PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali so drva prava pot? Ali mogoče elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Na temo izbire ogrevalnega sistema je bilo veliko napisanega pa vendar se časi spreminjajo. 
Moje vprašanje je sledeče:
Hiša stara 40 let. Energetsko obnovljena.
300 kvadratnih metrov, vse radiatorsko ogrevanje.
Fasada večji del 20cm, prizidek 14cm.
Vsa okna troslojna. Stropi nekaj izolirani, sledi dodatna izolacija.
Grejemo na stadlerco 30 let staro brez zalogovnikov.
Nakladanje vsake tri ure mi žre živce.
Gozd imam svoj, mehanizacijo tudi. Malo že primanjkuje rok.

Imam ponudbo za sistem peči na polena na podpih froling. 28kW. 2000l zalogovnik. Kronoterm 300 l TČ za sanitarno vodo.
Kurišče veliko 145 litrov.

Žreta me dve stvari:
1. Ali mi bo ta velikost kurišča peči pozimi segrela in hišo in 2000 l zalogovnika in sanitarno vodo 300 l, da bom kuril 1x na dan? Konkurenca ima večja kurišča, vendar pri meni prevlada froling majster, ki mi bo vse zvezal.

2. Čez tri leta se mi sprosti 12let stara sonĉna elektrarna, ki je vezana na subvencioniran odkup elektrike. 30kW. Kaj naj z tem? V tistih časih so bili sistemi bolj tako in se bojim požara. Razmišljam da bi jih odstranil.

Ali razmišljam prav v smeri drv? Bi bil sistem ustrezen? Kaj z elektrarno, ki bo čez tri leta stara 15 let in prosta na tržišču?

Hvala za odgovore.
Lp.
Tomaž
Po rekonstrukciji kurilnice, hiše več ne boš segreval ampak samo dogreval, ne glede na vgrajeno napravo (peč ali toplotna črpalka). Zato bo tisti froling brez težav zadostoval, za en dnevni obisk kurilnice. Tudi poraba drv bo padla vsaj za polovico napram sedaj.

Ker praviš da imaš svoj gozd boš drva tako ali tako moral delati. Če jih ne boš sam pokuril pa za prodajo. Pri pripravi drv je veliko takšnih, ki jih skoraj ne moreš prodati. Torej ostanejo in z njimi lahko greješ svojo hišo.

Pri toplotni črpalki res ne rabiš skrbeti ali je toplo ali ni. Edino položnico za elektriko je potrebno konec meseca plačati.
Cenovno bo rekonstrukcija ogrevanja nekje tam tam.

Elektrarno bi pa jaz pustil tako kot je. Verjetno boš tudi po preteku, lahko še naprej prodajal elektriko. Sicer po manjši ceni, ker je pa že zamortizirana, boš nekaj le dobil za elektriko.
Ostani na drveh 
145l  dobrih drv bo preveč (in ne premalo ) za 2k zalogovnik. 
Tako da ob lastnih drveh kar drugega razmišljati bi bilo trapasto. 
Kaj narediti z elektrarno? Nimam pojma. 
Vse odvisno od tvoje strahu pred požarom
V tvojem primeru je ogrevane v vsakem primeru brezplačno, s to razliko, da pri TČ ne boš rabil z prstom mignit. Invensticija v en Frolling z ustreznim zalogovnikom in sistemom za ogrevanje sanitarne vode, kjer je po navadi to namenska toplotna črpalka, pa je po moje bistveno dražja, kot nek preprosti sistem ogrevanja z TČ. Tu so še stroški čiščenja dimnika, letni pregled dimnikarja itd.
Dodatno bi rekel, da glede na relativno veliko ceno pripravljenih drv, se ti jih bolj splača prodajat, kot pa v lastno peč metat.
Hvala za odgovore.
Grem v smeri sistema froling.
Ena dilema obstaja. 300 kvadratov hiše z radiatorskim ogrevanjem je relativno dobro izolirana.
Nekateri mi svetujeje, da je kurišče 145 litrov premalo. Naj raje vzamem Herz z 175 literskim kuriščem. In 2000 litrov zalogovnika.
Meni se zdi tako kurišče preveliko, saj je več prehodnega vremena kot hudega mraza. To pomeni, da bom večino kurjenj verjetno nalagal manj kot polno peč.
Bi pa še vedno rad večinoma kuril le enkrat na dan. Ajde tisti teden hudega mraza, če doložim ni problem.
Torej:
Froling 27 kw, kurišče 145 litrov, zalogovnik 2000litrov
ali
Herz 20kw, kurišče 175 litrov, zalogovnik 2000 litrov

Prosim za komentarje. Ne bi imel rad premalo zmogljivo peč. Ali pa preveč. Oboje ni v redu.
Hvala.
Objavil Sebek - 2nd March, 2024 ob 06:05
Po rekonstrukciji kurilnice, hiše več ne boš segreval ampak samo dogreval, ne glede na vgrajeno napravo (peč ali toplotna črpalka). Zato bo tisti froling brez težav zadostoval, za en dnevni obisk kurilnice. Tudi poraba drv bo padla vsaj za polovico napram sedaj.

Ha ha ha ha in bo tako kot pri moje bratu. Menjal je starinsko peč, dal uplinjevalno in zalogovnik ter potrebno elektroniko. Prej smo porabili 6 šajtrg drv z novim sistemom pa 7 šajtrg na teden. In kje je bila potem polovica manj, še več smo porabili.

Tomaž 123
Jaz bi ostal na drvah. Če je potreba po menjavi peči, potem da, drugače samo dodati na obstoječo peč zalogovnik in je veliko zadev rešenih.

Jaz imam peč Viadrus s 110l nalaganja in moči cca 40-60kW ter 2000l zalogovnik in 300l bojler, kjer ga centralna ogreva samo 150l ostalo sonce.
Moja peč, ki ima slabi izkoristek tam cca 66% ali celo manj, pogreje ves zalogovnik iz 40°C na 90°C v 3-4 urah in samo z enim nalaganjem drv ali včasih doložim drvo dve. Hiška ni kaj prida izolirana 24-32 cm v podstrehi in 20cm lesa za zunanje stene, klet je 30cm betonski zidak brez izolacije in ogrevam cca 150m2. To v zalogovniku zadostuje za 24h pri -15°C in do 3-4 dni pri 10°C. Letno pokurim cca 2 klaftri, letos sem do sedaj porabil dobrih 6m3. Pri meni še žena zna naložiti v peč in celo zakuriti s HEPO kockami, jaz to naredim kar z brenerjem.
Pa veš zakaj se je dvignila poraba drv?
Zato ker je bilo v vseh prostori potem 23-24 °C povprečno in ne več 18°C povprečno čez celih 24h. Ko sem sam dal zalogovnik in obdržal staro peč se je meni tudi dvignila poraba za enkrat. Ko pa sem dal še uplinjaka, je pa poraba drv v najhujšem mrazu dve peči na 24h. Pri starem sistemu je bilo potrebno v peč naložiti vsake 3h. V njo je šlo pa toliko drv kot sedaj v uplinjaka.

Tomaž katerega koli vplinjaka boš vzel z obema boš zadovoljen saj sta oba mercedasa med uplinjaki. Ko boš imel že nekaj kilometrine z kurjenjem boš hitro ugotovil koliko drv je potrebno naložiti v peč, da bo zalogovnik poln in v nalagalni komori ne bo ostalo preveč nepogoretih drv oz. oglja.

Mogoče ti bo pomagalo pri odločitvi to, kakšna drva boš pretežno kuril. Suhih bukovih drv boš volumensko dal v peč za polovico manj kot suhih smrekovih drv. Torej če boš pretežno smreko kuril bi mogoče vzel večji volumen nalagalne komore. V vsakem primeru bosta pa oba opravljala svoje delo če bosta v prebavo dobila suh les.
Objavil Sebek - Danes ob 05:05
Pa veš zakaj se je dvignila poraba drv?
Zato ker je bilo v vseh prostori potem 23-24 °C povprečno in ne več 18°C povprečno čez celih 24h. Ko sem sam dal zalogovnik in obdržal staro peč se je meni tudi dvignila poraba za enkrat.

Pri nas v prostorih ni bilo potem nikoli več kot 21°C po novem sistemu. Je pa bilo zjutraj toplo in ne več samo 14°C. Ampak stare peči imajo cca 50% izkoristek nove pa navajajo preko 90%. Tako bi moralo biti z uplinjakom še vedno manjša poraba in ne večja.

Kar se tiče uplinjka je najbolje da ta gori čim več časa in da med naslednji kurjenjem ni preveč časa - dni, ker se peč tudi bolj ohladi in porabi več časa, da se ponovno segreje na delovno temperaturo. LTŽ peč je na delovni temp že po 15-20 minutah in daje na polno moč, četudi je imela prej samo 20°C. Uplinjak pa mora segreti celo komoro, z vsemi šamoti - termo betoni in potem šele segreva na polno vod. To pa včasih potraja pri hladni peči tudi do 3/4 ure. Izkoristi se pa prikazujejo na segreti in ne hladni peči. Tako potem pride poraba drv približno enako na starih in novih pečeh.
Citat:Jaz imam peč Viadrus s 110l nalaganja in moči cca 40-60kW ter 2000l zalogovnik in 300l bojler, kjer ga centralna ogreva samo 150l ostalo sonce.

Moja peč, ki ima slabi izkoristek tam cca 66% ali celo manj, pogreje ves zalogovnik iz 40°C na 90°C v 3-4 urah in samo z enim nalaganjem drv ali včasih doložim drvo dve. Hiška ni kaj prida izolirana 24-32 cm v podstrehi in 20cm lesa za zunanje stene, klet je 30cm betonski zidak brez izolacije in ogrevam cca 150m2. To v zalogovniku zadostuje za 24h pri -15°C in do 3-4 dni pri 10°C. Letno pokurim cca 2 klaftri, letos sem do sedaj porabil dobrih 6m3. Pri meni še žena zna naložiti v peč in celo zakuriti s HEPO kockami, jaz to naredim kar z brenerjem.
Če se malo poigramo s številkami. 2000 l vode segrete za 50°C (90-40) vsebuje 116,28 kWh energije. Torej pri -15°C zunaj za ogrevanje potrebuješ moč 4850 W, da se porabi v 24. urah.  Pri 10°C zunaj  pa  imaš dovolj 1211 W moči za 4 dni delovanja?
Pa 6 m3 drv da od sebe tam 15.000 kWh energije. Ob navedenem izkoristku to pomeni 9900 kwh toplote. Neka TČ s COP 3,5 bi torej porabila 2800 kWh elektrike

Takšnih podatkov bi bila vesela marsikatera NEH hiša, ti pa meniš, da tvoja ni dobro izolirana Huh Huh
Za kampanjsko gretje 150 let stare kamnite hiše na drva sem jaz potrošil cca 22.000 kWh toplote iz polen (cca 15 prm bukve).

Tko da, novejša Jozlova hiša cca 10.000 (cca 1.800 kWh za prm bukve minus izkoristek) kWh potrošnje ni nič šokantnega.

Sedaj grejem 24/7 s toplotno črpalko. To prej z drvmi zarad samo 1000 litrskega hranilnika večino zimskih dni ni šlo (za večji hranilnik ni prostora). Potrošnja toplote se je precej dvignila ob 24/7 na konstantni temperaturi, na 30.000 kWh približno. Pri SCOP okrog 2.5 pokurim okrog 12.000 kWh elektrike na sezono. Ogrevamo običajno od septembra do srede maja. Toplote sedaj pokurim več, je pa temperatura konstantna v hiši, in je zelo ugodno.

Jaz o SCOP nad 2.5 ne morem računat (radijatorji, hiša v hribih brez izolacije, hosta okrog in okrog, posledično vlaga, itd). Jozl mogoče lahko, ker ne rabi visokih temperatur DV. Ampak dvomim, pri običajnih bajtah v osrednji SLoveniji SCOP nad 3 ni realen.
oneh

Po zakonodaji o potrebni izolaciji fasade ni dovolj izolirana. Pač 20cm masivnega lesa ne zadostuje predpisom. V praksi se vidijo številke. Meni zadostuje in se ne obremenjujem s to normalno porabo. Sploh ne vem, kako bi jo lahko znižal - saj ni potrebno. Očitno naravni materiali malo drugače delujejo kot številke v tabelah.

aleks

Jaz imam hiško na sončni legi in pozimi nad inverzijo cca 4°C več kot v dolini. Tudi večkrat je megla pod našo hiško. Poleti je pač malo slabše, ker se ponoči ne ohladi tako močno. Se pa pozna tudi SSE, ker marca ponavadi zaključim s kurjenjem v peči - mogoče samo za veliko noč, razen lani še maja 2-3x. Jaz za talno in radiatorje ne potrebujem niti pri -15°C več kot 40°C dvižnega voda. Les res naredi svoje in zunanje stene so vedno tople, ne tako kot dimnik (obzidan s klinker opeko) sredi hiše in zakurjeno v peči, je še vedno mrzel na otip.
Kampanjsko ogrevanje in ogrevanje 24/7 ni ravno primerljivo. Se vidi tudi pri tebi, ko je poraba narasla za tam 40% po prehodu. In SCOP 3,5 pri modernih TČ ni nekaj nemogočega. Sam živim v 60+ let stari hiši, sicer toplotno sanirani pred 15+leti pa sem iz tam 18.000 kWh iz plina prešel na tam 5000 kWh elektrike preko TČ. To je SCOP okrog 3,5.

PS sem pa zgoraj upošteval 2500 kWh za m3 listavcev, prm listavcev da od sebe zgolj 1800 kWh torej bi porabil tam 2036 kWh elektrike. Res zavidanja vredno.
Pogovarjajmo se o prm, ker načeloma tako polena kupimo. Lažje razumevanje.

SCOP 3.5 je dosegljiv, seveda. Ob solidni izolaciji in nizkih temperaturah DV. Jaz imam že pri -5°C temperaturo DV 48°C, hiša je v hribih in neizolirana, na radijatorje, TČ zrak/voda. Temperaturne razlike med dvižnim in povratnim vodom je 4, tudi 5°C. Lahko imaš najmodernejšo TČ, o SCOP 3.5 lahko samo sanjaš v teh pogojih. Moja mi da približno 2.5, to je čisto solidno čez celotno kurilno sezono, se nič ne pritožujem.
Drva se vedno za ogrevanje kupijo na klaftre kar je 4 prm ali cca 2.6 m3 hlodovine - lesa. A ne velja, da je 1 prm enak 1m x 1m x 1m oz 1m3 volumna naloženih drv. Pravilna ocena za drva bi bili kg ali tona, ker to bolj točno drži, koliko je energije na kg kot na puhli - zračno zložen volumen.

Vsi izkoristki - COP gor ali dol - važno je koliko €€€€ te na koncu stane in koliko moraš še za to postoriti.

Že od samega začetka, ko je človek pogruntal uporabo ognja se je uporabljal les in tega je že XXX.XXX let. Elektrika je komaj 150 let, pri nas je bila razširjena šele po 1945, tako da še niti 80 let ni v uporabi. Tudi premog je bil včasih veliko v uporabi in kje še ga sedaj uporabljajo - Šoštanj za elektriko.

Tako bom jaz kot moji predniki vedno zagovarjal drva. Jih je v naši SLO ogromno in še vedno več jih bo. Kmete bodo čez 100-200 let zamenjali gozdarji, ker se že sedaj veliko zarašča in ob politiki EU se še bolj - potem pa bomo lačni ali hrastovo lubje žrli.
Iskanje po temi