PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ, zgolj za ogrevanje ali tudi za sanitarno vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav

Imam vprasanje. Glede na to, da TC zemlja-voda, vodo ogreva na max 35C (pri talnem gretju), ali se potem izplaca s tem ogrevati tudi sanitarno vodo, ker mora biti tam temp. visja. Ali se bolj izplaca da dodamo še eno TC zrak-voda samo za sanitarno vodo?

Hvala in lp

FaBo
logično je, da se uporabi obstoječo črpalko!

kako se to rešue ti bo povedal ponudnik TČ.
Glede na to da vem, da se da uporabiti ena TČ za ogrevanje in za sanitarno vodo, sem na Sejmu v Celju zbiral ponudbe.
In kaj naj rečem da folk nima pojma kaj prodaja al kaj.
Od 6ih ponudnikov so mi trije trdili, da moram imeti ločeni TČ za ogrevanje in sanitarno vodo, z argumentom da je tavlka premočna da bi delovala celo leto. Drugi trije pa so tekli da bi blo treba takšne ljudi zapreti, da tudi tavelika pokuri tolk štroma koliko je priključena.
Edino kar je bi pri eni potreboval zalogovnik.

Gre pa ta TČ zrak/voda

Lp Andrej
tisti ki pribije da je premočna za delovanje poleti je res lolek!

vklopila se bo pač tliko kot bo rabila..torej 1 x dnevno za pol ure da bo segrela 150 litrov vode iz 40 na 50 sotpinj. In zdaj je pravi drek ali grejo vodo z močjo 10 kW ali 3 kW - le hitreje je voda segreta. Paš nasatviš sistem da se lahko vklopi le 1 x dnevno (najbolje v času nizke tarife) ostalo pa miruje.

če že imaš TČ..zakaj bi podvajal sistem če ni treba - imaš dvojne stroške, dvojno zadseanje prostora, dvojno verjetnost da kaj crkne, dvojno vzdrževanje,,,etc.
JustMe Napisal:Glede na to da vem, da se da uporabiti ena TČ za ogrevanje in za sanitarno vodo, sem na Sejmu v Celju zbiral ponudbe.
In kaj naj rečem da folk nima pojma kaj prodaja al kaj.
Od 6ih ponudnikov so mi trije trdili, da moram imeti ločeni TČ za ogrevanje in sanitarno vodo, z argumentom da je tavlka premočna da bi delovala celo leto. Drugi trije pa so tekli da bi blo treba takšne ljudi zapreti, da tudi tavelika pokuri tolk štroma koliko je priključena.
Edino kar je bi pri eni potreboval zalogovnik.

Gre pa ta TČ zrak/voda

Lp Andrej
Saj človek ne more verjet. Vse TČ se lahko istočasno uporablja za obadva namena.Moč naprave sploh ni tista glavna stvar, ki bi imela levji delež pri ustreznosti naprave ampak samo "skupno grelno število". Štos je samo v nastavitvah za en in drugi namen.
Je pa to nakladanje zato, ker jih na sejmih večinoma nudijo trgovci, ki pojma nimajo o funkcijonalnosti ampak samo o rabatih, maržah in drugih priteklinah, ki jim pritečejo v kaso, ko prodajo vse v dvojni meri.
Včasih so imeli v trgovski šoli predmet blagoznanstvo, sedaj pa izgleda, da tega ni več.
Sam pa izredno uživam, ko se podam na sejme in kot "nevednež" sprašujem vsemogoče, da potem ocenim kaj in kdo ve kaj. Zato je bolje, da pogledate teh. podatke, upoštevate vse potrebne komponente in seštejete njihovo porabo. Tako dobite jasno sliko o skupni porabi in dejanskem cop-u in eer-ju ter ostalih parametrih in sposobnostih naprav.
Optimalne so TČ zrak/voda v enverterski izvedbi za gretje ogrevne in sanitarne vode vode ter hlajenje zraka z direktnim uparjalnikom freona (DUF) v zračnem kanalu prezračevanja. Optimalna je rešitev dodaten zajem kondenzatorske energije pri hlajenju poleti za gretje sanitarne vode. Res dober izkoristek!
Primarni namen rabe toplotne črpalke je ogrevanje prostorov in sekundarni namen je priprava tople sanitarne vode.

Pri montaži toplotne črpalke se običajno vgradi tudi ustrezen bojler ( 200/300L). Nekaj investitorjev pa se je odločilo za montažo tako imenovane kompaktne toplotne črpalke Zrak/voda za sanitarno vodo,kar jih je prišlo cca 500 eur dražje kot če bi vzeli samo bojler.

Sicer pa kakor je poznano tč zgreje vodo v ogrevalnem sistemu in tudi v bojlerju do maximalno 55 stopinj C.
Pri tem bi želel opozoriti na tč CTC, da je možna samo ena nastavitev temperature in sicer se pojavi problem,kadar je izvedeno talno ogrevanje in se sočasno ogreva voda v bojlerju. Tako ima eden prvih kupcev stalno toplo vodo maksimalno 35 stopinj, tako ,kakor je regulirano talno ogrevanje.

termal
čista energija
Sam imam doma inštalirano TČ voda/voda.

Nastavljeno imam tri neodvisne temerature ogrevanja.

1. ogrevalni krog - radiatorji v kopalnici
2. ogrevalni krog - talno gretje
3. segrevanje sanitarne vode

Za vse tri sisteme lahko nastavim poljubno temperaturo ogrevanja.
Imi Napisal:1. ogrevalni krog - radiatorji v kopalnici

in to je to kar človek rabi.

če tega dotični ponudnik ne omogoča se obrneš in greš drugam

sam tip TČ pa tu sploh ni pomemben.
Toplotna črpalka CTC, a mi lahk kdo to razloži.
Hvala
Sam se nagibam, da bi vzel daikinovo tč zrak-voda
Imi Napisal:Sam imam doma inštalirano TČ voda/voda.

Nastavljeno imam tri neodvisne temerature ogrevanja.

1. ogrevalni krog - radiatorji v kopalnici

Katera firma ponuja tako tc in katere firme ja taka TC?
Sam za info. dve ločeni TČ so mi svetovali v podjetjih ki so jih ustanovili 3 bivšji delavci Gorenja. Marsikdo jih hvali sam z njimi nisem zadovoljen.

Lp Andrej
Pri daikin althermi je regulacija izvedena tako, da za ogrevanje san. vode deluje v drugem režimu, kot pri ogrevanju centralne kurjave. Nastavljena temperatura vode je lahko povsem različna od tiste v c.o.

Sistem, ki sem ga jaz izdeloval z mitsubishi zunanjim inverterjem pa preko 30%primarnega izmenjevalnika ogreva san. vodo tudi takrat, ko je sistem na hlajenju, temperatura san. vode pa zaradi te vezave lahko tudi preseže 80 oC brez, da bi bil zaradi tega izkoristek kaj slabši.
CTC Toplotne črpalke ponuja na slovenskem trgu podjetje Tilia iz Novega mesta.

Mi smo pred tremi leti vgradili en njihov model in je investitor prepričal sedaj svojega brata za nakup in montažo Tehnohladove toplotne črpalke.
Investitor je imel veliko težav pri reševanju reklamacij s švedskimi proizvajalci. Če ne bi on in njegov brat imela veliko znanja s področja regulacij in meritev bi težko dokazala upravičenost reklamacije.
Posebnost vgrajene CTC tč je da ima samo enostopenjsko regulacijo,kar pomeni , da je temepratura v bojlerju enaka temperaturi medija v talnem ogrevanju.
Obe sta z geosondo in obe sta na Gorenjskem.

termal
čista energija
Tudi sam sem pri zbiranju podnub. Od štirih ponudb, sta dve z ločeno TČ zrak/voda za segrevanje sanitarne vode, dve pa bi greli sanitarno vodo s TČ namenjeno za ogrevanje objekta. Trije ponudniki so hkrati tudi SLO proizvajalci, eden pa prodaja tuje TČ in ima po moji oceni tudi relativno veliko izkušenj na tem področju. Tako, da meni tudi ni čisto jasno, v čem je štos posebej TČ.
1 2
Iskanje po temi