9.4.2024 ob 22:57 (*Zadnja sprememba objave: 9.4.2024 ob 22:58 uporabnik Katja19.)
Pozdravljeni,
Imamo eno čudno situacijo.
Ko smo končali z zidanjem hiše, smo že takoj okrog hiše najprej nasuli drenažni pesek, namesto da bi najprej naredili robnike.
Pesek smo takoj nasuli, ker je bilo zaradi vsega blata okrog hiše skoraj nemogoče hoditi.
Sedaj me zanima ali moram nujno ves pesek odkopati ali lahko vseeno drenažni pesek nekoliko utrdim in na njem položimo robnike?
10.4.2024 ob 08:27 (*Zadnja sprememba objave: 10.4.2024 ob 08:33 uporabnik Fantocci2.)
Okoli hiše je najbolje imeti pas nasutja iz "kugel", iz več razlogov. Največjo napako ljudje naredijo, ko grejo s tlakovci itd. do same hiše.
Slike so iz neta:
Zato bi jaz del (cca 30-40cm) tvojega nasutja ob hiši pustil, preko dal filc za ločitev slojev in gor nasul kamenje. Potem pa robnik in izza njega pride, kar pač bo (asfalt, trava, tlakovci itd..)
Upam, da imaš pod tem drenažnim peskom tudi dejansko izvedeno drenažo, vse po ps-u kot mora biti, s padci, muldo in drenažnimi cevmi v filtru itd.? Če ne, moraš to narediti zdaj.
Okrog hiše imamo namen imeti najprej pas iz kugel nato robnik.
Razen tu na izhodu na teraso, pod nadstreškom sem planiral imeti najprej tlakovano potem 40 cm pas kugel, nato robnik.
Mislite, da to ni vredu? Drugače imam izhod iz panoramskega okna direktno na kugle.
Kako je s polaganjem robnikov na takšno podlago, kot jo imam sedaj. Na drenažni pesek. Ga moram najprej odstranit ali lahko ta pesek utrdim?
Vrvico uporabi samo za "linijo". Količek na obeh straneh hiše in lepo napneš. Poves tu ne igra vloge. Potem postaviš en robnik na začetku. Postaviš ga na želeno višino in ga daš v vaservago. Ta ti služi kot referenca z naprej. Ta robnik se splača dobro obbetonirat in pustit vse skupaj za naslednji dan. Tako imaš vsaj nekaj fiksnega in ne nekaj kar se gunca in premika. Potem naslednji dan daš zraven novega. Ga podlagaš toliko časa, da prideš na pravilno višino. Z vaservago preveriš, da ne visi. Pomagaš si lahko še z šlauf vago, poceni laserjem iz Lidla, dolgo alu letijo... Postaviš tri ali štiri robnike in jih obbetoniraš. Delo je seveda zamudno. Kmalu ugodoviš, da robniki niso ravni, niti dimenzijsko enaki. Merit moraš zato na več mestih in na koncu še na oko preverit če štima. Ko boš z robniki končal, si pripravi za naslednji dan spet teren. Za silo poravnaj teren in ga po potrebi spusti/odkoplji oziroma dvigni/nasuj. Če ti je ostalo kaj betona lahko malo utrdiš tiste kugle in narediš posteljico za naslednji dan. Pripravi si tudi kladice za podlagat. Idealno je, da je pod robniki nekaj prostora, da lahko zafilaš z betonom. Tako sem se lotil jaz... Ni nujno prav, absolutno ne najhitrejše je pa bilo relativno poceni. Znanko so majstri hoteli opalit za 8K€. Finta je, ker se tega ne lušta nobenem delat, ker je zamudno in imajo vsi dovolj drugega dela.