PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Polaganje tlakovcev in višinska razlika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo vsem.

Radi bi položili tlakovce okoli hiše kot pohodno površino in si pripravljam teren.
Ko sem nasipal tampon, sem ugotovil, da je prag vrat za 3cm višje kot odkap drsnih okenskih vrat. Odkap ima kar precejšen naklon. Med oknom in vrati je 5m razdalje.

Zdaj imam 2 opciji in me zanima vaše mnenje.

1. Tlakovce položim tako, da pri oknu in vhodnih vratih tlakovec pride direktno na višino pragu. To pomeni, da moram na razdalji 5m teren dvigniti za 3cm.
2. Naredim 100% vodoravno in potem potrebujem nek podest pri vhodnih vratih oz imam 3cm "oviro" brez podesta, ko bi vstopal v hišo.

Jaz se bolj nagibam za prvo varianto. Ne vem če se bo 3 cm višinske razlike sploh opazilo na taki razdalji.

Kaj bi naredili vi oz. kaj se naredi v takem primeru.
Prva varianta, sploh se ne opazi padec.
Meni su mojstri tako položili tlakovce, brez skrbi.

Lp,
Igor
1 cm na 1 m ne opaziš, tako da prva varianta.
pod zaključni sloj finega peska za izravnavo daj gradbeni filc, da ti voda ne bo izpirala tega peska in da se zaradi tega ne neenakomerno posede.
Hvala za odgovore. Na filc pa sploh nisem pomislil za pod posteljico. Ga bom definitivno dal.
razmoo,
bi dodal komentar k podlagi : opcija da nabaviš " koruzo " ( 4 mm granulacija peska; zadnjih nekaj let sem nekaj manjšin kvadratov na to položil, pa gre. Običajno ( stara šola ) pa na granulacijo peska 0-4. Ja filc vedno; vzemi max 120 g; boljše 60-80 , bo voda prej odtekla, v kolikor imaš spodaj urejeno dreniranje.
Lep pozdrav
Še par vprašanj imam. Plan imam kupit tlakovce od Oblaka, Capri, linija Trend. 

1. Koliko milimetrov naj bo razmaka med tlakovci? Te specifično imajo ob straneh "valovito" površino.
2. Je potem bolje koruza ali frakcija 0-4? Drenaža je urejena.
3. Ali se splača kupit dražji fugirni pesek, ki se potem strdi ali se tudi ta s časom spere ven?

Lp
"Valovita" površina služi temu, da naredi distanco med tlakovci. Polagaš enega do drugega, nastati bi morala fuga nekje okoli 6-8mm. Polagaj na koruzo 4-8, po polaganju najprej dodajaš navadno mivko za fugiranje, greš 2 ali 3x čez z vibra ploščo z gumo, za finiš (zadnjih 5mm) lahko dodaš pesek, ki se strjuje. Namesto oblakovega za 50€ na vrečo, dobiš v topdomu cenejšega za okoli 20€ na vrečo. Isti šmorn. Mi imamo z njim dobre izkušnje.
    m555"Valovita" površina služi temu, da naredi distanco med tlakovci. Polagaš enega do drugega, nastati bi morala fuga nekje okoli 6-8mm. Polagaj na koruzo 4-8, po polaganju najprej dodajaš navadno mivko za fugiranje, greš 2 ali 3x čez z vibra ploščo z gumo, za finiš (zadnjih 5mm) lahko dodaš pesek, ki se strjuje. Namesto oblakovega za 50€ na vrečo, dobiš v topdomu cenejšega za okoli 20€ na vrečo. Isti šmorn. Mi imamo z njim dobre izkušnje.

Prilagam še dve sliki.

Valovita površina je tole na sliki

Polaga se pa potem čisto skupaj? Razumem, da pride mivka med špranje vmes, ampak proizvajalci pišejo, da ni priporočljivo polagati, da se tlakovci dotikajo.

Razmooo, slike se ne vidijo.

Predvidevam, da so kot "valovita površina" mišljeni distančniki, ki jih ima vsak tlakovec ob stranskih robovih in služijo temu, da je med tlakovci pravilna in enakomerna fuga. Rob distančnika pa bo seveda v stiku z robom drugega tlakovca, drugače ne gre...

Oglej si recimo spodnji video, da bo bolj jasno kako in kaj:
https://youtu.be/bqC3P76NzOU?si=2fOXYPY7p5nutKnb
Iskanje po temi