PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira energenta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Trenutno se ogrevamo na kurilno olje. S punco sva v novi mansardi  talno gretje, izolacija stropa 30/40cm, zunanje stene 10cm steklene volne. Odprti prostori, s kaminckom lahko grejem celo stanovanje takorekoc ce hocem sparat na talnem
 Spodaj je babica ki laufa samo 2 radiatorja na polno ostale prostore pa ima mrzle, saj razumete ane... okna so 3 leta stara 3 slojna, fasade z izolacijo trenutno se ni, bo pa.v naslednjih 2,3 letih.
Uglavnem, do novega leta sem kuril drva, sedaj pa smo sli na olje. V dobrih 2 mescih je slo cc 700 l olja vecino za njene radiatorje in skupno sanitarno vodo. Razmisljal sem da bi kupil uplinjevalni kotel, vendar sem si premislil, saj bi moral drva kupovat, potem kupit se cepilec, novo motorko itd.
Poraja se mi ideja da bi kupil pec na pelete na subvencijo. Kako je v primerjavi s to pecjo na olje iz leta 75 im novimi pecmi na pelete.
Toplotna črpalka voda/voda, če so za njo ugodne razmere, sicer pa TČ zrak/voda.
Hibrid; poceni TČ in peletka. mi dela super.
Pa kupis pripravljena drva?!
Potem ne rabis cepilca in motorke.
Ali pa narocis tanjse hlode in ne kapitalce od pol metra in vec.
Ali celo kak odpad in samo na dolzino zagas na cirkular.
Uplinjevalni kotel lepo prebavi tudi kaj drugega kot bukev cepljeno na stranico 12 cm Wink
Ali pa babici zrihtas eno klimo za ogrevanje.
Tudi ce babica ogreva samo dve sobi, posredno ogreva tudi sosednje prostore.
700l za dve nadstropji za dva mesca ni ogromno.
Precej odvisno tudi od peci v kateri je gorelo. (Prevelika najbrz)
Poznam objekt dvonadstropni ki ga je v najbolj mrzlem mesecu pozgal jurja litrov!
Sonce naj sveti vsak dan!
Preveri, če ima peč možnost prigradnje peletnega gorilnika, drugače pa malo po Bolhi poglej, če se prodajajo kaj namenske peči na pelete, ker ljudje se raje ogrevajo z toplotnimi črpalkami.
Za segrevanje sanitarne vode pa vsekakor namenska toplotna črpalka,, ker takšen način kot ga imaš zdaj je zelo potraten.
No saj imam cepilec in motorke doma, sam je od brata, pa nebi zelel bit od njega odvisen. 700l za 2 radiatorja in sanitarno vodo. Jaz se zgoraj ogrevam s kaminom in obcasno klimo. Porabil sem 1m3 drv pa imava skos 23 + gor, razn cez noc pade na 21.
Bil sem 100% za upl. Kotel sedaj pa ne vem. Verjetno je se vedno najbolj rešitev.. hvala vsem za odgovore.
Lep vikend
Če imaš kombiniran kotel iz L. 1975, skoraj zagotovo pol olja spustiš skozi dimnik.
Na bolhi lahko dobiš (če malce spremljaš) odličen kotel za malo denarja.
Peleti ne bodo nič cenejši, pa še dela in prahu boš imel več.
Drva, pa brez ustreznega zalogovnika sploh niso konkurenčna olju.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi