanje, je zame zavajanje, razen če vam paše nizka temp. prostora , mrzle klopi, ter stene, ki bodo (glede na zunanjo postavitev) oddajale svoj hlad..(dvomim pa bo laufala 24/7 :winkSmile
Grelce izdelovalci savn zagovarjajo eni te , drugi druge....
Naključno najdeno [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")free-domunichr("46")si/katalog/grelci-za-ir-savne[/url]
Paneli so večje površine , toplota se boljše razporedi glede na moč le tega (panel tudi ob izklopu, drži temp. in ne porajtaš vklop-izklopov).
Sevalni ''svetlobni'' grelci so manjši in večjih moči glede na velikost (ko ne žari , ne odadaja , se pogosto vklaplja, izklaplja... razen , če so jih z leti izboljšali glede nastavitev?).
Pod katerimi je prijetneje ? Je najboljše prej sprobati v par različnih savnah, da ne bo razočaranja !
Steklo zgolj vrata, saj bo nasproti vam kak grelec, panel, ki bo pritrjen ali onemogočal pogled. Če ga ni , fali tudi prijetno oddajanje toplote ...
Uh počakaj še mal z odločitvijo.
Imam izkušnje z saunami doma, po Evropi in predvsem na Finskem, samogradnjo Finske saune in tudi izkušnje z medicinsko uporabo IR v fizioterapiji.
Dalje tipkam jutri zjutraj.
-IR kabina ni niti približno tako visok vir vlage, kot savna in s tega stališča ni problematična postavitev v hiši.
-Tistih nekaj sto kWh v ogrevalnem obdobju ogreva tudi hišo, če jo namestiš notri.
-Ni potrebe po podalšanem segrevanju na račun podhlajenosti na zunanjo temperaturo.

Domorodci tam gori so me podučili, da se sauna prične pri 10 m3, vse kar je manjše je kabina.
Pomanjkljivost večine saun izven Finske je prezračevanje. Na Finskem nisem bil v sauni, ki bi npr imela vrata do tal. Pod vrati je prostora, da bi lahko človek zlezel not-ven. In zračnik na/pod stropom zapreš le če si edini in to ko prekineš s aunanjem. Sauna naj bo dobro prezračen prostor in naj ne bo škoda nekaj dodatnih kWh na račun dobrega zraka. So tudi občutljiveži, ki jih po saunanju boli glava že samo zaradi povišane koncentracije CO2 v zraku. Dober zrak v bivališču vsebuje CO2<800-1000 ppm, sauna CO2<600-800 ppm.

Če pa želiš dobro sauno zunaj, mogoče razmisli o ogrevanju na drva. Ti je to opcija? Ker z drvmi je kolobocija, to ni na tipko, termostat je pa polivač-kurjač. Že brez dodatnega prezračevanja, se ti z izgorevanjem 5 kg drv v sauni zamenja 50m3 zraka.

Ne verjamem v zdravilne učinke IR grelnih panelov in kr enih IR lučk!
Ne enačit učinkov neke žarnice ki jo kupimo za nekaj 10€, halogenskega sevala za nekaj sto € ter terapevtskih LED IR laserjev za nekaj desettisoč €, ki imajo lahko terapevtski ali zdravilni učinek.
Torej v medicini in fizioterapiji uporabljamo IR sevala krajših valovnih dolžin, ampak dovolj močna da so efikasna, ki pa jih lahko uporablja le strokovnjak. Ob nepravilni uporabi z njimi lahko poškodujemo DNA (pri nekaterih načinih zdravljenja je prav to namen). Tast, zdravnik, privatna praksa, je imel tak laser. Mislim da je bila možna regulacija valovnih dolžin 700 nm±50 nm. Cena novega laserja 60.000€. LED diode, optika, elektronika... in know-how.

Sevanje čisto naravnega ognja ima lahko večji protibolečinsko/protivnetni učinek od uporabe profesionalnega medicinskega nearIR sevala (lastna iskušnja).
Torej, v fizioterapiji uporabljamo tudi skomercializirane IR lučke, katerih učinek je enak enako močnemu reflektorju s to razliko, da imamo sevalo na steklu nanos, ki delno preprečuje prehod vidnega spektra sevanja. Namen je npr. ogreti mišco pred masažo. Isto dosežemo s termoforjem, toplim kamnom ali kakim drugim ogretim predmetom ali najbolje: z nelenim fizioterapevtom, ki to naredi na roke ;-).

Sam imam [url=httpsunichr("58")//picasawebunichr("46")googleunichr("46")com/janipapillon/BUILDINGSAUNA]takole[/url] sauno.
Letos jo preselim iz Ljubljane na Rakitno. Čez nekaj let pa postavim še pravo dimno tj črno sauno 8)
Ajd, pa še moje izkušnje okoli savn. Zmontiral sem jih kar lepo število, takih in drugačnih, velikih, majhnih, vem pa da sem najbolj užival, ko je ženin fotr zakuril tisto rusko savno. Leseno kolibo, zgrajeno prav za to. Petnajst minut noter, pa potem ven, poleti v bajer pred kolibo, pozimi pa v sneg, dostikrat pa še snega ni bilo treba, je blo tistih -30 ali -40 stopinj popolnoma dovolj, potem pa spet not, seveda brez brezovega vejnika (kot ga rusi imenujejo) ne gre. V savni sami pa oblivanje z vročo pa mrzlo vodo. Tako dve, tri runde, potem pa "с легkим паром". Čista uživancija.
Malo mi je padla morala po vsem prebranem Wink. janipapillon kakšna peč na drva je na sliki. Lepo narejena savna. So se od prevelike temperature zvile rešetke? lpt
Vsled zapisov, ter lastnih izkušenj , zato vedno predlagam preizkus različnih savn oz. tudi njih grel ter počutja ob tem (marsikaj ponudijo tudi zapisi najdeni prek googla).
Ljudje smo različni, enemu paše to drugemu drugo, spet tretji hodi v savno zato da se potem pije...(tudi finci so temu menda kar podvrženi...)
Lastna izkušnja : finska meni v redu, ženi nikakor ne zaradi visoke temp.in suhega zraka...''hlastanje za zrakom'' (kljub zračenju).
Ir savne: spet odvisi od grel, nama je najbolj sedla z IR paneli (naj bodo certificirani namenu). Janipapilon omenja žarke A , ki bi jih sami lahko ''izrabili'' bolj v škodo, kot korist. Žarki infra območja C pa naj ne bi imeli nagativnih vplivov na zdravje.
Zaradi nižje temp. v IR savnah, tudi zrak ni tako suh ter je dihanje precej lažje, čas bivanja v njej pa prijetnejši .
Sicer ob možnosti (ki je doma ni) bi najbolj sedla turška-parna. Najlažje vzdržiš temp. ob visoki vlagi. Sam v bajti se te običajno otepamo...
Kar so v domači savni IR paneli (cca 5let) finska peč še ni presegla 55stC z ogrevanjem...
Z greto na drva nimam izkušenj, kot ne z ostalimi vrstami savn.
Tudi rituali v različnih savnah so različni...tudi to lahko prevaga tehtnico.
Ne obupat prehitro (savna doma je najbolj komot...), pač pa se še dobro info.. Pisci smo pogosto različnih mnenj (kot velikokrat tudi stroka), kot vsakemu ne ''sede'' ista stvar, je še vedno najbolje in najceneje v končni fazi zadevo fizično sprobati (pred končno odločitvijo), ter na podlagi lastnih izkušenj v gradnjo.
Fajn pa je, če je v bližini tuš...ne par štukov razlike :wink:
@Prekmurje: Zunanja savna v IR izvedbi - preveč optimistično za moje pojme! Iz IR savne namreč ne prideš primerno razgret kot npr. iz finske. Ko boš prišel ven, se boš prehladil.
Prekmurje Napisal:Malo mi je padla morala po vsem prebranem Wink. janipapillon kakšna peč na drva je na sliki. Lepo narejena savna. So se od prevelike temperature zvile rešetke? lpt
Peč je Finska Harvia. Dobra roba. Še boljša je verjetno Tylo. Rešetko sem moral menjat, ker včasih pretiravam; če obilno nalagaš suh smrekov les je to lahko pelklensko vroča žerjavica. Takale pečka, če jo fajn naložiš prtegne preko 20 kW.
In ne obupavat. Poslušaj mnenja, odločil se pa sam.
bohinc Napisal:... predlagam preizkus različnih savn oz. tudi njih grel ter počutja ob tem ...
Če se komu gušta probat, jest se saunam to zimo še v Ljubljani (Barje, blizu obvoznice) prihodnjo zimo pa bo sauna preseljena na Rakitno.
Hvala vam za mnenja in odgovore. Zaradi tega sem se odločil, da bom uporabil les, ki bo primeren tudi za finsko savno, če bo prišlo kdaj do spremembe. To velja tudi za elektriko. Sicer pa se realizacije ne bom lotil tako hitro, tako da bo verjetno padlo še kakšno mnenje. Nekateri ste si res lepo uredili. Vsaka čast. lpt
Evo. Prišli smo tako daleč, da bo savna notranja in sicer v kopalnici. Zadnja stran mansardne kopalnice bo v steklu, približno tako kot na fotografiji. Na ometane stene pride les, za lesom pa zračni most??? Ali naj zrak kroži? Zunanje stene so zelo dobro izolirane, naj še vseeno dam izolacijo?

Savna bo IR. Pustil sem si priključke še za finsko.
Še kakšen predlog za IR grelce?

Priložene datoteke
.jpg   Kombinirana-savna-v-mansardi-5-960x430.jpg (Velikost: 56,12 KB / Prenosi: 2589)
Pa smo malo bližje. Tako zgleda prostor. Širina 190 cm, višina 2,50 na višji strani, 1,40 na nižji. Globina 130 cm.

Sprednja stran bo v steklu, okvir lesen. Višji ležalni del verjetno v višini okna. Pod njim nižji klop, od stekla do stene. Rad bi naredil IR, finsko savno solnim izparjalnikom.

Vprašanja:

- ali naj strop spustim na cca 215 cm. Zgornjo steno pregradim z wedi ploščo?
- torej v strop naredim zračnik, zrak pa gre skozi luknjo(vidna na steni). Verjetno najbolj primerno, da zračnik speljem po cevi (od stropa do luknje). Verjetno je zračnik potreben ne glede na to, da je savni okno? Problem kondenza in kapljanja nazaj?
- na steno in strop naredim konstrukcijo (late) med katere položim volno (ali obstaja kakšna namenska volna?). Steklena volna mi nekako ni najbolj všeč (vlakna), čeprav se pred njo, ali na njo položi alu folija. Iščem tudi tisto pravo alu folijo (ni je niti v Merkurju) saj jo je nadomestila neka plastificirana folija. Je izolacija glede na izredno dobro izoliranost sploh potrebna?
- ali zaradi o
- po laični oceni potrebujem 3 Kw peč, za finsko savno? Ali za to potrebujem 3 fazni tok?. Električar me je prepričeval, da ne. Pri elektriki sem zaj.. in bom kable moral potegniti pred savno, na steno v kopalnici.
- leseni del, klopi iz stene, strop bi naredil iz lipe? Kaj govori za in kaj proti temu?
- kakšna naj bo širina klopi,
- katere IR panele priporočate in njihovo namestitev. Se lahko kaj namesti tudi pod klop?

Pa še kaj bom vprašal. Vnaprej hvala za kakšen odgovor. lpt

Priložene datoteke
.jpg   29067058_10216041912629453_7616567837703740870_n.jpg (Velikost: 36,34 KB / Prenosi: 1513)
.jpg   SAVNAnacrt.jpg (Velikost: 210,94 KB / Prenosi: 1509)
Pogosta uporaba savne zmanjšuje tveganje za demenco za 66 odstotkov([url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")medicalnewstodayunichr("46")com/articles/314841unichr("46")php?sr]vir[/url]).
Če koga zanima, [url=httpsunichr("58")//academicunichr("46")oupunichr("46")com/ageing/article/46/2/245/2654230]LINK[/url] na študijo.
Če je 10 posto kupim Smile. Gledal sem finske peči, so tudi z notranjo enoto. Ima kdo izkušnje s tem. Predlog. lpt
1 2 3 4
Iskanje po temi