PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lokacija klimatske naprave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem poznavalcem!

Brez klime več ne zdržimo. Hiša se nahaja v okolici Lenarta, fasada 15cm grafit, 3 slojna Arcont okna, pod estrihom 20cm izolacije xps, na stropu 24cm xps.

Kam bi bilo klimo najbolj smiselno umestiti?
Sosed jo ima montirano nad vrati v otroško sobo " A ". Dnevni prostor mu ohlaja, sobe manj.

Razmišljal sem o talni klimi " B ", na kateri bi nastavil zgolj močnejši pih navzgor. Bi slednja dovolj porazdelila zrak v sobe in dnevni prostor hkrati?

Pri " C " mi hladi komplet dnevno/jed/kuh.

In pa " D ", nad jedilno mizo...

Zadnja varianta je verjetno najboljša glede hlajenja vseh prostorov, ni pa najprimernejša lokacija zaradi jedilne mize. 

Kako bi se odnesla talna " B "? Ne želim namreč, da nam nekaj piha okrog glave.

O proizvajalcu in moči pa kasneje. Torej, kam Smile

Hvala za pomoč!

Priložene datoteke Predogledne slike

Hja, težko določit optimalno mesto.Jaz bi dal na mesto A, pa na vrata si lahko vsak da ventilator da mu povleče hlad noter v sobe, saj drugače boš le te težko ohladil.
Hodnik je vedno najslabša izbira, saj je najmanjši in zunanjim vplivom najmanj izpostavljen prostor.
Optimalna izbira je zagotovo D, če ne bo lokacija preveč moteča, glede na jedilno mizo.
Stropna bi pa tudi pihnila nad jedilno mizo, če le ni strop manj kot 2,4m
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo

Strop je 2.5m. Mislis stropno kot recimo Mitsubishi FDExx model? Klasicna stenska ne bi cez mizo pihnila?
Klasična stenska bo boljše potisnila zrak v hodnik kot pa stropna. A sploh je prostor za stropno? Če imaš prostor za stropno bi mogoče lahko kam vtaknil kanalsko klimo in preko razvodov pripeljal do vsake sobe.
@replenish

Za stropno klimo, kot je Mitsubishi FDE 40VH imam dovolj prostora. Kosimo za pravokotno mizo s 6 stoli, mesto pri drsnih vratih, gledano vertikalno navzgor, bi bilo na začetku montirane klime, saj je ta globoka 70cm.

Po prebranem je klima namenjena daljšemu izpihu, kar je zaradi dolgega hodnika dobrodošlo. Zakaj meniš, da bi klasična klima bolje potisnila zrak v hodnik? Res pa je, da ta klima nima nekih super duper funkcij, kot recimo MSZ-LN serija, ki prilagaja lopute glede na našo prisotnost itn.

@sassapo

Pihne ta FDE 40 nad naše glave? Smile
Glede na tloris jaz bi dal multisplit klimo. Eno enoto bi dal v dnevno sobo, drugo pa bi dal na hodnik, kjer bi usmeril zrak v spalne prostore.
Imamo podobno razporeditev, A pri nas funkcionira popolnoma ok, nam tudi sobe dovolj ohladi, seveda predpogoj da se klima ne ugaša, če prižgeš samo par ur na dan ne bo učinka. Pa seveda tu pa tam se kdo spozabi in zapre vrata od kakšne sobe.

Ne vem pa kaj ljudje tako dolgo čakate, da si zmontirate klimo. Sej pa to ni takšna huda investicija, tudi najcenejše so so ok da ohladi in pobere vlago iz prostora. Kvaliteta bivanja je takoj par stopničk višja. Sej vem ... vsi ne rabite klime, eni ste zajebani. Kot sorodniki, vsa leta govorijo da oni ne rabijo klime, prišel na obisk 28 stopinj in 80% vlaga, samo sedeli smo, kaj šele da bi kaj kuhal ali migal... Katastrofa v 2024!
No lani so po 20 let trpljenja popustili in si jo zmontirali. In kaj so prihranili s čakanjem 20 let? Trpljenja pač ne. Da ne govorim da klimo uporabiš še za gretje, se ti skor sama izplača ko ne rabiš kurit kurilca/plina/drv ali kot pomoč poddimenzionirani TČ. Samo veliki plusi in to za par 100€ investicije.
Se popolnoma strinjam, klima bi morala biti dandanes standard povsod, tako kot je ogrevalni sistem. Za tako ceno ne vem kaj se čaka.
Že 1 naprava v stanovanju ali bajti za velikostni razred izboljša kvaliteto bivanja poleti.
@AlthermaLt => Ah, ne se ozirat na moje mnenje. Če piše da je prilagojena za daljši izpih, potem je verjetno ok. Jaz sem samo malo logično sklepal, ker v službi imamo stropno klimo ki je ravno z stropom in vse kar piha je pod kotom dol. Nevem kako dosežejo daljši izpih. Stenske klime pa so na steni in lahko pihajo ravno in ne v tla in posledično sklepam, da ohlajeni zrak potuje dalje.

@first1 => Je treba upotevati, da včasih niso bila tako vroča poletja. Ok zadnjih 20 let že potrebuješ klimo vendar starejše generacije so še živele v bolj niormalnih poletjih kjer klime dejansko nisi potreboval Smile

@Energetik81 => Dopovej to tistim ki gradijo pasivne hiše Smile Ko prepračunajo da je ne bodo potrebvali in zaradi ekoslada je ne smejo dati... in potem se počasi kuhajo v svoji pasivi
Zakaj bi pa ekosklad prepovedoval klime? V hladilno tehniko se ne mesa, se pa res v ogrevalno toliko bolj.
Pri Michubishiju je to serija PCA.
Hitachi v stropni izvedbi ponuja največ in najlepše.
Če imaš možnost vgradnje v strop, pa imaš na izbiro naprave katere "visijo" iz stropa samo cca 5cm, kar je zame daleč najboljša in najlepša rešitev.
Daikin in Panasonic imata v svojem višjem razredu na izbiro tudi stenske naprave, katere imajo tako oblikovane difuzorje, da so sposobne "lepit" izpihan zrak pod strop. Seveda pri tem niso tako učinkovite kot stropne, katere lahko izpihujejo hladen zrak pod stropom tudi več metrov, predno se ta prične spuščati.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@JaBK => Če narediš pasivno hišo in dobiš subvencijo od eko sklada potem klime ne smeš imeti in tudi ko je hiša končana, moraš še nekaj let držati pasivo in to dokazovati. Če montiraš klimo dobiš penale oz. moraš vračati sorazmerni delež ali nekaj takega...
Seveda je dandanes klima nuja. Pred 8 leti sem pa zal menil, da v novi, izolirani hisi klime ne potrebujem. Problem mi je dat 1.5k€ za klimo, ker s tem ne bom resil problema. Dam pa z veseljem 3k, ce uspem dolgorocno resiti stvar.

Razmisljam v smeri, da mi otroci rastejo. Fant za dve leti vec cez dan ne bo hotel imeti odprtih vrat, ponoci se manj, punca mu pa sledi. 

Ali je mozno montirati kanalno klimo na neizoliranem podstresju? Zgoraj je estrih, 100m2 pohodnega podstresja brez sten,je pa poleti zgoraj 50C ali vec. Cevi lahko vlecem kamor zelim. Edina smiselna resitev je v mojem primeru kanalna klima.
Če imaš možnost bo to zagotovo top rešitev. Na žalost pa finančno tudi najmanj ugodna.
Sama klima bo v primerjavi z ostalimi stroški le manjši del investicije.

Zunanja enota je tako zunaj, vse distribucijske cevi in notranja enota pa izolirani. Je skoraj popolnoma vseeno kakšna je temp. podstrehe.
1 2
Iskanje po temi